Laptop Harici Ekran Kartı İle Sorun Yaşıyorum

Ümit ÇOLAK

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Öncelikle herkese merhabalar. Forumda yeniyim. İlk forum yazım bu olacak. Uzun zamandır araştırdığım, birçok arkadaşımında ortak derdi olan ama henüz çaresi bulunamamış bir konu.(Bazıları için çaresi bulundu :D) Belkide bu konu hakkında yüzlerce forum başlığı açıldı. Hepsini okuduğumu söyleyebilirim. Ama hala çare bulamadım. Gelelim derdime: Olayı kısaca özetleyeyim. İsmim Ümit 17 yaşındayım ve yaz tatilinde çalışarak biriktirdiğim parayla ps4 aldım bundan 1,5 yıl önce. Daha tadına varamadan özenle kullandığım, kutusunu dahi kırıştırmadığım cihazı satmaya karar verdim. Çünkü bir bilgisayara ihtiyacım vardı. Neyse cihazı satıp 2. el bir laptop aldım. İkinci el düşünmezdim ama cihaz sıfırdı ve 400 lira daha fazla vermek istemedim. Laptop daha bir kaç aylıktı ben aldığımda. Şuan bir yılı doldu. Cihazda hiç bir kusur fark etmedim. Gözü açık biriyimdir :D. Cihazı onaylayıp aldım. Bir süre çok memnundum. Ama okuldan dolayı pek yoğun kullanamadım. İlerleyen zamanlarda biraz kurcalamaya karar verdim. Önce, ismini tam bilmiyorum ama ben windows geçmişi diyeceğim. O bölümde şunları gördüm: windows 10 pro lisans. Bana cihazı satan kişi 40 liralık pro lisansı almıştı. HP cihazım için servisi arayıp uygun windows sürümünü sordum. bana kesinlikle home versiyonunu yüklememi proya uygun olmadığını söylediler. Henzü yüklemedim. Uzun oldu biliyorum ama kısa kesmeye çalışıyorum. neyse bi oyun yükleyeyimde görelim şu aleti dedim. ilk önce euro truck simulator 2 indirdim. Oyuna girerken birden fanlar hızlandı, daha oyuna girerken ısınmış olamazdı bilgisayar. ama fanlar max devirle dönüyorlar. Daha bir kaç dakika olmamışken pc kapanıyor. Bu sorunu ilk başta anlamadım. Sonra farkettim amd grafik ayarlarından güç tasarrufu yani düşük seviyeli gömülü ekran kartına alınca ets2 yi sorunsuz oynuyorum. Her uygulama için geçerli bu. Sorunu tekrar anlatayım size. Bir oyun veya grafik kartını kullanan herhangi bir şeye girince fanlar çıldırıyor msi afterburner yükleyip ekran kartının ısısına baktım ve önce 120 derece sonra 104 derece ve sonra kapanma şeklinde olaylar gerçekleşiyor. yalnız bilgisayar çıt diye bir sesle sanki "Elektrikler gitmiş gibi" kapanıyor. Araştırmalarıma göre sorunlar şunlar olabilir: Termal macun yenilenmesi gerek(1 senelik cihazda bu sorun olacağını sanmıyorum)
Bilgisayarda sanki yazılımsal hatalar varmış gibi gözüme çarptı(mesela pildeyken ekran parlaklığını ayarları değiştirmeme rağmen full yapamıyorum ve birkaç küçük detay daha)
yada ekran kartında bi sorun var.
hp yetkili servise mesaj attım. önce bana bios menüsünden bi ayar yaptırmaya çalıştılar lakin bios versiyonum eskiymiş. başka bir sürüm yüklettiler o dahada eski çıktı. bir şey daha yaptırdılar bilgisayardaki bir çok veri silinebilir dediler tamam dedim silindi ama işe yaramadı. Şunu farkettim hep başlarından savmaya çalıştılar. En son aynı şeyleri tekrar tekrar söylemeye başladılar. bende cihazı yollamak istediğimi söyledim. kayıt belgesi doldurdum 3 gün içinde ups kargo ile cihazı sizden alacağız dediler. 1 ay oldu hala alacaklar. bende malum covid-19 sebebiyle evde olduğumuz için daha aramadım. zaman geçiriyorum çünkü.driver güncellemelirini yaptım, eski sürümleri denedim ama hiçbiri işe yaramadı. Bu soruma cevap bulabilirsel eğer, bir çok kişiye yardımcı olacağız. çoğu insan bu sorundan dolayı ikincil ekran kartını kullanamıyor. Cevap veren herkese işe yarasa da yaramasa da yardımları için teşekkür ediyorum. Herkese iyi günler :)

cihazım bu: hp 15-db0034nt
teknik özellikleri: 
Harici ekran kartı: AMD Radeon 520
İşlemci: [size=small][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]AMD A9-9425[/font][/size]
[size=small]64 bit 8gb ram 1tb hd[/size]

Enes Değirmenci

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
Aslında bu modelde Windows 10 Pro'da kullanabilirdin. Şimdi soruna gelecek olursak bilgisayarın ilk olarak ısınıyor. Çıktığı dereceler hiç normal değil. Bir soğutucu takviyesi şart. Ekran kartını kullanamamaya gelince de Amd'nin yazılımı üzerinden kontrolleri yaptınız mı? Oradan hangi ekran kartının hangi oyunu açacağını seçebiliyorsunuz. 

Bu videoya göz atabilirsin;
https://www.youtube.com/watch?v=HJAa8MWG9Qs

KS

Ümit ÇOLAK

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Enes Değirmenci' Alıntı:
Aslında bu modelde Windows 10 Pro'da kullanabilirdin. Şimdi soruna gelecek olursak bilgisayarın ilk olarak ısınıyor. Çıktığı dereceler hiç normal değil. Bir soğutucu takviyesi şart. Ekran kartını kullanamamaya gelince de Amd'nin yazılımı üzerinden kontrolleri yaptınız mı? Oradan hangi ekran kartının hangi oyunu açacağını seçebiliyorsunuz. 

Bu videoya göz atabilirsin;
https://www.youtube.com/watch?v=HJAa8MWG9Qs
cevabınız için teşekkürler hocam. Ama cihaz komple ısınmıyor sadece ekran kartı ısınıyor. Dediğiniz gibi amd ayarlarından ekran kartlarını seçebiliyorum. lakin ikincil ekran kartını seçince bahsettiğim sorun oluşuyor. Attığınız videoyu inceliyorum. tekrardan teşekkürler :D

KS

Ümit ÇOLAK

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Yani soğutucu alsam sorun düzelirmi hocam :D . Yada sizde termal macunla alakalı bir problem olabileceğini düşünüyormusunuz? Bu konuda cidden yardıma ihtiyacım var. 2 gb lık ekran kartı varken 500 mb lığı kullanmak zorunda olmak beni açıkçası sinir ediyor :( . Başka çözüm önerilerinizde varsa dinlemekteyim :D teşekkürler iyi geceler
birde ek olarak, ikincil ekran kartı normalde devre dışı, herhangi bir uygulamaya girince açılıyor. yani ısınmamış olması lazım değil mi? Sorunun ısıyla alakalı olmamasını düşünmemin sebebi bu birazda. ve oyuna girer girmez sıcaklık bir anda 100 lere çıkarmı? Çünkü oyuna girdiğim andan itibaren fan hızlanıyor yani ekran kartı devreye girdiği an. sürekli uzun yazıyorum özür dilerim :D :D :D

Enes Değirmenci

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
Termal macun ile alakalı olduğunu düşünmüyorum. Güç bindiği için ekran kartı ısınıyor. Bu gayet normal bir durum. Fan hızı artacak ki sistemi soğutsun :)

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri