Toplama bir sistem yapalım o zaman hocam hemen.
Öncelikle o bütçede 1080p en iyi şekilde oynanır ancak ileride 2k monitör almayı düşünürseniz 5060 biraz üzebilir sizi fps miktarları bakımından. Ancak FPS ve rekabetçi oyunlar oynuyorsanız o ayrı tabii ki. Bu sebeple eğer bütçeyi 50k sınırına getirebilirseniz (biliyorum konuşana kolay bu olaylar bütçeyi yükseltmek kolay değil maalesef) 9070 xt ile bir sistem toplanabilir ve emin olun sizi uzun yıllar götürür. Şahsen kullanıcısı olduğum için söylüyorum bunu.
Ayrıca ben biraz AMD tarafını öneriyorum eğer sadece oyun amaç ise. Render, yazılım, çizim veya yayıncılık için ise Nvidia daha iyi kalıyor, buna göre de fiyatları bir tık yüksek.
35-45k arasına bir bilgisayar toplayacak olsam (sadece kasa) şu şekilde olurdu muhtemelen (görsel zevke önem veren biriyim normalde ancak burada onu göz önünde bulundurmuyorum);
ÜRÜN | AD | FİYAT |
ANAKART | Biostar B650MP-E Pro AMD AM5 DDR5 | ₺4.200,00 |
RAM | Team T-Force Vulcan Black 32 GB (2x16) 6000 Mhz CL38 DDR 5 | ₺4.269,00 |
EKRAN KARTI | Sapphire RX 9060 XT Pulse 16 GB | ₺18.179,00 |
İŞLEMCİ | AMD Ryzen 5 9600X | ₺8.850,00 |
SSD | Kingston NV3 SNV3S/2000G PCI-Express 4.0 2 TB | ₺4.977,00 |
KASA & PSU | Enermax StarryFort SF60H ARGB Kasa + 600W PSU | ₺2.871,00 |
SOĞUTUCU | Thermalright Phantom Spirit 120 SE | ₺1.542,00 |
| TOPLAM | ₺44.888,00 |
| BÜTÇE KALAN | ₺112,00 |
Daha profesyonel arkadaşlar sistem üzerinde değişiklik yapabilir, önereceği şeyler olabilir. Fiyatlar Akakçe üzerinden en düşük veya bir üst fiyatından alınmıştır.
Parçaları neden önerdiğimi söyleyeyim;
Anakart üzerinde 2 adet M2SSD slotu bulunuyor ve fiyat-performans açısından tatmin edici bir ürün, üst segment markalardan geri kalır yanı yok.
RAM konusunda ise biraz sistem önerilerinden kopya çektiğimi söyleyebilirim, kullanıcılar memnun kalmış gibi. Lexar marka da tercih edilebilir. Frekans ve CL değerleri uyumlu.
Ekran kartına ayrıca bir konu açılabilir, gözümde o kadar F/P bir ekran kartıdır. Çünkü 5060 TI 16GB ile aralarında 4-4.5k₺ fark var ve %5 belki daha iyidir genel ortalamada. Ancak yukarıda da söylediğim gibi oyun dışı etmenler de göz önünde bulunduruyorsanız sistem baştan aşağı değişir.
İşlemcide bir çok arkadaş 7600x öneriyor. Ancak bana göre 9600x daha güncel ve daha güvenli bir işlemci. Evet performans kısmına bakılırsa %5-10 daha iyi olabilir 9600x ve fiyat olarak %15-20 yüksek. Ancak TDP değerlerine bakınca 7600x 105W iken 9600x 65W. Yani hem çok daha az ısınma ve %60 daha az enerji tüketimi demek. Hem performansı oyun/iş için daha iyi, hem de soğutması daha kolay. Örneğin şu linklerdeki değerler bir referans olabilir.
Raising the bar for entry level, we see how AMD Ryzen 5 9600X stacks up against the CPU it's geared to replace, Ryzen 5 7600X.
www.club386.com
(1080p 7600x vs 9600x karşılaştırması)
SSD, o fiyatlara alınabilecek, yüksek okuma/yazma değerlerine sahip, rüştünü kanıtlamış, 2TB en iyi SSD kendisi gözümde. Çok yoruma gerek yok bence. Kendim Samsung 990PRO kullanıyorum ve eğer Samsung almasaydım kesinlikle alacağım SSD oydu.
Enermax düşük fiyata ortalamanın bir tık üstünde performans sunan ürünleri bulunan bir marka. Dünya çapında da incelemeleri olan bir marka. Merdiven altı, ne olduğu belirsiz markalardan değil kesinlikle. Bu fiyata bu kasa ve PSU alınır kesinlikle.
Soğutucu heykeli yapılabilecek bir soğutucu sanırım. O yüzden binlerce övgü almış bir modeli bir de ben övmeyeyim
Hocam detaylıca yazdım. Umarım faydalı olur. 1 saat falan sürdü araştırıp yazmam. Uyumsuz bir parça bulunduğunu sanmıyorum. Yine işin ustası olan arkadaşlar farklı yorumda bulunursa sevinirim.