i5-10505 vs. i3 10105F

FerhatDenizColak

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Bilgisayarda takılı i3 10105F 3.70 GHz işlemci var. Elimde de i5 10505 işlemci var, sizce değiştirmeli miyim? Dell Optiplex 5090 çıkan işlemci.

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
Bilgisayarda takılı i3 10105F 3.70 GHz işlemci var. Elimde de i5 10505 işlemci var, sizce değiştirmeli miyim? Dell Optiplex 5090 çıkan işlemci.
İşlemci daha iyi, çekirdek sayısı daha fazla. Temel frekans hızı düşük olsada turbo hızı daha yüksek. İşlemciye giç denk gelmedim ama deneyin oluyorsa kullanın.

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
El

Ekran kartım Rtx 2060 anakart msi 510m a pro olurmu?
Hocam aynı solet yapısı sorın değil ama işlemci modeline denk gelmedim o yüzden eksik bilgi olmasın diye deneyin dedim. Normalde çalışması lazım ve ekran kartınızı rahat besler.

Muamma61

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
145
Kafa kafaya gelen işlemci ikisi de değiştirmene gerek yok bence. Bence o işlemciyi ikinci elden güzelce okut daha yararlı bir şey alırsın onun yerine :) i5 10500 her türlü satarsın ama i3 10105f okutman zor

Son düzenleme:

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
Kafa kafaya gelen işlemci ikisi de değiştirmene gerek yok bence. Bence o işlemciyi ikinci elden güzelce okut daha yararlı bir şey alırsın onun yerine :) i5 10500 her türlü sayarsın ama i3 10105f okutman zor
İ3 ile i5 arasında çekirdek sayısı farklı, turbo frekans hızlar farklı ve önbellek değişiyor. Nasıl kafaya oluyor, neye dayanasark böyle dediniz?

Muamma61

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
145
İ3 ile i5 arasında çekirdek sayısı farklı, turbo frekans hızlar farklı ve önbellek değişiyor. Nasıl kafaya oluyor, neye dayanasark böyle dediniz?
Ben şunu anlamıyorum neden oyun olarak bakıyorsunuz işlemcilere bu işlemciler sadece oyuna mı hizmet veriyor diye düşünüyorum bazen. Yazılım cephesin de ikisinde eş değer işlemciler. Evet yüzde 5 lık daha fazla i5 bunu inkar etmiyorum da çok da önemli değil yani ufak 3 5 fps artışı olacak eee sonra bunun için işlemciyi değiştirmeye ne gerek var, biosa uyum sağlamasa gel birde biosu güncelle birde bios eskiyse tamamdır işi sürekli bir tantana ama i3 satamayacağını da göz önünde bulundurması gerekiyor. Uğraşırım derse taksın i5 yüzde 5 lik pay için hobidir sonuçta :)

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
Ben şunu anlamıyorum neden oyun olarak bakıyorsunuz işlemcilere bu işlemciler sadece oyuna mı hizmet veriyor diye düşünüyorum bazen. Yazılım cephesin de ikisinde eş değer işlemciler. Evet yüzde 5 lık daha fazla i5 bunu inkar etmiyorum da çok da önemli değil yani ufak 3 5 fps artışı olacak eee sonra bunun için işlemciyi değiştirmeye ne gerek var, biosa uyum sağlamasa gel birde biosu güncelle birde bios eskiyse tamamdır işi sürekli bir tantana ama i3 satamayacağını da göz önünde bulundurması gerekiyor. Uğraşırım derse taksın i5 yüzde 5 lik pay için hobidir sonuçta :)
Öncelikle oyun değil genel olarak iyi. Yazılım render ve çalıştırma kısmında önbellke, çekirdek sayısı ve çekirdek hızı etkiler. Sadece 3-5 fps değil muhtemelen çok daha farklı performans farkıdır.
Ayrıca aynı seri intellerin hangisinde bios güncellemesi ile işlemci taktınız?
Hangi aynı seri i5 ile i3 arasında %5 fark var ve bahsettiği 500 serisi %5 eski seriler arasında belki vardır.
Gerçekten biliyor musnuzu bir şeylerden duyduğunuza göre sallıyor musunuz merak ettim. Varsa kaynağınız ben de bildiğim yanlışlıktan kurtulayım.

Muamma61

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
145
Öncelikle oyun değil genel olarak iyi. Yazılım render ve çalıştırma kısmında önbellke, çekirdek sayısı ve çekirdek hızı etkiler. Sadece 3-5 fps değil muhtemelen çok daha farklı performans farkıdır.
Hangi aynı seri i5 ile i3 arasında %5 fark var ve bahsettiği 500 serisi %5 eski seriler arasında belki vardır.
Gerçekten biliyor musnuzu bir şeylerden duyduğunuza göre sallıyor musunuz merak ettim. Varsa kaynağınız ben de bildiğim yanlışlıktan kurtulayım.
Serilere hakim olmanız güzel bench bakacağım illaki vardır bakalım orası ne diyor? Bekleteceğim ;)

Serilere hakim olmanız güzel bench bakacağım illaki vardır bakalım orası ne diyor? Bekleteceğim ;)

haklısın güzel insan gerçekten büyük farklar varmış :) Lütfen sende inceler misin bak bakalım o kadar üsten mi yazmışım)

haklısın güzel insan gerçekten büyük farklar varmış :) Lütfen sende inceler misin bak bakalım o kadar üsten mi yazmışım)

Bu değerlere baktıktan sonra lütfen bir daha güzelce yazarsan sevinirim güzel insan bence ben değil de sen ezbere yazıyorsun gibime geldi :)

Muamma61

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
145
lga 775 pinli bütün anakartlarda q8300 işlemci için sürüm güncellemesi yapmak zorunda kaldım. Sistemlerde daha çok e serinin işlmecileri takılı idi. lga 1151 soketli anakartlar da çok nadir bir şekilde yine bios güncellemesi yaptım i3 serisin den i5 serisine geçerken. Yani yapmadığım bir iş değil ve üsten bir şey de sallamıyorum. Değecek bir şey var değmeyecek bir şey var güzel insan :)

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
lga 775 pinli bütün anakartlarda q8300 işlemci için sürüm güncellemesi yapmak zorunda kaldım. Sistemlerde daha çok e serinin işlmecileri takılı idi. lga 1151 soketli anakartlar da çok nadir bir şekilde yine bios güncellemesi yaptım i3 serisin den i5 serisine geçerken. Yani yapmadığım bir iş değil ve üsten bir şey de sallamıyorum. Değecek bir şey var değmeyecek bir şey var güzel insan :)
Farklı çok sayıda intel işlemci kendim ya da çalıştığım yerlerde denedim çok fazls sistemleri birleştirip değiştirdik. Hiç böylr bir şey yapmadım. Dediğiniz q8300 kullanmadım bilgim yok. Aynı işlemci serisinde model değişikliğinde ya da daha alt serisini takarken bios güncellemesi yapmadım ya da başka ayar. Arkadaşlar arasında da parça denemek için kullandım.

Bu değerlere baktıktan sonra lütfen bir daha güzelce yazarsan sevinirim güzel insan bence ben değil de sen ezbere yazıyorsun gibime geldi
Nanoreview göre 10500;
Has 6 MB larger L3 cache size
Has 2 more physical cores
11% faster in a single-core Geekbench v5 test - 1239 vs 1116 points
2% higher Turbo Boost frequency (4.5 GHz
Performance
Measure performance when all cores are involved 22'ye 31 sayıyı yüzde olarak ne kadar fazla olduğunu hesaplayabilirsiniz
Cinebench R23 (Multi-Core)
Core i5 10500 +42% önde
Diğelerininde yorumlamasına bakabilirsiniz. Buna 3-5 fps ve programlara göre de bakın demekle uyuşmuyor.

Muamma61

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
145
Farklı çok sayıda intel işlemci kendim ya da çalıştığım yerlerde denedim çok fazls sistemleri birleştirip değiştirdik. Hiç böylr bir şey yapmadım. Dediğiniz q8300 kullanmadım bilgim yok. Aynı işlemci serisinde model değişikliğinde ya da daha alt serisini takarken bios güncellemesi yapmadım ya da başka ayar. Arkadaşlar arasında da parça denemek için kullandım.

Nanoreview göre 10500;
Has 6 MB larger L3 cache size
Has 2 more physical cores
11% faster in a single-core Geekbench v5 test - 1239 vs 1116 points
2% higher Turbo Boost frequency (4.5 GHz
Performance
Measure performance when all cores are involved 22'ye 31 sayıyı yüzde olarak ne kadar fazla olduğunu hesaplayabilirsiniz
Cinebench R23 (Multi-Core)
Core i5 10500 +42% önde
Diğelerininde yorumlamasına bakabilirsiniz. Buna 3-5 fps ve programlara göre de bakın demekle uyuşmuyor.
Güzel insan haklısın belki de olmuyor ama ben hala bence gerek yok diyorum. Siz de zaten gerçekten sisteme baksanız aynısını diyeceksiniz fakat bir haklı çıkma yoluna gittiğinizi seziyorum. Siz bu işi belki de meslek olarak yapıyorsunuz ben hobi olarak yapıyorum. Ömrümü intel işlemcilerle harmanlıyorum diyelim. Bu arkadaş bu işlemciyi laptopa takıp render mi yapacak çok merak ediyorum açıkçası yapmayacak o halde işlemciyi değiştirmesine gerek yok. Bunu anlatmaya çalışıyorum. Normal gündelik durumlarında aynılar kafa kafaya iş görüyorlar bunu raporlarda görmüş olman gerekiyor bu işlerle uğraştığın için yazıyorum. Arkadaş yazılım işiyle uğraşıyorsa zaten taksın sistemine fakat yazılım işiyle uğraşsa idi bize öyle soru sormazdı ;)
Çünkü bilirdi neyin ne olduğunu.

Diğer konuda biosla deneyim sahibi olmamışsın demek bios güncellemesi yapılacak işlemci yok demek değildir. q8300 işlemci tarihinin en iyi işlemcisidir bu arada tanışmanı isterdim gerçekten. Xeon x5460 a da modlama yapıp intel niyetine kullanmıştım eğer öyle bir deneyimde yoksa kesinlikle denemelisin 4.70 lere kadar çıktım hız aşırtmada kullandığım anakart asus p5q anakart o da neslinin tek örneğidir. :)

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri