PC Kendiliğinden Kapanıyor Ne Yapmalıyım?

Ice-Man

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
Merhabalar, bilgisayarı 2 sene önce aldım. Dünden itibaren oyun oynarken PC kendi kendine kapanmaya başladı. Güç kaynağı fişini çıkarıp takınca düğmeye basınca açılıyor. Bugün yine kendi kendine kapanınca biraz bekledim ve biostan CPU sıcaklığına baktım 69 derece yazıyordu ve iniyordu. Az önce de CPU sıcaklık 64 derece civarı, ekran kartı sıcaklığı 68 dereceyken PC yine kapandı. Bazı tanıdığım arkadaşlara 69 derece dediğimde sorunun ısı kaynaklı olabileceğini, termal macun gerektiği görüşünü aldım. Ama ikinci kez olunca, 64 derecede kapanınca tekrar sorduğumda bu sıcaklığın normal olabileceğini söyledi. Bu durumda sıkıntı nerede olabilir görüşlerinizi alabilir miyim?

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,372
Cvp: PC kapanıyor

69 derece sıcaklıkta bilgisayarın kapanması imkânsız. Sorun PSU'dan kaynaklı gibi duruyor. Sistem sadece oyunlarda mı kapanıyor, yoksa herhangi bir şey yapmadan da kapanma yaşıyor musun? Eğer yük altına girerken kapanıyorsa güç kaynağını değiştirmen gerekecek.

KS

Ice-Man

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
Cvp: PC kapanıyor

Herhangi bir şey yapmadan kapandığını görmedim ki zaten dün başladı bu sorun. Yük altında değilken ısı 50-55 derece civarı değişiyor. Benim CPU bağlantı kablosu üçlü prize takılı oradan yetersiz enerji alma ihtimali var mıdır yoksa kesin olarak CPU mu değişmesi gerekir

PSU**

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,372
RE: Cvp: PC kapanıyor

Ice-Man' Alıntı:
Herhangi bir şey yapmadan kapandığını görmedim ki zaten dün başladı bu sorun. Yük altında değilken ısı 50-55 derece civarı değişiyor. Benim CPU bağlantı kablosu üçlü prize takılı oradan yetersiz enerji alma ihtimali var mıdır yoksa kesin olarak CPU mu değişmesi gerekir

PSU**

Şöyle yaparsan daha iyi sonuç elde edebiliriz. Herhangi bir oyuna gir. Çözünürlüğünü mesela 2K'da oynuyorsan FHD veya FHD'de oynuyorsan 1600x900 gibi düşük çözünürlüğe getirerek tekrar dene. Eğer sistem düşük çözünürlükte kapanmıyorsa, PSU artık güç gerektiren durumlarda yeterli gücü sağlayamadığı için yüksek çözünürlükte sistemi kapatıyor demektir. PSU'nun sıkıntılı olma ihtimali burada yüksek.

MehmetCalisir

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
RE: PC kapanıyor

Basit olacak ama termal macun yenilediniz mi peki? Görüş aldım demizsiniz ama yenilenip yenilenmediğini anlayamadım. Genelde CPU sicakligi yol açıyor bu duruma diye biliyorum. Tekrar açtığınız da işi düşüşten dolayı az gözükmüş olabilir normalde daha yüksek seviyelere pikliyordur.

KS

Ice-Man

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3

OceanLaB' Alıntı:
Ice-Man' Alıntı:

PSU**

Şöyle yaparsan daha iyi sonuç elde edebiliriz. Herhangi bir oyuna gir. Çözünürlüğünü mesela 2K'da oynuyorsan FHD veya FHD'de oynuyorsan 1600x900 gibi düşük çözünürlüğe getirerek tekrar dene. Eğer sistem düşük çözünürlükte kapanmıyorsa, PSU artık güç gerektiren durumlarda yeterli gücü sağlayamadığı için yüksek çözünürlükte sistemi kapatıyor demektir. PSU'nun sıkıntılı olma ihtimali burada yüksek.

Dediğiniz gibi yaptım. Rocket league yüksek ayarlarda birkaç dakika içinde kapandı fakat düşük çözünürlük ve grafiklerde 3 maç 15 dk oynadik hala sıkıntı çıkmadı. Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz? Yeni bir PSU almak mı gerekiyor ya da farklı bir yolu var mı

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,372

Ice-Man' Alıntı:
OceanLaB' Alıntı:

Dediğiniz gibi yaptım. Rocket league yüksek ayarlarda birkaç dakika içinde kapandı fakat düşük çözünürlük ve grafiklerde 3 maç 15 dk oynadik hala sıkıntı çıkmadı. Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz? Yeni bir PSU almak mı gerekiyor ya da farklı bir yolu var mı

Yani korktuğumuz durum bu. Eğer düşük çözünürlükte problem çıkartmadıysa, sistem yük altına çok girmeden PSU problem çıkartmıyor. Yük altına girince gücü kesiyor. Kullandığınız güç kaynağının verimliliği düşmüş gördüğüm kadarıyla. Farklı bir PSU modeli ile deneyip teyit etmek gerekli.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ice-Man' Alıntı:
Merhabalar, bilgisayarı 2 sene önce aldım. Dünden itibaren oyun oynarken PC kendi kendine kapanmaya başladı. Güç kaynağı fişini çıkarıp takınca düğmeye basınca açılıyor. Bugün yine kendi kendine kapanınca biraz bekledim ve biostan CPU sıcaklığına baktım 69 derece yazıyordu ve iniyordu. Az önce de CPU sıcaklık 64 derece civarı, ekran kartı sıcaklığı 68 dereceyken PC yine kapandı. Bazı tanıdığım arkadaşlara 69 derece dediğimde sorunun ısı kaynaklı olabileceğini, termal macun gerektiği görüşünü aldım. Ama ikinci kez olunca, 64 derecede kapanınca tekrar sorduğumda bu sıcaklığın normal olabileceğini söyledi. Bu durumda sıkıntı nerede olabilir görüşlerinizi alabilir miyim?
Sorun PSU olarak tespit edilmiş. Bende PSU olduğuna katılıyorum. Bütçenizi ve sistem bileşenlerinizi verirseniz önerinizi yaparım PSU olarak.

KS

Ice-Man

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
Cvp: PC Kendiliğinden Kapanıyor Ne Yapmalıyım?

ASUS PRIME B450M-K AMD B450 ANAKART

8 GB CORSAIR DDR4 CMK8GX4M1D3000C16 3000MHz 1x8 2 Adet

3 AMD RYZEN 5 2600 3.4GHz/3.9GHz 19MB 2.NESİL AM4

480GB TOSHIBA OCZ 2.5" TR200 SSD 555/540MB/sn

ASUS DUAL-RX580-O4G 256Bit 4GB DDR5

CORSAIR CC-9020121-EU SPEC-DELTA RGB KASA&VS550 PS

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ice-Man' Alıntı:
ASUS PRIME B450M-K AMD B450 ANAKART

8 GB CORSAIR DDR4 CMK8GX4M1D3000C16 3000MHz 1x8 2 Adet

3 AMD RYZEN 5 2600 3.4GHz/3.9GHz 19MB 2.NESİL AM4

480GB TOSHIBA OCZ 2.5" TR200 SSD 555/540MB/sn

ASUS DUAL-RX580-O4G 256Bit 4GB DDR5

CORSAIR CC-9020121-EU SPEC-DELTA RGB KASA&VS550 PS

Bütçenizi belirtmemişsiniz.

KS

Ice-Man

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3

fazla bir bütçem bulunmamakta

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Bir üst limit vermeniz gerek ki önerinizi yapabileyim.

Birde masraf yapmadan önce test edebilirseniz bileşenlerinizi başka bir sistemde yada sizin sistemde alternatiflerini test edin. Bir arkadaş veya akraba filan olabilir bilgisayarı olan birisi. Eğer varsa böyle birisi farklı bir PSU ile sisteminizi deneyin. Ekran kartınızı o sistemde yada o sistemdeki kartı sizin sistemde deneyin. Böyle masrafı yapmadan önce arızalı bileşenden net emin olursunuz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri