Nvidia'dan Amd'ye Geçiş Yapcam Fakat Aklımda Deli Sorular ?

Constantin3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
32
Nvidia Ekran kartından AMD' ye geçiş yapacağım fakat 3.parti yazılım DDU'yu kullanmak istemiyorum. DDU'yu kullanmak istemiyorum fakat nasıl bir geçiş yapmam lazım önce format atıp ekran kartınımı takmak mantıklı yoksa NVİDİA' cleanup exe ile herşeyi sildikten sonra kartı taksam driverlar çakışır mı Bilen birisi yorum yaparsa sevinirim. Teşekkürler

Yani format esnasında mavi ekran alırmıyım nasıl olmalı bu geçiş ?

Nvidia'dan AMD'ye geçerken DDU kullanmak şart değildir. Windows 10 ve 11, farklı ekran kartı sürücülerini çakışmadan isolated (ayrılmış) servisler olarak yönetebilir. Yani sistemde eski Nvidia sürücü artıklarının kalması doğrudan bir mavi ekrana (BSOD) yol açmaz.

Format sırasında veya kart değişimi aşamasında mavi ekran alma ihtimaliniz neredeyse sıfırdır.

İzleyebileceğiniz en temiz iki yöntem aşağıda açıklanmıştır:

1. Yöntem: Formatsız ve DDU'suz Geçiş (En Pratik Yol)​

Nvidia'nın kendi Cleanup Tool uygulaması veya Denetim Masası üzerinden kaldırma işlemi bu geçiş için tamamen yeterlidir.

1.AMD Sürücüsünü İndirin:
Henüz kartı değiştirmeden önce AMD'nin resmi sitesinden yeni kartınıza uygun Adrenalin Edition sürücüsünü indirin ancak kurulumu başlatmayın.
2.İnternet Bağlantısını Kesin:
Ethernet kablosunu çekin veya Wi-Fi'ı kapatın. Bu adım, siz Nvidia sürücüsünü sildiğinizde Windows Update'in arka planda otomatik jenerik bir sürücü yüklemeye çalışmasını engeller.
3.Nvidia Sürücülerini Kaldırın:
Nvidia Cleanup Tool
(NVIDIA Cleanup Corporation Utility) çalıştırın veya Program Ekle/Kaldır üzerinden tüm Nvidia Graphics Driver, PhysX ve GeForce Experience bileşenlerini kaldırıp bilgisayarı yeniden başlatın.
4.Kart Değişimini Yapın:
Bilgisayarı tamamen kapatın, güç kablosunu çekin. Nvidia kartı söküp AMD ekran kartınızı takın ve monitör kablosunu yeni karta bağlayın.
5.AMD Sürücüsünü Kurun:
Sistemi açın. Ekran görüntüsü düşük çözünürlükte gelecektir; bu gayet normaldir. İlk adımda indirdiğiniz AMD Adrenalin sürücü kurulumunu başlatın. Kurulum bittikten sonra internetinizi tekrar bağlayabilirsiniz.

2. Yöntem: Temiz Format İle Geçiş (En Garanti Yol)​

Eğer sisteminizde uzun süredir format atmadıysanız veya tam anlamıyla "sıfır" bir başlangıç istiyorsanız bu yöntemi tercih edebilirsiniz.

1. Yeni Kartı Doğrudan Takın: Format atacaksanız eski sürücüleri silmekle zaman kaybetmenize gerek yok. Bilgisayarı kapatın, Nvidia kartı çıkarıp AMD kartı takın.
  2. Format Kurulumunu Başlatın: Windows USB kurulum medyanızı takıp formatı başlatın.
  3. Mavi Ekran Riski Var mı?: Hayır. Windows kurulum ekranında varsayılan Microsoft Basic Display Adapter (Temel Görüntü Bağdaştırıcısı) sürücüsü kullanılır. Bu temel sürücü tüm ekran kartlarında standart olarak çalıştığı için format esnasında mavi ekran almazsınız.
  4. Kurulum Sonrası: Windows açıldığında AMD Adrenalin sürücüsünü kurarak işlemi tamamlayın.

Sürücü Kaldırma Sonrası Aygıt Yöneticisi Görünümü​

Nvidia sürücülerini kaldırdığınızda veya yeni kartı henüz sürücüsüz taktığınızda Aygıt Yöneticisi'nde kartınız Microsoft Basic Display Adapter olarak görünecektir. Bu durum sistemin sağlıklı bir şekilde temel sürücüye geçtiğini gösterir.

Özet Tavsiye​

Eğer mevcut Windows kurulumunuz stabil çalışıyorsa format atmanıza gerek yoktur. İnterneti kesip Nvidia Cleanup Tool ile temizlik yaptıktan sonra kartı değiştirmek sorunsuz bir geçiş sağlayacaktır.

ilk yöntem yeni ekran kartımla oyunlarda shuttering'e yol açarmı

Evet, Yöntem 1'de (Formatsız/DDU'suz) micro-stuttering (anlık takılma ve FPS düşüşü) yaşama riskiniz vardır.
Nvidia’nın kendi kaldırma aracı ve Denetim Masası üzerinden yapılan temizleme işlemleri, uygulamanın kendisini silse de arka planda Kayıt Defteri (Registry) girdilerini, gölgelendirici önbelleklerini (Shader Cache) ve sistem klasörlerindeki bazı DLL/sürücü kalıntılarını tamamen temizleyemez.
İşte stuttering'e yol açabilecek temel nedenler ve yaşayabileceğiniz senaryolar:

Stuttering Riskini Artıran 3 Temel Unsur​

1. Eski Nvidia Shader Önbelleği Kalıntıları​

Nvidia ve AMD, oyunlardaki grafik kodlarını (shader) tamamen farklı mimariler ve derleyiciler kullanarak işler.
  • Sistemin kullanıcı klasörlerinde (AppData\Local\Nvidia...) kalan gölgelendirici önbellekleri silinmediğinde, yeni AMD kartınız oyunu başlatırken eski Nvidia önbellek verileriyle çakışabilir.
  • Bu durum özellikle yeni bir alana girerken veya anlık efektlerde (patlama, ışıklandırma vb.) 0.1 sn'lik droplara ve takılmalara yol açar.

2. Windows Grafik Katmanı ve DLL Çakışmaları​

Windows, grafik işlemlerini System32 klasöründeki ortak API kütüphaneleri üzerinden yönetir. Nvidia sürücüsüne ait bazı DLL dosyaları tam silinmediğinde arka planda aktif kalarak Direct3D veya Vulkan çağrılarına yanıt vermeye çalışabilir. Bu da yeni AMD sürücüsünün (Adrenalin) iş yükünü anlık olarak geciktirir.

3. Kayıt Defterinde Kalan Ekran Kartı Anahtarları​

Nvidia'nın kayıt defterine yazdığı donanım ID'leri ve ekran ayarları temizlenmediğinde, Windows "Gelişmiş Grafik Ayarları" veya "Donanım Hızlandırmalı GPU Zamanlaması (HAGS)" gibi özellikleri yönetirken kararsızlık yaşayabilir.

Ne Yapmalısınız?​

SenaryoTakılma (Stuttering) RiskiÇözüm
DDU Olmadan FormatsızOrta - YüksekŞansa bağlıdır. Bazı oyunlar kusursuz çalışırken, DirectX 12 veya Vulkan tabanlı oyunlarda anlık takılmalar yaşanabilir.
Format Atarak GeçişSıfır (%0)En temiz yöntemdir. Arka planda hiçbir Nvidia kalıntısı veya çakışan kayıt defteri anahtarı kalmaz.

Tavsiye​

1. parti yazılımlara güvenmek istemiyorsanız ve oyunlarda kesinlikle anlık takılma, FPS drop veya akıcılık kaybı yaşamak istemiyorsanız; Yöntem 2'yi (Format Atarak Geçiş) tercih etmeniz en doğru karar olacaktır.
Eğer format atmak zamanınızı alacaksa, önce Yöntem 1'i deneyip oynadığınız oyunlardaki frametime (kare süresi) grafiğini ve akıcılığı test edebilir, takılma hissettiğiniz takdirde formata başvurabilirsiniz.

Peki çözüm nedir formatlı geçiş mi ?

Evet, kesin ve %100 garantili çözüm format atarak geçiş yapmaktır.
  1. parti bir yazılım (DDU gibi) kullanmak istemiyorsanız, arka planda hiçbir Nvidia kalıntısı, çakışan Kayıt Defteri (Registry) girdisi veya eski shader (gölgelendirici) önbelleği bırakmamanın tek resmi ve pürüzsüz yolu işletim sistemini sıfırdan kurmaktır.

Formatlı Geçişte En Doğru Sıralama​

Sistemin kurulum anında varsayılan olarak eski Nvidia sürücülerini veya yanlış grafik yapılandırmalarını çekmesini önlemek için şu sıralamayı uygulayın:
1

AMD Sürücüsünü Hazırlayın
Ağ bağlantınız kesildiğinde kullanmak üzere, AMD’nin resmi sitesinden yeni ekran kartınızın en güncel sürücüsünü (Adrenalin Edition) ve Windows kurulum ISO/USB'nizi şimdiden hazırlayın.
2

Kartları Fiziki Olarak Değiştirin
Bilgisayar tamamen kapalı ve fişi çekili olmalıdır
Bilgisayarı kapatın. Eski Nvidia ekran kartınızı kasadan çıkarın ve yeni AMD ekran kartınızı anakarta monte edip güç kablolarını takın.
3

Format Kurulumunu Başlatın
Windows kurulum USB'nizi takıp bilgisayarı açın. Disk seçim ekranında Windows'un kurulu olduğu diski tamamen biçimlendirip (formatlayıp) sıfırdan kurulumu gerçekleştirin.
4
Sürücüyü Yükleyin ve İşlemi Tamamlayın
Windows ilk kez açıldığında, internete bağlanmadan önce hazırladığınız AMD sürücü kurulum dosyasını çalıştırın. Kurulum bittikten sonra bilgisayarı yeniden başlatıp internetinizi bağlayabilirsiniz.

Neden En Mantıklısı Format?​

• Sıfır Takılma (Stuttering) Riski: DirectX ve Vulkan kütüphaneleri sıfırdan yapılandırılacağı için oyunlarda anlık kare düşüşleri veya takılmalar yaşamazsınız.
  • Maksimum Performans: AMD'nin ReBAR (Smart Access Memory) gibi donanım özelliklerini ve sürücü panelini çakışmasız, tam performansla kullanırsınız.
  • Kafa Rahatlığı: Oyunlarda yaşanabilecek olası bir hatada "Acaba eski Nvidia sürücüsü yüzünden mi?" şüphesini tamamen ortadan kaldırmış olursunuz.
Format atmadan önce yedeklemeniz gereken önemli sistem klasörleri veya oyun kayıtları var mı?

formatlı geçişte Nvidia kartını söküp AMD'yi takmam açılma ekranında bios'a geçiş yaparken herhangi bi sorun teşkil etmez mi ?

Hayır, kesinlikle hiçbir sorun teşkil etmez. Bilgisayarınızın açılışındaki BIOS/UEFI ekranı işletim sisteminden (Windows) ve ekran kartı sürücülerinden tamamen bağımsız çalışır.
İşin teknik mantığı şu şekildedir:

1. BIOS İşletim Sistemini ve Sürücüleri Görmez​

Siz bilgisayarın açma tuşuna bastığınızda anakart üzerindeki BIOS çipi devreye girer. Bu aşamada Windows, Nvidia sürücüleri veya AMD sürücüleri henüz yüklenmemiştir.
BIOS, sistemdeki yeni AMD ekran kartını temel bir görüntü donanımı (VESA / GOP standartlarında) olarak algılar. Markası veya modeli ne olursa olsun, ekrana görüntü vermek için gerekli olan temel sinyali doğrudan sağlar. Bu sayede BIOS ekranına veya format USB'si ön yükleme (Boot) menüsüne sorunsuz bir şekilde erişebilirsiniz.

2. Sadece Şunlara Dikkat Etmeniz Yeterlidir​

• Siyah Ekran Kalırsa (Sinyal Yok Hatası):Eski kartı çıkarıp yeni kartı taktıktan sonra görüntü gelmezse bu bir sürücü sorunu değil, fiziksel bir temassızlık veya güç sorunudur:
    • Kartın PCIe yuvasına tam oturduğundan ve klipsin kapandığından emin olun.
    • Güç kaynağından (PSU) gelen PCIe güç kablolarının (6+2 pin) yeni kartınıza eksiksiz takıldığını kontrol edin.
    • Görüntü kablosunu (HDMI / DisplayPort) anakart çıkışına değil, doğrudan yeni AMD ekran kartının arkasındaki porta taktığınızdan emin olun.
  • Anakart Uyarı Işığı (VGA LED): Modern anakartlarda donanım değiştiğinde ilk açılışta VGA veya BOOT ışığı birkaç saniye uzun yanabilir. Sistem yeni donanımı tanıdığı için ilk açılış 5-10 saniye daha geç gerçekleşebilir, bu durum tamamen normaldir.
Özetle; Nvidia kartınızı söküp AMD kartı taktıktan sonra gönül rahatlığıyla bilgisayarı açabilir, BIOS'a girebilir ve format USB'nizi başlatabilirsiniz.
Format USB'sini hazırlama veya BIOS'tan USB boot etme adımlarında desteğe ihtiyacınız var mı?

AMD Driverı usb ye yedekle. adım 1

adım 2 (interneti kes.)

Adım 3 PC yi kapat kartları değiştir.

Adım 4 format at.

Adım 5 2.usb yi tak sürüyücü yükle.

Adım 6. PC Ye Restart at.

Nvidia'dan AMD' ye geçerken bu yöntem işe yarar mı ?

AMD Driverı usb ye yedekle. adım 1

adım 2 (interneti kes.)

Adım 3 PC yi kapat kartları değiştir.

Adım 4 format at.

Adım 5 2.usb yi tak sürüyücü yükle.

Adım 6. PC Ye Restart at.

Evet, yazdığınız yöntem %100 işe yarar ve Nvidia'dan AMD'ye geçerken uygulanabilecek en temiz, en sorunsuz yöntemdir.
Gözden kaçabilecek ufak bir detay dışında sıralamanız mantık olarak kusursuz. Tam olarak bu adımlarla ilerlerseniz ne sürücü çakışması ne de oyunlarda stuttering (anlık takılma) yaşarsınız.
Yazdığınız listeyi sadece nokta atışı birkaç teknik rötuşla netleştirelim:

Sizin Sıralamanız (Rötuşlanmış Hali)​

• Adım 1: AMD sürücüsünü (ve gerekiyorsa Windows Format ISO'sunu) USB'ye indirin.
  • Adım 2: İnterneti kesin (kablosunu çekin veya Wi-Fi'ı kapatın).
  • Adım 3: PC'yi kapatın, Nvidia kartı söküp yeni AMD kartı takın.
  • Adım 4: BIOS'tan USB'yi seçip Windows formatını atın (Kurulum bittiğinde internet hâlâ kapalı olsun).
  • Adım 5: USB'deki AMD sürücüsünü kurun.
  • Adım 6: PC'ye restart atın.
  • Adım 7: İnterneti tekrar bağlayın.

Neden Bu Yöntem Kusursuz?​

1. Windows Update Sürücüyü Bozamaz: Adım 2'de interneti kestiğiniz için Windows, siz AMD'nin orijinal sürücüsünü kurmadan önce arka planda kendi eski/jenerik AMD sürücüsünü yüklemeye çalışmaz.
  2. Nvidia Kalıntısı Kalmaz: Format atıldığı için eski kartın kayıt defteri anahtarları, DLL'leri ve shader önbellekleri tamamen silinir.
  3. Tertemiz Başlangıç: AMD'nin Adrenalin yazılımı, kartı ilk kez tamamen sıfır ve çakışmasız bir sistemde tanıdığı için tam performansla çalışır.
Kısacası bu planla gözünüz kapalı ilerleyebilirsiniz, süreç tamamen doğru düşünülmüş.

Son düzenleme:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri