parça sıcak olmasada kasanın sıcak olması

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
Öncelikle merhaba.Sistemi kontrol ediyorum mesela ağır yüklü bir oyunda ARK'ta işlemci 65 ekran kartı 49 derece ama kasa gerçekten cayır cayır ön tarafında sıkıntı yok da egzos fanın çıkışı çok çok sıcak oluyor ama gerçekten 65 derece gösteriyor zamanınnda eski bilgisayarımda 100 dereceye çıkıyordu aynı sıcaklık oluyordu sizce egzos fanıın orası neden ısınıyor olabilir ?
KASAM EVEREST RAMPAGE REDSKY

sadece egzos fanıın orası yanıyor diğer yerler normal sıcaklıkta vede kasa çok fan sesi çıkarıyor çünkü 4 fanda tam gaz çalışıyor buda bir sorun ama kontrolcü bulunmuyor o yüzden değiştiremiyorum sanırım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Öncelikle tek egzoz fanı tüm içerdeki sıcak havayı dışarı attığı için orasının biraz sıcak olması normal. Diğer tüm fanlar ekran kartı ve işlemci üzerindeki sıcak hacadan hemen kurluyordur ve kasa içindeki fanın tahliyesi biraz uzuyordur bundan dolayı orası olması gerektiğinden biraz sıcak olabilir. İşlemci ve Ekran kartını etkilemedikçe sorun yok sıcak havanın oradan biraz geç atılmasından yana.

Fan ayarını ise eğer anakartın destekliyorsa Fan kontrolünü ve fanların PWM fan ise ki kasana baktım PWM fanlar kontrolünü anakartın BIOS 'u üzerinden yada anakartın çok eski değilse ve destekliyorsa direkt Windows 'tan yazılım ile ayarlayabilirsiniz.

Ankartınız nedir?

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
işlemci 80 dereceye çıkıyor optimizasyon sorunlu olan ve yüksek ayarlarda oynadıgım ARK'da normalmidir ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
prokaan78' Alıntı:
işlemci 80 dereceye çıkıyor optimizasyon sorunlu olan ve yüksek ayarlarda oynadıgım ARK'da normalmidir ?

80 derece çok fazla, biraz ayar yapılmalı sıcaklığı düşürmek için. Fan ayarından çok voltaj ayarı yapılabilir. R5 2600 'ü biraz voltaj düşürerek sıcaklığını ortalama 5-10 derece kadar azaltmak mümkün. Ama önce kaliteli macun (Cooler Master Maker Nano önerim 11 W/mk iletim değeri var) ve sonrasında kasanın fan ayarlarına ince dokunuşlar gerek ki bu ince dokunuşlar önden alacak olan fanların ki 3 tane hızını biraz azaltıp arka fanın hızını 3 te biri kadar arttırmak gerekli ve biraz devirli çalışacak ama tahliye önemli ama dışarı atacak fanların sayısınıda arttırırsanız üst taraftaki 3 fan yuvasını değerlendirerek buda iyi olur.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
Bu nasıl şans ya daha alalı 3 gün oldu bilgisayarı normalde bile 65 derecede boştayken

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
prokaan78' Alıntı:
Bu nasıl şans ya daha alalı 3 gün oldu bilgisayarı normalde bile 65 derecede boştayken

Şans ile alakalı değilde, kasa seçiminiz sanırım yanlış olmuş fanlar içeriye hava çekemiyor olabilir. Ön tarafta buda içerisinin normalde sıcak olmasına neden oluyordur. Dediğim gibi bir kaç ayar ve 2 fan daha alırsanız sorununuz azalacaktır.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
şuanda ayarlar böyle https://hizliresim.com/DYWg2z
https://hizliresim.com/GmWMz7
ve kasadanda garip garip sesler geliyor mesela egzos fandan hiçbirşeye takılmamasına rağmen gıcırtı gibi bir ses geliyor

https://hizliresim.com/dvlgXV

fan ayarları auto da şuanda manuel yapmıstım dahada ısınmıştı cpu fanı %60 da çalışmasına rağimen 80 derece oluyordu

baktıgım da kasa zaten ısınan bir kasaymış dışı mesela fazla ısınıyor içi soğukta olsa ama işlemciye birşey olmasından korkuyorum 80 derecede ekran kartıda 77 falan oluyor

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
prokaan78' Alıntı:
ve kasadanda garip garip sesler geliyor mesela egzos fandan hiçbirşeye takılmamasına rağmen gıcırtı gibi bir ses geliyor

fan ayarları auto da şuanda manuel yapmıstım dahada ısınmıştı cpu fanı %60 da çalışmasına rağimen 80 derece oluyordu

baktıgım da kasa zaten ısınan bir kasaymış dışı mesela fazla ısınıyor içi soğukta olsa ama işlemciye birşey olmasından korkuyorum 80 derecede ekran kartıda 77 falan oluyor

Şöyle yapın fan ayarınız ilk noktadan itibaren söylüyorum. 4 nokta var ve 1. olanı 40 dereceye ve fan devrini %30 'a alın. Sonra 2. olanı  60 derece ve %50 yapın ve 3. olanı 70 derece ve %70 yapın ve son noktayı 75 derece ve %100 yapın bu fan ayarını ben hep kullanırım ve bende 5 FAN var.

2 olan Voltaj ayarını BIOS 'tan yapın yazılımdan değil ama önce fanları ayarların sonra BIOS 'a gerek varmı bakarız.

Ayrıca 80-85 derece hem ekran kartı hem işlemci için sınırdır. Fazlası işlemciye zarar vermez ama ömründen yer.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Birinci resim tamam sıcaklıkları kontrol edin ve yazılımdan O.C. yapmayın tekrar söylüyorum. Daha sornra duruma göre Voltaj düşürme işlemini BIOS 'tan yaparız.

2. resimdeki X-Boost sadece HDD veya diğer disklerinizin başlama hızını arttırmak için bir yazılım. Yani PC açılışını hızlandırıyor ve çalışma mantığını değiştiriyor tavsiyem ister kullanın ister kullanmayın yazılım ile genel kullanım hızı artmaz sadece gereksiz yazılımları sizin için kontrol altına alır ister kullanın ister kullanmayın bunun sıcaklık ile ilgisi yok.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
kapattım o ikisini çünkü sürekli güç planınını değiştiriyordu ben ParkControlda 8 çekirdek tam güç çalışacak şekilde kullanıyorum PRO sunu kullanarak bu yüzden kapattım xboosttaki o özellikleri

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
prokaan78' Alıntı:
kapattım o ikisini çünkü sürekli güç planınını değiştiriyordu ben ParkControlda 8 çekirdek tam güç çalışacak şekilde kullanıyorum PRO sunu kullanarak bu yüzden kapattım xboosttaki o özellikleri

Dediğim gibi X-Boost sıcaklık ile ilgili değil ve diğeride Fan ayarı onun sonuçlarını olumlu yada olumsuz paylaşın sonrasına bakalım.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
ugur.gozaydin' Alıntı:
prokaan78' Alıntı:

Şöyle yapın fan ayarınız ilk noktadan itibaren söylüyorum. 4 nokta var ve 1. olanı 40 dereceye ve fan devrini %30 'a alın. Sonra 2. olanı  60 derece ve %50 yapın ve 3. olanı 70 derece ve %70 yapın ve son noktayı 75 derece ve %100 yapın bu fan ayarını ben hep kullanırım ve bende 5 FAN var.

2 olan Voltaj ayarını BIOS 'tan yapın yazılımdan değil ama önce fanları ayarların sonra BIOS 'a gerek varmı bakarız.

Ayrıca 80-85 derece hem ekran kartı hem işlemci için sınırdır. Fazlası işlemciye zarar vermez ama ömründen yer.

Peki o ayarları yaptim biostan voltaj ayari nasil yapicam

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Volyaj ayarı biraz uğraşı isteyen bir iş doğru değeri bulmak için bir kaç defa kapat aç ve test yap gibi bir sıralaması var. V-Core Voltaj olarak geçer işlemci voltajı ayarı bu değer anakart ve işlemciye göre değişir ve otomatik bir değer olarak belirlenir değeri anakartınız ne olarak atamış ise o değerden aşağı ufak ufak düşerek kaydet deyip masaüstüne dönüp performans ve stabilite testi yapılmalı ki değeri düşürmeniz performansa etki ediyor mu yada sistem o değerde stabil çalışabiliyor mu bunu anlamak için. Örneğin anakart 1.3V vermiş değeri önce bunu 1.2V yapıp kaydedin ve performans testi işkence testi ile deneyin bakın sıcaklıklarına işlemci frekans seviyelerine ve performans puanına bir azalma düşüş var mı diye. Eğer yoksa sorun 1.15V yapın ilk değeri büyük düşürdük sorun yoksa ufak ufak düşürerek devam edilir ve sınır bulununca performans sorunu veya sistem kapanması sorunları olmaya başlanınca o değer sınırdır bir önce değere geri dönüp kaydeddin hepsi bu kadar.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
voltajı düşürünce tam olarak ne yapmış oluyoruz sistemde ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Anakartlar otomatik olarak işlemciye voltaj verirler bazen ki genelde öyle olur fazla verirler voltaj ne kadar fazla olursa işlemciye o kadar fazla güç gidier fazla güç ısıya dönüşür buda işlemcinin hem performansını hem ısısını arttırır. Ama voltajı el ile belirlerseniz işlemcinin performansını etkilemeyecek seviyelere bunu voltaj verip windows ortamında testler ile kontrol edeceksiniz sorun olmayacak seviyeyi belirleyince her şey daha stabil sada serin ve daha az güç tüketen bir hale gelir.

KS

prokaan78

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
6
Peki voltaji once msi command centerdan ayarlasam test ettikten sonra ayari biosta benzer sekilde yapsam ?
Hem surekli cik gir yapmamis olurum

Suanda prime95 adli programla test yapıyorum ama hangi programla sicaklika bakacağım bilmiyorum herhalde programda yazar bitince ondan somra dediginiz voltaji,deneyecegim

BANA ONEREBİLECEGİNİZ CPU İŞKENCE TEST PERFORMANS VS UYGULAMALARİ NELERDİR ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ryzen Master yazılımı ile Windows üzerinden yapabilirsiniz. AMD yazılımı kullanmak daha iyi olur. BIOS 'a hiç girmenize gerek yok. Ayrıca sıcaklık ve genel bilgi takibi için HWMonitör yazılımını kullanabilirsiniz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri