GPU Clock Düşürmek zararlı mı?

codExe

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
Arkadaşlar rtx 3080 kartıma uv yaptım ve bunun sonucunda GPU Clock değerini -300 yaptım. Stabilite testleri yapıyorum. Sormak istediğim konu ise GPU Clock'u 300MHz kadar düşürünce ne olur? Yani sakıncalı mı, fps mi kaybettirir, uzun vadede sıkıntı mı yaratır? Bu tarz konuları merak ediyorum. @BilgisayarcıGenç hocam bilginiz varsa bakar mısınız?

UV değerleri: Gpu Clock -300/0,875mV/1920MHz

KafadanKontak

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
252
Yani bunu yapmaktaki düşüncen sanırım yük altındayken daha az elektrik sarfiyatı yapması ve daha serin çalışması. Overclock nasıl FPS artışı sağlıyorsa UV de bir nebze FPS düşüşü yaşatacaktır diye düşünüyorum. Yani UV yapıp da GPU'ya zarar veren görmedim. Daha iyi bilen arkadaşlar da vardır tabii kiğ. Ben de daha bilgili birinin yanıtını merak ediyorum.

KS

codExe

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
Yani bunu yapmaktaki düşüncen sanırım yük altındayken daha az elektrik sarfiyatı yapması ve daha serin çalışması. Overclock nasıl FPS artışı sağlıyorsa UV de bir nebze FPS düşüşü yaşatacaktır diye düşünüyorum. Yani UV yapıp da GPU'ya zarar veren görmedim. Daha iyi bilen arkadaşlar da vardır tabii kiğ. Ben de daha bilgili birinin yanıtını merak ediyorum.
Tamamiyle kartın daha serin çalışmasını sağlamak ve cw sesinden kurtulmak için bunu yaptım hocam. 5 FPS kadar kaybım oldu şu anda fakat benchmark testlerinde daha yüksek skorlar elde ettim.

Son düzenleme:

KafadanKontak

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
252
CPU için UV ile uğraşmış olsam da ekran kartıyla hiç uğraşmadım. Biraz sanırım senin gibi korktum yanlış bir şey yaparsam diye. Malum çok değerli kartlar :D Benim ayarlarım da en kısıkta bu şekilde hazır ayarda. OC için de bir altındaki ayarlarda kullanıyorum. AAA oyunlar dışında pek bir ihtiyacım olmuyor OC moduna. Ben de Coilwhine yaşadığımı sanıyordum ama meğerse ekran kartı tutucusunun karta temas eden süngeri fanın ucuna değiyormuş. Temizlik yaptıktan sonra tekrar çalıştırdığımda ses gelmeyince anladım.

Fan göbeklerini elle biraz yoklamak, parmaklahafifçe sanki yerine oturtuyormuş gibi bastırmak bazen fanın daha iyi yerine oturup o sesi çıkarmasını azaltabiliyor.

1663610482929.png

1663610603398.png

KS

codExe

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
CPU için UV ile uğraşmış olsam da ekran kartıyla hiç uğraşmadım. Biraz sanırım senin gibi korktum yanlış bir şey yaparsam diye. Malum çok değerli kartlar :D Benim ayarlarım da en kısıkta bu şekilde hazır ayarda. OC için de bir altındaki ayarlarda kullanıyorum. AAA oyunlar dışında pek bir ihtiyacım olmuyor OC moduna. Ben de Coilwhine yaşadığımı sanıyordum ama meğerse ekran kartı tutucusunun karta temas eden süngeri fanın ucuna değiyormuş. Temizlik yaptıktan sonra tekrar çalıştırdığımda ses gelmeyince anladım.

Fan göbeklerini elle biraz yoklamak, parmaklahafifçe sanki yerine oturtuyormuş gibi bastırmak bazen fanın daha iyi yerine oturup o sesi çıkarmasını azaltabiliyor.

Ekli dosyayı görüntüle 7452

Ekli dosyayı görüntüle 7453
İnanılmaz acemiyim bu konuda, sağ olsun başka forumdan bir arkadaş çok yardımcı oldu. Ek olarak youtube da 3080Ti'a yapılan bir UV videosu buldum ve aynı adımları kendi kartım içini uyguladım. Bakalım ne olacak. Yani hocam ben bu cw ve sıcaklık sorununu çözemeseydim direkt iade verecektim kartı. Oyunlarda da İnşallah stabil olmuştur, deniyorum bakalım. Benchmarklardan örnek vermem gerekirse:

Maksimum 5 FPS kadar kaybım oldu.

Örneğin Unigine Superposition testini stok halde 3 kere yapmışım ve küsüratlarını atarsak 155-116-117 fps almışım. Sonra UV yaptıktan sonra aynı testi 3 kere yaptım ve sırayla 112-115-115 fps aldım. Sıcaklık stok halde maksimum 77 derece olmuşken UV sonra 68 derece olmuş.

Aynı şekilde 3 kere Unigine Heaven testinde stok halde 199.8-199-199 fpsleri almışım ve sırayla 5034-5012-5012 skorlarını almışım. UV sonrası 201.6-202-201.7 fpsler almışım ve skorlar 5078-5089-5080 olmuş. Sıcaklık stok halde 76.6 derece olurken UV sonrası 68.1 derece olmuş.

Oyunları deniyorum şimdi. Umarım oyunlarda da stabildir.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri