Forum Olarak Desteklerinizi Bekliyorum

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

byburcx

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Arkadaşlar selamlar, ben byburcx. Gerek YouTube gerekse forumda oldukça sıkı takipçilerdendim, üye olarak bunu taçlandırdım. 

Güzel güçlü bir bilgisayar toplamak ve uzun yıllar kullanmak istiyorum. Şuan kullanmakta olduğum sistemi 2007 yılında almıştık ve hala kullanmaya devam ediyorum. O zamanlar 512MB ekran kartım var, 2GB RAM'im var deyince herkes şaşırarak bakardı zamanının efsane bilgisayarıydı. Tabi teknolojiye yenik düştü. Artık miladını doldurduğunu düşünüyorum çünkü neredeyse işlem yapılamayacak duruma geldi. 

Bir süredir teknoloji konusunda uzun metrajlı film gibi bir yola çıkma hedefim vardı ve yaklaşık 2 ay önce hayallerimde ki bilgisayarı toplayabilmek için maaşımdan arttırdığım paralarla bu işe giriştim. Fakat bazı teknik konularda tereddütler yaşamaktayım bu yüzden mutlaka desteklerinizi bekliyorum. 

Çok uzatmadan hızlıca detaya girmek istiyorum.

2 ay önce bu işe ilk olarak Anakart alarak start verdim. Almış olduğum Anakart: Asus ROG Strix x570e-Gaming Wi-Fi - 2490TL'ye anlık indirim yakaladım ve aldım. Ben sipariş ettikten 2 dakika sonra 2760TL'ye çıkmıştı.

Anakart'ı aldıktan sonra üzerinde ki soketlere yavaş yavaş parçalarını doldurmaya karar verdim ve M2 SSD ile başladım. 1 ay önce güzel bir indirim yakaladım ve şu M2 SSD'yi aldım: Samsung 980 Pro 500GB 6900MB-5000MB/S Nvme M2 SSD - 1093TL'ye gene bir indirim yakaladım, ben aldıktan 1 saat sonra stok bitti ve fiyatı 1299TL'ye çıktı.

Geçtiğimiz hafta gene bir miktar para arttırarak PSU almaya karar verdim ve Asus ROG Strix 850G 80 Plus Gold 850W modelini 2110TL'ye aldım. Buda ben aldıktan kısa bir zaman sonra 2230TL'ye çıktı. 

Buraya kadar hiçbir sıkıntım yoktu fakat bundan sonra ki teknik detayların içinde kayboldum. Ben hem oyun hem de video işleriyle fazlasıyla uğraşan teknolojiye oldukça meraklı sırf acaba yeni ürünler gelmiş mi diye ayda en az 4 defa teknoloji mağazalarını gezen ama asla acele etmeyen en uygun fiyatı günlerce araştırıp alan biriyim. 

Yaklaşık 1 aydır internette İŞLEMCİ ve RAM konularında araştırma yapıyorum. Anakartımın kaldırabileceği özelliklerini çok iyi biliyorum fakat forumlarda ki bilgi kirliliği sebebiyle bu işlerde kendimi yetkin görmediğimden sizlere danışmak istiyorum.

RGB RAM almak istiyorum G-Skill (2x16) 32 4000MHZ Ramlerini buldum fakat forumlarda farklı üyelerin sormuş olduğu konuların neredeyse tamamına onlar CL18 bunun yerine 3600MHZ al bunlar CL16 daha iyi gibi vb. yorumlar yapılmış. CL16-18 nedir diye baktığımda gecikme değeri olduğunu anladım. Benim 4000MHZ frekanslı RAM'in nasıl 3600'den kötü olabilir? Hadi herşeyi geçtim madem kötü neden 4000MHZ olan daha pahalıya satıyorlar? Burda bir bit yeniği yok mu?

İŞLEMCİ almak istiyorum. Gözüme kestirdiğim Ryzen 9 3900X, hayır onu alma Ryzen 5 5600X hepsini tokatlıyor, hayır bunu alma Ryzen 7 3700X al o hepsine vurup geçiyor gibi çocukça, akla mantığa aykırı yorumlar okuyorum ve artık sıkıldım vazgeçme eşiğine geldim.

Arkadaşlar benim parayla herhangi bir derdim problemim yok, neticede gayem uzun soluklu ama güzel bir toplama. Ben bu bilgisayarı toplamaya başlarken hemen toplayayım diye yola çıkmadım. Gerekirse 1 yıl tüm parçaları temin edebilmek için beklerim parça parça alırım diye çıktım ve 2 ay şimdiden geçti elimde daha 3 parça var.

Gözünüzü seveyim beni şu bilgi karmaşasından kurtarın. Almış olduğum Anakart'a göre almam gereken en iyi en uyumlu parçaları sebepleriyle birlikte şu konunun altına mesaj olarak yazın. Asus ROG Strix serisi ile birebir uyumlu olursa çok sevinirim. 

Şimdiden teşekkür ediyor, yardımlarınızı bekliyorum.

Nuri Tarık

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
51
Hocam merhabalar,

Öncelikle hoş geldiniz foruma. Şimdi youtebede işlemcileri,ekran kartlarını ve ram'leri bir birleri ile karşılaştırarak fps değerleri ile birlikte güzel bir karara varırsınız ki şuan işlemci önermek gerekirse önerilir ama ekran kartı tarafına geldiğimizde biliyorsunuz tek başlarına satılmıyor.

İşlemci olarak benim size önerim AMD Ryzen 5. nesil bir işlemci almanız yönünde. Yani 3000 serileri ile zaman kaybetmeyin. Eğer araştırmalarınızda görürsünüz ki ryzen işlemciler ram frekansları yükseldikçe daha çok performans veriyor. Yani 4000 mHz ramlar gayet işinizi görür bu kendi düşüncem tabi burası bir forum herkes fikrini söylemekte özgür ben olsam bütçe sorunumda yok olsa 4000 mhz ramları alırdım.

Bir de bunlara ek olarak Anakartınız max frekans değeri 4400 mhz yani 4000 mhzleri destekliyor. Ram'ları evet 4000 mhz alabilirsiniz.

+ olarak teknoloji bu size en iyisi bu alın da diyemeyiz çünkü iyinin iyisi her zaman üretiliyor.  :)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Aldıklarınız hayırlı olsun diyorum güzel bileşenler almışsınız.

Sorularınıza yanıt vermem gerekirse aşağıda madde madde ilerleyip cevaplarımı veriyorum.

1. RAM olarak 4000MHz CL18 ile 3600MHz CL16 bellek arasında kalmışsınız. 4000MHz olan belleğin 1 avantajı var oda Online tabanlı oyunlarda FPS olarak daha fazlasını sunabiliyor. Ancak Single Player oyunlarda avantajını CL değeri düşük olan 3600MHz CL16 belleğe kaptırıyor. Online oyunlardaki FPS farkı gözle görülür derecede 4000MHz CL18 bellekte olacaktır. Fiyat olarak pahalı olmasının sebebi CL değeri çok önemlidir 1 CL değeri düşük bile olsa fiyatları oldukça + yönde etkiler. 4000MHz bellek frekansı yüksek bir rakam ve CL18 değeri bu bellek frekansı için düşük bir değer sayıldığı için fiyat olarak daha pahalı olur. Burada bir bit yeniği filan yok tamamen teknoloji odaklı bir fiyatlandırma. Ayrıca RGB ve bellek markasının hangi sınıf ürününü aldığınız ile alakalı fiyatlar yine + yada - yönde ilerliyor. Örnek olarak Corsair Vengeance CMK16GX4M2G4000C16 16GB (2x8GB) DDR4 4000MHz CL16 Black LPX - 1.653 TL bu bellek Corsair markasının giriş seviyesi bir ürünüdür RGB vs. yok ancak 4000MHz CL16 bir bellektir. Yani oldukça hızlı bir ürün. Aynı markadan gidiyorum kafa karışmasın diye Corsair Dominator Platinum RGB 16GB (2X8) DDR4 3600MHz CL16-18-18-36 Siyah RGB Ram - 2.189 TL bu üründe Corsair markasının en tepe serisinden 3600MHz CL16 bir bellek. RGB var soğutucu üst düzey ve en önemlisi DRAM yongası olarak en iyi yongaları kullanıyor yani daha az bozulma potansiyeli daha uzun ömür ve buna bağlı manuel OC işlerinde daha iyi değerler sunabilir. Olay tamamen bundan ibaret.
  2. İşlemci olarak Ryzen 5600X işlemcisi özellikle oyun performansında 1080p ve 2K için konuşuyorum Ryzen 3950X işlemcisinden ciddi önde ve INTEL 10900K serisi işlemci ile benzer oyun performansı gösteriyor. Sebebi nedir bunun derseniz tek çekirdek hızı çok daha iyi ve işlemci içindeki önbellek bölümüne erişim hızı değiştirildiği için genel olarak her durumda çekirdek performansı Ryzen 3000 serisi her işlemciden önde bir işlemci kendisi. En büyük eksisi ne derseniz 6 çekirdek 12 izlek ile iş odaklı giriş seviyesi bir işlemcidir. Ama zaten firmanın bu işlemciyi çıkartma sebebi genel olarak oyun odaklı. Başka şeylerde yapacaksanız zaten 5800X ve üzeri var. Eğer 4K oyunculuk düşünüyorsanız işlemcide Ryzen 3000 serisinden bir ürün alabilirsiniz. İşlemcinin önemi 4K çözünürlükte oyun odaklı konuşuyorum oldukça minimuma iner. 2K çözünürlük için nedir durum derseniz arada bir şey söyleyebilirim. 3950X işlemcisinden örnek veriyorum AMD platformu olduğu için anakart 2K çözünürlükte 5600X ile nerdeyse baş başa diyebilirim. 5600X işlemcisi ile Yayın + Oyun oynanmaz mı diyebilirsiniz evet oynanır sorunsuz bir şekilde ama bu tarz işlerde bence 8 çekirdekli bir işlemci ile başlamak daha iyi olur. Ayrıca size önerim 3900X alacağınıza 5800X alın hem oyun performansında 5600X işlemcisinin de önüne geçersiniz hem de çekirdek sayısını 8 çekirdeğe çıkartmış olursunuz.   
Biraz uzun anlattım ama aklınızda soru işareti kalmasın istedim. Ayrıca bileşenlerinizde uyum sorunu yok. Zaten uyum olarak sadece RGB uyumuna bakmanız kafidir. Bileşen olarak uzun zamandır uyumsuz bir bileşen yok markalar arasında.

KS

byburcx

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Çok teşekkür ediyorum Nuri ve Uğur arkadaşlarım. Destekleriniz için çok teşekkürler.

İşlemci olarak konuyu açtığımdan bu yana araştırma yapıyordum.  1 saat öncesi Ryzen 7 5800X almaya karar kıldım.

Ram olarak da CL değerlerinin farkını yansıtan videolar izledim fakat öyle muazzam bir fark göremedim. Gene 3600MHz altına düşmeyecek şekilde ürünler tercih edicem. Şimdi bir süre işlemcinin borcunun bitmesini bekliycem, ellerinize sağlık bilgi aktarımlarınız için.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
5800X oldukça güzel bir işlemcidir. Hem iş hem oyunda sizi üzmez.

RAM olarak 4000MHz veya üzeri maksimum CL18 bir bellek online tabanlı çoğu oyunda fark yaratır ama CL değeri daha düşük 4000MHz veya üzeri bir bellek daha fazlasını sunabilir. Ancak genel olarak durumu detaylıca anlattım zaten size. Bellek kalitesi ve genel diğer artıları CL ve MHz değerinden sonra önemli şeylerdir. Bende olsam kaliteli bir 3600MHz CL16 veya bulabilirseniz Team markasının T-Force Xtreem ARGB 3600MHz CL14 bellekleri arada ülkemizde satışa çıkıyor bu ürünü alabilirsiniz. Çok daha hızlı bir bellektir ki yonga kaliteside en üst segmenttedir.

Şimdiden hayırlı olsun diyorum aldıklarınız ve alacaklarınız.

Başka sorularınız için foruma yine bekleriz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri