hava sogutma için yardım

Cagrı Dnmz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
merhaba iyi forumlar :)

ryzen5 3600x 
asus rog strix b450e 
2x8 ram 
sharkoon tg5 kasa kullanıyorum.
Sıcaklık değerleri rahatsız ettiği için sıvı soğutma takmaya karar verdim. Çoğu forumlarda sıvı soğutmaların sorun yarattığını ve çoğu kişininde sorun yaşamadığını gözlemledim.İşimi şansa bırakmadan hava soğutma almaya karar verdim.Pc toplarken @ugur.gozaydin hocamın çok yardımı dokundu soluğu pchocasında buldum.

https://www.nanokatalog.com/urun/noctua-nh-d15-islemci-sogutucu-nh-d15-islemci-fani 
araştırdığımda böyle bir hava soğutmasını herkez tarafından önerildiğini gördüm sizin yorumunuz nedir?Öneriniz varmı başka model vs. Kasa ebatları 2cm ile kurtarıyor sanırım göz ile ölçtüğüm zaman anakartın soğutucuları sanki kıyısına köşesine temas edicek gibi geliyor.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sıvı Soğutma var Sıvı Soğutma var. :D Biraz detaylandırayım. Marka ve ürün kalitesi iyi bir ürün tercih ederseniz Sıvı Soğutma ile tek sorun yaşamazsınız. Yok sıvı aktı şu bu gibi saçmalıklara takılmayın. Ben 6 yıldır Sıvı Soğutma kullanıyorum ürünün ne soğutması sorun yarattı ne öyle sıvı kaçırma şu bu gibi saçma yorumlardan birisi gibi bir şey geldi başıma ki bu şeyler örneğin sıvı kaçırma kapalı devre sistemlerde olmaz. Onlar özel sıvı soğutma ürünlerinde olur maka çok kötü değilse hiçbir sıvı soğutma ile başınıza hiçbir şey gelmez.

SilverStone PF240 ARGB 2x12cm Fan Sıvı Soğutucu (SST-PF240-ARGB) - 721,68 TL - Şuan piyasadaki en kaliteli ve indirimdeki en iyi ürün. Bu fiyatıyla , kalitesiyle ve performansıyla 2000 TL lik sıvı soğutmalara kafa tutuyor. Alın kafanız rahat etsin. SilverStone PF360 ARGB 3x12cm Fan 360mm Sıvı Soğutucu - 1.073,80 TL Buda abisini ki kasanıza baktım önce 360mm Sıvı Soğutma takılabiliyor.

NOCTUA firmasına gelirsek Hava Soğutmada standardı belirleyen en kaliteli firmadır. Aşağıdaki 2 ürün 240mm Sıvı Soğutmalar ile benzer sonuçları verebilir. Ancak verebilir dememin sebebi bazı rakiplerden daha iyi sonuçlar verebilirler. Bu yukarıdaki SilverStone 240mm üründen daha iyi değiller. Ancak yakın sonuçlar alma ihtimalleri var.

NOCTUA NH-U12A - 884,30 TL - Bu ürün en tepedeki ürünlerden birisi. Premium olarak geçiyor 158mm yüksekliği var. Sizin kasanız 167mm desteğe kadar izin veriyor yani uyumlu.
NOCTUA NH-D15 chromax.black - 951,05 TL - Buda yeni Black serisinden. Yukarıdaki NH-12A üründen iyi değil genel olarak ama Siyah olmasından dolayı fiyatı bir tık daha pahalı.

240mm bir sıvı soğutma yerine bu 2 ürün alınabilir. Ancak dediğim gibi yukarıdaki SS ürünleri kadar iyi sonuçlar veremeyecektir. Örneğin NZXT Kraken 240mm ürünlerini eziyor NH-12A ürünü ki NZXT firması SilverStone kadar olmasada ciddi bir sıvı soğutma üreticisidir.

Ben Sıvı Soğutma alırdım ama size seçenek sunmak istedim. NOCTUA asla pişman etmez.

KS

Cagrı Dnmz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Sıvı sogutmaya sıcak bakmaya başladım açıkcası ama bir yanım yapma etme diyor nedense :) 

NH-U12A ile NH-D15 arasında aman aman bir fark yok . Bu iki modeli araştırken çoğu kıyaslamayı arctic freezer 34 esports duo modelleri ile kıyaslamışlar ve sonuçları aynı derece.

noctua modellerine 900 tl vermek mi mantıklı aynı imkanı sunan arctic freezere 350-400 tl vermek mi mantıklı olur? arctic modeli için yorumunuzu bekliyorum link bırakacağım :)

(sıvı sogutmanın bakımları vs çok fazla detaylı birşey olduğu için düşündürücü açıkcası çok fazla kurcalamak istemiyorum bu nedenle biraz soguk duruyorum)
görsel rgb görünüm açısından mantıklı geliyor sıvı sogutma.

https://urun.n11.com/sogutucu-ve-fan/arctic-freezer-34-esports-duo-2066115x-am4-120mm-fan-islemci-sog-P380474081

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
[font="Open Sans", sans-serif]NH[/font][font="Open Sans", sans-serif]-U12A ve[/font][font="Open Sans", sans-serif] NH[/font][font="Open Sans", sans-serif]-D15 arasında zaten size fark yok dedim birisi siyah olduğundan NOCTUA firması kahve renginden başka renkte ilk defa ürün yaptığından dolayı biraz daha pahalı o kadar.[/font]

[font="Open Sans", sans-serif]Bu arada Arctic Freezer 34 eSports DUO vs NH-U12A payarsak NOCTUA çok daha başarılı. TDP değeri yani binen sıcaklık yükseldikçe NOCTUA ürünü bu sıcaklığı tolere etmekte daha başarılı. Genel olarak performans benzer olabilir ama OC potansiyeli aradaki farkı belirliyor zaten o yüzden piyasadaki en pahalı hava soğutmalara sahipler. Örnek bir inceleme ki bu sadece 1 link daha fazla incelemesi var nette. https://www.tomshardware.com/reviews/noctua-nh-u12a-cooler,6372-2.html[/font]

Ayrıca ben halen daha Sıvı Soğutma almanızı öneririm.Hem görsel hem performans olarak daha iyisini alırsınız.

KS

Cagrı Dnmz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tamam sıvı soğutmaya yöneldim :) 

Kasamın detaylarını incelediğim zaman ön panele takılıyor sıvı sogutma , ön panel fanları çıkartacagız üste takacağız . Ön panelden çıkan 3x fanı değiştirsem mi diye bir düşünceye girdim.
Güncel şuanki durumunda kasanın ön tarafında sorun yaşamıyorum sıcaklık konusunda , egsoz tarafında ise hava sıkışıyormuş gibi sıcaklığı atmıyormuş gibi bir hissiyata kapıldım içerideki havayı yeteri kadar üflemiyor sanırım. Yoksa üstündeki fanlarla devam etsinler mi 

daha fazla masrafa girmesek sadece egsoz fanımı değiştirsek ? öneriniz ne olurdu ? 
(sıvı sogutmanın fanları başka yanıcak kasanın fanları başka yanıcak , egsoz fanını ayrı takarsak o başka bir renk yanıcak birbirinden bağımsız şekilde mi olur. ) :)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Kasa fanlarınız düz RGB ama sıvı soğutmanın ki ARGB yani uyumlu değiller evet.

Anakartınızda bir adet ARGB portu var Akasa 3 x Adreslenebilir ARGB LED Çoklayıcı ve Uzatma Kablosu (50cm) - 54,39 TL bu çoğaltıcı kabloyu alıp o portun sayısını çoğaltabilirsiniz.

Sonra Akasa Vegas TLX 12cm Dual Ring Adreslenebilir RGB - 107,92 TL 1 adet egzoz fanı ARGB özellikli + sıvı soğutmanın ARGB kablosu için.

Yada Dark AURA 3x12cm Adreslenebilir RGB Fan ve Uzaktan Kumandalı Fan Kontrolcü Kiti (DKCHCFK03) - 194,19 TL bu fan seti + Dark AURA 12cm Dual Ring Adreslenebilir RGB Fan (Sadece DKCHCFK03 İle Uyumlu) - 62,75 TL bu set ile uyumlu +1 fan daha 4 fan yapıyor. Bu fan kontrolcüden 1 adet ARGB kablosu anakarta bağlanıp anakart ARGB özelliği ile kullanılabiliyor. Yani ARGB çoklayıcı kablo + bu Dark farlar ve Sıvı Soğutma eşlenik çalışabilir. Yani toplamda SilverStone PF240 Sıvı Soğutma ile 1.042,28 TL 'ye patlıyor.

KS

Cagrı Dnmz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Evet bu şekilde güzel oldu 360lık sıvı sogutma ve dark aura bileşenleri ile hoş olucak gibi :)

Dark auranın 1200 rpm ile çalışıyor sanırım. Bizim şuan takılı olan fanlardan daha iyi performance vericektir diye umut ediyorum doğrumu. degiştirdiğimize değicek bir hamledir inşallah.

Birde şu konuda bir destek çıkarsanız bana. Bu seti bu şekilde aldıgımızda üst panele takıcagımız fanları egsoz olarak , yoksa içerimi hava almalarını sağlayalım. hava akışını nasıl güzel sağlayabiliriz ki . Yine sıcaklıkla ilgili bir sorun yaşamaya başlarsam bir sonraki işlemim kasayı degiştirmek olcak çünkü :)

Bu arada yardımınız için tekrar tekrar teşekkür ediyorum.Gözü kapalı size güvenerek hareket edebiliyorum,pc topladıktan sonra çogu tanıştığım kişinin yaşanılan sorunlarında buraya yönlendirdim . Emeklerinizin karşılığını kat ve kat alırsınız inşallah

Tekrar Teşekkürler PchocasıForum

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Şuan ki fanlarınızın kasa özelliklerinde maks. RGP değerini bulamadım 1200 RPM ortlaama bir değer ne fazla ne az.

İdeal zaten sayı fazla olacağı için sorun olmaz dönüş hızında. Bir sistemde hava akışı her zaman şöyle olur. Aslında sisteme özel değil kapalı bir ortamda hava akışı her zaman şöyle olur. Bir yönden ki burada bu yön ön fanlar hiçbir engele takılmadan doğruda çıkış yönüne hava aktarır ama çıkış fan sayısından sayısından 1-2 fan fazla olmalı. Yani 3 fan içeri alacak 1 fan atacak. En fazla 3 fan içeri 2 fan dışarı olmalı. İçeride kısa bir süre bile olsa taze hava durmalı ki sıcaklık düşsün. Birde sıcak hava doğası gereği her zaman yükselir yani hava akışı en ideal önden arkaya doğru aynı yönde olmalı.

Kasanız fena sayılmaz önü kapalı ama bunu iyi kullanan kasalarda birisi hava akışı olabildiğince iyi sayılır.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri