Öneri Linux Için Uefi Mod

galip

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
87
nobara linux kurdum biostan windows olmadan uefi modda açılırken windows kurunca uefi mod oluyor windows uefi mod biosta bunu sadece uefi mod mümkün mü sizce

KS

galip

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
87
derdimi anlatamadım mı acaba anlayan mı yok
hangisi

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
demek istediğini tam anlamamış olmakla birlikte

nobara ve windows'u birlikte dual boot olarak kullanacaksan önerilen biostan csm kapalı olacak. ayrıca biosun güncelse bios ayarlarından resizable bar açarsan fps'in artar.

nobara için secure bootu kapatmak gerekebilir ama bu kondisyonda windowsta çalışan bazı oyunlar (valorant gibi) sorun çıkarabiliyor.

windows ve linux dual boot ikiside tercihen çalışabilir olması için hdd yada ssd de belli bir boş alanı linuxa bırakıyorsun. gerekli miktarda küçük bir efi bölümü açıyorsun. linux için kurulum bölümü açıyorsun. birde isteğe bağlı swap alanı açıyorsun. nobara kurmuştum ama prosedürü hatırlamıyorum. cachyos denersen dual boot kurulum prosedüründe yardımcı olabilirim.

cachyos optimizasyonun cılkının çıktığı söylebilecek bir distro. ayrı ayrı işlemci mimarileri için özel performans paketleri var.

cachyos hakkında fikir sahibi olmak istersen incelersin

KS

galip

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
87
sorunun tam olarak anlatmaya çalışayım
şu fedora tabanlı nobara kurulu ve uefi desteği var
ama bios uefi mod yerine windows uefi mod ayarı yapıyor buda sistem açılışında windows uefi mod u other os olarak ayarlamayı gerektiriyor asus niye böyle bişey yaptı anlamadım yada windows mu yapıyor onuda anlamadım

not: aynı diske dual boot yerine iki farklı diske kurdum farmak gerekirse diğerine dokunmadan farmat atabilmek için

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
sorunun tam olarak anlatmaya çalışayım
şu fedora tabanlı nobara kurulu ve uefi desteği var
ama bios uefi mod yerine windows uefi mod ayarı yapıyor buda sistem açılışında windows uefi mod u other os olarak ayarlamayı gerektiriyor asus niye böyle bişey yaptı anlamadım yada windows mu yapıyor onuda anlamadım

not: aynı diske dual boot yerine iki farklı diske kurdum farmak gerekirse diğerine dokunmadan farmat atabilmek için
anladım. biostan ayarı "other os" olarak seçtiğinde hem istediğinde windows hem de nobara açılabilir olmuyor mu ? biri için biostan windows os diğeri için other os mu seçmek zorunda kalıyorsun ?

KS

galip

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
87
ikiside açılabiliyor aradığım şey uefi modun açık kalması ve her iki sistemede uefi olarak giriş yapmak windows uefi mod sıkıntı yapıyor windows a özel bir mod niye var olur anlamadım

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
ikiside açılabiliyor aradığım şey uefi modun açık kalması ve her iki sistemede uefi olarak giriş yapmak windows uefi mod sıkıntı yapıyor windows a özel bir mod niye var olur anlamadım
dual boot yaptığım sistemlerde ayarı "other os" olarak bırakıyordum ne windowsta ne linuxta sorun yaşamıyordum. ama o denemeleri yaptığım zamandan beri 1-2 yıl geçti yeni bios güncellemeri durumu değiştirmiş olabilir.

windows için özel modlar windows 7 belkide daha önceki zamanlardan beri var. özellikler belli server yapılanmaları dışında son kullanıcı kullanımına yönelik sistemler windows hakimiyeti altında. haliylen bu tür sistemlerde öncelikli olarak windowsa odaklı geliştiriliyor.

Son düzenleme:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri