Pc de ki manasız kasmalar

Bilocan Göklerde

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
foruma üye olduktan sonra benzer bir başlık daha açmıştım ancak pc'min psu bozulması + askere gitmem vb sebeplerle uzun süredir bilgisayara geçemedim. şimdi bilgisayarıma daha yeni oturmuş ve yeni bir psu almış olarak tekrar aynı sorunları yaşıyorum. bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Önce Pc'de ki donanımları yazayım.
İşlemci: Amd Fx 8350
Ana Kart: Gigabyte 970A- Ds3p
Ram: Gskill 16Gb (2x8)
Ekran Kartı: Msi gtx 970
Harddisk: Wd 3.5 Tb Caviar Blue
Ssd: Transcend 256Gb
Fan: Thermaltake Contac 16
Kasa: Xigmatek Asgard Pro Pure 600w
Sistem: Windows 8.1 ( orjinal)

Bu sistemi Vatan'da toplatmıştım ve ilk geldiği günden bu yana hep kasma sorunları mevcut. Vatana ne yaparsam yapayım kastığına inandıramadığım için kullanmaya devam ettim. Kasma sorunlarının kaynağını bulamıyorum. İki Browser arasında geçiş yaparken dahi kasar bir halde. Mause tıklarken dahi kasıyor. Mesala Ön tarafta Mozilla Penceresi açık arkada bir klasör penceresi, önde ki pencere gayet temiz çalışırken arkada ki kasıyor hata veriyor vb. Cpu durur vaziyette %40lara çıkıyor anlık. Disk %100 çalışıyor gözüküp anlık düşüyor. Hep böyleydi. hiç düzelmedi. Ne yapabilirim? Yardımcı olabilir misiniz?

Bu sorunlar donanımsal olabilir mi? Sistem üzerinden programlarla daha önce kontroller yaptığımızda sistemi zorlayan hiç bir şey yok. Anakart'ta ya da Hard Diskte Bir sorun olabilir mi? SSD, Bios Güncelliği iyi durumda. Aklıma sıkıntı çıkarabilecek ne var bilemiyorum.

met 61

Cezalı Üye
Cezalı Üye
Tepki
0
Kasmanın anakartınız ile bi alakası yok.
 Sistemi önce yazılmsal düşünmek lazım. Temiz bi format,herşeyin başı olabilir. Önce bunu bi deneyin.

Donanımsal olarak, o işlemci,epey ısınan bi işlemci . Eğer gerektiğinden fazla ısınıyorsa,makina kasar.
  Sıcaklık değerleri ne alemde.

Kasadaki power çok kaliteli değil. Orta seviye. Bi ihtmal power de olabilir.  Yakın çevrenizdeki bi arkadaşınızdan düşük wattlı bi ekran kartı bulup,sisteminize takarsanız,kasmalar kaybolursa ,bilin ki powerdir.Fakat masaüstünde,yani oyun oynamadığınızda bile kastığına göre,power ihtimali çok zayıf.

Windowsunuz SSD de olduğuna göre ,ona yoğunlaşmak lazım. HDtune programı ile SSD yi test edin.Kasmalar ,SSD den de, bi ihtimal olabilir.

Son olarak ,makinanız biraz eski denebilir ,ama hala gideri olan bi sistem.
Kasmaları hallettikten sonra ,işlemcinize biraz overclock yaparsanız,oyun performansı epey bi artacaktır. Ama önce kasma işini halletmeliyiz. :)

Ha,bi de SSD yi anlamanın bi diğer yolu da ,SSD yi sök. Windowsu diğer normal ,büyük HDD ye kur. Bak bakalım kasmalar devam edecek mi.Sökmeden kursanda olur ama bu sefer kurarken,açılışta uğraşırsın.

KS

Bilocan Göklerde

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
kasada ki psu yu değiştirdim. onu sistemi yazarken yazmayı unutmuşum.
şaun pek bir şey yapılmıyor. kaspersky tarama yapıyor ve bir kaç site açık.
sıcaklık değerleri : http://prntscr.com/m6kz8k
hd tuneyi doğru kullandım mı bilmiyorum eğer yanlışsa uyarın lütfen
hdd: http://prntscr.com/m6l1w8 ( iyice düşünce bıraktım)
ssd: http://prntscr.com/m6l2rl ( iyice düşünce bıraktım)

ssdnin kendi programı : http://prntscr.com/m6l4cb
kendi programının performans sonuçları : http://prntscr.com/m6l51k

met 61

Cezalı Üye
Cezalı Üye
Tepki
0
Sıcaklık değeri olan 68 derece,boşta ,yani masaüstü değeri ise,anormal,yüksek.

met 61

Cezalı Üye
Cezalı Üye
Tepki
0
68 DERECE masaüstümü yoksa kaspersky ve bi kaç sayfa açıkken miydi.
 SSDyi stealth ve error scan testlerini de bi yaparmısın.HD TUNE DEN.

KS

Bilocan Göklerde

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
met 61' Alıntı:
68 DERECE masaüstümü yoksa kaspersky ve bi kaç sayfa açıkken miydi.
 SSDyi stealth ve error scan testlerini de bi yaparmısın.HD TUNE DEN.

68 derece iken : mozillada ortalama 5 sayfa açıktı. kaspersky pcyi tarıyordu. steam açıktı ama işlem yapmıyordu. bu şekilde 68 derece idi. şimdi yeniden başlattım pc'yi ve şuan min 19 - max 53 gösteriyor.
ekran görüntüsü :http://prntscr.com/m6l9zp

healt ve error scan testlerini kendi bitirene kadar mi tutmalıyım?

met 61

Cezalı Üye
Cezalı Üye
Tepki
0
HD TESTLERİ bitinceye kadar bekle. 

Sıcaklığı anlamanın tek yolu şu.Cinebench R15 testi var. onu çalıştır. Çalışırken sayfayı küçült. Aynı anda core temp veya hwmonitörde açık olsun. Çekirdek ve işlemci sıcaklığının en yüksek değerlerine bi bakalım. En doğru anlama şekli bu.
cinebnch linki.
https://www.maxon.net/en/products/cinebench/

met 61

Cezalı Üye
Cezalı Üye
Tepki
0
Bu işlemci ısınmıyor gördüğüm kadarıyla. Cinebenchin sonlarına doğru max.66 derece olmuş. Gayet iyi bi değer.
SSD de bad sector sıfır. o da iyi .
CRC Error countta bi dikkat var sadece. netten bi baktım. Sata kablo sorunu veya anakart sata girişinin soketi gibi bi laflar edilmiş. Diğer bakımdan tam net bi açıklama bulamadım. Kablo ile soketi bi değiştir olmazsa.

Galiba başa dönmekte fayda var. Temiz bi format olayı. win 10 a yükseltme seçeneği ,bildiğim kadarıyla halen devam ediyor. Bence bi kontrol edin ve yükseltin.

KS

Bilocan Göklerde

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
met 61' Alıntı:
Bu işlemci ısınmıyor gördüğüm kadarıyla. Cinebenchin sonlarına doğru max.66 derece olmuş. Gayet iyi bi  değer.
CRC Error countta bi dikkat var sadece. netten bi baktım. Sata kablo sorunu veya anakart sata girişinin soketi gibi bi laflar edilmiş. Diğer bakımdan tam net bi açıklama bulamadım. Kablo ile soketi bi değiştir olmazsa.

Galiba başa dönmekte fayda var. Temiz bi format olayı. win 10 a yükseltme seçeneği ,bildiğim kadarıyla halen devam ediyor. Bence bi kontrol edin ve yükseltin.

zamanında orjinal win7 aldım vatanda bilgisayarı toplatıp kurdurup getirmiştim eve. şimdi de win10 yüklü. yükselttik. hiç bir şey yok diyorsunuz e ben bunu parçalıyorum artık. başka seçenek bırakmadı bana.

met 61

Cezalı Üye
Cezalı Üye
Tepki
0
Bilocan Göklerde' Alıntı:
met 61' Alıntı:
Bu işlemci ısınmıyor gördüğüm kadarıyla. Cinebenchin sonlarına doğru max.66 derece olmuş. Gayet iyi bi  değer.

zamanında orjinal win7 aldım vatanda bilgisayarı toplatıp kurdurup getirmiştim eve. şimdi de win10 yüklü. yükselttik. hiç bir şey yok diyorsunuz e ben bunu parçalıyorum artık. başka seçenek bırakmadı bana.
En son ,diğer hdd ye mümkünse herhangi bi windowsu, geçici de olsa yükleyin. Her ihtimali düşünmekte fayda var,boşa masrafa girmeyin,yani.Makina, sağlam görünüyor çünkü.

KS

Bilocan Göklerde

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
met 61' Alıntı:
Bilocan Göklerde' Alıntı:
En son ,diğer hdd ye mümkünse herhangi bi windowsu, geçici de olsa yükleyin. Her ihtimali düşünmekte fayda var,boşa masrafa girmeyin,yani.Makina, sağlam görünüyor çünkü.
healt ve error scanı hdd içinde yapıyorum şimdi.

ben yavaştan ikinci bir bilgisayar alsam iyi olacak. amd yüzünden ryzene sıcak bakamıyorum. i5 8400 işlemci ile ikinci bir pc toplasam iyi olacak diye düşünüyorum. ekran kartını amd alıcam ama sanırım. en sonda ssd ve hdd alırım en olmadı. bütün parçalar toplanınca onları denerim baktım aynı sıkıntılar var yeni hdd ve ssd alır yoluma bakarım. yoruldum çünkü aldığım ilk günden bu güne şöyle rahat bir şekilde kullanamadım bunu.

met 61

Cezalı Üye
Cezalı Üye
Tepki
0
Şunlarıda bi deneyin.
 Sata kablosunu ve soketini değişin.
 Ramleri tek ve yer değiştirerek deneyin.

met 61

Cezalı Üye
Cezalı Üye
Tepki
0
HDD den ,tertemiz.
 Buna bi windows atma imkanın varmı.

Aklıma ,bi de bios olayı geldi. Anakartın ,gigabytenin 970 çipsette ,giriş seviyesi olan bi anakart. FX 8350 gibi güçlü bi işlemci için belki bios güncellemeleri falan gelmiş olabilir. Mevcut biosuna bi baksan.

KS

Bilocan Göklerde

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
cpuid ile baktığımda bios date 29/12/2014 gözüküyor. gigabyte'in sitesinde ki bios dosyasıyla aynı tarihe sahip. güncel sanırım.

met 61' Alıntı:
HDD den ,tertemiz.
 Buna bi windows atma imkanın varmı.

Aklıma ,bi de bios olayı geldi. Anakartın ,gigabytenin 970 çipsette ,giriş seviyesi olan bi anakart. FX 8350 gibi güçlü bi işlemci için belki bios güncellemeleri falan gelmiş olabilir. Mevcut biosuna bi baksan.

ben gerçi bütün parçalardan tek tek şüpheleniyorum ancak en güçlüsü acaba anakart mı yetersiz geliyor düşüncesi var. acaba ramler ile anakartı değişsem sorunlar çözülür mü? gerçi internette artık satılmıyorlar fx8350 için anakart ve ram de.

met 61

Cezalı Üye
Cezalı Üye
Tepki
0
2 el satılıyor ama, şimdi neyin sağlam, neyin bozuk olduğunu anlamadan da ,parça değiştirilip,masraf yapılmaz ki ezbere. :(

Bios olayına bende baktım . Anakrtının  İKİ REVİZYONU VAR,İkisi içinde, bi tek bios çıkarmışlar. Sorun yok yani ,bios konusunda da.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
RAM testi yap makinedeki RAM ler belleklemede sorun yaşıyorsa ani kasma veya takılma olur sistemde. RAM lerde arıza olup olmadığını kontrol et eğer arızalı çıkarlarsa sorun budır yok sorun RAM de değilse Windows kaynaklıdır ve format işi çözecektir. Zaten 3 olasılığın vardı diski elemişsiniz geriye RAM kalıyor bu MemTest86 yazılım ile RAM leri tarat ve sonuçları kontrol et sorun varmı tokmu belli olur. Yazılım içi bir USB bellek gerekli https://www.youtube.com/results?sp=EgIIBQ%3D%3D&search_query=memtest86 bu youtube araması üzerinden yazılımın kullanımına bakabilirsin.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri