Yardım PC Açılmama Sorunu

cnertkn34

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Arkadaşlar benim asus tuf gaming b550m-e wifi anakartım var ryzen 5 51600x kullanıyordum ve 16 gb 8x2 ram bulunuyordu bu sistemde 4 slotluk ram yuvalarım var olması gerektigi gibi 2-4 kullanıyordum işlemciyi ryzen 5 5600x yükselttim fakat ekran gelmiyordu bu çözümü biosu güncelledim açılmadı fakat ram lerin hepsini söküp tek ramle çalıştırarak çözüm buldum bilgisayar açılıyor son sürüm bios fakat 2. rami 1. ve 2. slot takınca yada 3. slot 4. slot ta çalışıyor fakat 1-3 2-4 şeklinde çalışmıyor ekran gelmiyor biosu baştan ilk güncellemesinden 0 dan yaptım sonuncuya kadar yine düzelmedi bios sıfırladım hiçbir şekilde düzelme yok sizce 1-3 ve 2-4 şeklinde ram lerimin çalışmamasının nedeni nedir tekrar söylüyorum 1-2 yada 3-4 takınca çalışıyor pc açılıyor

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
736
1-3 2-4 şeklinde çalışmıyor
1-2 yada 3-4 takınca çalışıyor.

Önerileni A2-B2 yani 2-4 soketler. ASUS anakartınız için...
BİOS sadece son sürüm yeterli idi. Öncekileri de kapsadığı için.
AMD Chipset Driver V6.05.16.221 for Windows 10 64-bit, Windows 11 64-bit.(WHQL)
Chipset sürücüyü de güncelleyin yapmadıysanız.

Bu, 16 gb 8x2 ram rek kutudan çıkani özellikleri birebir aynı çubuklar değil mi?
RAM çubukları slota giren sarı kısımlar kontrol edin temizliğini.
Daha önemlisi RAM slot yuvaları, içi en fip kısımları basınçlı hava püskürtebilirseniz. En ufak toz topağı vb kalmasın.
Kolay yapılabilecek, önce bunu da yaparsınız İşlemci soğutucu çok sıkı olmasın. Ne çok gevşek ne çok sıkı ayarında olsun.

Sorun ciddi, fiziksel de olabilir:

Ram slotlarında sıkıntı.
İşlemci değişiminde pin yamulması.

Tonshardware forum sizinki ile benzer sorun inceleyin:

''İki DIMM yerleştirme için, anakarttan ikinci ve dördüncü yuvalar olan A2 ve B2 yuvalarını kullanmalısınız. İki eşleşen DIMM'iniz varsa, belleğinizi takmak istediğiniz yuvalar bunlardır. Başka herhangi bir yuva kombinasyonu değil. Anakartın ne olduğu bile önemli değil. İster AMD ister Intel olsun, son on ila on beş yılda üretilmiş çift kanallı bir anakart ise, anakarttan ikinci ve dördüncü yuvaları kullanırsınız.''

.....

''Eğer bu şekilde taktıktan sonra hala çalışmıyorsa, dört sorundan biri söz konusudur:

Ya anakartta bükülmüş pinler vardır, ya da işlemci soğutucusu yanlış takılmıştır ve bir köşesi veya bir tarafı diğerinden daha sıkı sıkıştırılmıştır ve bu da işlemciyi sokette eğik bir konuma getiriyor veya başka bir nedenle işlemci doğru şekilde oturmuyordur, ya da anakart arızalıdır. Ayrıca, belleğin anakartınızla uyumlu olmaması (her bellek her anakartla uyumlu değildir) veya bir veya daha fazla DIMM'in arızalı olması da mümkündür.

Bu, BIOS'unuzun güncel olduğunu varsayarsak geçerlidir. İlk gönderinizi okuduğumda, yalnızca iki DIMM'iniz varken A2 ve B2 yuvalarını denediğinizi ve çalışmadığını görüyorum. Bu bana, belleğin uyumlu olmadığını veya CPU'da bükülmüş bir pin, anakartın altında yanlış yerde bir destek gibi fiziksel bir sorun olduğunu gösteriyor. CPU soğutucusunun takılmasıyla ilgili bir sorun da olabilir. Bunun, CPU'yu sokette eğip temas noktalarından bir veya daha fazlasının temasını bozduğu için bellek sorunlarına neden olduğu birçok durum gördük.

Ancak genellikle bu, uyumsuz bellek veya arızalı bir anakarttan kaynaklanır.''

Son düzenleme:

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
Anakartınıza statik elektrik boşaltmak için şu adımları izleyip dener misiniz?
Bilgisayarın elektrik ile bağlantısını kesin.
BIOS pilini çıkartın. 5 dk bu şekilde bekleyin.
Ekran kartı, işlemci, RAM çıkartmasanız da olur.
Son olarak kasanın güç düğmesine 10-15 saniye basılı tutarak statik enerji varsa tamamen boşaltırsınız.

Çıplak elle devrelere dokunduğunuzda statik enerji yükleyebilirsiniz ve parazitlenmelere yol açabilir. Parazitlenmenin olmadığına emin olduktan sonra RAM bağlantılarını 2 ve 4 olarak yapıp denersiniz.

Eğer bu çözüm olmuyorsa donanımsal bir hasar olabilir:
İlk şüpheli anakart arızası. Anakart yollarında bir sorun olmadığını düşünüyorum (ayrı ayrı da olsa 1-2-3-4 soketlerini çalıştırmışsınız).
İkincil şüpheli işlemci arızası. İşlemcinin içerisinde RAM kontrolcüsünde belki bir arıza.

İkincil şüpheliyi çözmek kolay, elinizde varsa başka işlemci takarak RAM slotlarının 2 ve 4'te çalışıp çalışmadığını kontrol edersiniz ve çalıştırabilirseniz işlemci arızalanmış olabilir. Garantisi varsa garantiye gönderirirsiniz.
Elinizde yedek işlemci yoksa ve kendiniz çözüm bulamazsanız bilgisayarcıya gidip arıza tespiti yaptırabilirsiniz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri