Soru Msi Z790 Tomahawk Anakartıma, Ventus 3X 5070 Ti Ekran Kartım Tam Oturuyor Ama Çalışmıyor.

tyybgvnc

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Arkadaşlar herkese merhaba. Yeni bir sistem almıştım montajını yapıyordum dün akşam. Herşey tamam sorun yok ama ekran kartımda sıkıntı var. Tırnak kısmı tık etmesine yerine tam oturmasına rağmen çalışmıyor, ama sağ tarafından anakarta doğru biraz sert bastırırsam fanlar dönüyor çalışıyor ama elimi çektiğimde tekrar duruyor fanları. Bu sık yaşanılabilen bir durum mu? Nasıl bir çözüm izleyebilirim yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-07-09 at 11.18.15.jpeg
    WhatsApp Image 2026-07-09 at 11.18.15.jpeg
    229.5 KB · Görüntüleme: 5

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
865
Yeni sistemi yeni parçalar.

Ekran kartı yerine oturturken tık sesi gelmiş. Tırnak kilitlemiştir. Yukarı doğru kalkar. Bunu bir de parmağınızıla kontrol edin (tırnağı)

Sonra şunları da kontrol edin:

q93_935161ea068d42b955bb3004f48a680156f8d806260146cf1dd864f39c66572b.jpg.jpg

Burası güç giriş bağlantı noktası. Burayı bir kontrol edin. Boşluk kalmasın. Tam otursun. Buada da tık sesine benzer bir ses gelir.

q93_73345e220b3b8a4e22dc88f3500f1fcd7275e72377d900f9e1e7b0ed5bd13f9d.jpg.jpg

Bu kablo duruşunu da mümkün mertebe ayarlamaya çalışın.

Bunların dışında bir ikinci faktör.: Ekran kartı fanlarının belirli bir sıcaklıkta veya güç tüketiminde çalışmaya başlaması prensibi. Çoğunda durum böyledir. Sizdeki MSI Ventus 3X 5070 Ti Bunda da hayli hayli böyledir...

Masaüstünde, sistem boşta, web sörf, sıradan işlemler vb. Fanların çalışmaması normal...
Görüntü gelip gelmeme durumu var mı bundan bahsetmemişsiniz..???

Her şey yoluna girer ise yapmamış iseniz BIOS güncellemesine de gidin...

KS

tyybgvnc

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Yeni sistemi yeni parçalar.

Ekran kartı yerine oturturken tık sesi gelmiş. Tırnak kilitlemiştir. Yukarı doğru kalkar. Bunu bir de parmağınızıla kontrol edin (tırnağı)

Sonra şunları da kontrol edin:

Ekli dosyayı görüntüle 47041

Burası güç giriş bağlantı noktası. Burayı bir kontrol edin. Boşluk kalmasın. Tam otursun. Buada da tık sesine benzer bir ses gelir.

Ekli dosyayı görüntüle 47042

Bu kablo duruşunu da mümkün mertebe ayarlamaya çalışın.

Bunların dışında bir ikinci faktör.: Ekran kartı fanlarının belirli bir sıcaklıkta veya güç tüketiminde çalışmaya başlaması prensibi. Çoğunda durum böyledir. Sizdeki MSI Ventus 3X 5070 Ti Bunda da hayli hayli böyledir...

Masaüstünde, sistem boşta, web sörf, sıradan işlemler vb. Fanların çalışmaması normal...
Görüntü gelip gelmeme durumu var mı bundan bahsetmemişsiniz..???

Her şey yoluna girer ise yapmamış iseniz BIOS güncellemesine de gidin...
Hocam güç kablosu tam oturuyor ondan yana sıkıntı yok. Ekran kartı üzerinden görüntü alamıyorum. Anakart üzerinden görüntü aldım ekran kartı donanımı var mı diye kontrol ettim ekran kartınıda görmüyor bilgisayar. Zaten fanların boşta dönmesini beklemiyorum ama sağ tarafından basılı tuttuğumda fanlar çalışıyor ve elimi çekmediğim sürece dönmeye devam ediyor. Ana kartta chipsetin üzerinde bir metal blok var. Buna temas ettiğini düşünüyorum ama bu kadar basit bir mühendislik hatası yapacaklarını sanmıyorum. Oraya dokunuyor gibi hissettim. (Fotoğrafta ramlerin altına gelen tomahawk yazan plaka bana o şekilde hissettirdi)
1783588476061.png

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
865
Anakart MSI Msi Z790 Tomahawk, ekran kartı da MSI
böyle olunca tabi fiziksel uyumlulukhesaplamalarının sıkıntılı olacağı pek mümkün gelmiyor akla..

Bu gibi durumlarda ki her bağlantı kasa içi, GPU yerine oturma, güç bağlantıları ve PSU DAN eminseniz...

Anakart üzerinden görüntü aldım demişsiniz..
İlk olarak BIOS update (yapmadı iseniz) ve sonrasında sorun devam ediyorsa; BİOS update de PCIe 5.0 e göre bir düzeltme, uyumluluk yapma ihtimallerine karşı...
Anakart
PCI_E1 Gen PCIe 5.0 supports up to x16 (From CPU)
GPU:
PCI Express® Gen 5

BIOS'ta PCIe Neslini "Otomatik" yerine GEN 4 olarak ayarlayın.
Buradan bir düşürme ayarlaması yapıp kontrol ediyorlar..

Bir diğer ayarlama görüntü kablosu olarak DP, ve, veya HDM-I denemeleri, GPU görüntü portunu değiştirme...

(
Bu sayede hiç olmazsa bu gibi bir sıkıntı durumu var veya yok ise elenmiş olur.)

Sonraı için yine durum olumsuzsa başka çözüm yolu önerilerine bakmak gerekecektir.

Şu chipset plakası, metal blok üzerine ekran kartının baskı yapıp yapmama meselesi,
Ekran kartını çıkarıp tekrar monte mi olur, yoksa yukarıdan fener tutup görüş açısına göre net anlaşılır mı bilemiyorum Tekrardan bakıp bakmamamak size kalmış

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri