Soru Lenovo Idapad 5 2-In-1 Oculink Egpu, Igpu'yu Devre Dışı Bırakıyor

YAVUZKAGAN

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
26
Merhaba, Minisforum DEG1 ve PCIe-OCuLink adaptörü aldım, Lenovo Ideapad 5 2-in-1 (13420H) cihazıma bağladım. RTX3060 PCIe 4.0 x4 üzerinden direkt çalıştı. Hatta laptopla birlikte otomatik açılıp kapanıyor.

Ama çok sinir bozucu bir sorun var. eGPU bağlıyken dahili GPU (iGPU) doğrudan BIOS seviyesinde devre dışı kalıyor sanırım. Linux kerneli tarafından da GPU olarak tanınmıyor. BIOS bile sadece harici monitöre görüntü veriyor, o yüzden sorunun kernel değil BIOS seviyesinde olduğunu düşünüyorum.

Bu igpu devredışı kalma sorununda kaynaklı, dahili ekran her zaman tamamen karanlık (OLED olduğu için güç alıp almadığını anlayamıyorum). Yanlış hatırlamıyorsam eDP 1.4 üzerinden iGPU'ya bağlı.

Bu konuda yapabileceğim bir şey var mı? Klasik aşırı kısıtlanmış rezalet Lenovo biosu var. XMP ayarları bile yok, PCIe ayarlarına hiç girmiyorum. İnternetteki çoğu gelişmiş BIOS kilit açma ritüellerini denedim (tüm klavyeyi çarpaz ve sıralya tarama gibi) ama işe yaramadı. BIOS'u modlayabilir miyim? Daha önce hiç yapmadım ama elektronikle uğraşıyorum, bu işlerle aram iyi. Belki SPI çipine flaş bile yapabilirim. Bilgisayarı, yeni BIOS flashıyla bile kurtarılamayacak kadar hardbrick edebilir miyim?

Bir soru daha: Windows, USB 3.2 Gen 2 UASP SSD üzerinden ne kadar kötü çalışır? Laptoptaki tek NVMe slotu bu oculink taktığım, o nedenle Windows'u USB'den başlatmayı planlıyorum. Büyük ihtimalle Linux ile dualboot edeceğim, ana Linux olacak. Linux, USB 3.0 flash bellekten bile harika çalışıyor çünkü çekirdeğin çoğu RAM'e yükleniyor ve disk I/O'su çok az, zaten optimize, minimal. Ama Windows'tan o kadar emin değilim, hem antik dosya sistemleri hem de bol bol servis, spyware var.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.58.25 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.58.25 (1).jpeg
    113.4 KB · Görüntüleme: 5
  • WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.58.25.jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.58.25.jpeg
    60.9 KB · Görüntüleme: 5
  • WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.31.43 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.31.43 (1).jpeg
    155.1 KB · Görüntüleme: 5
  • WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.31.43.jpeg
    WhatsApp Image 2026-05-01 at 09.31.43.jpeg
    141 KB · Görüntüleme: 5

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
820
Dizüstü, idepad, ...
Pek haşır neşir olmadığımı belirteyim.
Minisforum DEG1 ve PCIe-OCuLink adaptör:
''elektronikle uğraşıyorum, bu işlerle aram iyi'': Bunlar size kalıyor

Dördüncü fotodaki harici OCuLink arayüzünü kullanan harici bir ekran kartı (eGPU) yerleştirme istasyonudur.
Bu değil mi?

Bu takılı iken İGPU (yerleşik grafik yongası)) devre dışı kalıyor. Harici takılı olan RTX 3060 den görüntü alma, grafik işlemede bir sorun yok???
eğer böyle ise ve hedef kullanım amacınızı karşılıyor ise bu şekilde devam etmede sıkıntı yok ise devam edebilirsiniz diye düşünüyorum. birde be ana ssd ye Windows kurayım buradan bakayım durum ne olacak denenebililinir
Diğer türlü, spesifik alabilir düşüncesi akla geliyor.
Sonuçta Lenova idepad bios yetersizliklerini belirtmişsiniz.
BİOS modlama, riskleri de getirebiliyor. Garanti durumu sanıyorum devre dışı kalma ihtimali, bios kilitleneme vb..

Son paragraf: Burada daha net bir şeyler söyleyebilirim. Harici usb ye win. kurma buradan çalıştırma, hızlar.. ki hız
''Bir soru daha: Windows, USB 3.2 Gen 2 UASP SSD üzerinden ne kadar kötü çalışır?''
Bununla: Harici bir NVMe sürücüsünü kast ediyorsanız, oculink avantajı dahil edilmese bile bir miktar performans kaybı kaçınılmazdır.

Ne kadar kayıp derseniz: uzun süre HDD, 2.5 inch SSD, NVME sürücü deneme imkanım olduğu için.
ki bunları eski teknoloji (2015) anakart üzerinde işletim sistemi (Win11) düşük hızlarda kullandım.
500-550 MB/s alsanız bile yeterli yeterli (2.5 inch SATA SSD)
NVME üzerinden anakart kısıtlaması (Gen) 750-800 MB/s alarak kullandım.
(Bunlar anakart üzerinden hızlar)
Bu hızları alsanız bile ki bunların çok üzerinde alacaksınızdır. Yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

Windows sadeleştirme, gereksiz hizmetlerden kurtulma, arkaplanda daha az iş parçacığı için ise:
Modifikasyon, optimize edilmiş olanlara yönelebilinir. Bunlar genelde oyun için optimize edilmiştir.
Defender-disable seçeneği, store arındırılmış. Win. Update devre dışı... vb.
Uzun süre deneme imkanım oldu. Stabil olanlar var. Hafif sürümler olarak adlandırılıyor.

KS

YAVUZKAGAN

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
26
Çok teşekkür ederim cevabınız için.
Evet, minisforum deg 1 oculink docku, üzerinden msi gaming x 3060, arkasında da psum var.
Harici ekran kartını kullanmada herhangi bir sorun yok, gayet iyi tam perfromansla çalışıyor. Ama ben bu docku taşınabilir hale getirip gerektiğinde laboratuarlara, sık sık dışarda gpu işim olunca falan götürmeyi düşünüyordum, küçük ve hafif (her şey dahil 3kg falan, taşınır). Şimdi bir de monitör götürmem gerekecek ki bu direkt ağırlığı ikiye katlıyor, boyutu çok büyütüyor. Bunun için bir mini ekran almak istemiyorum, hem pahalı hem de renk doğrulukları vb.
Laptopumun ana ekranı çok güzel, %100dci-p3 oled. 3D render falan yapıyorum sık sık, o nedenle onu kullanmak istiyordum.
Garanti çok umrumda değil, Lenovo zaten hiç de iyi bir garantiye sahip değil, ben kendim daha çok şeyi çöebilirim muhtemelen.
Teorik olarak usb 3.2 gen 2 çok hızlı ama hem kutuda nvme-usb dönüştürme, hem de usb buffer ve overhead var. Sorun sıralı yazma okumadan ziyade gecikme ve iops. Sağolun, denemenize gerek yok, uğraşmaya gerek yok.
Windowsu debloat ederim zaten ama hala dosya ve init sistemi sürekli bir sürü küçük rastgele okuma yazma yapıyor. Yine de deniyeceğiz bakalım.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
820
Windows için, 10 olur 11 olur. debloat tan daha etkili ve sadeleştirilmiş,
uzun süre denenemiş ve memnun kalınmış, ilginizi çeker ise PM den..... paylaşabilirim.
İNG. olup hafif bir sürümdür. veya diğer sürümler mevcuttur hangisini tercih edeceğiniz size bağlı...
veya:
Şu da olabilir:
Windows 11 IoT Enterprise LTSC

KS

YAVUZKAGAN

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
26
Wİndowsu muhtemelen tiny 11 + githubdan birkaç araçla hallederim, teşekkürler.
Bios ve built-in ekran hakkında ne önerirsiniz?

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
820
built-in ekran bununla sanıyorum yerleşik ekran-grafik işlemcisinden bahsediyorsunuz..?
Bana en mantıklısı, madem elde RTX 3060 var, harici bağlantı ile de kullanılabiliniyor, sıkıntısız şekilde, bu durumda bunun üzerinden devam etmek.

Bios için önerilen son günel sürüm de, yalnız ben şöyle bir bakayım dedim: Lenovo Ideapad 5 2-in-1 (13420H) için LENOVA resmi sitesine gözüme çarpmadı destek kısmı için bios ve diğer sürücü yüklemeleri . Modeli dahi tam olarak bulamadım...

Şu sanıyorum.
Lenovo IdeaPad 5 2-in-1 14IRH9 83KX005MTR i5-13420H 16 GB 512 GB SSD UHD Graphics 14" Free Dos WUXGA İkisi Bir Arada Notebook

KS

YAVUZKAGAN

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
26
built-in ekran bununla sanıyorum yerleşik ekran-grafik işlemcisinden bahsediyorsunuz..?
Bana en mantıklısı, madem elde RTX 3060 var, harici bağlantı ile de kullanılabiliniyor, sıkıntısız şekilde, bu durumda bunun üzerinden devam etmek.

Bios için önerilen son günel sürüm de, yalnız ben şöyle bir bakayım dedim: Lenovo Ideapad 5 2-in-1 (13420H) için LENOVA resmi sitesine gözüme çarpmadı destek kısmı için bios ve diğer sürücü yüklemeleri . Modeli dahi tam olarak bulamadım...

Şu sanıyorum.
Lenovo IdeaPad 5 2-in-1 14IRH9 83KX005MTR i5-13420H 16 GB 512 GB SSD UHD Graphics 14" Free Dos WUXGA İkisi Bir Arada Notebook

Laptopun kendi ekranından bahsediyorum. Igpuya bağlı ve igpu çalışmadığı için o da çalışmıyor.
Dediğim gibi, taşınabilir yapmayı üdşünüyorum ve yanımda montirö taşıyamam ve yurtta da monitörümü koyabileceğim yerim yok, taşınabilir monitörler de pahalı ve kötü renklere sahip. Laptopun kendi ekran çok güzel, onu kullanmak istiyorum.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri