Soru Pump_Aio Girişi Olmayan Prime B550M-A Anakarta Sıvı Soğutma Kablolama Montajı Ve Fan Ayarları Nasıl Olmalı?

hasanhd29

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Arkadaşlar selamlar
R5 5600 işlemcime deepcool le520 model sıvı soğutucusunu aldım. Anakart üzerinde pump_aio girişi olmadığı için pompa fan girişini cpu_fan’a, radyatör fanlarını da kutudan çıkan fan çoklayıcıyla cpu_opt’a bağladım. Anakart üzerindeki cha_fan1’e arka egsoz fan ve cha_fan2 de öndeki 3 fan bağlı.
Biosta qfan controlde cpu_fan turbo, cha fanlarımda full speed durumda. Görsellerde de paylaştım gibi anladığım kadarıyla pompa fanı boşta ve yükte de 2400 rpm lere yakın fullspeed de çalışıyor turbo ayarlı olmasına rağmen.

Sormak istediğim bu şekilde montajlama doğru olmuş mu? Bir de fan ayaları (özellikle radyatör fanları) nasıl olmalı?

Bu arada işlemciye sabit 4.6ghz ve -15 undervolt değerleri girmiştim biostan. Oyunlarda max 65-70 arası sıcaklık gördüm ve fanlarda sadece radyatör fanı bazen belli bir süre 2000rpm lere çıkıp düşüyor, diğerleri yine sabit.

Ekli dosyalar

• 06F05F1B-9621-4A8C-A96A-B8471B426899.jpeg
    06F05F1B-9621-4A8C-A96A-B8471B426899.jpeg
    4.2 MB · Görüntüleme: 15
  • C6F5797E-05C8-4336-923F-646CE7FD0646.jpeg
    C6F5797E-05C8-4336-923F-646CE7FD0646.jpeg
    2.8 MB · Görüntüleme: 16
  • 707E8A45-9728-4DE7-A0C9-68EBF8883AF9.jpeg
    707E8A45-9728-4DE7-A0C9-68EBF8883AF9.jpeg
    4.7 MB · Görüntüleme: 16

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
736
cpu_fan ----------------- Pump-pompa buna bağlı
cpu_op fan ------------- Radayatör fanları burada çoklayıcı ile toplamda iki fan
cha_fan1 --------------- Arka ekzoz fan
cha_fan2 --------------- Kasanın önündeki üç fan çoklayıcı ile bağlı.

Bir sorun görülmüyor. Anakartın fan soketlerine göre olabilecek en uygun şekilde bağlamışsınız.
Son bir kez görerek kontrol edeyim derseniz buradaki sayfanın en altında: Şematik bağlantı görüntüsü

Anakarttaki bütün fan girişleri erkek PWN özellikli (sıcaklığa göre otomatik fan hızını ayarlama)

İş geriye kalan olarak bu soketlere bağlanacak fanların 4 pin PWN ÖZELLİKLİ olup olmamasına kalacaktır.

Soğutucu pompa :
Pump Connector 3-pin özellikli
Pump Speed 2400 RPM±10% --- sabit hızda görülüyor.

Soğutucu fan connectör:
Fan Connector 4-pin PWM bu PWN özellikli sabit hızda değil.
Fan Speed 500~2250RPM±10% fan devirleri bu aralarda gidip gelebiliyor.

Kasa fanlarına bir bakın bunlarda da 4 pin giriş özelliği varsa bunlar da PWN özellikli dir.

Bütün hepsi kasa fanları + Soğutucu anakart üzerinden bağlandığı için avantaj. Hepsini BİOS üzerinden görebilmeniz ve fan eğrisi ile ayarlayabilmeniz olanağı doğacaktır. Tabi PWN özellikli olanları.

ASUS anakartlar için ASUS AI Suite 3 yazılımı var. Bunda FAN expert yazılımı dahildir. Bunun üzerinden de önce fan tunning çalıştırarark, sonra da isteğe göre grafik fan eğrisi ile biosa girmeden de yapabilirsiniz. Bu açıdan kolylık sağlar.

KS

hasanhd29

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
cpu_fan ----------------- Pump-pompa buna bağlı
cpu_op fan ------------- Radayatör fanları burada çoklayıcı ile toplamda iki fan
cha_fan1 --------------- Arka ekzoz fan
cha_fan2 --------------- Kasanın önündeki üç fan çoklayıcı ile bağlı.

Bir sorun görülmüyor. Anakartın fan soketlerine göre olabilecek en uygun şekilde bağlamışsınız.
Son bir kez görerek kontrol edeyim derseniz buradaki sayfanın en altında: Şematik bağlantı görüntüsü

Anakarttaki bütün fan girişleri erkek PWN özellikli (sıcaklığa göre otomatik fan hızını ayarlama)

İş geriye kalan olarak bu soketlere bağlanacak fanların 4 pin PWN ÖZELLİKLİ olup olmamasına kalacaktır.

Soğutucu pompa :

Soğutucu fan connectör:
Fan Connector 4-pin PWM bu PWN özellikli sabit hızda değil.
Fan Speed 500~2250RPM±10% fan devirleri bu aralarda gidip gelebiliyor.

Kasa fanlarına bir bakın bunlarda da 4 pin giriş özelliği varsa bunlar da PWN özellikli dir.

Bütün hepsi kasa fanları + Soğutucu anakart üzerinden bağlandığı için avantaj. Hepsini BİOS üzerinden görebilmeniz ve fan eğrisi ile ayarlayabilmeniz olanağı doğacaktır. Tabi PWN özellikli olanları.

ASUS anakartlar için ASUS AI Suite 3 yazılımı var. Bunda FAN expert yazılımı dahildir. Bunun üzerinden de önce fan tunning çalıştırarark, sonra da isteğe göre grafik fan eğrisi ile biosa girmeden de yapabilirsiniz. Bu açıdan kolylık sağlar.
Anladım hocam açıklayıcı olmuş anlatımınız faydalı oldu benim için teşekkür ederim.

Söylediğiniz fan için yazılımı bilmiyordum. Gerçi oyunlarda fps için arkada program çalışmasın diye pek yazılım da indirmiyorum. Ama kolaylık açısından iyi bir seçenekmiş.

Biostan cpu_fan ı kontrol ettiğimde radyatör fanlarını da etkiyormuş, oradan manuel ayar yapabilirim heralde. Bir de pompa fanının sürekli fullspeed de çalışmasının bi sakıncası var mı?

Kasa (Asus tuf 301) fanları da dediğiniz gibi 4 pin girişliymiş biosta fullspeed de DC moddaymış, PWN seçeneği de var. Bunları da o modda mı kullanmalıyım ozaman?

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
736
''Söylediğiniz fan için yazılımı bilmiyordum. Gerçi oyunlarda fps için arkada program çalışmasın diye pek yazılım da indirmiyorum. Ama kolaylık açısından iyi bir seçenekmiş.''

Bu yazılım ki ASUS AI Suite 3,
Armoury Crate yazılımından farklıdır. İçinde Armoury Crate teki bir sürü gereksiz ıvır zıvır barındırmaz. Kaynak tüketimi son derece sınırlıdır.
Bakarsınız duruma göre tercihe bağlı isterseniz bir süre denersiniz

''Biostan cpu_fan ı kontrol ettiğimde radyatör fanlarını da etkiyormuş, oradan manuel ayar yapabilirim heralde. Bir de pompa fanının sürekli fullspeed de çalışmasının bi sakıncası var mı?''

Pompa fanı full speed te çalışması üreticinin teknik özelliği ile ilgili bir sıkıntı çıkarmaz. Yine de denemek için biostaki eğriyi ayarlayabilirsiniz ama sanmıyorum daha düşük değerlere ineceğini. Diğer markaların da çoğunda tam devir hızında çalışır.
Zaten 3-pin bağlantılı ve pompa devirinde tek 2400 devir vermişler.
Aşamalı olsa idi 1000-2400 devir arası vb birşey belirtirlerdi. PWN fanlarında olduğu gibi.

''Kasa (Asus tuf 301) fanları da dediğiniz gibi 4 pin girişliymiş biosta fullspeed de DC moddaymış, PWN seçeneği de var. Bunları da o modda mı kullanmalıyım ozaman?''

Elbette PWN moduna geçmek daha avantajlı olur. Pc oyunlar dışında sıcaklıklar düşükken kasa fanları daha düşük devirde çalışır. Gereksiz yere kafa ütülemez ve daha uzun ömürlü olur.
Bunları da biosta veya yazılımda görünmesi lazım. Buralardan sıcaklığa göre fan devir eğrilerini isteğinize göre ayarlayabilirsiniz

KS

hasanhd29

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
''Söylediğiniz fan için yazılımı bilmiyordum. Gerçi oyunlarda fps için arkada program çalışmasın diye pek yazılım da indirmiyorum. Ama kolaylık açısından iyi bir seçenekmiş.''

Bu yazılım ki ASUS AI Suite 3,
Armoury Crate yazılımından farklıdır. İçinde Armoury Crate teki bir sürü gereksiz ıvır zıvır barındırmaz. Kaynak tüketimi son derece sınırlıdır.
Bakarsınız duruma göre tercihe bağlı isterseniz bir süre denersiniz

''Biostan cpu_fan ı kontrol ettiğimde radyatör fanlarını da etkiyormuş, oradan manuel ayar yapabilirim heralde. Bir de pompa fanının sürekli fullspeed de çalışmasının bi sakıncası var mı?''

Pompa fanı full speed te çalışması üreticinin teknik özelliği ile ilgili bir sıkıntı çıkarmaz. Yine de denemek için biostaki eğriyi ayarlayabilirsiniz ama sanmıyorum daha düşük değerlere ineceğini. Diğer markaların da çoğunda tam devir hızında çalışır.
Zaten 3-pin bağlantılı ve pompa devirinde tek 2400 devir vermişler.
Aşamalı olsa idi 1000-2400 devir arası vb birşey belirtirlerdi. PWN fanlarında olduğu gibi.

''Kasa (Asus tuf 301) fanları da dediğiniz gibi 4 pin girişliymiş biosta fullspeed de DC moddaymış, PWN seçeneği de var. Bunları da o modda mı kullanmalıyım ozaman?''

Elbette PWN moduna geçmek daha avantajlı olur. Pc oyunlar dışında sıcaklıklar düşükken kasa fanları daha düşük devirde çalışır. Gereksiz yere kafa ütülemez ve daha uzun ömürlü olur.
Bunları da biosta veya yazılımda görünmesi lazım. Buralardan sıcaklığa göre fan devir eğrilerini isteğinize göre ayarlayabilirsiniz
Arka plandaki yazılımdan kastımı anlamışsınız hocam armoury crate çok yormuştu beni. Uygulamayı deneyeceğim mutlaka.

Teşekkür ederim bilgiler için sağolun.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri