Monitör seçimindeki ilk soru - IPS Panel mi, VA Panel mi?

theory of a dead man

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
109
27" 2K çözünürlükte bir monitör seçeceğim. Çok fazla yerli yabancı kaynak okudum. Bazı sorularım var. TN panel zaten düşünmüyorum onu eledim. Okuduğum neredeyse her kaynakta yazılan avantaj dezavantajları özetleyeyim. Zaten sorularımda bunlarla alakalı.

IPS Panel avantajları:
* Üstün parlaklık, renk gamı, renk doğruluğu ve görüş açısı (Sanırım bu tartışma götürmeyen bir değerlendirme)
* Bazı VA panellerde görülen renk/kontrast kaymasını neredeyse tamamen ortadan kaldırması

VA Panel avantajları:
* VA paneller, yüksek kontrastlı içerikleri görüntülemede oldukça başarılı

Neyse giriş için bu kadar yeterli. Ben valorant CS gibi rekabetçi oyunları hiç oynamıyorum desem yeridir. Hikayeli ve grafik ağırlıklı görsel şölen sunan oyunları seviyorum. IPS panel bana uygun gibi görünüyor bu durumda. Ayrıca korku oyunları bağımlısıyım ve kafam bu durumda karışıyor çünkü siyahlardaki detayları VA panelin daha iyi verdiği ve yüksek kontrast oranlarına sahip olduğu söyleniyor.

O zaman ilk sorum gelsin: 1/1000 kontrast oranına sahip VA ve IPS monitörlerde de VA panel bariz bir fark yaratır mı? Yani başka bir deyişle kontrast oranı aynı olan panellerde siyah detayları gösterebilme yeteneği de aynı mıdır?

İkinci sorum da yine benzer. 1ms tepki süresine sahip iki panelde bir farklılık olur mu? Bunu soruyorum çünkü genel anlatımda IPS panelin VA ya göre daha iyi tepki süresine sahip olduğu yazılmakta fakat gördüğüm kadarıyla birbirine rakip modellerde hep 1ms süresi mevcut.

Bir de panel tiplerine özgü kronik sorunlar var sanırım onlar hakkında da konuşmak isterim.

hesnesley

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
9
IPS panellerin de görüntü kalitesi iyidir. Daha yeni satın aldım.
Şunu soyliyim va panelde arkadan yandan gelen ışıklar yansıma yapıp seni rahatsız edebilir. Ortamın iyi ise sorun olmaz. VA panel siyah ve beyaz renkleri daha gerçek verecektir. Kaliteli bir IPS tercih edilebilir.

Mehmet Erdoğan

Administrator
Admin
Tepki
796
27" 2K çözünürlükte bir monitör seçeceğim. Çok fazla yerli yabancı kaynak okudum. Bazı sorularım var. TN panel zaten düşünmüyorum onu eledim. Okuduğum neredeyse her kaynakta yazılan avantaj dezavantajları özetleyeyim. Zaten sorularımda bunlarla alakalı.

IPS Panel avantajları:
* Üstün parlaklık, renk gamı, renk doğruluğu ve görüş açısı (Sanırım bu tartışma götürmeyen bir değerlendirme)
* Bazı VA panellerde görülen renk/kontrast kaymasını neredeyse tamamen ortadan kaldırması

VA Panel avantajları:

Neyse giriş için bu kadar yeterli. Ben valorant CS gibi rekabetçi oyunları hiç oynamıyorum desem yeridir. Hikayeli ve grafik ağırlıklı görsel şölen sunan oyunları seviyorum. IPS panel bana uygun gibi görünüyor bu durumda. Ayrıca korku oyunları bağımlısıyım ve kafam bu durumda karışıyor çünkü siyahlardaki detayları VA panelin daha iyi verdiği ve yüksek kontrast oranlarına sahip olduğu söyleniyor.

O zaman ilk sorum gelsin: 1/1000 kontrast oranına sahip VA ve IPS monitörlerde de VA panel bariz bir fark yaratır mı? Yani başka bir deyişle kontrast oranı aynı olan panellerde siyah detayları gösterebilme yeteneği de aynı mıdır?

İkinci sorum da yine benzer. 1ms tepki süresine sahip iki panelde bir farklılık olur mu? Bunu soruyorum çünkü genel anlatımda IPS panelin VA ya göre daha iyi tepki süresine sahip olduğu yazılmakta fakat gördüğüm kadarıyla birbirine rakip modellerde hep 1ms süresi mevcut.

Bir de panel tiplerine özgü kronik sorunlar var sanırım onlar hakkında da konuşmak isterim.
eğer grafikli işler yapıyorsanız veya oyun oynuyorsanız renk bence sizin için önemli olur onun için ıps daha iyi olur sizin için bence

KafadanKontak

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
252
Tasarımcıyım ve Asus TUF VG27AQZ 27" 165hz 2K IPS G-Sync monitörünü kullanıyorum. VA panel ile belki dediğin gibi sadece kontrast konusunda dezavantaj sağlayabilir ama öte yandan hiç eksi bir yanı yok, tam tersi o renk kalitesini VA panelde çok arıyorsun. En temizi benim kullandığıma benzer bir monitörle oyunlarının keyfini çıkarmak olur.

hesnesley

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
9
Tasarımcıyım ve Asus TUF VG27AQZ 27" 165hz 2K IPS G-Sync monitörünü kullanıyorum. VA panel ile belki dediğin gibi sadece kontrast konusunda dezavantaj sağlayabilir ama öte yandan hiç eksi bir yanı yok, tam tersi o renk kalitesini VA panelde çok arıyorsun. En temizi benim kullandığıma benzer bir monitörle oyunlarının keyfini çıkarmak olur.
Dün akşam satın alıp geldim bu monitörü. Kasanın diğer parçalarını bekliyorum.
Monitörün hoparlörü nasıl ?

KS

theory of a dead man

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
109
Cevaplar için teşekkürler.

Bu konularda bilgisi olan var mı? Aynı kontrast oranına sahip iki panelde donanımsal olarak bir artısı oluyor mu VA panelin mesela ?

hesnesley

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
9
Cevaplar için teşekkürler.

Bu konularda bilgisi olan var mı? Aynı kontrast oranına sahip iki panelde donanımsal olarak bir artısı oluyor mu VA panelin mesela ?
Detaylı bir bilgim yok ama teknik olarak 1 ms gecikme diyorsa oyle olması lazım.

Bir de alacağın monitörün mprt testini yapmislarsa ona bakabilirsin. Ayrıca mprt düşük diye diğer özelliklerden vazgecme bence

Berk..

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Dün akşam satın alıp geldim bu monitörü. Kasanın diğer parçalarını bekliyorum.
Monitörün hoparlörü nasıl ?
Konuyu açan arkadaşdan özür dileyerek araya giriyorum. Ben de mimarlık öğrencisiyim ve bu monitörü almayı düşünüyorum. Detaylı inceleme videosu yok. Kullancı yorumlarını merak ettim tekrar kusura bakmayın. Monitör nasıl + - yönleri nelerdir?

KS

theory of a dead man

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
109
Detaylı bir bilgim yok ama teknik olarak 1 ms gecikme diyorsa oyle olması lazım.

Bir de alacağın monitörün mprt testini yapmislarsa ona bakabilirsin. Ayrıca mprt düşük diye diğer özelliklerden vazgecme bence
Teşekkürler onu araştırdım MPRT yazıyorsa yanıltıcı bilgi oluyor. 1ms MPRT = 4-5ms GTG ye eşitmiş. Yani GTG cinsinden verenlere bakıyorum. Bu konu önemli hatırlattığınız için teşekkürler. Konuya bakacaklar için faydalı bir bilgi.

Bir de genelde VA panel yüksek kontrast değerlerine sahiptir diyor ama %99 u 1:1000 kontrast. Daha yüksek bir iki model gördüm sadece onlar da uçuk fiyatlıydı. Açıkçası artık VA panel siyah detaylarda daha iyidir düşüncesine şüpheyle bakıyorum böyle olunca.

RedWinn

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
37
IPS panellerin de görüntü kalitesi iyidir. Daha yeni satın aldım.
Şunu soyliyim va panelde arkadan yandan gelen ışıklar yansıma yapıp seni rahatsız edebilir. Ortamın iyi ise sorun olmaz. VA panel siyah ve beyaz renkleri daha gerçek verecektir. Kaliteli bir IPS tercih edilebilir.
Hocam oyun için bunu almayı düşünüyorum Arkasında hoparlör de var

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658

White Ravens

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
1,169
Eğer bütçe ikisine de uyuyorsa, tercihin IPS'ten yana olsun.
Zaten 27" 2K alacağını ve FPS düşkünü olmadığını da belirtmişsin.
Bu durumda IPS panelin sunduğu avantajlar sana daha çok uygun oluyor.

KS

theory of a dead man

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
109
Eğer bütçe ikisine de uyuyorsa, tercihin IPS'ten yana olsun.
Zaten 27" 2K alacağını ve FPS düşkünü olmadığını da belirtmişsin.
Bu durumda IPS panelin sunduğu avantajlar sana daha çok uygun oluyor.
Aklıma takılan sadece iki 1:1000 kontrastlı panelin arasında siyahlardaki detayın çok farklı olup olmayacağı.

BilgisayarcıGenç

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
1,269

IPS Panel avantajları:

VA Panel avantajları:

1,07 milyar renk aralığına ve olabildiğince yüksek kontrastlı ips panel işinizi görecektir.

BilgisayarcıGenç

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
1,269
Maalesef bütçe dahilinde yok gibi görünüyor. Standart 1000:1. Kontrast önemli olduğu için kaliteli VA da tercih edebilirsiniz

KS

theory of a dead man

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
109
1000:1 sanırım yeterli bir kontrast oranı. Çünkü ucuz pahalı hepsinde 1000:1. VA paneli tercih etmeye gerek yok gibi. Bu kontrastın üzerindeki modeller gamingden ziyade 60-75hz civarında profesyonel grafik işi yapanlar için gibi. 1ms GTG, 1000:1 kontrast, 27", kavissiz, 165-240hz aralığında, yükseklik ayarı olan, bir monitöre bakacağım. Parlaklık için 350 cd/m2 iyi bir değer mi? @BilgisayarcıGenç

Wrotch

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
608

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri