IPS mi Va panel mi?

IronMusk

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
1,874
Ips her şey için daha iyi. Sizin ekran kartınız ne? Bütçeniz ne kadar?

Senolix

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
81
Ağır rekabekçi oyunlar için takılacam diyorsan TN panel tercih edilir tek kullanım amacın bu ise

IronMusk

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
1,874
Peki bütçe? 1080p monitör almalısın.

Fake God

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
119
Ben bu tepkime süresinin çok abartıldığını düşünüyorum. 1ms ile 5 ms arasında hanginiz farkı hissedebiliyorsunuz çok merak ediyorum. Havada,karada ve denizde mümkün ise ips değilse va tercih ederim. Kendim va monitör kullanıyorum.

Senolix

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
81
Ben bu tepkime süresinin çok abartıldığını düşünüyorum. 1ms ile 5 ms arasında hanginiz farkı hissedebiliyorsunuz çok merak ediyorum. Havada,karada ve denizde mümkün ise ips değilse va tercih ederim. Kendim va monitör kullanıyorum.
Şahsen bende senin gibi düşünüyorum IPS kesinlikle bende tercih ederim ama zamanında araştırırken sürekli rekabetçi oyuncular için TN panel önerisi yapılıyordu aradaki fark bende bilmiyorum gerçekten bu konuyla ilgilenen farkını hisseden biri var mı bende merak ediyorum sırf bunlardan dolayı arkadaşa TN panel önerisinde bulundum hem ucuzda oluyorlar neye göre kullanacağına bağlı. Zamanında bende IPS aldım yemişim süresini bana canlı renkler lazım her açıdan bakabiliyor olmanın tadı bir başka önce ki leptop idi ve TN paneldi illa karşıdan bakmak zorundaydım şimdi film izlerken istediğim gibi kıvrılıyorum hahaha :)

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Kavisli ekran tercih ettiğim için VA panel almıştım uzun zaman önce. Oldukça da iyi bir görüntü sağlıyor. IPS panel ile farkını çözebilene aşk olsun. Ancak kağıt üzerinde IPS panel çok daha iyidir ve çok daha pahalıdır. Ben monitör alırken henüz yüksek Hz oranına sahip monitörler uygun fiyata piyasada yoktu veya çok daha pahalı idi ve 144 Hz 1 ms diye aldığım monitörde 144 Hz aktif edilince 4 ms oluyor. 1 ms ayarlayınca Hz oranı düşüyor. VX2458-C-MHD monitörüm. Bugün alacak olsam 240 Hz veya üzeri bakardım ve bu IPS panelde uygun fiyatlara pek mümkün değil. Tabii sizin belirttiğiniz bütçeye göre 165 Hz - 170 Hz bulunabilir.

Rekabetçi oyun seviyorsanız ve yüksek FPS alabilecek sisteme sahipseniz VA panel de alabilirsiniz çünkü IPS panel çok yüksek Hz değerlerine erişemiyor (0,5-1 ms olayına aldırış etmeyin Hz değeri daha önemli). Aldığınız FPS değerleri ile monitör Hz değerleri birbirine yakın olmalı daha iyi bir oynanışa sahip olmak için. Sistem belirtmediğiniz için ve hangi oyunları oynayacağınızı yazmadığınız için rastgele bir monitör önermek istemedim. Çünkü siz 240 FPS alacaksınız ama 165 Hz monitörde aslında siz 165 FPS alıyormuş gibi görüntüye sahip olacaksınız. Bu konuyu bilerek monitör tercihi yapmak daha yararlı olur.
Bütçe artarsa IPS 240 Hz olarak önerim:
Bütçeye uygun VA ve kavisli 200Hz önerim:
Malesef daha yüksek Hz değerlerinde fiyatlar 240 Hz IPS panele yaklaşıyor veya geçiyor. O yüzden IPS 240 Hz daha iyi olur yüksek fiyat verdikten sonra, sadece kavisli ekran istiyorsanız VA mantıklı hale geliyor.
165 Hz yeterliyse VA:
165 Hz IPS:
Bu noktada sisteminizin rekabetçi oyunlarda kaç FPS aldığına göre tercih yapılabilir. 200 FPS ortalamayı görüyorsanız veya daha fazlasını alıyorsanız 200 Hz üzeri monitör tavsiye ederim. Ancak 200 FPS altında kalacaksanız monitör 165 Hz değeri yeterli olacaktır.
Biraz uzun oldu ancak neye göre tercih yapmanıza kadar yazmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.

Son düzenleme:

Fake God

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
119
Şahsen bende senin gibi düşünüyorum IPS kesinlikle bende tercih ederim ama zamanında araştırırken sürekli rekabetçi oyuncular için TN panel önerisi yapılıyordu aradaki fark bende bilmiyorum gerçekten bu konuyla ilgilenen farkını hisseden biri var mı bende merak ediyorum sırf bunlardan dolayı arkadaşa TN panel önerisinde bulundum hem ucuzda oluyorlar neye göre kullanacağına bağlı. Zamanında bende IPS aldım yemişim süresini bana canlı renkler lazım her açıdan bakabiliyor olmanın tadı bir başka önce ki leptop idi ve TN paneldi illa karşıdan bakmak zorundaydım şimdi film izlerken istediğim gibi kıvrılıyorum hahaha :)
5 ms denilen olan saniyenin binde 5 i kadar.Rakabetçi bir oyunda eğer online ise ilk olarak netinden dolayı bir gecikme yaşarsın. Sonrasında donanımdan dolayı bir gecikme yaşarsın en son monitörden dolayı. Hepsini toplasan maksimum 100 ms diyelim. Yani 0.1 saniye. Monitörü 5ms den 1 ms olanla değiştirdin diyelim toplam gecikme oldu 95 ms. Yani 0.095 saniye. Bir insan evladı da gelecek bu farkı ben görebiliyorum yada hissedebiliyorum diyecek. Mitutoyo Kumpasta bile 0.05 mm yanılma payı var ki bu kumpasla hassas makine parçaları bile ölçüyoruz. Bakın milimetrenin 1000 de biri değil 100 de beşi. Tamamen pazarlama olay. Tn panelin rengi ve görüş açısı kötüdür ama tepkimesi iyidir. Va panel renk ve görüş açısı olarak tn den iyidir ama tepkimesi biraz daha kötüdür. İps panel ise en iyi renk ve görüş açısına sahiptir tepkimesi va panele göre genelde biraz daha kötüdür. ips panel olup 1ms olan modellerde sanıyorum ki piyasada var. Kısacası 5 ms panel isterseniz uzayda mekik yanaştırın yeterlidir. Yeterli değil ben 4 ms farktan dolayı yapamıyorum diyen insan olmaması gerekir :) Çünkü insan o farkı hissedemez.

İps panelin neden tercih edildiğini de söyleyeyim. Bilgisayarda logo, tasarım gibi şeylerle uğraşan insanlar gördüğü rengin aynısının baskıda çıkmasını ister. İps panel harici böyle birşey mümkün değil. Fakat bu paneller pahalı. Çoğu tanıdığım bilgisayara 1 den fazla monitör bağlayıp bir tanesini ufak boyutlu ama renk olarak en doğru olacak şekilde kullanıyor. Ama tasarım yaptığı monitör büyük. Rengi ayarlayıp yandaki daha uyguna aldığı fakat rengi düzgün gösteren monitöründeki rengi referans alıyor. Yada o referans monitörün daha büyüğünü satın alması gerekiyordu. Normal kullanıcı için va monitör üzmez. Ama aynı fiyat bandında varsa ips monitör tercih edilmesi daha iyi olur.

Son düzenleme:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri