Oyunlarda Bilgisayar Kapanıyor

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Faruk Tonçer

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Selamun Aleyküm Cümletten Hayırlı Platformlar.

Bir kaç gün önce kendimce bilgisayar toplamaya başladım. topladığım kasa
Anakart: Asus Rog 390-e 
İşlemci : İntel i7 9700K
Ram    : G.skill 16 gb
Ekran  : asus rog 1070
Sıvı Soğutma: Cool Master Masterliquid Ml120L
Hardisk         : Corsair MP510 M2
Power Supply:  Thermaltake 700w / 80
işletim sistemi : win10 pro

Bilgisayar Topladım. kurulumu yaptım yaptıktan sonra oyunları yüklemeye başladım. normal bir oyuna girdiğimde akış sanki dalgalanma var gibi geldi bana ekran kartını driver baştan yükledim bütün güncellemeri yaptım. 
pes 2020 oyuna girdiğimde 5 dakikada kapanıyor sizce neyden olabilir. normal bilgisayar açıkken sıkıntı olmuyor kendimce belkide sıkıntılıdır. bilgisayar 20 defa kapanıp açtı bilgi sahibi arkadaşlar fikir söylese teşekkür ettim şimdiden.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sistemdeki yanlış bir bağlantı buna sebep olabilir yada eksik bir bağlantı. Öncelikle Anakartınız ve Ekran kartı vs. her bağlantının eksiksiz tam ve doğru oturduğundan olduğundan emin olun.

Sonrasında anakartınızda RAM için DUAL Channel bağlantı noktası DIMM_A2 ve DIMM_B2 olarak belirtilmiş bu soketleri kullandığınızdan emin olun.

BIOS güncellemeleriniz varsa bunu yapın ki sorun bundan kaynaklı olmasın.

Pompa bağlantınızı kontrol edin ki çalışıyor mu çalışmıyor mu bakın eğer işlemci fazla ısınırsa sıcaklığa bağlı sistem kendisini güvenceye alır buda sistemi kapatmak yada reset ile sonuçlanır.

Bunları kontrol edin sonrasında bakalım başka neler yapabiliriz.

KS

Faruk Tonçer

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
1)Sistemde nasıl bir yanlış bağlantı olabilir mesela? eğer sıkıntılı bir bağlantı olursa bilgisayar kapanır mı? yada sadece oyunlarda mı kapanır onuda çözmüş değilim...

2) Anakart üzerindeki ram şablonuna a1 ile b1 bağladım ramları? bundan sorun çıkar mı?

3) Bios güncellemesi en son ne zaman bunu nasıl öğrenebilirim? yada son güncelleme ne zaman?

4 Pompa bağlantısı böyle nasıl kontrol edebilirim mesela? fanlar çalışıyor işlemci üzerindeki pompa ışıkları yanıyor ve bilgisayar açıldığı zaman anlayorsun ki içindeki sıvı sesleri hafiften geliyor?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Bağlantı kontrolllerini yapın derken eksik kablo var mı, mesela ekran kartının işlemcinin bağlantılarında. Anakart 24 pin bağlantısında gibi gibi diye gider. Tam oturmamış bir kablo vs. olabilir
sistem normal çalışır ama yüke bağlı bu tarz bir sorun varsa sistem kapababilir.

A2 ve B2 slotlarına takın RAM 'leri DUAL Channel özelliği oyunlarda yüksek RAM kullanımında devreye girdiği için sorun bu oluyordur yani her halükarda RAM 'leri doğruy slotlara takın.

BIOS güncellemenizi başlata msinfo32 yazıp Sistem bilgisi aracını çalıştırın. Açılan pencererede BIOS Sürümü ve Tarihi yazar. Sonra bu https://www.asus.com/tr/Motherboards/ROG-STRIX-Z390-E-GAMING/HelpDesk_BIOS/ bu sayfadaki en son BIOS sürümüne bakın ki Sürüm 1302 son sürüm görünüyor eğer sizinki eski ise güncellersiniz. Oda https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/.../E14841_ROG_STRIX_Z390-E_GAMING_UM_V2_WEB.pdf burada sayfa 87 'de anlatılıyor.

Pompa bağlantınız için ise pompada bir titreşim ve ufak bir sıvı akış sesi olmalı ki bağlantıyı doğru yaptıysanız bunun zaten çalışıyor olması gerekir ancak doğru yerde değilse yine ses gelebilir ama düzenli akış sağlanmaz. Yine https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/.../E14841_ROG_STRIX_Z390-E_GAMING_UM_V2_WEB.pdf bu belgede sayfa 33 'te gösteriliyor AIO_PUMP bağlantısına yapmanız gerekiyor.

KS

Faruk Tonçer

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam sırayla deneyeceğim bakalım nasıl bir çözüm çıkacak. Bios güncel değildi güncelledim ama tekrar aynı hatayı aldım. Diğerlerinide deneyip size yazacam.
Ramlarıda a2 b2 taktim ondanda birşey çıkmadı onuda denedim.

KS

Faruk Tonçer

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Şuan Bios Güncelledim.. Sonra Ramleride a2 b2 taktım.
Pompayı tekrar söküp tekrar taktım. Ekran kartı yuvasından çıkartıp onuda tekrar taktım. Yine aynı sorunla cebelleşiyorum.
PC açıkken ekran kartına dokunduğum ekran kartı sıcak oluyor. Fanları düzgün çalışıyor. Şuan yine aynı sorun devam ediyor :(

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Bu sorun tek bir oyunda mı oluyor yoksa başka oyunlarda da oluyor mu. Ayrıca sistem yeniden mi başlıyor yoksa aniden güç mü kesiyor. Bana 3 şeyden kaynaklanıyormuş gibi geldi, ya kısa devre var ya PSU 'da bir sorun var yada elektrik aldığınız prizde bir problem var gibi.

Eğer kısa devre varsa bunu anlamak biraz zor olabilir. Tüm sistemin sökülüp tekrar montajının yapılması gerek ve dikkatlice her bileşenin kontrol edilmesi gerek ki kasaya şasi yapacak bir nokta olmasın.

Eğer sadece tek bir oyunda yapmıyorsa genel tüm sistem güç ihtiyacı arttığında sorun oluyor demek olabilir. Buda ya PSU 'da sorun var demek yada prizde ki ikisinide deneyebilirsiniz. Başka bir topraklama olan priz üzerinde elektrik alın. Ayrıca PSU 'yu farklı bir PSU ile deneyin ki bu biraz zor olacaktır.

Yada tüm bunları atlayın sistemi aldığınız yere yada garantiye yollayın. Eğer parçaları ayrı ayrı aldıysanız hepsini servise göndereceksiniz demek oluyor buda. Sorunlu bir bileşen varsa belli olur bu şekilde.

KS

Faruk Tonçer

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam bugün nöbetim var. Bunu ancak yarına deneyebilirim.
Bence priz sıkıntısı yok ama yinede aklımda soru işareti kalmaması için farklı bi priz kullanacam.

Arkadaşımın elinde 700w bi psu var onuda Salı günü denerim. Eğer zaten dediğiniz gibi sorun psu olsa garanti gönderecem.

Evet parçaları tek tek takmak iyi kolayda elinde kısıtlı ürün olduğunda deneyemiyorsun.

Hocam bide işlemcide sorun olabilir mi sizce? İşlemci böyle hata verebilir mi. Isınma olarak değil.

Şuanlık sadece pes20 Pubg de denedim. Tekrar kapandı.

Son olarakta işte ürünleri tek tek göndermek zor. Son çare o olursa mecbur gönderecem.
Hepsini farklı firmalardan aldım

Oyunda hemen pc kapatıyor ve tekrar açıyor.
Bazende kapanıyor power tuşuna basıyorum Bile açılmıyor.

Hocam eğer sadece pes20 ve Pubg de ise sorun ne olacak her ihtimale karşı bunuda öğrenelim yarın gittiğimde direk bunlarda deneme yapayım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İki oyunda birden olması sorunun oyun odaklı olması olayını rafa kaldırdı. Windows odaklı olacağını hiç sanmıyorum ki yazılım odaklı bu tarz bir sorun hiç duymadım ama en son çare birde format deneyebilirsiniz.

İşlemci odaklı değilde bana güç odaklı bir sorun var gibi geldi ki buda ya PSU ya anakart yada ekran kartı odaklı bir sorun demek olur. Önce dediklerimi gözden geçirin sonuca göre değerlendiririz kalan şeyleri.

KS

Faruk Tonçer

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tekrar selamlar hocam.
Dün nöbetten sonra tekrar deneyebilme imkanım oldu.
PSU değiştirdim Tekrar taktım ama denememe rağmen tekrar kapanıp açıldı.
Bilgisayar bazen 5 saniye kendini kapatıp tekrar açılıyor.

Sadece şuanlık müdahale etmediğim Anakart- CPU - GPU bide Sıvı soğutma kaldı. İhtimal en yüksek hangisinden ?

Acayip bi sıkıntı vermeye çalıştı.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Hepsi olabilir ancak en büyük 2 olasılık E.kartı ve anakart gibi duruyor. Ayrıca birde CPU üzerindeki sıvı soğutma pompasını biraz gevşetip denermisiniz. Vidaları sıkın ama en ufak zorlandığı yerde bırakın öyle işlemci üzerine çok baskı yapmasın yani. Bu genelde görüntü gelmemesine veya RAM tanımamasına sebep olur PC 'nin yük altında yeniden başlaması gibi bir soruna neden olmaz ama eğer böyle bir sorun varsa denemekte fayda var işe yarayabilir.

KS

Faruk Tonçer

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Cpu değiştirdim i5 8700k işlemci denedim tekrar kapandı sıvı soğutmayı deneyeyim öylece belki ondan birşey çıkar onu dener tekrar yazarım

Malesef onuda denedim tekrar aynı sıkıntı var bi ekran kartı anakart kaldı.
Sıvı soğutmada sorun olabilir mi aceba?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
CPU Stress Test : https://www.mersenne.org/download/#download
GPU Stess Test : https://geeks3d.com/dl/show/607
System Monitor : https://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html

Bu 3 yazılımı indirin ve kurun. Prime95 kurulmuyor sadece arşivi klasöre çıkartın.

HWMonitör yazılımını çalıştırın. Sonra ilk önce işlemciye bakalım, İşlemcinizin Temperatures değerlerini kontrol edeceksiniz Package yani toplam değerler önemli. Value o anki sıcaklık ve Min - Max ise en düşük ve en yüksek sıcaklıklar oluyor.

Şimdi Prime95 çalıştırın ve uyarıya Just Stress Testing deyin. Daha sonra çıkan menüden Blend seçili olsun OK deyin. Şimdi işlemcinize %100 yük bindirecek bu yazılım HWMonitör ile sıcaklıkları kontrol edin. 10 dk. boyunca test sürsün. Sonra Prime95 menülerinden Test sekmesinden Stop deyip uyarıya OK diyerek testi durdurabilirsiniz. Eğer bu 10 dk. süren işlem aşamasında sistem yine kapanırsa ve sıcaklıkları kontrol ettiğinizde 90 dereceyi geçen bir değer yoksa bu durumda işlemci , anakart veyahut PSU 'da sorun var demektir. Eğer sorun olmadan testi bitirirseniz ve sıcaklıklar bahsettiğim değerin altındaysa sadece işlemci yüke girdiğinde sorun yok demektir.

Şimdi aynı testi ekran kartı içinde yapacağız. İndirdiğiniz GPU Stress Test yazılımı FurMark 'ı çalıştırın. Yazılımda Fullscreen OK olsun , Resolution bölümünden monitörünüzün çözünürlüğünü girin ve Anti-aliasing bölümünü 8X yapın ve sonrasında GPU stress test kısmına basın ve çıkan soruya GO deyin. Ekran kartınıza yük bindirecek işlem başlayacak ve alt bölümde sıcaklık değerleriniz görünecek 10 dk. kadar bu test açık kalsın bakın sıcaklıklara. Sonra çıkmak için ESC tuşunu kullanın. Eğer test aşamasında bir sorun oluşursa yine bu 2 şey demek olur, ya ekran kartı arızalı yada PSU arızalı. Eğer test başarılı tamamlanırsa ve sıcaklıklar 80 derecenin çok üzerinde değilse tek ekran kartı yüke girdiğinde sorun yok demektir.

KS

Faruk Tonçer

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Uzun bi ara test süresinden sonra yazmak istedim.
Uğur hocam şimdiden yaptığın emeklerin için teşekkür ederim allah razı olsun.
Anakart, ekran kartını garantiye gönderecektim en son uğur hoca tavsiyesi en son elektrik prizlerini kontrol ettikten sonra aslında hiç bir donanımda sorun olmadığını sorun sadece elektrikten olduğunu topraklama ve nötrde sorun olduğunu anladık bir elektrikçi arkadaşa hal ettikten sonra Bilgisayar hiç kapanmadı teşekkür ederim iyi forumlar dilerim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri