Kasa Fanlarının Ve Sıvı Soğutmanın Fanları Hızlı Çalışıyor?

wappeN

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
45
Arkadaşlar selam başlıkta biraz garip anlattım fakat olay tamamen şu kasa fanlarımı ve sıvı soğutmayı Fan Xpert ile standart modda çalıştırdığım da işlemci sıcaklığım 53 derece oluyor ve artıyor fakat Turbo moda alınca 32 derecelere kadar düşüyor buna tam olarak nasıl bir ayar çekmem lazım yardımcı olursanız çok sevinirim.

İşlemci: R7 5800X3D
Kasa Fanları: Silverstone Airblazer 120R
Sıvı Soğutma: Deepcool LS720

Muphrid

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
60
Arkadaşlar selam başlıkta biraz garip anlattım fakat olay tamamen şu kasa fanlarımı ve sıvı soğutmayı Fan Xpert ile standart modda çalıştırdığım da işlemci sıcaklığım 53 derece oluyor ve artıyor fakat Turbo moda alınca 32 derecelere kadar düşüyor buna tam olarak nasıl bir ayar çekmem lazım yardımcı olursanız çok sevinirim.

İşlemci: R7 5800X3D
Kasa Fanları: Silverstone Airblazer 120R
Sıvı Soğutma: Deepcool LS720
boştayken mi 53 derece oluyor?

Muphrid

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
60
eğer boşta yapıyorsa ya yanlış montaj yaptın ya da sıvı soğutucun arızalı.. fan expert yerine bios'tan ayar yapmanı tavsiye ederim. eğer diğer fanların 3 pinli ise onları da dc modda ayarlayabilirsin fakat onların en düşük ayarını yine %60'ta bırakman daha doğru olur; çünkü voltajımsı bir uğultuya sebep olabilir.. 4pinli taktığın her soketi pwm modda çalıştırabilirsin, sıvı soğutucun 4pinlidir. boşta %30'da da çalıştırsan 53 dereceye çıkmaması gerekir.. o yüzden montajını tekrar kontrol et, eğer sorun yoksa sıvı soğutucuyu iade et..

KS

wappeN

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
45
boştayken mi 53 derece oluyor?
Yani şöyle mesela browser açıyorum fanlar bi sesli çalışıyor boştayken de evet fanları silent moda alınca app ile çok yavaş dönüyorlar hem kasa fanları hem sıvı soğutmanın fanları işlemci de hemen 53 derece görüyor.

Muphrid

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
60
Yani şöyle mesela browser açıyorum fanlar bi sesli çalışıyor boştayken de evet fanları silent moda alınca app ile çok yavaş dönüyorlar hem kasa fanları hem sıvı soğutmanın fanları işlemci de hemen 53 derece görüyor.
yine yapmaması gerekir öyle sıcaklık.. ancak dediğim gibi voltaj uğultusu gibi bir ses, en fazla problemin bu olmalıydı.. montajını ve bağlantılarını doğru yaptın mı? çok küçük hatalar; vidanın bir tanesini bile biraz gevşek bırakmak bile sebep olabilir böyle bir duruma o yüzden biraz dikkatli olmak gerek..

KS

wappeN

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
45
yine yapmaması gerekir öyle sıcaklık.. ancak dediğim gibi voltaj uğultusu gibi bir ses, en fazla problemin bu olmalıydı.. montajını ve bağlantılarını doğru yaptın mı?
Benim montaj biraz karışık hocam uzun hikaye :D Tüm Kasa fanlarını 950 RPM ayarladım ve AIO PUMP ise %60'a çektim şuan sıcaklık 32 derece.

Muphrid

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
60
Benim montaj biraz karışık hocam uzun hikaye :D Tüm Kasa fanlarını 950 RPM ayarladım ve AIO PUMP ise %60'a çektim şuan sıcaklık 32 derece
ajan aio pump boştayken %30'da çalışsa olur diğerleri de 4pinli ise onları da düşük çalıştır..oyun ve render gibi ağır şeylerden yapmadıktan sonra sıcaklık artıyorsa sorun var demektir.. 3pinli de %60 çalışsın deme sebebim bazı pcler garip uğultu sesi çıkartabiliyor ve küçükte olsa gerçekten rahatsız edici olabiliyor.. böyle ses sorunu yoksa onları da boşta %30'a ayarla.. boşta fanlar %30'da çalışırken sıcaklık artıyorsa problem vardır.. ama tabi ortam sıcaklığını da hesaba katmak gerekir..

KS

wappeN

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
45
ajan aio pump boştayken %30'da çalışsa olur diğerleri de 4pinli ise onları da düşük çalıştır..oyun ve render gibi ağır şeylerden yapmadıktan sonra sıcaklık artıyorsa sorun var demektir.. 3pinli de %60 çalışsın deme sebebim bazı pcler garip uğultu sesi çıkartabiliyor ve küçükte olsa gerçekten rahatsız edici olabiliyor.. böyle ses sorunu yoksa onları da boşta %30'a ayarla.. boşta fanlar %30'da çalışırken sıcaklık artıyorsa problem vardır.. ama tabi ortam sıcaklığını da hesaba katmak gerekir..
Hiç bir şey anlamadım hocam :D

Muphrid

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
60
Hiç bir şey anlamadım hocam :D
ahaha hacı şimdi sorunun düşük rpm'de ısınma sorunu değil mi? eğer ki %30 alıp işlemci fanını ve boşta iken sıcaklık artıyorsa problemin var.. ilk kontrol etmen gereken montaj.. sonra yaz yine bakalım ona göre :D

KS

wappeN

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
45
ahaha hacı şimdi sorunun düşük rpm'de ısınma sorunu değil mi? eğer ki %30 alıp işlemci fanını ve boşta iken sıcaklık artıyorsa problemin var.. ilk kontrol etmen gereken montaj.. sonra yaz yine bakalım ona göre :D
Hocam montaj da bir problem yok sadece kasa fanlarıyla sıvı soğutma birbirine bağlılar ARGB mod için fakat kasa fanları fan çoklayıcı ile çalışıyor 4 pin mevzu şuan kasa boşta 38 - 40 falan oluyor yük binince 53 - 55 diyip fırlıyor..

Muphrid

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
60
Hocam montaj da bir problem yok sadece kasa fanlarıyla sıvı soğutma birbirine bağlılar ARGB mod için fakat kasa fanları fan çoklayıcı ile çalışıyor 4 pin mevzu şuan kasa boşta 38 - 40 falan oluyor yük binince 53 - 55 diyip fırlıyor..
yükte 53-55 derece çok normal zaten hatta süper seviyede..

KS

wappeN

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
45
yükte 53-55 derece çok normal zaten hatta süper seviyede..
Fırlıyor kısmı 75 dereceye kadar fırlıyor olması o an da kasa içinde ki tüm fanlar full speed çalışıyor sonra o sıcaklık düşüyor ben BIOS üzerinden nasıl bir ayar yapmam lazım? Ya da bu böyle sorun teşkil eder mi?

stabilitytest.png

Son düzenleme:

Muphrid

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
60
Fırlıyor kısmı 75 dereceye kadar fırlıyor olması o an da kasa içinde ki tüm fanlar full speed çalışıyor sonra o sıcaklık düşüyor ben BIOS üzerinden nasıl bir ayar yapmam lazım? Ya da bu böyle sorun teşkil eder mi?
bios girdiğinde karşına direk çıkar, fan bölümüne girip aynı fan expertte yaptığın gibi ayarını yaparsın.. ben 40 dereceye kadar %30, 55'ten sonra %75 65'ten sonra %100 olacak şekilde ayarlıyorum.. ısınmasına olanak vermemek için.. zaten yükte %75 olacak şekilde çalışıyor genelde..

anakarttın argb destekli mi?

KS

wappeN

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
45
bios girdiğinde karşına direk çıkar, fan bölümüne girip aynı fan expertte yaptığın gibi ayarını yaparsın.. ben 40 dereceye kadar %30, 55'ten sonra %75 65'ten sonra %100 olacak şekilde ayarlıyorum.. ısınmasına olanak vermemek için.. zaten yükte %75 olacak şekilde çalışıyor genelde..

Evet destekli

Attığım değerler nasıl hocam?

Muphrid

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
60

Ekli dosyayı görüntüle 20104
hacı sen teste sokuyorsun elbette o sıcaklıklara çıkar.. normal de o sıcaklığı görmüyorsa teste bu sonuçlara ulaşıyorsan boşver testi önemli olan kullanımda nasıl sonuçlar verdiği.. aynı hataya geçen bende düştüm.. furmarkta ekran kartı testini yapıyorumm mxaa8 4k'da 25 fps'e düşüyor anasını satayım bir gıcık oldum.. syqex ve sahuraka sakinleştirdi beni de :D

Evet destekli

attığın değerler de güzel zaten testte, hiç sorunun yok..

Evet destekli

KS

wappeN

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
45
hacı sen teste sokuyorsun elbette o sıcaklıklara çıkar.. normal de o sıcaklığı görmüyorsa teste bu sonuçlara ulaşıyorsan boşver testi önemli olan kullanımda nasıl sonuçlar verdiği.. aynı hataya geçen bende düştüm.. furmarkta ekran kartı testini yapıyorumm mxaa8 4k'da 25 fps'e düşüyor anasını satayım bir gıcık oldum.. syqex ve sahuraka sakinleştirdi beni de :D

Hocam ben yaptığım ayalarda ki sıcaklığı sordum sadece, Şuan boşta 33 / 35 / 37 arası değerler var iyi mi?

Muphrid

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
60
Hocam ben yaptığım ayalarda ki sıcaklığı sordum sadece, Şuan boşta 33 / 35 / 37 arası değerler var iyi mi?
ajan tabi ki çok normal, boşta 40 dereceye kadar bütün sıcaklıklar normal kabül edilebilir.. olmaması daha iyidir ama yine de kabülümüzdür :D

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri