Psu Önerisi

iperion

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
  • RTX 5060 Ti 8 GB ekran kartı.
  • Ryzen 7 5700 X işlemci.
  • 32 GB RAM.
  • BIOSTAR A520 MT anakart.
PSU önerir misiniz? Şu anda 500 watt kullanıyorum yetmiyor gibi ani droplar yaşıyorum.
max bütcem maalesef 2500 3000 tl arası

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
PSU değişince ani droplar geçmezse neyden kaynaklandığını düşüneceksiniz?
PSU marka model belirtmemişsiniz. Sistemin arızalanmaması için belki de değiştirmeniz faydanıza olacak ama PSU değişikliği FPS dropların kesin çözümü diyemeyiz.

Ani FPS düşüşleri yaşıyorsanız bunun birden fazla sebebi olabilir.
M2 SSD veya SATA SSD, FPS düşüşlerine sebep olmaz. Sadece oyunlarda takılmalara neden olur.

Anakartın A520 olması bir sebep olabilir. (En büyük olasılık bu parçada olabilir)
İşlemcinin ekran kartını besleyemediği anlarda bunu yapıyor olabilir.
RAM hızını yazmamışsınız. Gerçi yazsanız da fark etmezsen, eğer anakart yüzünden RAM performansından tam yararlanamazsanız yine FPS düşüşleri yaşayabilirsiniz.

BIOS, Windows, NVIDIA sürücüleri güncel değilse güncelleyin.
AMD Chipset Driver yüklü değilse anakartın sitesinden indirip kurun. Bilgisayarın Windows ile daha uyumlu çalışmasını sağlar.

Denetim masasından güç ayarlarının doğru olmaması bazen bilgisayarın performansını etkiliyor.
1769967869987.png
Bu resimdeki ayarları yapın.

Ekran kartının tam modelini yazmamışsınız. Yazsanız daha iyi olurdu.
Anakartın sitesinden baktım:
1769968111531.png

Ekran kartı yuvasının 3.0 olduğunu gördüm. Bu da dropların sebebi olabilir.

Monitör 1080P mi, 2K mı?
Yazmazsanız bilemeyiz.
2K monitörlerde 8 GB VRAM yetmiyor. Muhtemelen 1080P'dir diye tahmin etmemiz gerekiyor.
8 GB VRAM bazı oyunlarda 1080P'de olsa dahi sorun yaşatabiliyor.
Ayrıca anakartın PCIe 3.0 ekran kartı yuvasına sahip olması anakart kaynaklı darboğaza sebep olarak FPS düşüşüne sebep olması anormal durum değil. Oyundan oyuna değişir ama bazı oyunlarda almanız gerekenden daha düşük FPS veya bahsettiğiniz FPS drop (ani drop, ani FPS düşüşü) olayının sebebi olabilir.

Anlıyorum sistem ucuza gelsin diye uygun fiyatlı anakart almışsınız ama araştırmadan yapmışsınız muhtemelen bunları.

1769968870359.png

Burada 2K test sonuçları var. Ancak görüldüğü üzere PCIe 3.0 sadece 16 GB VRAM ekran kartına fazla FPS kaybı yaşatmıyor. 1080P olsa dahi bazı grafik özelliği yüksek oyunlarda 8 GB VRAM tıkanmalara sebep oluyor. Bir de anakart kötüyken ve sistem RAM'lerinden sistem ek RAM kullanmaya çalıştığı zaman performans kaybına yol açabiliyor.
İşlemciniz 5700X olduğu için ekran kartı slotu PCIe 4.0 olan anakart alsanız bu kayıplar daha aza inebilir. Belki de sorunu bu çözecek. Belki PSU almak işe yaramayacak.

Sorunu yanlış yerde ararsanız, çözümü doğru bulamayabilirsiniz.
PSU'dan kaynaklanabilecek durumlar ise:
Sisteme stabil olmuyorsa yetersiz güç verme gibi durum olabilir.
O taktirde bilgisayar nasıl tepki verir?
Mavi ekran verir, mavi ekran vermeden kapanır, reset atar, kapanır açılır... Benzeri tepkiler verir. O zaman PSU'dan diyebilirsiniz.

Anakartın işlemci güç besleme fazları veya VRM yapısı yetersiz ise bu PSU'dan kaynaklandığı anlamını taşımaz.
Anakartın kendinden de kaynaklı olabilir. O zaman da işlemci düzgün çalışmadığında sistemde genel anlamda bir sorun veya yavaşlık yaşarsınız. FPS düşüşü şeklinde bir tepki vermez. Tam yüke hiç girememe gibi bir durum oluşması lazım. FPS çıkmaz ki düşsün. Sizin sorununuz bu değildir demek istiyorum.

Isınmaya bağlı FPS düşüşleri mümkündür. İşlemci soğutucunuzu belirtmemişsiniz. İşlemci ısınıyorsa throttle yaparak gücünü kısar ve daha fazla ısınmamaya çalışır. Böyle bir durum var mı bilmiyoruz. Sıcaklıkları paylaşmamışsınız.
Anakartın veri aktarım noktalarının ısınmasına bağlı da FPS düşüşleri mümkündür. Ancak bunu tespit etmek ev kullanıcısı için çok zor.

Aslında bu kadar uzun yazmama gerek yoktu.
MSI Afterburner ile oyun içi fotosu çekseniz sıcaklık, CPU-GPU kullanım yüzdeleri, fan hızları, CPU alt çekirdeklerinin kullanım yüzdesi, FPS gösterip paylaşsanız sorunun neyden kaynaklandığını anlamak daha kolay olabilir. Özellikle FPS drop yaşandığı sırada işlemci çekirdek kullanımının ve ısılarının ne durumda olduğunu görsek iyi olurdu.

• Beğen
Reactions: GNU

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri