Oyunlarda gpu kullanımı düşüyor

Clipper

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Selamlar sistemimde garip bir durum var steam pubg ve gta 5 gibi oyunlarda ekran kartı kullanımım 60 70 lere kadar düşüyor onla beraber fps değerlerimde düşüyor dar boğaz var aklımda ama sistemimin dar boğaz yapmaması lazım ekran kartım 2060 süper işlemcim ise 3600x driverlerim güncel.Yardımcı olursanız çok sevinirim
Fotoğraf buraya nasıl atılıyor bilmediğimden hızlı resime yükledim.​

https://hizliresim.com/KnjJ8T 

Durum bu şekilde arkadaşlar işlemcinin bir çekirdeği diğerlerine nazaran daha fazla yük altında durumun böyle olmasımı lazım ?​

msiarmor06

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Darboğaz gibi bir durum bana kalırsa pek mümkün değil burada senin sıkıntın başka gibi duruyor. Bazen işlemciler ısıdan dolayı da darboğaz yapabilir fakat senin ısı değerlerin de çok güzel. Power sup olarak ne kullandığını bilmiyorum 80+ sertifikalı değilse değiştirmeni öneririm. Eğer öyleyse de voltaj değerlerini değiştirerek deneyebilirsin. Aynı şekilde bazen sıkıntılar yalnızca ekran kartı ve işlemci ile ilgili değil SSD inde sıkıntı olduğundan dolayı da olabilir. Ama anakartındaki ısı değerlerine bakmanı da önerebilirim. Bazen kasa soğutması iyi olmadığında anakart chipsetleri ısınıyor ve böyle sıkıntılar çıkıyor.

KS

Clipper

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
msiarmor06' Alıntı:
Darboğaz gibi bir durum bana kalırsa pek mümkün değil burada senin sıkıntın başka gibi duruyor. Bazen işlemciler ısıdan dolayı da darboğaz yapabilir fakat senin ısı değerlerin de çok güzel. Power sup olarak ne kullandığını bilmiyorum 80+ sertifikalı değilse değiştirmeni öneririm. Eğer öyleyse de voltaj değerlerini değiştirerek deneyebilirsin. Aynı şekilde bazen sıkıntılar yalnızca ekran kartı ve işlemci ile ilgili değil SSD inde sıkıntı olduğundan dolayı da olabilir. Ama anakartındaki ısı değerlerine bakmanı da önerebilirim. Bazen kasa soğutması iyi olmadığında anakart chipsetleri ısınıyor ve böyle sıkıntılar çıkıyor.

Çok teşekkür ederim ısı değerlerim gayet güzel ssde bir problem yok m2 ssd kullanıyorum 3000 okuma 3500 yazma değerlerine sahip anakart ve chipset sıcaklarımlarım oyun içerisindeyken en fazla 45 ile 50 arasında oluyor powerim de 700 w 80+ fazlası ile yeterli bir power durumu bir türlü çözemedim farklı bir şey denemem gerekiyor mu bilmiyorum boşta ise sistem sıcaklarım sistem 34 mos 36 pch 32 derece yani gayet iyi değerleri.Bu arada voltaj değerlerini değiştirmek derken ekran kartı içinmi işlemci içinmi işlemcim overvaltage 1300 v de çalışıyordu bu durumu gördüğümde auto voltaja geri çektim 1450v de çalışıyor şu an fakat değişen bir durum olmadı hala aynı durum

msiarmor06

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Voltaj değerlerinden bahsederken undervolt gibi işlemlerden bahsetmiştim. Lakin 80w+ kullanıyorsun 700w da yeteceğini düşünüyorum açıkçası. Aklıma farklı bir çözüm gelmedi bir de adminin önerilerini dinlemeni tavsiye ederim.

KS

Clipper

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
msiarmor06' Alıntı:
Voltaj değerlerinden bahsederken undervolt gibi işlemlerden bahsetmiştim. Lakin 80w+ kullanıyorsun 700w da yeteceğini düşünüyorum açıkçası. Aklıma farklı bir çözüm gelmedi bir de adminin önerilerini dinlemeni tavsiye ederim.

Kasayı komple söktüm temizleye temizleye herşeyi geri taktım ama durum hala aynı ekran kartı driverini chipset driverini kaldırdım geri kurdum ama durum hala aynı acaba dikey holderim var ondan yapar mı ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Birincisi darboğaz yok o işlemci ile 3070 kartı kombinliyoruz ve sorunsuz çalışıyor.

İkinci olarak güç kaynağı işlemci ve ekran kartına hatta RAM modülünüze bile OC yapsanız yeterli bir seviyede. Sorun o değildir.

Son olarak ısı değerlerinizde bir sorun yok.

Sorun tek bir oyunda mı oluyor yoksa her oyunda var mı? Eğer 1 oyuna özelse oyun odaklı bir sorundur. Ayrıca online tabanlı değil internet bağlantısı gerektirmeyen oyunlarda denemenizi tavsiye ederim. Ağ bağlantısındaki bir sorun bu yaşadığınıza sebep olabilir.

Ayrıca öncesinde anakart ve ekran kartı için RAM hariç tüm OC ayarlarınızı geri alın ve sistemin güç planını maksimum ayara alın denetim masasından. 

NOT : Anakart BIOS sürümünüz güncel değilse onu bir güncellemenizi tavsiye ederim.

KS

Clipper

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Birincisi darboğaz yok o işlemci ile 3070 kartı kombinliyoruz ve sorunsuz çalışıyor.

İkinci olarak güç kaynağı işlemci ve ekran kartına hatta RAM modülünüze bile OC yapsanız yeterli bir seviyede. Sorun o değildir.

Sorun tek bir oyunda mı oluyor yoksa her oyunda var mı? Eğer 1 oyuna özelse oyun odaklı bir sorundur. Ayrıca online tabanlı değil internet bağlantısı gerektirmeyen oyunlarda denemenizi tavsiye ederim. Ağ bağlantısındaki bir sorun bu yaşadığınıza sebep olabilir.

Ayrıca öncesinde anakart ve ekran kartı için RAM hariç tüm OC ayarlarınızı geri alın ve sistemin güç planını maksimum ayara alın denetim masasından. 

NOT : Anakart BIOS sürümünüz güncel değilse onu bir güncellemenizi tavsiye ederim.

Bilgisayarımda oc yok ramda işlemcide ekran kartında felan gta 5 history modunda 30 fpslere kadar düşüyor biosumda güncel

KS

Clipper

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Clipper' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:

Bilgisayarımda oc yok ramda işlemcide ekran kartında felan gta 5 history modunda 30 fpslere kadar düşüyor biosumda güncel

LordGrimTR' Alıntı:
Diğer oyunlardaki FPS Isı ve kullanım yüzdelerini kontrol ettiniz mi?

Buda gta 5 deki kullanımları ve ısıları https://hizliresim.com/oiQuhz

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İşlemci ve ekran kartında ısı ve frekans sorunu yok.
BIOS güncel.
Sürücüleriniz güncel.

2 şey önereceğim. Birincisi önce ekran kartı sürücünüzü tekrar indirin ve DDU yazılımı ile Windows 'u Güvenli Modda başlatıp ekran kartı sürücünüzü kaldırın ve sistem başlamadan önce Windows Güncelleştirmelerini kapatın. Sistem yeniden başlayınca sürücüyü kurun. Sistemi yeniden başlatıp sorunu kontrol edin.

İşe yaramaz ise bellek yuvalarınızı kontrol edin ve bellekleri tek tek XMP açık veya kapalı şekilde anakartın önerdiğim doğru sokette deneyin.

İşe yaramaz ise ve sistemde bu sorun sonradan olduysa sistemi bu sorundan önceki bir tarihe sistem geri yükleme yapın. Oda işe yaramaz ise Windows sıfırlama yada format önereceğim.

KS

Clipper

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
İşlemci ve ekran kartında ısı ve frekans sorunu yok.
BIOS güncel.
Sürücüleriniz güncel.

2 şey önereceğim. Birincisi önce ekran kartı sürücünüzü tekrar indirin ve DDU yazılımı ile Windows 'u Güvenli Modda başlatıp ekran kartı sürücünüzü kaldırın ve sistem başlamadan önce Windows Güncelleştirmelerini kapatın. Sistem yeniden başlayınca sürücüyü kurun. Sistemi yeniden başlatıp sorunu kontrol edin.

İşe yaramaz ise bellek yuvalarınızı kontrol edin ve bellekleri tek tek XMP açık veya kapalı şekilde anakartın önerdiğim doğru sokette deneyin.

İşe yaramaz ise ve sistemde bu sorun sonradan olduysa sistemi bu sorundan önceki bir tarihe sistem geri yükleme yapın. Oda işe yaramaz ise Windows sıfırlama yada format önereceğim.

Ddu ile kaldırdım driveri geri yükledim 
komple kasayı boşaltım silerek temizleyerek ramlarda dahil olmaz üzere herşeyi temizleyip geri taktım
Xmp açık gta da durum hep böyle idi ama bu ara daha çok olmaya başladı ama pubg yi yeni indirdim genel olarak onda yeni fark ettim durumu ama sniper elite 4 de böyle bi durumla karşılaşmadım

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Format veya sırıfırlamada işe yaramaz ise oyun odaklı olabilir sorun. Ryzen 3000 serisinin 1080p oyun performansı pek iyi değil ama genel olarak bu ekran kartı ile böyle bir sorun olmaması gerekir. Ya Windows yada sürücü odaklı bir sorun var gibi duruyor ama net değilim. Ayrıca sistemdeki işlemcinizin tam olarak tanınması için anakart çipset sürücünüzü AMD Support adresinden indirip kurun.

Denetim Masası\Donanım ve Ses\Güç Seçenekleri bu konumdan sistemi yüksek performans moduna alıp deneyin.

Ayrıca güç kaynağınız dahil bağlantıları kontrol edin ve son olarak güç kaynağı marka modelinizi yazın bakayım onunla mı alakalı.

KS

Clipper

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Format veya sırıfırlamada işe yaramaz ise oyun odaklı olabilir sorun. Ryzen 3000 serisinin 1080p oyun performansı pek iyi değil ama genel olarak bu ekran kartı ile böyle bir sorun olmaması gerekir. Ya Windows yada sürücü odaklı bir sorun var gibi duruyor ama net değilim. Ayrıca sistemdeki işlemcinizin tam olarak tanınması için anakart çipset sürücünüzü AMD Support adresinden indirip kurun.

Denetim Masası\Donanım ve Ses\Güç Seçenekleri bu konumdan sistemi yüksek performans moduna alıp deneyin.

Ayrıca güç kaynağınız dahil bağlantıları kontrol edin ve son olarak güç kaynağı marka modelinizi yazın bakayım onunla mı alakalı.

Güç ayarları performansta chipset driverim kurulu en güncel olanı psu markası [font=Arial, Helvetica, sans-serif] HİGH POWER SİMPLİCİTY HPG-700ST-T12S 700W 80+ PSU[/font]

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
PassMark BurnInTest yazılımı ile genel bir test yapmanızı tavsiye ediyorum. Yazılımı kurup ve açtığınızda listede sadece CPU , 3D Graphics , Disk ve Memory RAM kalsın - ve + ile listeye ekleme çıkartma yapabilirsiniz. Daha sona eklediğiniz bu 4 birimin altlarında rakamlar var 50 yazar çoğunda onları 100 yapın ve 3D Graphics anahtar simgesine tıklayıp çözünürlük ayarını monitör çözünürlüğüne çekin Tamam deyin. BurnInTest yazılımından GO deyin 15-20dk. boyunca sisteme yük bindirin bakalım sorun çıkacak mı.

Yukarıdaki bu testi yapmadan önce HWMonitör yazılımını indirip çalıştırın. CPU ve GPU birimlerinizin sıcaklık , frekans ve güç kullanımlarına bakın. Test aşamasında düşüşler oluyor mu zaman geçtikçe.

Eğer bunda da sorun yoksa format veya sıfırlamadan başka bir şey gelmiyor aklıma ki denediyseniz buda çözmediyse sistemde genel bir sorun olabilir ama ne olduğunu bulmak cidden zor. Ayrıca Sniper oyununda olmaması daha çok bu sorunun oyun odaklı olabileceğini gösteriyor gibi.

KS

Clipper

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
PassMark BurnInTest yazılımı ile genel bir test yapmanızı tavsiye ediyorum. Yazılımı kurup ve açtığınızda listede sadece CPU , 3D Graphics , Disk ve Memory RAM kalsın - ve + ile listeye ekleme çıkartma yapabilirsiniz. Daha sona eklediğiniz bu 4 birimin altlarında rakamlar var 50 yazar çoğunda onları 100 yapın ve 3D Graphics anahtar simgesine tıklayıp çözünürlük ayarını monitör çözünürlüğüne çekin Tamam deyin. BurnInTest yazılımından GO deyin 15-20dk. boyunca sisteme yük bindirin bakalım sorun çıkacak mı.

Yukarıdaki bu testi yapmadan önce HWMonitör yazılımını indirip çalıştırın. CPU ve GPU birimlerinizin sıcaklık , frekans ve güç kullanımlarına bakın. Test aşamasında düşüşler oluyor mu zaman geçtikçe.

Eğer bunda da sorun yoksa format veya sıfırlamadan başka bir şey gelmiyor aklıma ki denediyseniz buda çözmediyse sistemde genel bir sorun olabilir ama ne olduğunu bulmak cidden zor. Ayrıca Sniper oyununda olmaması daha çok bu sorunun oyun odaklı olabileceğini gösteriyor gibi.

https://hizliresim.com/6ONHkP normalmi şuan bu acaba ?
Teste start verdiğimde https://hizliresim.com/CyUuCt böylede bir hata atıyor
Arkadaşımın sistemindede denedim bu program ekran kartına yük bindiremiyor 40 larda 50 lerde geziyor

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ekran kartı ayarlarını programda söylediğim gibi 1080p yada monitörünüzdeki çözünürlük ne ise ona ayarladınız mı? Windows size : Full screen (no-windowed) ve çözünürlük sizin monitör çözünürlüğünüz olacak. Tamam deyip test başlattığınızda karta 100% yük binmesi gerekiyor. Bilmesem ve denemesem bunu önermezdim.

KS

Clipper

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Ekran kartı ayarlarını programda söylediğim gibi 1080p yada monitörünüzdeki çözünürlük ne ise ona ayarladınız mı? Windows size : Full screen (no-windowed) ve çözünürlük sizin monitör çözünürlüğünüz olacak. Tamam deyip test başlattığınızda karta 100% yük binmesi gerekiyor. Bilmesem ve denemesem bunu önermezdim.

Selamlar hocam malesef 2 sistemdede dediklerinizi yaptığım halde hiç bir şekilde %100 yüke binmedi ekran görüntüsün olarakta size attım zaten bakabilirsiniz bu arada rainbown six siege de denedim birde kesinlikle bir sorun yok kart %99 dan aşşa inmiyor

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Oyun odaklı sorununuz var o halde. O oyunlarda bir şey ayar olabilir sürücü veya başka bir şey olabilir. Bu oyunlarda GPU yükünü tetikleyemiyor olabilir tam anlamıyla. Size tavsiyem yükü arttıracak ayarlar yapın.

KS

Clipper

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Oyun odaklı sorununuz var o halde. O oyunlarda bir şey ayar olabilir sürücü veya başka bir şey olabilir. Bu oyunlarda GPU yükünü tetikleyemiyor olabilir tam anlamıyla. Size tavsiyem yükü arttıracak ayarlar yapın.

Oyunlardan kaynaklı olabilir yada yeni sürücüden kaynaklıda olabilir herhalde tam emin değilim gta 5 zaten düzgün çalışan bir oyun değil hala benim gözümde dediğim gibi başka oyunlarda pek böyle bir sorun yaşamadım sanırsam ama genede bunu farklı bir şekilde test edebilirmiyim acaba ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
GPU kartınızın puanlamasına bakabiliriz aynı şekilde işlemcinizin de. Paunlarda bir sorun yoksa problem oyun odaklıdır.

İşlemci için ve GPU için aynı yazılımı kullanabilirsiniz. Passmark Performans Test yazılımı ortalama bir fikir verir bize. Yazılımı indirip kurun ve çalıştırın. İlk açılışta devam deyin ve bekleyin donanımlarınızı tanımlaması için. Sonra Tests/CPU/All diyerek işlemci testi başlatın sonucu SS olarak alın. Daha sonra Tests/3D/All deyip ekran kartı testi başlatın ve sonucu SS olarak diğeri ile paylaşın bakalım nedir ne değildir anlarız.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri