Yardım Makine Mühendisliği Için Laptop Önerisi

ceto06

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
İşlemci
Intel Core i9 14900HX
Ekran Kartı
RTX5070

Bir makine mühendisliği öğrencisiyim 110-120k arası bütçem var hem oyun hemde ağır programlar kaldırabilecek bir laptopa ihtiyacım var; araştırdım biraz ama çok bilgili değilim fakat araştırdığım kadarıyla MSI KATANA 17 HX B14WGK-048XTR güzel gibi geldi gözüme bana bu sekmentte bunu veya önerebileceğiniz olursa yardımcı olursanız çok sevinirim ürün bilgilerini ekte paylaştım. Teşekkür ederim.

Katana 17 HX B14WGK-048XTR​

• İşlemci: Intel Core i9-14900HX Processor (36MB Cache, up to 5.8 GHz)
  • İşletim Sistemi: FreeDOS
  • Ekran: 17.3" QHD (2560*1440), 240Hz
  • Chipset: Intel HM770
  • Ekran Kartı: RTX 5070, GDDR7 8GB
  • Ekran Kartı Watt Değeri: 100W+15W (Dynamic Boost ile)
  • Hafıza: DDR5 32GB (16GB*2, 5600MHz)
  • Maksimum Hafıza: Max 96GB
  • Hafıza yuvası: 2 Slot
  • Depolama Kapasitesi: 1TB NVMe PCIe SSD Gen4x4 w/o DRAM
  • Depolama Seçenekleri: 1x M.2 SSD slot (NVMe PCIe Gen4)
  • Ön Kamera: HD type (30fps@720p)
  • Klavye: 4-Zone RGB Gaming Keyboard with Copilot Key
  • Pil: 4-Cells, 75Whr
  • Güç Adaptörü: 240W
  • Boyutlar: 398 x 275.6 x 27.8 mm
  • Ağırlık: 2.7 kg
  • Renk: Siyah
  • Garanti Süresi: 24 ay

OYUNU KESKİNLEŞTİR
IMG_0780.png

Ekli dosyalar

• IMG_0779.png
    IMG_0779.png
    1.3 MB · Görüntüleme: 6

galip

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
105

soğutma performansı biraz düşük dendi extra soğutucu ile çözülebilir 14900 gibi micro kod hatasıda yok bu hata giderildi denecek ama ben o riske girmek istemem​

Game Garaj Slayer R9T-5070Ti AMD Ryzen 9 9955HX RTX5070Ti 32GB RAM 1TB SSD 16" QHD+ FreeDos 300Hz Oyuncu Laptop​

₺ 107.999,00
12 ay'a varan Taksit Seçenekleri

Ürün Genel Özellikleri​

islemci
İşlemci: AMD® Ryzen™ R9 9955HX
gpu
Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX5070Ti 115W+25W 12GB
ram
RAM: 32GB (2×16) 5600MHz DDR5
ssd
Depolama: 1TB NVMe M.2 SSD
nokta
Ekran: 16" IPS 300Hz QHD+
nokta
Hediye: Çanta - USB Bellek
nokta
Garanti: 2 Yıl
nokta
UYARI: Windows 11 Son Sürüm ile kullanılmalıdır
Hafta içi 16.00'ya, Cumartesi 12.00'e kadar Aynı Gün Kargo ve Depo Teslim Seçeneği.

KS

ceto06

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3

soğutma performansı biraz düşük dendi extra soğutucu ile çözülebilir 14900 gibi micro kod hatasıda yok bu hata giderildi denecek ama ben o riske girmek istemem​

Game Garaj Slayer R9T-5070Ti AMD Ryzen 9 9955HX RTX5070Ti 32GB RAM 1TB SSD 16" QHD+ FreeDos 300Hz Oyuncu Laptop​

₺ 107.999,00
12 ay'a varan Taksit Seçenekleri

Ürün Genel Özellikleri​

islemci
İşlemci: AMD® Ryzen™ R9 9955HX
gpu
Ekran Kartı: Nvidia GeForce RTX5070Ti 115W+25W 12GB
ram
RAM: 32GB (2×16) 5600MHz DDR5
ssd
Depolama: 1TB NVMe M.2 SSD
nokta
Ekran: 16" IPS 300Hz QHD+
nokta
Hediye: Çanta - USB Bellek
nokta
Garanti: 2 Yıl
nokta
UYARI: Windows 11 Son Sürüm ile kullanılmalıdır
Hafta içi 16.00'ya, Cumartesi 12.00'e kadar Aynı Gün Kargo ve Depo Teslim Seçeneği.
Hocam bunu almam daha mı iyi olur sizce

galip

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
105
bence intel 12 13 14 ncü nesiller için riske girmeye değmez micro kod sıkıntısı tam çözülemedi ondan dolayı ultra serisi işlemciler geldi daha iyi nispeten daha düşük enerji kullanıyorlar

Son düzenleme:

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Ayın Üyesi
Tepki
159
öncelikle galip arladaşımızın önerdiği cihaz gayet güzele benziyor. ayrıca bios güncellemesi var mı diye baktım. güncel bios güncellemeside sitesinde mevcut. bütçeyle en güçlüsü isteniyorsa gayet makul.

alternatif olarak biraz tuzlu olmakla birlikte iyice büyük ekran bir modelide olası öneriler içinde sunayım.

17" ekran ve işlemci gücü yönünden:

100.000 tl ve ötesi bir parayı laptopa harcıyorsanız Galip arkadaşımız gibi en azından 12gb bir gpu ile öneriririm.

ayrıca ek olarak bilgilendirme için:

1789915263925.png

1789915328181.png

1789915359629.png

Son düzenleme:

Kaan63

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
103
oyunlarda çok fark olmaz zannetmiyorum ancak, mühendislik uygulamalarının intel yada amd ile ne kadar uyumlu çalışacağını araştırmak lazım. autocad, solidworks, solidcam, catia, ansys gibi uygulamalar özellikle eski versiyonlar ise (öğrenci işi :) ) amd performası nasıl bakmak lazım, bu tarz uygulamalar için intel+nvidia önerildiğine dair kafamda bir bilgi kalmış ama tam emin değilim.

galip

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
105
intel ultra 9 275 veya 285 olabilir ekran kartı modelin 100w üstü en az 12gb beklek olmalıki işini yapacağından emin ol kısıtlı bütçeni 3 gün sonra çöp olacak bir makineye harcama bu okulu minimum 2 yıl okuyacağına göre görünürde basit ama onu elde edeceğin sistemi yakacaktır bu yükü kaldıracak iş bittiğinde kullanmaya devam edebilecek bişey olsun arkadaşların güzel cihaz önerileri var yine tekrar ediyorum intel i7 i9 12. 13 14 ncü nesillerden uzak durmanda fayda var

Son düzenleme:
  • Beğen
Reactions: GNU
KS

ceto06

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
öncelikle galip arladaşımızın önerdiği cihaz gayet güzele benziyor. ayrıca bios güncellemesi var mı diye baktım. güncel bios güncellemeside sitesinde mevcut. bütçeyle en güçlüsü isteniyorsa gayet makul.

alternatif olarak biraz tuzlu olmakla birlikte iyice büyük ekran bir modelide olası öneriler içinde sunayım.

17" ekran ve işlemci gücü yönünden:

100.000 tl ve ötesi bir parayı laptopa harcıyorsanız Galip arkadaşımız gibi en azından 12gb bir gpu ile öneriririm.

ayrıca ek olarak bilgilendirme için:

Ekli dosyayı görüntüle 47374
Ekli dosyayı görüntüle 47375
Ekli dosyayı görüntüle 47376
R9 9955HX3D modeli var hocam şu sıralar 140k bandında onu düşünüyorum fakat kafama takılan bazı soru işaretleri var acaba bu işlemci çok ısınır mı veya işte 1 tb nin yeterli olacağını düşünüyorum gerçi ama 32 gb tek slot cl46 yeterli olur mu o konuda yardımcı olur musunuz

Game Garaj Slayer R9T3D-5070TI V2 C4 Amd Ryzen 9 9955HX3D 32GB Ram 1tb SSD RTX5070TI 16" 300Hz Qhd+ IPS Freedos Gaming Laptop

Birde ben hep intel i5-i7 gibi işlemciler kullandım neden önermiyorsunuz onu anlayamadım sorularımı cevaplarsanız sevinirim teşekkür ederim

galip

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
105
R9 9955HX3D modeli var hocam şu sıralar 140k bandında onu düşünüyorum fakat kafama takılan bazı soru işaretleri var acaba bu işlemci çok ısınır mı veya işte 1 tb nin yeterli olacağını düşünüyorum gerçi ama 32 gb tek slot cl46 yeterli olur mu o konuda yardımcı olur musunuz

Game Garaj Slayer R9T3D-5070TI V2 C4 Amd Ryzen 9 9955HX3D 32GB Ram 1tb SSD RTX5070TI 16" 300Hz Qhd+ IPS Freedos Gaming Laptop

Birde ben hep intel i5-i7 gibi işlemciler kullandım neden önermiyorsunuz onu anlayamadım sorularımı cevaplarsanız sevinirim teşekkür ederim
laptop gibi ufak bir cihazda masaüstü deneyime yakın olduğu söyleniyor test edenlerin youtube videolarında gereken önlemi almazsanız ısınır ısınmaz sözü yalan
şahsen alacak olsam oyunveya depolama için 2 nci ssd yi mutlaka takardım ram 32 gb 2026 için yeterli gibi
inter önermiyorum değil 12. nci 13. ncü ve 14. ncü nesil işlemcilerde micro kod hatası çıktı performansları düşürülüp tekrar üretildi başademeyince platformu ultra serisi ile tamamen değiştirildi önermediğim intel işlemci serisi bunlar yoksa körü körüne amd savunuculuğu yapacak değilim hangisi daha ucuza daha uzun süreli işimi görecekse ona bakarım fanatik değilim
Not: micro kod dan direk etkilenen i7 ve i9 etkilendiği düşünülen i5 ler, i3 te ise normal kullanım seneryasu içinde etkilenmeyeceği düşünüldü çok eski değil 2024 te oldu bu durumlar

Son düzenleme:

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Ayın Üyesi
Tepki
159
ben naçizane bir tavsiyede bulunayım. laptop adam gibi kurulmuş 27" yada ötesi ekranlı bir masaüstünün yerini tutmuyor. birinci mesele bakım ihtiyacının daha fazla olması. diğeri ise performans.

120k bütçen olduğunu düşünelim. 90k'yı masaüstüne harcasan 30k'yıda ekran kartsız makul bir laptopa harcasan daha verimli olabilir.

beklenenden farklı örnek masaüstü denemesi:

1790163439272.png

bu tip bir sistemin sana avantajları: çalışmalar için makul geniş 27" monitör ( daha tuzlu olurdu ama çalışmalar için bazı avantajlar sağlıyabilecek 2k yada 4k monitörde olabilirdi... )

laptopta çok zor erişeceğin 16gb gpu

güçlü sıvı soğutma. ilerde sistemi istediğin şekilde modifiye edebilme. daha liste uzar gider.

bu konfigirasyon aynı ram paketinden bir tane daha eklenerek 64 gb oluyor. ozamanda fiyat 107000 tl oluyor. neden ddr4 kullandım dersen bundan dolayı birazda.

tabi para sizin seçim sizin düşüncenize saygım var.

Son düzenleme:
KS

ceto06

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
laptop gibi ufak bir cihazda masaüstü deneyime yakın olduğu söyleniyor test edenlerin youtube videolarında gereken önlemi almazsanız ısınır ısınmaz sözü yalan
şahsen alacak olsam oyunveya depolama için 2 nci ssd yi mutlaka takardım ram 32 gb 2026 için yeterli gibi
inter önermiyorum değil 12. nci 13. ncü ve 14. ncü nesil işlemcilerde micro kod hatası çıktı performansları düşürülüp tekrar üretildi başademeyince platformu ultra serisi ile tamamen değiştirildi önermediğim intel işlemci serisi bunlar yoksa körü körüne amd savunuculuğu yapacak değilim hangisi daha ucuza daha uzun süreli işimi görecekse ona bakarım fanatik değilim
Not: micro kod dan direk etkilenen i7 ve i9 etkilendiği düşünülen i5 ler, i3 te ise normal kullanım seneryasu içinde etkilenmeyeceği düşünüldü çok eski değil 2024 te oldu bu durumlar
Yani ısınması muhtemel diyorsunuz kaçacak şans yok doğru mudur

ben naçizane bir tavsiyede bulunayım. laptop adam gibi kurulmuş 27" yada ötesi ekranlı bir masaüstünün yerini tutmuyor. birinci mesele bakım ihtiyacının daha fazla olması. diğeri ise performans.

120k bütçen olduğunu düşünelim. 90k'yı masaüstüne harcasan 30k'yıda ekran kartsız makul bir laptopa harcasan daha verimli olabilir.

beklenenden farklı örnek masaüstü denemesi:

Ekli dosyayı görüntüle 47385

bu tip bir sistemin sana avantajları: çalışmalar için makul geniş 27" monitör ( daha tuzlu olurdu ama çalışmalar için bazı avantajlar sağlıyabilecek 2k yada 4k monitörde olabilirdi... )

laptopta çok zor erişeceğin 16gb gpu

güçlü sıvı soğutma. ilerde sistemi istediğin şekilde modifiye edebilme. daha liste uzar gider.

tabi para sizin seçim sizin düşüncenize saygım var.
Hocam ben kyk da kalıyorum ve cidden büyük hedefleri olan biriyim makine mühendisliğinin yanında elektrik elektronik mühendisliği ne ÇAP yapmaya hazırlanıyorum aynı zamanda bazende oyunlarda iş görücek bi cihaz arıyorum sizin tavsiye ettiğiniz gayet güzel ama maalesef kyk da kalmak durumundayım ve alacağım laptopun beni en azından 2-3 yıl götürmesi gerekiyor taşınabilir olması benim için ayrı mesele zaten anlıyorsunuzdur o yüzden laptop şart ve bütçede belli onun için 120-135k arasında en iyi şartlarda alabileceğim en iyi cihazı almak için sizden yardım istiyorum.

(Bu arada evimde 2k lık asusun monitörü var fakat hiç kullanmak nasip olmadı inşallah alacağım bilgisayarla eve makine mühendisi olarak döndüğümde kullanacağım)
Teşekkür ederim görüşünüz için🙂

Son düzenleme:

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Ayın Üyesi
Tepki
159

Hocam ben kyk da kalıyorum ve cidden büyük hedefleri olan biriyim makine mühendisliğinin yanında elektrik elektronik mühendisliği ne ÇAP yapmaya hazırlanıyorum aynı zamanda bazende oyunlarda iş görücek bi cihaz arıyorum sizin tavsiye ettiğiniz gayet güzel ama maalesef kyk da kalmak durumundayım ve alacağım laptopun beni en azından 2-3 yıl götürmesi gerekiyor taşınabilir olması benim için ayrı mesele zaten anlıyorsunuzdur o yüzden laptop şart ve bütçede belli onun için 120-135k arasında en iyi şartlarda alabileceğim en iyi cihazı almak için sizden yardım istiyorum.

(Bu arada evimde 2k lık asusun monitörü var fakat hiç kullanmak nasip olmadı inşallah alacağım bilgisayarla eve makine mühendisi olarak döndüğümde kullanacağım)
16 gb gpu'lu 64 ramli laptoplara baktım 200.000 tl üzeri fiyatlar var. ama görüşüne saygılıyım ihtiyaçların bu yönde.

fiyat biraz tuzlu ama tam al unut. 64 ram... 5070ti 12gb... 2tb ssd... AMD Ryzen 9 9955HX... 300hz 2k+ ekran... çok iyi ama planını 15000 TL kadar aşıyor.

galip

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
105
yüksek performans düşük
16 gb gpu'lu 64 ramli laptoplara baktım 200.000 tl üzeri fiyatlar var. ama görüşüne saygılıyım ihtiyaçların bu yönde.

fiyat biraz tuzlu ama tam al unut. 64 ram... 5070ti 12gb... 2tb ssd... AMD Ryzen 9 9955HX... 300hz 2k+ ekran... çok iyi ama planını 15000 TL kadar aşıyor.
yazarken yazdın reis aynı cihazı
düşük alan yüksek performan gürültü ve ısınma kaçınılmaz modele tabi değil donanıma tabii

• Beğen

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Ayın Üyesi
Tepki
159

ısınma konusunda laptoplarda ilk başlarda pek sıkıntı olmuyor. ama kullandıkça tozlanma v.s. etkenlerden düzgün kurulmuş masaüstüne oranla daha çabuk bakım ister.

yüksek performans düşük

yazarken yazdın reis aynı cihazı
düşük alan yüksek performan gürültü ve ısınma kaçınılmaz modele tabi değil donanıma tabii
aynen reisim.

KS

ceto06

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3

IMG_4882.png
Hocam işlemcinin R9 9955Hx olmasıyla R9 9955Hx3D olması çok değiştirir mi hangisinden yana kullanmalıyım hakkımı ne gibi farklılıkları olur iki işlemci arasında

galip

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
105
hx ile hx3d birebir farklı olmasada hx3d oyun işlemcisi öncelik iş ise hx kadar iyi olmaz x3d de otun için keş bellek artırılmış oyun için optimize edilmiş bir işlemci bu iş yapmak demek değil amaca uygun olmaz

• Beğen

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Ayın Üyesi
Tepki
159
Ekli dosyayı görüntüle 47386Hocam işlemcinin R9 9955Hx olmasıyla R9 9955Hx3D olması çok değiştirir mi hangisinden yana kullanmalıyım hakkımı ne gibi farklılıkları olur iki işlemci arasında
dediğim cihazda 2tb ssd ve 64 gb toplam ram var. 140 liralara çıkabilirsen senin açından daha iyi olur. öbür türlü olursa cihazı sadece oyunlara optimize etmiş olacaksın Galip arkadaşımızın da dediği gibi.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri