Msi B650M Gaming Plus Wi-Fi Expo Açınca Crash Ve Stabilite Sorunları Oluşuyor

furkanguven

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba,

2025'in son çeyreğinde bir sistem toplamıştım kendime.

Anakart: MSI B650M Gaming Plus Wi-Fi
İşlemci: Ryzen 7 7800x3D.
RAM: Corsair Vengeance LPX 16 GB (2x8GB) 5200MHz DDR5 C40 1, 25v RAM (CMK16GX5M2B5200Z40)

Ekran kartımda önceden elimde olan Zotac RTX4070.

Sistemi ilk topladığım zaman en güncel BIOS güncellemesini yapıp EXPO'yu test ettiğimde BSoD sorunlarıyla karşılaşmıştım. Ama çok umurumda değildi zaten "BIOS "güncellemesiyle çözülebileceğini, 4800MHz'dan 5200MHz'a çıkarsam çok fark etmem, başka zaman upgrade edince bakarız" demiştim. Uzun bir süre o şekilde kullandım. Geçen günlerde birkaç kere oyun esnasında yaşadığım random restartlardan sonra PSU değişeyim dedim, zaten eskiydi daha kalitelisini almak istedim. FSP model VITA-850GM aldım ve sorunsuz kullanıyorum. Fakat yediğim crashleri görünteleyince çoğu zaman RAM'e işaret edebilecek BSoD'lar olduğunu anladım. Çoğu forumda da vatandaşların bu BSoD'ların çoğu zaman RAM'lere işaret ettiğini ve çoğu kullanıcının RAM değişiminden sonra bu sorunu yaşamadığını gördüm. Tekrardan en son çıkmış olan BIOS "en günceli 7E24V1D2" sürümüne güncelledim ve EXPO'yu test ettim. Hala BSoD'lar devam ediyor. Hepsinin de hata kodu birbirinden farklı.

Bazı BIOS ayarlarını denedim,

Power down ayarını disabled yapınca BSoD süresi uzuyor, gene crash alıyorum.
Power down disabled ayarını yapıp high efficiency enabled yapınca yük altında gene bırakıyor kendini, gene crash alıyor.
Power down disabled yapıp, mcr yi de kapadım bana mısın demedi, gene crash.
Gear down enabled yaptım, gene crash yedim.

BIOS sıfırladım, tekrardan EXPO açtım hala crash yiyorum.

Memtest testini sona bıraktım bilerek uzun sürüyor diye, çarem kalmadı mecbur yapacaktım:

Dün 1x8 RAM'ın Memtest'ini yaptım EXPO açık, problem yok Pass dedi.
Bugün 2x8 şeklinde EXPO açık şekilde tekrar yaptım, problem yok Pass dedi yine.

Manual olarak timingleri ayarlamaya çalıştığımda da BIOS kilitleniyor, henüz ona da bakamadım. Voltaj ayarları hakkında da en ufak bir bilgim yok, çoğu kişi şu şu ayarı bu ayara çekip denemeyi önermiş, ama voltaj önemli olduğu için cesaret edemedim.

Ne yapmam lazım cidden kafayı yiyecek duruma geldim. EXPO da istemiyorum, durduk yere random restartlar atmasın, RAM'lerin sağlıklı olduğunu bileyim, zaten 32 GB RAM'e geçeceğim için elden çıkaracağım.

Bu süre zarfında, sayısız temiz Windows kurulumu ve chipset driverları kurulumu yaptım.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
800
Memtest sanıyorum kapsamlı olanı Memtest 86 ile yaptunuz?
CMK16GX5M2B5200Z40 RAM da zaten dual profil destekli EXPO+XMP
Siz yinede EXPO disable yapıp kullanmaya çalışın ki her ihtimale karşı buradan bir sıkıntı gelebilecekse hiç olmazsa elemiş olursunuz.. BİOS ta default modda olacak şekilde..

CPU-RAM you anakartta AMD için birde akla zor gelecek bir kontrolden bahsediyorlar kimi yerde..
CPU soğutucu montaj vidaları çok sıkı olup ciddi baskı yapmasın şeklinde. Bununla ilgili sıkıntı yaşayanlar da olmuş bir ihtimal.

Bunların dışında Minidump dosyasına bakmak lazım da bunu okumayı bilmiyoruz malesef. Eğer bakmaya çalışırım derseniz Recep Baltaş ın Minudump analiz videoları var Yotube da..

En sonuçta MSI B650M Gaming Plus Wi-Fi için MSI global destek forumları buradan da bir bakılabilir anakartı arayarak. Benzer sıkıntı yaşayanlar ve çözüm önerileri için.

LatencyMon v 7.31 bununla da bir bakın isterseniz. Stabilite hakkında biraz bilgi verir.
Kullanım-bilgilendirme-okuma videosu olacaktı yine Yotube da...

narcotic

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Ayın Üyesi
Tepki
554
Normal şartlar altında zaten Msi giriş ve orta seviye anakartlarda ; bios yazılım sorunu var. Expo profile 1 açınca ekran alamayanlar var, ekran alıp uyarı led ışıklarını söndürmeyenler var. Expoyu açmayı başarıp sistemi kasarak kullananlar var. Msi anakartlar zaten CL değeri 36 ve üzeri ramlerde büyük sıkıntılar çıkarıyor, reddit te msi ve ram manuel tweak ayarları için bir çok konu var. @solaris hocam test konusunda haklı ama, elinizdeki CL40 ramlerle test proğramı bile normal bir durumu hata sanabilir, bu durum tamamen msi anakart kaynaklı. Yapabileceğin tek şey elindeki ramler en stabil hangi frekans ve voltaj değerinde çalışıyor o kısma ulaşmak. Başka sistemde de test edilebilir farklım marka anakartta, tabi asus ve cigabyte olursa daha iyi olur.

KS

furkanguven

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Memtest sanıyorum kapsamlı olanı Memtest 86 ile yaptunuz?
CMK16GX5M2B5200Z40 RAM da zaten dual profil destekli EXPO+XMP
Siz yinede EXPO disable yapıp kullanmaya çalışın ki her ihtimale karşı buradan bir sıkıntı gelebilecekse hiç olmazsa elemiş olursunuz.. BİOS ta default modda olacak şekilde..

CPU-RAM you anakartta AMD için birde akla zor gelecek bir kontrolden bahsediyorlar kimi yerde..
CPU soğutucu montaj vidaları çok sıkı olup ciddi baskı yapmasın şeklinde. Bununla ilgili sıkıntı yaşayanlar da olmuş bir ihtimal.

Bunların dışında Minidump dosyasına bakmak lazım da bunu okumayı bilmiyoruz malesef. Eğer bakmaya çalışırım derseniz Recep Baltaş ın Minudump analiz videoları var Yotube da..

En sonuçta MSI B650M Gaming Plus Wi-Fi için MSI global destek forumları buradan da bir bakılabilir anakartı arayarak. Benzer sıkıntı yaşayanlar ve çözüm önerileri için.

LatencyMon v 7.31 bununla da bir bakın isterseniz. Stabilite hakkında biraz bilgi verir.
Kullanım-bilgilendirme-okuma videosu olacaktı yine Yotube da...

Doğrudur Memtest86 ile yaptım, 3 saat civarı sürdü.
Windowsun kendi aracını da kullandım, onda da sorun göstermedi.
Minidump dosyalarını debug uygulamasıyla açtım okudum, bir nebze anladım, bir nebze anlayamadım. Fakat hata kodlarının hepsinin sonunda bellek hatalarına işaret ediyor. En çok da MEMORY MANAGEMENT BSoD u gözüküyor zaten bu durumda.

@narcotic Forumda yeniyim alıntı yapmayı beceremedim...

Senle birlikte aynı şeyleri eş zamanlı söyleyen başka arkadaşlar da oldu. Muhtemelen haklısın, böyle bir durum da olabilir. Ben sadece dandik ram aldığımı düşünmeye başladım.

narcotic

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Ayın Üyesi
Tepki
554
Doğrudur Memtest86 ile yaptım, 3 saat civarı sürdü.
Windowsun kendi aracını da kullandım, onda da sorun göstermedi.
Minidump dosyalarını debug uygulamasıyla açtım okudum, bir nebze anladım, bir nebze anlayamadım. Fakat hata kodlarının hepsinin sonunda bellek hatalarına işaret ediyor. En çok da MEMORY MANAGEMENT BSoD u gözüküyor zaten bu durumda.

@narcotic Forumda yeniyim alıntı yapmayı beceremedim...

Senle birlikte aynı şeyleri eş zamanlı söyleyen başka arkadaşlar da oldu. Muhtemelen haklısın, böyle bir durum da olabilir. Ben sadece dandik ram aldığımı düşünmeye başladım.
Bu konularda ortak araştırmalar yaptığımız farklı forum arkadaşlarımız mevcut. Konuyu ram ile çözebilirseniz daha iyi olur, anakart değiştirmenizde gerekebilir. Ramlerde voltaj değerleri soc voltaj ayarları 1:1 ya da 1:2 durumları var, ramlerin kullandığın çipler ve harf kodları var çok karışık bir konu. CL değeri düşük olan ramlere yönebilirsiniz, ikinci el siteleri zaten CL36 ve üzeri ramlerle dolu.

KS

furkanguven

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Bu konularda ortak araştırmalar yaptığımız farklı forum arkadaşlarımız mevcut. Konuyu ram ile çözebilirseniz daha iyi olur, anakart değiştirmenizde gerekebilir. Ramlerde voltaj değerleri soc voltaj ayarları 1:1 ya da 1:2 durumları var, ramlerin kullandığın çipler ve harf kodları var çok karışık bir konu. CL değeri düşük olan ramlere yönebilirsiniz, ikinci el siteleri zaten CL36 ve üzeri ramlerle dolu.
Bir başka forumdan bir arkadaşımız, Micron chiplerin MSI ile kötü bir uyumlulu olduğunu söyledi. Şimdi baktığımda ise belleklerimin ikisinin de Micron olduğunu gördüm. Bana SK Hynix modellerini önerdi, tabi ki bu da şans işi olduğu ortada, farklı partilerle random üretiliyorlar. CL30 ve CL36 ram önerirsiniz bu durumda doğru mu anladım?

narcotic

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Ayın Üyesi
Tepki
554
Bir başka forumdan bir arkadaşımız, Micron chiplerin MSI ile kötü bir uyumlulu olduğunu söyledi. Şimdi baktığımda ise belleklerimin ikisinin de Micron olduğunu gördüm. Bana SK Hynix modellerini önerdi, tabi ki bu da şans işi olduğu ortada, farklı partilerle random üretiliyorlar. CL30 ve CL36 ram önerirsiniz bu durumda doğru mu anladım?
Evet Msi anakartlar micron çiplerle stabil çalışmıyor, SK Hynix modelleri tarafındada CL Değeri 30 ve altındaki Ramlerle biraz uyum sağlıyor ama maximum hız aşırtma yapmak mümkün değil. CL 36 Ram kesinlikle önermiyorum. Anakart Msi olarak kalıcaksa CL28-30 ve maximum 32 değerini geçmeyen ram almalısınız, cl 34 bile kurtarmaz msi anakartta. Msi anakartta çip ile de iş bitmiyor, Hynix A-Die, B-Die ya da h Gibi terimler var bunlarda şans işi, proğramla öğrenme şansı düşük. En büyük etken CL değeri, CL30 alırsanız harf kodları ve diğer değerlerde sorun yaşamassınız. Samsung çipli Ram de olabilir, microndan iyidir.

KS

furkanguven

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Evet Msi anakartlar micron çiplerle stabil çalışmıyor, SK Hynix modelleri tarafındada CL Değeri 30 ve altındaki Ramlerle biraz uyum sağlıyor ama maximum hız aşırtma yapmak mümkün değil. CL 36 Ram kesinlikle önermiyorum. Anakart Msi olarak kalıcaksa CL28-30 ve maximum 32 değerini geçmeyen ram almalısınız, cl 34 bile kurtarmaz msi anakartta. Msi anakartta çip ile de iş bitmiyor, Hynix A-Die, B-Die ya da h Gibi terimler var bunlarda şans işi, proğramla öğrenme şansı düşük. En büyük etken CL değeri, CL30 alırsanız harf kodları ve diğer değerlerde sorun yaşamassınız. Samsung çipli Ram de olabilir, microndan iyidir.
İdareten single channel alsam inanılmaz über bir performans kaybı yaşar mıyım? 16x1 alayım bari, ilerde yanına yancı eklerim.

narcotic

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Ayın Üyesi
Tepki
554
İdareten single channel alsam inanılmaz über bir performans kaybı yaşar mıyım? 16x1 alayım bari, ilerde yanına yancı eklerim.
İkinci Rami alana kadar sistemi çok zorlamassınız, performans kaybı tamamen size bağlı çok A+ oyunlar oynuyorsanız illaki Ram yetersizliği durumları olur tabi boyutunu bilemeyiz.

KS

furkanguven

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İkinci Rami alana kadar sistemi çok zorlamassınız, performans kaybı tamamen size bağlı çok A+ oyunlar oynuyorsanız illaki Ram yetersizliği durumları olur tabi boyutunu bilemeyiz.
Yardımların için çok teşekkür ederim hocam, yarından sonra ramleri başka bir sistemde test edip dönüş yapacağım sizlere

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri