Mavi Ekran yine

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hamid Tajik

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba , yaklaşık 2-3 ay önce 8gb RAM kullanıyordum dual kit kullanmak için bir tane daha almıştım ve mavi ekran hatası alıyordum ve yeni aldığım RAM ile bilgisayardaki RAM'ın kodları birebir aynı olmadığından dolayı olduğunu öğrenmiştim ve 8gb RAM'ı yani yeni aldığım RAM'ı çıkartıp 2 ay sorunsuz bir şekilde bilgisayarı kullandım . 
Bir hafta önce dual kit RAM almayı karar verdim ve sizlerden RAM tavsiyesi alıp öyle karar verip ve bu RAM'ları https://www.hepsiburada.com/g-skill...hz-ddr4-ram-f4-3200c16d-16gfx-pm-HB00000HTMP5 aldım .
Pazartesi günü RAM'lar elime ulaştı ve bilgisayara taktığımda ve XMP profile açtığımda ilk başta 3 kere rest atıp sonra bilgisayar açıldığında XMP profile aktifleşmiyordu ve RAM'lar 3200MHz yerini normal hızları ile yani 2133MHz ile çalışıyordu .
Sonra bir RAM'ı çıkartıp ve Bios ayarlarında XMP açıp denedim ve 3200MHz ile sorunsuz çalıştı ve bilgisayar açıldı sonra ikisini birden takıp denedim 3200MHz ile sorunsuz çalıştı. 
Bilgisayarı 2 gün sorunsuz 3200MHz RAM hızları ile kullandım ve bir kere bilgisayar birden kapanıp açıldı herhangi bir hata vermeden , RAM'ları Memtest86 ile test ettim ve Herhangi sorun çıkmadı RAM'lar sağlam çıktı .
Bugün internette gezerken maalesef mavi ekran hatası aldım . 
Ana kartım : Asrock B450M HDV R4.0 , işlemci Ryzen 5 2600 , ekran kartı Palit GTX 1660 
Minidump dosyasını ve Memtest86 testini paylaşıyorum .
http://www.mediafire.com/file/acvqmyi9u4kagxg/100920-11718-01.rar/file
https://hizliresim.com/oCMpAN

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
memtest86 yazılımı 3200mhz hızında RAM 'lerde hiçbir sorun bulmadığı için RAM sorununuz yok. Eğer frekans yada XMP hatalı çalışsaydı memtest86 0 sorun ile testi bitirmezdi.

Aldığınız hatanın minidump analizine baktım. Çekirdek hatası almışsınız işlemci odaklı. Sebepler arasında işlemcide OC varsa hatalı OC değerleri, eksik veya hatalı sürücü veya BIOS sorunları, virüs yazılımlar. Bu sebeplerden birisi size hata verdiren şey. En birinci sebep virüs kaynaklı sorun.

1. Önce Denetim Masası\Programlar\Programlar ve Özellikler bu konumda sol menüden Windows özelliklerini aç veya kapat 'a tıklayın ve açılan pencerede Hyper-V , Sanal Makine Platformu ve SMB 1.0 adlı kutuların tamamından tik olmamalı varsa kaldırın. Tamam deyip değişliklerin uygulanması için sistemi yeniden başlatın. 
  2. Daha sonra iyi bir antivirüs yazılımı ile sisteme tam tarama yapın. Önerim Kaspersky Total Security , Bitdefender Total Security , Malwarebytes bu 3 yazılımdan birisi ile tam tarama yapın.
  3. Anakart BIOS sürümünüz güncel olsun ve mutlaka AMD Chipset Drivers sürücünüz kurulu olsun.
  4. Aygıt yöneticisini kontrol edin eksik hatalı bir sürücü olmasın.
Gerisine sonuçlara göre karar veririz.

KS

Hamid Tajik

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba hocam , Sanal makine platformu ve SMB 1.0 kutularında tık yoktu .
Kaspersky ile tam tarama yaptım ve herhangi bir virüs vs. bulamadı , temiz çıktı .
Aygıt yöneticisinde hepsinde bu aygıt düzgün çalışıyor yazıyordu sadece AMD SMBus (sürücü tarihini : 8.03.2020 yazıyor ) ve Doğrudan bellek erişim denetleyicisinde , bu aygıt için sürücü yüklenmemiş yazıyordu.
Anakartın BIOSuna gelirsek , windows 10'a format attıktan sonra ilk başta kullandığım anakartın sitesini girip , AMD ALL IN 1 driverini indirip kurdum ve sonra AMD sitesine girip chipset kısmından AM4 ve b450 seçip indirip ve en güncel driverlerini yüklemiştim .
Burada önemli bir konu daha var , bu da BIOS güncellemesi oluyor . ben BIOS sürümünü hep güncel tuttum ve sorun olanda şu ki benim kullandığım anakartın sitesinde asrock b450m hdv r4.0 , sürüm 3.20 den sonra sürümün altındaki açıklamada (eğer Pinnacle , Raven yada Summit Ridge işlemciler kullanıyorsanız Asrock bu sürümü size önermez ) diye uyarı var ve Cpu-z den baktığımda benim işlemci Ryzen 5 2600 , Pinnacle ridge olarak geçiyor . Peki bundan kaynaklanıyor olabilir mi ? 
BIOS downgrade yapmayı düşündüm ama anakartın bozulmasından korktuğumdan dolayı yapamadım .
Şuan asrock desteğe Downgrade ile ilgili soru sordum geri dönüş gelirse sizinle paylaşırım .
https://hizliresim.com/89WFiK

Enes Yavuz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
eğer Pinnacle , Raven yada Summit Ridge işlemciler kullanıyorsanız Asrock bu sürümü size önermez Kaynaklı olabileceğini düşünüyorum.Asrock Mail olarak dönüş yapınca paylaşın çözüm yolu bulalım

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
3.20 BIOS sürümünden sonrasında sanırım Ryzen 3000 serisi işlemciler için eski işlemcilerin yani 2000 serisinin desteği kesilmiş gibi duruyor. Eğer destek kesildiyse yani işlemcinin genel çalışması değil de optimizasyonlar vs. gibi şeyler 3000 serisi için çıkartılmış ise bu işlemci ve bellek uyum sorunları vs. yaratabilir. ASRock size ne cevap verirse bize geri dönüş yapın bakalım duruma ona göre.

KS

Hamid Tajik

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba hocam , aldığım g.skill flare x RAM'lerı geri iade ettim . Nedeni de bu şekilde :

Size attığım mavi ekrandan sonra bir kere daha mavi ekran verdi ve Asrock support yazdığımda bana otomatik mail gelmişti ve böyle yazıyordu : bu bir otomatik mail , bu geri dönüş yapmayın ve eğer bir sorununuz varsa ilk anakartı satın aldığınız yer ile görüşün , çözüm ulaşamazsınız bizimle iletişime geçin yazıyordu ve mailin sonunda , bizim teknik ekip sizin sorununuzu inceleyip tekrar geri dönüş yaparız yazıyordu ama bir buçuk hafta geçmiş daha geri dönüş yapamadılar .

Anakartı ve komple bilgisayarı Teknobiyotik sitesinden almıştım ve onları ilk başta siteden canlı destek denilen şeye mesaj yazdım , canlı yazıyordu ama geri dönüş alamadım . 
Sitelerindeki numaraları aradım , hiçbiri açılmadı !
Sitedeki destek mailin de , mail attım ondan da geri dönüş yok . İnstagram dan ulaşmaya çalıştım mesaj atamadım çünkü mesaj atılmıyor , kapatmışlar.

Şuan bilgisayarda eski RAM (Xpg gammix d10 8gb 3000MHz) var . 
Diger önceden aldığım 8gb xpg gammix d10 da duruyor . 

Şuan anakartın biosunu Downgrade yapsam mı , yapmasam mı arasında kaldım .

İnternette araştırdım ve Asrock sitesinde downgrade yapmayı çalışmayın  çünkü anakartın bozulma ihtimali var diye yazıyordu.

Bu arada 8gb Rami ikinci slota takip ve denedim herhangi bir sorun çıkartmadı . 
Tek 8gb RAM ile kullandığım da yaklaşık 5 gündür bilgisayar açık ve herhangi bir mavi ekran veya hata vermedi. 
Tek sorun dual kit RAM kullandığında verdiği mavi ekranlar.

Enes Yavuz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Downgrade yapmayın.Aynı ramdan deneme şansınız var ise diğerinide takıp aynı rami 2 slot şeklinde kullanın Daha önceki bulundurduğunuz ramde sorun oluyor olabilir

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ryzen uyumlu bellek kitinde neden sorun yaşadınız anlam veremedim. Acaba sizdeki bellekler mi sorunluydu diye düşünmeye başladım. Neyse iade etmişsiniz zaten. DUAL Channel olarak aynı bellekten bulursanız tekrar bakın çalışacak mı sistem hata vermeden. İsterseniz başka RAM önerisi yaparım Ryzen destekli başka markadan ama önce denemeniz daha iyi olur. Acaba anakart bellek yuvalarında mı sorun var anlarız DUAL Channel çalışmaması biraz tuhaf çünkü.

KS

Hamid Tajik

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba hocam , kusura bakmayın geç cevap verdiğimden dolayı . 
Şuan 8gb RAM'ı ikinci slota taktım , iki hafta ikinci slotta takılıyken kullanayım ve eğer mavi ekran verirse dediğiniz gibi slottan kaynaklı olabilir .
Bu arada aynı şuan bilgisayarımdaki RAM'dan aynısı ve aynı özellikleri sahip olan RAM var ama onda sadece bir kodu farklı .
ve eğer hatırlarsanız ilk mavi ekran yediğimde ikisi takılıyken mavi ekran veriyordu yine .
RAM kodları şöyle : Bilgisayarımdaki takılı olan : XPG GAMMIX D10 AX4U300038G16-SR10   ,  Diğeri ise  : AX4U300038G16A-SR10
Burada da RAMlardan çektiğim fotoğrafların linkini bırakıyorum : 
https://hizliresim.com/dn9CyJ
https://hizliresim.com/spf3V6

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Birebir aynı frekans , voltaj ve CL değerine sahip olabilir ama XMP ile frekans yükseltmeyi aktif edemeyebilirsiniz yani sorunlar olabilir. Alt CL değerleri farklı olabilir yani takın ama frekansı XMP ile açıp denediğinizda işe yaramaz ise çökme sorunları , mavi ekran veya performans sorunları yaşatırsa RAM frekansını el ile manuel OC ile yükseltme yapmak zorunda kalabilirsiniz.

KS

Hamid Tajik

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba hocam , 8gb bilgisayardaki ramı 2ci slota taktım ve iki haftadır kullanıyorum ve herhangi bir sıkıntı çıkartmadı ve anakartın ikinic slotu da sağlam . 
tek şüphem şuan anakartın bios sürümü , çünkü asrock sitesinde şöyle bir şey yazıyordu : eğer Pinnacle , raven yada summit ridge işlemciler kullanıyorsanız , asrock bu bios sürümünü size önermez . bu da linki : https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M-HDV R4.0/#BIOS
Benim işlemcimde ryzen 5 2600 Pinnacle ridge olarak geçiyor .
Bios downgrade konusunda da , asrock supporta yazmıştım ama geri dönüş gelmedi .
Şimdi 750tl bütçem var ve acaba bir daha anakartım ve işlemcim ile uyumlu RAM alıp denesem mı yoksa direk anakart değişikliği mı yapsam ? bu ikisi arasında kaldım .

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Banada BIOS sürümünüz ile alakalı geliyor sorununuz. BIOS da eski sürüme geri yükleme yapılmıyor diye biliyorum. Gerçi bazı anakartlarda yapılabilir ama genelde yapılmıyor. Servise verirseniz anakartı ve BIOS odaklı RAM sorunu yaşıyorum derseniz son sürüm BIOS uda kurduğunuzu belki onlar BIOS 'u geriye döndürebilirler. Yok uğraşamam derseniz bence direkt anakart değişimi mantıklı olur ki RAM ile benzer fiyatlara anakartta alabilirsiniz.

KS

Hamid Tajik

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tamamdır hocam , cevaplarınız için teşekkür ederim . bu ay içerisinde büyük ihtimal Anakart değişikliği yapacağım ve sizden de anakart konusunda yardım alacağım .
Konu kapanabilir ve son olarak , hangi Anakart markalarını tavsiye edersiniz ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Marka olarak bakmayın olaya ürün olarak hangisi iyiyse olabilir. Piyasada kötü anakart markası yok hepsi kendi içinde iyi modeller. Bütçenize göre ürün önerisi yapabilirim daha sonrasında.

Başka sorularınız için foruma yine bekleriz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri