Overclok

sadozturk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhabalar bilgisayarıma R7 250 ekran kartı aldım 2. el olarakta core duo e8400 taktım şu anda 2.40 ghz hızında çalışıyor ve haliyle darboğaz yapıyor internetten araştırdığıma göre 2.60 2.70 ghz arasına stock fanla çıkabileceğimde sorun yaratmayacağını düşünüyorum fakat en ufak overclock işlemi yaptığım zaman bilgisayar çıldırıyor adete fan olduğundan aşırı yüksek ses çıkartıyor ve kasa tir tir titriyor oynadığım oyun olaraksa CS GO var 40 60 fps arası değişiyor ve bunu biraz daha yükseltmek istiyorum bu fan sesini nasıl çözebiliriz ? overclock hakkında neredeyse hiçbir bilgiye sahip değilim tehlikeli bir işlem olduğunu biliyorum sadece fakat 2.60 2.70 e çıkarmakta sakınca görmüyorum.

Anakart : gigabyte ga-945gcm-s2l

İşlemci : Core Duo 2 E8400

Ekran Kartı : R7 250

met 61

Cezalı Üye
Cezalı Üye
Tepki
0
E8400 İşlemciniin default hızı 3,0 GHZ dir.
2,4 GHZ yazmışsın. Yanlış bi şeyler var.

cpuz görüntüsü ile biosta fsb yani frekansı arttırdığın sayfanıın bi fotolarını atıver mümkünse.
Voltajı auto bıraktığın için anakart fazla voltaj veriyor ve işlemcin aşırı ısınıyor. Fan devri çok arttığı için vibrasyon/titreme başlıyor.
Voltajı manuel yani elle vereceğiz.

Bir de ramlarin kaç mhz hızındalar.

Bu bilgileri verirsen gerisini hallederiz. Ama soğutucunun yataklaması bozulmuş. Yüksek hızda ses yapar ama böyle titreme yapmaması lazımdı. Bilgin olsun.

Verdiğin bilgilere göre overclock kısmını hallederiz.

KS

sadozturk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

met 61

Cezalı Üye
Cezalı Üye
Tepki
0
Anlaşıldı. :)

İşlemcinin fsb sini 1333 yapayımmı diye soruyor. 1333 yapınca ,temel fsb si 333 mhz olur.333x9 =3 GHZ hızına çıkar.
 Sen no ya (hayır)bastığın için,teml fsb sini 266(266x4=1066) ya düşürüyor. 266x9=2,4 GHZ hızında çalışıyor.

Aslında sormaması lazımdı. Herhalde biosu eski. Yeni biosa yüklersen, 1333 desteği olacağı için ,direkt çalışması lazım.3 ghz . Ama kasa yine çıldırır mı,denemek lazım.

Önce bios işine girmeden, bi deneme yapalım. :)

fsb ni 300 yap.300x9=2,7 ghz olsun.
 ramlerin 667 mhz hızındalar şu an.bİOSTAN BU HIZI ÖNCE BİRAZ DÜŞÜRMENDE FAYDA VAR. Çünkü fsb yi artırınca ramlerin buna paralel hızlanır ve overclocku bozabilir. 
 Ram hızını system memory multiplerdeki çarpan ile biraz düşür. Şu an oradaki rakamları bilemediğim için hangisi olduğunu deneyerek bul. Mevcut olan, cpuzda  gördüğüm,4:5 imiş.
 spread spectrum denilen bi zımbırtı vardır. onu disabled yap.
 EİST,İNTEL SPEEDSTEP , C1E ,HANGİSİNİ GÖRÜRSEN DİSABLED YAP.
Devam edecek,bekleyin.

vCORE Voltajını 1,20 civarı yap ,manuel.
Makina açılmazsa,bios default soketi varsa onu kullan,yoksa bios pili.

https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-945GCM-S2L-rev-10#ov

Anakartın buymuş. Overclock ile 1333 mhz olabilir diye kırmızı ile yazmışlar zaten. :)

https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-945GCM-S2L-rev-10#ov

KS

sadozturk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam Vcore voltajı kısmıyla ramlerin hızını nasıl ayarlayacağım peki kusura bakma fazla bilgim yok bu konu hakkında  :s

met 61

Cezalı Üye
Cezalı Üye
Tepki
0
multipler kımına gelip enter deyince çarpanlar çıkar birisini eç ve enterle. aynı anda bios ekranındaki 667 yazan memory frekansınınn
değşmesi lazım. 667 den düşük bi değer lazım bize.
voltajda aynışekilde. orayı enterle. ya muhtelif değerler çıkacak. 1,20 yi seçeceksin veya hiç bi şey çıkmayacak ,voltaj enterli iken klalvyenin + tuşuna tıklaya tıklaya değeri bulup tekrar enterleyeceksin.
Bu işlemlerde biraz antreman yap. SON DURUMU BURAYA YAZ. Sormadan b işey yapma. İşlemciyi yakıp atabilirsin.

KS

sadozturk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam dediklerini aynen yaptım fakat bilgisayarıma sağ tıklayınca halen 2.40 ghz olarak görünüyor fakat fan biraz daha tedirginli çalışmaya başladı voltaj kısmında baya küsüratlı sayılar vardı 1.20000 voltaj yaptım ramlarde 600 mhz hızına ayarladım

met 61

Cezalı Üye
Cezalı Üye
Tepki
0
sadozturk' Alıntı:
Hocam dediklerini aynen yaptım fakat bilgisayarıma sağ tıklayınca halen 2.40 ghz olarak görünüyor fakat fan biraz daha tedirginli çalışmaya başladı voltaj kısmında baya küsüratlı sayılar vardı 1.20000 voltaj yaptım ramlarde 600 mhz hızına ayarladım

Güzel,son defa sormadan tek başına bazı şeyleri başarmışsın. :)
 O  2,40 görünmesi olayına ,cpuz ile bak.

KS

sadozturk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Teşekkür ederim hocam PC açılırken 2.70 de çalıştığını görebiliyorum fansa kendi halinde fazla ses yapmadan çalışıyor :)

met 61

Cezalı Üye
Cezalı Üye
Tepki
0
Rica ederim. Fazla kafa ütülemiyecek ucuz yollu bi soğutucu alırsan o işlemciyi 3,3-3,4 ghz falan yaparız. ANAKART DÜZGÜN OLSYDI 4.0 ghz yapardık, ama anakartın müsait değil.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri