Kasa egzoz fanında sıkıntı

Resul Aykan

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
  • PC HOCASI GG1 SİSTEME sahibim kasa egzoz fanı bir süre dönüyor ve sonda duruyor birdaha pcyi kapatıp biraz bekleyip açana kadar dönmüyor ama video gördüğüm kadarıyla hep dönüyordu biostan da anakartin yazılımındanda ayarlayan adım biostan dönme hızına baktığımda git gide azaldı azaldı ve en sondada durdu neden öyle bir sorun olabilir ben hep dönmesini istiyorum

Resul Aykan' Alıntı:
  • PC HOCASI GG1 SİSTEME sahibim kasa egzoz fanı bir süre dönüyor ve sonda duruyor birdaha pcyi kapatıp biraz bekleyip açana kadar dönmüyor ama video gördüğüm kadarıyla hep dönüyordu biostan da anakartin yazılımındanda ayarlayan adım biostan dönme hızına baktığımda git gide azaldı azaldı ve en sondada durdu neden öyle bir sorun olabilir ben hep dönmesini istiyorum

AI SUITE 3 programındaki değerler gordugunuz gibi chasis fan 0 rpm = https://prnt.sc/vy4adi

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Birincisi yazılımlar RPM okuması yapamayabilir çünkü fanlar 4 pin PWM değil DC yani 3 pin güç yapısında fanlar. Yani sıcaklık/devir ayarı yapılabilen fanlardan değil. Direkt güç ile son hızlarında dönen fanlardan. F/P çoğu kasada bu tarz fanlar kullanılıyor. Yani 0 RPM olarak gözükmesi anormal sayılmaz. Ancak fanların durması şundan olabilir bazı güncel anakartlar DC 3 pin bağlantıya sahip fanları voltaj kontrolü ile 2 veya daha fazla hız yapısında kontrol edebiliyor. Sanırım sizin fanlar fazla güçten kesiliyor ve durduklarında fan yatakları muhtemelen akım sabitken tekrar dönemeyecek yapıdalar. İşin özü fanları BIOS üzerindeki fan hızı bölümünden sabit bir devir ayarında örneğin 50% veya 100% ayarda sürekli dönecek şekilde ayarlarsanız ve BIOS ayarlarını kaydederseniz bir sonraki başlatmada sürekli ayarladığınız güç akımında dönmesi gerekir.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri