Soru Non-Stop Kullanımda Sıvı Ve Hava Soğutma Karşılaştırması. Sizce Hangisi İyi ?

Konuyu Baz alırsak , Sizce Hangisi ?

• Kullanılan toplam oy
    2

techmachine

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
İşlemci
Ryzen 9 5950x
Ekran Kartı
4090 ti
Merhaba Arkadaşlar,

Uzun süredir kafama takılan ama internette cevabını bulamadığım bir soruyla karşınızdayım. Bu sorunun cevabını öğrenebilmek için yeterli ekipmana sahip olan , hem yerli hem de yabancı forumlara yazmayı düşünüyorum. En sonunda, eğer bir test videosu yapılmazsa, ekipmanları kendim temin edip bu konuyla ilgili bir video çekmeyi planlıyorum.

Sorum çok basit ama çok önemli: Hangi soğutma çözümü uzun süreli " Non-stop 8-12-24 saat" kullanımda daha iyi performans gösterir, hava soğutma mı yoksa sıvı soğutma mı? Çoğu YouTube videosunda gördüğümüz karşılaştırmalar kısa süreli testlerden oluşuyor, Ancak çoğumuz oyun oynarken veya ağır iş yükleri "render, yazılım , vs." altında çalışırken, kısa süreli değil, uzun süreli bir performansa ihtiyaç duyuyoruz.

Gençliğimde, Knight Online ilk çıktığı dönemlerde internet kafelerde sabahladığımı hatırlıyorum; İşlemciye ihtiyaç duyduğu yerlerde , işlemci fanı araba motoru gibi öksürüyordu. Günümüzde de benzeri uzun süreli yükler altında çalışan sistemlerin sağlıklı kalmasını sağlamak için hangi soğutma çözümünün en verimli olduğunu bulmak istiyorum. Özellikle yeni oyunları oynarken " elden ring veya yeni çıkacak GTA 6 ve benzeri oyunlar" ekipmanlarımızı koruyacak en ideal soğutmayı bulmak bence çok önemli.

Donanım Arşiv ekibinin elinde olan ekipmanları baz alarak ;

Test Edilecek Soğutucular (Örnek ):

Hava Soğutma(min. Çift kule ) : Deepcool AK620, Thermalright Phantom Spirit, Arctic Freezer 34 Duo

Sıvı Soğutma (min.360mm) : Deepcool LT720, MSI Meg Core Liquid S360, Arctic Liquid Freezer III ..

Test Koşulları:

İki aynı özelliklere sahip güçlü bilgisayar (örneğin AMD Ryzen 7-9 veya Intel i7-i9 işlemci) yüksek TDP li işlemciler kullanılmalı.

Aynı oda sıcaklığı: Testin yapılacağı odanın sıcaklığı her iki sistem için eşit olmalı.

Test Süresi: Cinebench veya benzeri bir test veya oyun yazılımı kullanılarak 8-12-24 saat boyunca kesintisiz bir yük altında çalıştırılmalı.

Gözlemlenecek Parametreler: İşlemci sıcaklığı, termal kısılma (throttling), fan RPM değeri, soğutucunun stabilitesi gibi detaylar.

Ankete katılan ve yorum yapan herkese şimdiden çok teşekkür ederim. Başka önerileriniz varsa, lütfen belirtin.

Hakkımda: Yazılım mühendisiyim. Ara sıra güçlü sistemler toplamayı seviyorum ve keyfini çıkardıktan sonra satıyorum. Genellikle MacBook Pro kullanıyorum, ama oyunlar, veritabanı ve siber güvenlik işlemleri için Windows’a geçiyorum.

kcrasco

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
81
işlemcilerin güç sıcaklık eğrisi vardır muhtemelen. yazılı belirtilen olmasa da vardır yani mantık olarak. araç devri gibi düşün hocam. belli bir seviye üstünde çalıştıkça soğutucuların soğutması zorlaşır. optimum noktayı geçtikten sonra aynı güçte çalışan işlemciyi soğutmak zorlaştığı için ısınmaya başlar. sizin tam aradığınız şey bu nokta ve devamı. hava soğutmada oda sıcaklığı biraz daha önemli sanırım. pc çalıştıkça oda ısınır, kasa içine giren hava ısındıkça fanın soğutma verimi düşer.

sıvı soğutmaya gelince suyun ısı transferiyle ısınması daha kolay bildiğim kadarıyla, soğutması da zaman alıyor. sistemdeki su miktarını arttırmak, radyatör yüzeyini arttırmak gerekli. kasa içinde de bu daha zor haliyle. aşağıda farklı bir forumda benzer ama eski bir tartışma vardı.

bir de en son dünya rekorunu kıran türk pc firması var. kendi kasalarını üretiyor ve hava soğutmayı öneriyor bu açıdan. kendi testleri de var bahsettiğin şekilde. onu da ekliyorum

al sana 15 saat cinebench :)

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Aynı marka model olan 2 işlemcinin, aynı koşullarda sıcaklıkları farklı çıkabiliyor. Bu tamamen işlemcinin kendi silikonuyla alakalı bir durum oluyor.
Bunu teste eklemek daha da zor. Çünkü birden fazla aynı marka model işlemciye sahip olmanız gerekiyor.
Bu yazdığımın konuya katkısı ne kadar olur bilemem. Sizler değerlendirirsiniz.

Bir diğer konu ise macun kalitesi, sürme metodu ve sürülen macunun kalınlığı. Burada oluşan farklar da sıcaklıklara etki edebiliyor. Ben macunu çok ince katman sürüyorum ve işlemci ile soğutucu arasında çok ufak fark kalacak şekilde vidaları sıkıyorum. Çünkü ne kadar yakın olursa ısı iletimi daha başarılı oluyor. Kısaca montajını iyi yapınca soğutmanın daha iyi olduğunu bir kaç deneme sonrası görmüştüm. Kalın macun sürünce ısı iletimi kötüleşiyordu. Konuyla alakası şu olabilir, test ettiğiniz soğutucuların şartlarını eşitlemek istiyorsanız aynı kalınlıkta macun sürdüğünüze emin olmalısınız.

Sıvı soğutma kullanmaya şahsen devam ediyorum. Zaten almıştım ve oyun için kullanıyorum. İşlemciye çok yüklenen oyunlar da oynuyorum lakin iş istasyonları tabii ki daha fazla ısınacak ve aralarında kıyas olmaz. Oyun amaçlı bilgisayarımda sıvı soğutmadan gayet memnunum. Tabii olay render veya iş istasyonu ise konu hakkında bilgiliymişim gibi davranmayacağım. Tam da bu yüzden ankete katılmayacağım. Konuyu takipteyim, en azından bilgi edinmek için. Paylaşım yapanların ellerine sağlık.

Son düzenleme:
KS

techmachine

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
işlemcilerin güç sıcaklık eğrisi vardır muhtemelen. yazılı belirtilen olmasa da vardır yani mantık olarak. araç devri gibi düşün hocam. belli bir seviye üstünde çalıştıkça soğutucuların soğutması zorlaşır. optimum noktayı geçtikten sonra aynı güçte çalışan işlemciyi soğutmak zorlaştığı için ısınmaya başlar. sizin tam aradığınız şey bu nokta ve devamı. hava soğutmada oda sıcaklığı biraz daha önemli sanırım. pc çalıştıkça oda ısınır, kasa içine giren hava ısındıkça fanın soğutma verimi düşer.

sıvı soğutmaya gelince suyun ısı transferiyle ısınması daha kolay bildiğim kadarıyla, soğutması da zaman alıyor. sistemdeki su miktarını arttırmak, radyatör yüzeyini arttırmak gerekli. kasa içinde de bu daha zor haliyle. aşağıda farklı bir forumda benzer ama eski bir tartışma vardı.

bir de en son dünya rekorunu kıran türk pc firması var. kendi kasalarını üretiyor ve hava soğutmayı öneriyor bu açıdan. kendi testleri de var bahsettiğin şekilde. onu da ekliyorum

Yorumun için çok teşekkür ederim ama bu firmanın daha öncede videolarını izlemiştim ancak Testleri benim soruma maalesef cevap vermiyor.

İlk videoyu baz alalım. 120mm sıvı soğutucu ? Gerçekten ? Hadi onuda geçtim test sonucu nerde?

ikinci videosunu baz alalım. Biri kasa içinde, biri dışında. İstediğim testler yok. Süre 20-30 dakika ? Fan RPM hızları ? LT 720 bir soğutucu ve 10 dakikada imkansız böyle bir sonuç olması. 1 saat olsaydı yine anlardım.

üçüncü video için güzelce açıklama yapmış ama bana test lazım.

Firmayı bu arada takdir ediyorum o konuda bir şey diyemem ama istediğim sorulara halen cevap alabilmiş değilim. Hava soğutucuya sanki apple fanı gibi bağlanmış gibi hissettiriyor.

Kısaca hakikaten bir çok donanımla ilgilen kişilerin test videoları lazım. İşte o zaman gerçeği görmüş oluruz.

Sorum aslında çok basit. Test olsun , aynı anda olsun. Eşit olsun. Kasa içinde olsun. Ekranları izleyelim ve Sonucu hep birlikte görelim.

Diğer forumlarada yazdım , ilgini çekerse diye ;

Toms Hardware Konu

OverClock Konu

Son düzenleme:

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658

Yorumunuzu beğendim. Çünkü fikir sunmuşsunuz ve en kötü fikir bile fikirsiz olmaktan iyidir. Ancak paylaştığınız videolardaki arkadaşı gözüm hiç tutmadı.
Birincisi aynı işlemciler olsa bile silikon farkından ötürü farklı tepki verebilirler ve tüm çalışma koşulları eşitlenmiş mi?
İkincisi ne kadar işlemci hızı ile test etmiş ve sıcaklık göstergeleri nerede? Test sonuçlarını paylaşmamış.
Üçüncüsü kullandığı soğutucuların modellerini doğru düzgün sunmuyor ama sıvı soğutmayı tipinden tanıyoruz.
Dördüncüsü sıvı soğutma radyatörü asla baş aşağı durmamalı, radyatör bloğu mümkünse yatay pozisyonda olmalıdır.
Beşincisi ve en önemlisi soğutucuya sürdüğü macun miktarı, kalitesi eşit mi değil mi?

Test koşullarını eşitlediğini göremedim. BIOS ayarları ne durumda göremedim. Eşit parçalar mı (anakart, RAM) kullanılmış bahsetmiyor. Bu videolar benim için pek de gerçekçi bir yaklaşım değil. Zaten videonun çoğu anında sadece konuşmakla ilgileniyor. Testleri, sıcaklıkları ve işlemcinin ulaştığı hızları göstermekle pek ilgilenmiyor. Sadece Cinebench üzerinde bir yavaşlamadan bahsedip haklı olduğunu iddia ediyor. Peki gerçek mi, güvenilir mi?

kcrasco

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
81
evet detaylı bilgi paylaşmıyor. ama bazı videolarda gördüm dileyen test için şubemize gelebilir diye. haklı olduğu sıvı gittikçe ısınıyor ama kasaya odadaki havayı çok rahat çekip daha kolay soğutabiliyoruz. o yüzden ekstra avantajlı hava soğutma her zaman.

evet tam gerçekçi bir test için birebir tüm donanımlar aynı olmalı.
silikon farkı derken şöyle olmalı bence. aşağıdaki sistemi sıvı soğutma ile test edecek. sonra sıvı soğutmayı söküp hava soğutma takacak. işlemci birebir aynı üretim den kaynaklı %0.1 bile fark olmayacak. test edecek.

Ardından komple farklı bir kasaya aşağıdaki gibi önü mesh kasaya takıp deneyecek. biri akvaryum tarzı kasa diğerinin ön kısmı da mesh. sıvı soğutmalı olan için değil ama hava soğutmalı için avantaj olacak bence mesh olan çünkü.

pc hocası - donanım arşivi ya da modart pc yapabilir belki bu testi bize sağlıklı şekilde. çünkü bayağı zahmetli bir iş :)

not: kasa ve pc'yi rastgele seçtim daha ısınan vs farklı setup olabilir. örnek için sallamasyon seçtim

Smyrneos

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
219
Merhaba Arkadaşlar,

Uzun süredir kafama takılan ama internette cevabını bulamadığım bir soruyla karşınızdayım. Bu sorunun cevabını öğrenebilmek için yeterli ekipmana sahip olan , hem yerli hem de yabancı forumlara yazmayı düşünüyorum. En sonunda, eğer bir test videosu yapılmazsa, ekipmanları kendim temin edip bu konuyla ilgili bir video çekmeyi planlıyorum.

Sorum çok basit ama çok önemli: Hangi soğutma çözümü uzun süreli " Non-stop 8-12-24 saat" kullanımda daha iyi performans gösterir, hava soğutma mı yoksa sıvı soğutma mı? Çoğu YouTube videosunda gördüğümüz karşılaştırmalar kısa süreli testlerden oluşuyor, Ancak çoğumuz oyun oynarken veya ağır iş yükleri "render, yazılım , vs." altında çalışırken, kısa süreli değil, uzun süreli bir performansa ihtiyaç duyuyoruz.

Gençliğimde, Knight Online ilk çıktığı dönemlerde internet kafelerde sabahladığımı hatırlıyorum; İşlemciye ihtiyaç duyduğu yerlerde , işlemci fanı araba motoru gibi öksürüyordu. Günümüzde de benzeri uzun süreli yükler altında çalışan sistemlerin sağlıklı kalmasını sağlamak için hangi soğutma çözümünün en verimli olduğunu bulmak istiyorum. Özellikle yeni oyunları oynarken " elden ring veya yeni çıkacak GTA 6 ve benzeri oyunlar" ekipmanlarımızı koruyacak en ideal soğutmayı bulmak bence çok önemli.

Donanım Arşiv ekibinin elinde olan ekipmanları baz alarak ;

Test Edilecek Soğutucular (Örnek ):

Hava Soğutma(min. Çift kule ) : Deepcool AK620, Thermalright Phantom Spirit, Arctic Freezer 34 Duo

Sıvı Soğutma (min.360mm) : Deepcool LT720, MSI Meg Core Liquid S360, Arctic Liquid Freezer III ..

Test Koşulları:

İki aynı özelliklere sahip güçlü bilgisayar (örneğin AMD Ryzen 7-9 veya Intel i7-i9 işlemci) yüksek TDP li işlemciler kullanılmalı.

Aynı oda sıcaklığı: Testin yapılacağı odanın sıcaklığı her iki sistem için eşit olmalı.

Test Süresi: Cinebench veya benzeri bir test veya oyun yazılımı kullanılarak 8-12-24 saat boyunca kesintisiz bir yük altında çalıştırılmalı.

Gözlemlenecek Parametreler: İşlemci sıcaklığı, termal kısılma (throttling), fan RPM değeri, soğutucunun stabilitesi gibi detaylar.

Ankete katılan ve yorum yapan herkese şimdiden çok teşekkür ederim. Başka önerileriniz varsa, lütfen belirtin.

Hakkımda: Yazılım mühendisiyim. Ara sıra güçlü sistemler toplamayı seviyorum ve keyfini çıkardıktan sonra satıyorum. Genellikle MacBook Pro kullanıyorum, ama oyunlar, veritabanı ve siber güvenlik işlemleri için Windows’a geçiyorum.
Merhaba.

Sürekli video render yapan ve bilgisayarını aynı zamanda diğer çalışanlar için sürekli açık tutan (3-4 ayda bir temizlik için kapatıyor sadece) müşterimin aynı işlemcili sistemine 2021 yılı başında Liquid Freezer 2 360mm taktık, mesh bir kasa ile (Phanteks P500A), hala kullanıyor ve soğutma anlamında çok tatmin edici. Sadece yaz aylarında ortalama 5 derecelik artış oluyor.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri