Oyunlarda Anlamsız Kasmalar

Sadomadoking

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
Hemen hemen her oyunda kasma ve takılma yaşıyorum kaç aydır bir türlü sebebini bulamadım. Sistemi yeni toplamıştım 2 sene önce ve hangi oyunu kurarsam kurayım çok güzel bir şekilde akıcı olarak oynayabiliyordum oyunları ama şuan aynı oyunları kasarak oynuyorum sebebi nedir sizce ? Termal macunu yeni aldım işlemci ve ekran kartımın üstüne sürdüm temiz bir şekilde Xigmatek PTI-G3606 kullandım macun olarak ısılarda ciddi oranda düşme oldu.Ekran kartının ve işlemcinin fanlarını güzelce fabrika çıkışı gibi temizledim yani ısınmadan yana sorunum yok. Disklerimi test ettim badsector yok okuma yazma hızları da çok iyi. Ayrıca oyunların bazılarını SSD diske kurdum yine farketmedi. Kasanın her yerini sildim temizledim toz dahi yok hala sorunu çözebilmiş değilim. Sayısız format attım düzelmedi Windows 10 LTSB , 1607 , 1709 , 1803 sürümlerini kurdum olmadı Windows 8.1 Pro kurdum olmadı şuan Windows 7 Ultimate kurdum yine olmadı ama format atmaktan sıkıldığım için şuan Windows 7 kullanıyorum. Sürücülerim güncel güncellenecek 1 tane bile sürücü yok sorun yine çözülmedi lütfen yardımcı olun son çare buraya konu açıyorum.

AMD FX-8300 4.4 GHz Overclock
MSI 970 Gaming am3+ Anakart
Zalman CNPS10x Optima İşlemci Soğutucu 
Gskill RipjawsX 8 GB Dual Kit 1866 Mhz DDR3 Ram
MSI R7 370 Gaming 2 GB 256 Bit GDDR5 DirectX 12
Kingston V300 60 GB SSD , Seagate 500 GB HDD , WD Elements 1 TB Usb 3.0 Harici HDD
Cougar CMX 700w PSU
Zalman Z11 Plus HF1

Sistem bu şekilde arkadaşlar.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
MSI Afterburner ile oyun içi CPU/GPU/RAM/FPS kullanım oranlarını ve hangi grafik ayarlarında oynadığınızı belirtir misiniz?

KS

Sadomadoking

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
MSI Afterburner ile oyun içi CPU/GPU/RAM/FPS kullanım oranlarını ve hangi grafik ayarlarında oynadığınızı belirtir misiniz?

Hocam oyunlarda genelde ekran kartım %98 - 99 arası kullanıyor işlemci fazla kullanılmıyor ram kullanımı da 4-5 GB arası. Genelde High yada Medium ayarlarda 1080p'de açıyorum. Oynadığım oyunlar Black Desert Online , Wreckfest , PC Building Simulator , BeamNG.drive , Grand Theft Auto V ve Need For Speed Mostwanted ( 2005 ). Bu oyunlarda çok yaşıyorum 1 TB diskimde 50 tane oyun setup'u var bu 50 oyun içinden belki 10 tanesini akıcı oynuyorum geri kalanı hep kasma ve takılma birde fps drop deniliyor sanırım. Sürekli var bu sorun sistemimin yettiği oyunları indiriyorum hep ama yine olmuyor ilk mesajımda da yazmıştım sistemi ilk topladığımda bu sorunlar yoktu sonradan ortaya çıktı.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Wreckfest , PC Building Simulator , BeamNG.drive bu oyunlar hala güncelleme alan yeni ve grafiksel olarak güçlü kartlar isteyen oyunlar optimize sorunları olabilir ve ekran kartınız 2 nesil geriden gelen bir kart serisinden olduğu için güncellemeler sonrası performans artışı yerine azalma olabilir bunun ile alakalı bir çözüm önerim yok Black Desert Online online tabanlı olduğu için bunun hakkında da bir çözüm önerim olaman internetten bile yapabilir ki optimize sorunuda nedenler arasında burada 2 oyun için durum tuhaf Grand Theft Auto V ve Need For Speed Mostwanted ( 2005 ) özellikle NFS MW 2005 'te kasma yapması çok saçma geldi crackli değil dimi bu oyunlar? Eğer öyle ise bunun hakkında bir çözüm önerisi işe yaramayabilir. GTA '5 ayarlarınızın ve NFS 2005 ayarlarınızın resimlerini paylaşın ayrıca ekran kartınızın yazılımından güç kullanım ayarlarını yüksek performans ayarına alın. Windows 7 kullanmasaydınız birkaç Windows ayarı önerim olacaktı ancak Windows 7 işletim sistemini hatırlamıyorum bile bu yüzden windows kaynaklı peformans ayarları öneremiyorum. Sadece güç planı ayarlarınızı Maksimum performans 'a çekin.

KS

Sadomadoking

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Wreckfest , PC Building Simulator , BeamNG.drive bu oyunlar hala güncelleme alan yeni ve grafiksel olarak güçlü kartlar isteyen oyunlar optimize sorunları olabilir ve ekran kartınız 2 nesil geriden gelen bir kart serisinden olduğu için güncellemeler sonrası performans artışı yerine azalma olabilir bunun ile alakalı bir çözüm önerim yok Black Desert Online online tabanlı olduğu için bunun hakkında da bir çözüm önerim olaman internetten bile yapabilir ki optimize sorunuda nedenler arasında burada 2 oyun için durum tuhaf Grand Theft Auto V ve Need For Speed Mostwanted ( 2005 ) özellikle NFS MW 2005 'te kasma yapması çok saçma geldi crackli değil dimi bu oyunlar? Eğer öyle ise bunun hakkında bir çözüm önerisi işe yaramayabilir. GTA '5 ayarlarınızın ve NFS 2005 ayarlarınızın resimlerini paylaşın ayrıca ekran kartınızın yazılımından güç kullanım ayarlarını yüksek performans ayarına alın. Windows 7 kullanmasaydınız birkaç Windows ayarı önerim olacaktı ancak Windows 7 işletim sistemini hatırlamıyorum bile bu yüzden windows kaynaklı peformans ayarları öneremiyorum. Sadece güç planı ayarlarınızı Maksimum performans 'a çekin.

Dediğiniz ayarlar sanırım Game DVR , Xbox olacaktı onları Windows 10 kullanırken de yapmıştım değişme olmamıştı. Ekran kartı ayarları performans modun da windows güç planı ise yüksek performans modun da. GTA V ayarları High vsync kapalı bi de şu var hocam bazı oyunlarda FPS yüksek bile olsa kasma hissi var bu neden olur ? Şunu tekrar belirteyim sistemi topladığım zaman da oyunlarımın hiç birinde bu sorun yoktu sonradan yani daha önce olmayan şeyler şimdi çıkıyor.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Tamam ama söylediğiniz oyunlar güncelleme alan oyunlar her güncellemede performans yeni kartlar için optimize edilir eski nesil kartlarda sorun olabilir diyorum ayrıca bir sebep daha var Windows 7 için oyunların performans desteği yok artık bu oyunlarda NFS ve Black Desert Online haricinde Windows 10 için geliştirilen oyunlar tamam şimdi diyeceksin Windıws 10 'da da yapıyordu bunu tamam ama ben Windows 10 'da iken yardımcı olmak isterdim bu olaya. Yinede bir kaç önerim olacak sana. 1. si oyunların hangi disk'e kurulu 60 GB 'diskin var ama SSD veya HDD fark etmez tüm diskler için diskin boş olan alanı diskin %80-85 'inden kalanı olmalı buda 60 GB diskin eğer 45 GB 'ın dan fazlası dolu ise diskin performans kaybına sebep olur bu birinci olasılık. 2. si crackli oyun kullanıyorsan bu başlı başına bir eksi sebep. 3. sü virüs taraması yaptın mı disklerine belkide var olan bir virüsü taşıyor bir diskin ve sisteme bulaşıyor. Son olarak HDD taraması yapmışsın HDD 'de sorun yok birde bellek taraması yap bakalım belleklerinde sorun var mı?

RAM 'de sorun var mı yok mu anlamak için başlata Windows Bellek tanımlama yazın ve aracı çalıştırın ufak bir pencere açılacak Şimdi yeniden başlat seçeneğini seçin ve yeniden başlatılacak ve mavi bir pencerede sistem RAM 'leri test edecek ve bitince sistem yeniden başlayacak sistem başlayınca Olay görüntüleyicisi 'ni başlatacaksınız;

Başlata eventvwr.msc yaz ve gir veya çalıştıra eventvwr.msc yaz ve gir daha sonra Olay Görüntüleyicisi açılınca Sol menüden Windows Günlükleri 'ne tıklayın ve Sistem 'e tıklayın ve olayların listelendiği bölümü tarih/saat sılamasına alın ve Kaynak başlığı altında MemoryDiagnostics-Results başlığını bulun ve tıklayın ve altta Genel başlığı altında sorun var mı / yok mu yazar, no errors diye bitiyorsa sorun yok demektir eğer hata varsa başka bir şeyler yazar, bu durumda şunu deneyebilirsin bellekleri çıkartıp uçlarını silgi silip temizledikten sonra tekrar tak sorun bellek arızalı değilse bu yöntem ile düzelir.

Son bir şey daha aygıt yöneticisini açıp eksik veya güncellenmemiş bir aygıt var mı kontrol edin.

KS

Sadomadoking

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Tamam ama söylediğiniz oyunlar güncelleme alan oyunlar her güncellemede performans yeni kartlar için optimize edilir eski nesil kartlarda sorun olabilir diyorum ayrıca bir sebep daha var Windows 7 için oyunların performans desteği yok artık bu oyunlarda NFS ve Black Desert Online haricinde Windows 10 için geliştirilen oyunlar tamam şimdi diyeceksin Windıws 10 'da da yapıyordu bunu tamam ama ben Windows 10 'da iken yardımcı olmak isterdim bu olaya. Yinede bir kaç önerim olacak sana. 1. si oyunların hangi disk'e kurulu 60 GB 'diskin var ama SSD veya HDD fark etmez tüm diskler için diskin boş olan alanı diskin %80-85 'inden kalanı olmalı buda 60 GB diskin eğer 45 GB 'ın dan fazlası dolu ise diskin performans kaybına sebep olur bu birinci olasılık. 2. si crackli oyun kullanıyorsan bu başlı başına bir eksi sebep. 3. sü virüs taraması yaptın mı disklerine belkide var olan bir virüsü taşıyor bir diskin ve sisteme bulaşıyor. Son olarak HDD taraması yapmışsın HDD 'de sorun yok birde bellek taraması yap bakalım belleklerinde sorun var mı?

RAM 'de sorun var mı yok mu anlamak için başlata Windows Bellek tanımlama yazın ve aracı çalıştırın ufak bir pencere açılacak Şimdi yeniden başlat seçeneğini seçin ve yeniden başlatılacak ve mavi bir pencerede sistem RAM 'leri test edecek ve bitince sistem yeniden başlayacak sistem başlayınca Olay görüntüleyicisi 'ni başlatacaksınız;

Başlata eventvwr.msc yaz ve gir veya çalıştıra eventvwr.msc yaz ve gir daha sonra Olay Görüntüleyicisi açılınca Sol menüden Windows Günlükleri 'ne tıklayın ve Sistem 'e tıklayın ve olayların listelendiği bölümü tarih/saat sılamasına alın ve Kaynak başlığı altında MemoryDiagnostics-Results başlığını bulun ve tıklayın ve altta Genel başlığı altında sorun var mı / yok mu yazar, no errors diye bitiyorsa sorun yok demektir eğer hata varsa başka bir şeyler yazar, bu durumda şunu deneyebilirsin bellekleri çıkartıp uçlarını silgi silip temizledikten sonra tekrar tak sorun bellek arızalı değilse bu yöntem ile düzelir.

Son bir şey daha aygıt yöneticisini açıp eksik veya güncellenmemiş bir aygıt var mı kontrol edin.

Hocam oyunlar 500 GB olan diske kurulu yaklaşık %60 gibi bir alanı boş durumda. Dediğim oyunları Steam'dan orijinal aldım Black Desert Online'de zaten orijinal Steam'dan alınma. Test için arkadaşımın FX-6300 , GTX750 , 8 GB Ram'li bilgisayarında test ettik onda bu sorunlar olmuyor zaten o da Windows 7 Home Basic kullanıyor. Bende ki Ultimate sürümü. Bellekleri MemTest ile test ettim Bootable olan programı ile flash diske yazıp 2 saat bıraktım hiç bir sorun bulunmadı ama dediğiniz şekilde bir test edeyim. Virüs kesinlikle yok Zemana , Norton ve Kaspersky ile taradım virüs bulmadı ekstra olarak BitDefender ve Kaspersky'nin Bootable Rescue CD programları ile de taradım virüs ve malware yok kesinlikle. Bu da BDO'dan bir SS sonuçlar böyle sol tarafta MSI Afterburner OSD bölümü var.

9NG2nQ.jpg

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Tamam her şey normal görünüyor ama şu kasma dediğiniz olayı 10 saniye kadar kaydedip youtube vs. gibi bir yere yüklerseniz ne demek istediğinizi tam olarak anlayabilirim. Birde MSI AF ile işlemci yükünü % yüzde olarak açın onada bakalım ve GPU kısmında % olarak 2 değer var birisi farklı bir değerin yüzdesi onuda kapatıp SS alın. Son bir şey SSAO / HBAO / HDAO ve MSAA / TXAA / SMAA gibi ayarları ve kapatın sadece FXAA ayarı aktif kullanın ve birde MultiSample ayarı varsa X2/X4/X6/X8 'e kadar bir ayardır bu bunu da kapatın ayrıca DOF veya Bulanıklık BLUR ayarlarını da kapatın bunlarda ekstra ekran kartına yük bindiren ayarlardır. Bazen direk tek ayardan HIGH/Medium vs. gibi ayarladığınızda bu ayarlar da açılıyor ve bu ayarlar oyunlarda en çok kasma yaşatan ayarlardır. Ekran kartınızın testlerine baktın internetten Medium/High ayarlarda sizde ki işlemci ile 30/50 FPS alınabiliyor ve 45 FPS 'in altında kasma gibi böyle bir ağarlık varmış gibi bir his olabilir gözünüze bu normal her ekran kartı ve oyun için akıcılık olayları 45 FPS üzerinde olur bunu da göz önüne alarak gözlemlerinizi kontrol edin.

KS

Sadomadoking

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Tamam her şey normal görünüyor ama şu kasma dediğiniz olayı 10 saniye kadar kaydedip youtube vs. gibi bir yere yüklerseniz ne demek istediğinizi tam olarak anlayabilirim. Birde MSI AF ile işlemci yükünü % yüzde olarak açın onada bakalım ve GPU kısmında % olarak 2 değer var birisi farklı bir değerin yüzdesi onuda kapatıp SS alın. Son bir şey SSAO / HBAO / HDAO ve MSAA / TXAA / SMAA gibi ayarları ve kapatın sadece FXAA ayarı aktif kullanın ve birde MultiSample ayarı varsa X2/X4/X6/X8 'e kadar bir ayardır bu bunu da kapatın ayrıca DOF veya Bulanıklık BLUR ayarlarını da kapatın bunlarda ekstra ekran kartına yük bindiren ayarlardır. Bazen direk tek ayardan HIGH/Medium vs. gibi ayarladığınızda bu ayarlar da açılıyor ve bu ayarlar oyunlarda en çok kasma yaşatan ayarlardır. Ekran kartınızın testlerine baktın internetten Medium/High ayarlarda sizde ki işlemci ile 30/50 FPS alınabiliyor ve 45 FPS 'in altında kasma gibi böyle bir ağarlık varmış gibi bir his olabilir gözünüze bu normal her ekran kartı ve oyun için akıcılık olayları 45 FPS üzerinde olur bunu da göz önüne alarak gözlemlerinizi kontrol edin.

Hocam dediğin SSAO , FXAA vs hepsi kapalı oyunlarda ayrıca AMD Radeon ayarlarında da kapalı. O x8,x16 falan da kapalı. Önceden GTA V 60 FPS ve üstü akıcı oynardım şimdi oynayamıyorum artık. Sürücü kaynaklı bir sorun mu acaba ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Olabilir eski performanslı olarak kullandığınız sürücünüzün versiyonunu veya kullandığınız tarihi biliyorsanız o sürümü indirebilirsiniz yada şuan ki sürümün bir alt versiyonunu. Herhangi bir ekstra şundandır diyebileceğim bir sorun görünmüyor her şeyi denediniz neredeyse sorun ya ekran kartında artık kullanım ömrünü tamamladı belkide yada yazılımsal büyük bir probleminiz var.

KS

Sadomadoking

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Olabilir eski performanslı olarak kullandığınız sürücünüzün versiyonunu veya kullandığınız tarihi biliyorsanız o sürümü indirebilirsiniz yada şuan ki sürümün bir alt versiyonunu. Herhangi bir ekstra şundandır diyebileceğim bir sorun görünmüyor her şeyi denediniz neredeyse sorun ya ekran kartında artık kullanım ömrünü tamamladı belkide yada yazılımsal büyük bir probleminiz var.

Valla kullanım ömrünü tamamladı demişsiniz de pek sanmıyorum 2 sene içinde bir kart hemen çöp olmaz bence HD5670 kullandım 4 sene onda böyle sorunlar yoktu kaldı ki bunu daha 2 senedir kullanıyorum. Sürücüyü unuttum 2 sene önceki hangi sürümdü bilmiyorum ama şuanki sürücüm Optional olan en son çıkan sürücü bunun bi altını da kurdum yine aynı. Yazılımsal dediğiniz ne olabilir sizce ? Bana da biraz yazılımsal geliyor. Bi ara Windows 10 1603 LTSB kullandım onda biraz azalmıştı bu sorunlar bunu da ekleyeyim şimdi aklıma geldi  ;)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Daha önce 2 defa başıma geldi birisi 1 senede öldü diğeri 8 ayda şuan kullandığım 6 senedir tık demedi şans işi yazılımsal sorun ekran kartı sürücüsünü kastediyorum.

KS

Sadomadoking

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Daha önce 2 defa başıma geldi birisi 1 senede öldü diğeri 8 ayda şuan kullandığım 6 senedir tık demedi şans işi yazılımsal sorun ekran kartı sürücüsünü kastediyorum.

Sanmıyorum hocam 10 tane oyun kurdum 8 tanesi normal olması gerektiği gibi akıcı oynadım 2 tanesinde kasma yaşadım oda şöyle ara ara kastı sanırım oyunla alakalı idi. Belkide oynadığım oyunlarda vardır sıkıntı bilemiyorum. HDMI kablosu ile görüntü alıyordum çıkarttım DVI kablo taktım buda etki etmiş olabilir. Sizin dediğiniz şekilde olması için karta aşırı yüklenirsin overclock yaparsın yetmez limitin dışında overclock yapar kartı daha çok ısınmasına sebep olursun anca öyle ömrü biter bunlar yeni teknoloji ürünleri 2 senede sanmıyorum çöp olacağını. Termal macunu değiştirdiğimi söylemiştim kart şuan 60 dereceyi geçmiyor arada 55 derece bile oluyor bu sıcaklıklar da zaten hiçbişey olmaz. Yardımlarınız için teşekkür ederim önerileriniz varsa yapabilirim bu arada.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
ben sana olasılıkları söyledim ayrıca sana 3 paragrafta oyunlar ile alakası vardır dedim yok dedin yine aynı kafada buluştuk :D neyse artık bişey demiyorum. Sana önerebileceğim herşeyi önerdim ekstra bir de şunu dene diyeceğim birşey yok.

KS

Sadomadoking

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
ben sana olasılıkları söyledim ayrıca sana 3 paragrafta oyunlar ile alakası vardır dedim yok dedin yine aynı kafada buluştuk :D neyse artık bişey demiyorum. Sana önerebileceğim herşeyi önerdim ekstra bir de şunu dene diyeceğim birşey yok.

Ok.

Var mı önerisi olan ?

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri