MSI BIOS Güncelleme Sonrası RAM Frekans Sorunu

armanbostan

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhabalar, 

birkaç hafta önce tanınmış güvenilir bir siteden hazır sistem aldım.

Henüz monitörüm olmadığından bilgisayarı TV'ye bağlayarak BIOS güncellemesi RAM frekans arttırma işlemlerini yaptım, güncelleme öncesi RAM Frekanslarını A-XPM ile 2133 MHz'den 3200'e yükseltmiştim rahatça, fakat BIOS güncellemesi yaptıktan sonra frekansları tekrar yükseltememekteyim.

Sadece bir defa Over Clock şeklinde yükseltmeyi denedim ve Winsows'u sıfırlarken bios kendisi açıldı ve 3200 MHz'i gördüm lakin sonra tekrar 2133'e düşüş oldu. Bende sürümde bir sorun olabileceği düşüncesi ile bir önceki BIOS güncellemesini usb belleğe alarak yeni bir güncelleme yaptım fakat yine bir değişim sağlayamadım, BIOS'ta a-xmp'den profile1/2 ikiside 3200MHz olsada fayda etmiyor. Güncellemeleri BIOS ekranında ki M Flash kısmından gerçekleştirdim.

(kartıma gelen en güncel BIOS henüz Beta olduğu için onu yüklemedim, ondan önceki iki güncellemeyi denedim)
Anakarttaki BIOS USB portunuda deneyerek 3. kez bir güncelleme denedim fakat yine başarılı olamadım.

Sistem:

- MSI MPG X570 GAMING PLUS ANAKART 
- Ryzen 7 3700X
- 2x8 16GB RAM 3200MHZ
- RTX 2070 SUPER
- 500 GB M2
- 750W PSU

Konudan anlayan varsa umarım görsellerde fikir sahibi olmanıza yardımcı olur:
https://drive.google.com/drive/folders/1LNSN6D2W-wytMFTd-NpQuH6AtYDIHIpN?usp=sharing

güncelleme1 ve güncelleme2 gibi dosya isimlerini dikkate almayınız ikisi de aynı sürümün görselidir.
MSI'ın sitesinden aldığım ekran görütünsünde 1 ve 2 şeklinde belirterek gösterdim kullandığım iki sürümü de

Şimdiden çok teşekkür ederim, herkese sağlıklı günler dilerim

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Frekansı Manuel olarak yükseltmeyi denediniz mi? Bellekleriniz hangi marka model ise CL değerleri ve voltajı kendi sitesinde yazar. Sizde bu değerleri 3200MHz hızı için manuel girip denersiniz. BIOS güncellemesi bir ihtimal XMP girdilerinin bir şeyi ile çakışıyor olabilir.

KS

armanbostan

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Apacer Panther Gold-Black isimli bir model 16cl değeri vardı söylediğiniz gibi Apacer'ın sitesinden baktım görselde ki voltaj değerlerini gördüm lakin pek anlayamadım.
Manuel olarak bir yükseltme yapmayı denemedim sanırım, yani açıkçası bu BIOS arayüzü benim yeni tanıştığım bir olay uzun zamandır masaüstü kullanıcısı değildim.
XMP profillerinin altında en düşükten en yükseğe bir sürü MHz değeri olan bir kısımdan 3200 seçerek denemiştim lakin bu sizin bahsettiğiniz manuel seçim mi oluyor yoksa overclock mu bunda emin değilim, konuyu yazarken overclock yaptım diye bahsettiğim bu işlemdi.

https://drive.google.com/file/d/1MfjesHBqzJVlq_9DVemAMppjngDmpNOK/view?usp=sharing

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Attığınız resimde sizin bellek 3200MHz olduğundan o kısımdaki veriler sizin belleğinizin XMP ayarları. Siz bu değerleri XMP profilinin altında Frequency kısmında belleğinizin Frekans değeri neyse onu gireceksiniz. Daha sonra sizin belleğin CL yani Timing değerlerini BIOS 'ta Timing kısmından sırasıyla yukarıdan aşağıya doğru 16-18-18-38 olarak gireceksiniz ve son olarak DRAM Voltage kısmından 1.35 yazıp 1.35V güç ile ayarları kaydedeceksiniz. Olay bu belleği manuel olarak XMP profilindeki değerler ile OC etmiş oldunuz.

İşe yaramaz ise komple BIOS 'u sıfırlayıp sadece Memory Try It kısmını aktif edip sırayla önce 3200MHz seçip kaydet çık yapın işe yaramaz ise 3000MHz deneyip kaydet çık yapın. Oda işe yaramaz ise 2933MHz deneyip kontrol edin.

KS

armanbostan

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Kontrol ettim voltaj değeri 1.35 sorun yok, ama farkettim ki xmp profillerinin CL değeri uyumsuz , söylediğiniz gibi frequency kısmından 3200 seçtim fakat bios menüsünün arayüzünde timing bölümünü bulamadım, memory try it kısmında CL değerleri gördüm orada 3200MHz lik 2 değer vardı lakin 14CL ile başlıyordu denemek için seçeyim dedim, ayarları kaydedip çıktım ama memory fail ekranı ile karşılaştım, sanırsam bahsettiğiniz timing kısmını bulamayıp dram settingste memory try it kısmından deneyerek hata yaptım, ama bahsettiğim gibi gördüğüm ekrana ve arayüze hala çok yabancıyım, zaten bu bios ince ayar konularında izlediğim videolar ve sizin başka üyelere bahsettiğiniz çözümleri okuayarak fikir sahibi olmuştum

https://drive.google.com/drive/folders/1bjiFXJpQljIyDFtyJltGdce_nQjOXIpM?usp=sharing

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Anakart üreticiniz ile iletişime geçin. BIOS güncellemesi sizin RAM frekans veya başka bir ayarını dışlıyor gibi duruyor. Güncellemeden önce sorun yoktu diye belirtin anakart üreticinize.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri