R5 5600X sistem internette gezerken bile donuyor

007emin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Arkadaşlar başlıkta bahsettiğim problem şu şekilde meydana geliyor: Sistemim eski değil, sistem yaklaşık 6 ay içinde toplandı, oyun oynarken herhangi bir şekilde donma meydana gelmiyor ancak internette gezinirken ya da program yüklerken, video izlerken bilgisayar aniden donuyor, görüntülerde herhangi bir şekilde oynama yok, video izlerken sesi geliyor ancak görüntü ilerlemiyor, fare imleci çalışıyor sadece ancak hiçbir şekilde tıkladığım bir şey çalışmıyor, problemin meydana gelme süresi tamamen belirsiz, tak bir anda donuyor ve yeniden başlatmak zorunda kalıyorum. PC'de hiç OC yapmadım, Driver'lar ve BIOS güncel, RAM testi ve harddisk-ssd testleri yaptım ve bir sorun ile karşılaşmadım. Ayrıca şöyle bir durumda var, bilgisayarımdaki ışıklar(ekran kartındaki, anakarttaki, sıvı soğutucudaki vs.) donma meydana geldiğinde senkronize olarak ayarladığımda hepsinin ışığıda donuyor ancak senkronizeyi kapattığımda ve donma meydana geldiğinde anakartın ışığı dışında diğer ışıklarda herhangi bir donma gerçekleşmiyor. Bu yoldan çıkarsak eğer sorunun anakarttan kaynaklandığına ulaşabilir miyiz? Bu durumu test edebileceğim bir program var mıdır? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Sistem :
Anakart: ASUS ROG STRIX B550-F
işlemci: AMD Ryzen 5 5600X
ekran kartı: ASUS TUF RTX 3070 Ti
RAM: Corsair Vengeance LPX 16 GB(2x8GB) 3000MHz
hard disk: Seagate Barracuda 2TB
SSD: Gigabyte 2.5" 240GB SATA3 SSD SSD: Samsung 980 sapsı 1 TB
sıvı soğutucu: NZXT X63
kasa: NZXT S340
PSU: Corsair RM850 850W 80+Gold
işletim sistemi: Windows 11.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Büyük ihtimalle ya Windows 11 yada bir sürücü hatanız var. Zaten çoğu bileşen testini yapmışsınız başka bir şeye gerek yok. C > Windows > Minidump klasöründe dosya varsa arşivleyip paylaşın. Yoksa büyük ihtimalle bir Windows 11 sorunu yaşıyorsunuz demektir.

KS

007emin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Büyük ihtimalle ya Windows 11 yada bir sürücü hatanız var. Zaten çoğu bileşen testini yapmışsınız başka bir şeye gerek yok. C > Windows > Minidump klasöründe dosya varsa arşivleyip paylaşın. Yoksa büyük ihtimalle bir Windows 11 sorunu yaşıyorsunuz demektir.

Hocam yazdığınız yolda böyle bir klasör ya da dosya yok ancak ben aynı problemi W10'da da yaşadım. Ayrıca şunu da paylaşayım, benim windows'un kurulu olduğu ssd dramsiz, bu durum böyle problemlere yol açabilir mi?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Verdiğim yol mavi ekran hatalarının döküm dosyalarının oluştuğu yerdir. Windows 11 üzerinde siyah ekran sanırım renk ama aynı şey. Bazen bu rengi ve hata kodunu görmeden sistem sizin yaşadığınız gibi mavi ekran verebiliyor. O yüzden verdim o klasör yolunu ancak dosya yoksa ya dosya oluşacak kadar uzun bir hata süresi geçmiyor yada sistem direkt kitlenip işlem yapamadan kapanıyor demektir.

DRAM olmayan SSD disklerde bu tarz bir sorun kronik olarak olası değil. Yani bu bir sorun değil.

Aynı sorunu Windows 10 üzerinde de yaşıyorsanız donanımsal olabilir sorun.

• Bellek yani RAM testi için memtest86 kullandınız değil mi? Ayrıca belleklerinizin doğru soketlerde takılı olduğundan emin olun. Anakartınızda 2 bellek için tavsiye edilen soketler şema olarak gösterecek olursam .|.| şeklinde anlatabilirim. Çizgiler dolu olacak soketler ve nokta işaretleri boş soketler. Ayrıca RAM 'lerinizi XMP yani ASUS anakartlarda DOCP ayarı açık ve kapalı şekilde test edin. Sonuç farklı olursa frekans odaklı bir sorun var demektir.
  • Anakart güncel demişsiniz son sürüm Version 2423 bu olarak görünüyor kesin ve net güncel olduğundan emin olun.
  • Anakartınızda 3 adet disk var. M.2 + SATA + HDD şeklinde. Size tavsiyem C diski hangi diske kuruluysa sadece onun anakart ve disk arasındaki SATA veri bağlantısı takılıyken sistemi çalıştırın. Eğer işe yaramazsa port değiştirin. Yani M.2 veya SATA hangisiyse Windows kurulu disk farklı bir soketi kullanın. 

KS

007emin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Verdiğim yol mavi ekran hatalarının döküm dosyalarının oluştuğu yerdir. Windows 11 üzerinde siyah ekran sanırım renk ama aynı şey. Bazen bu rengi ve hata kodunu görmeden sistem sizin yaşadığınız gibi mavi ekran verebiliyor. O yüzden verdim o klasör yolunu ancak dosya yoksa ya dosya oluşacak kadar uzun bir hata süresi geçmiyor yada sistem direkt kitlenip işlem yapamadan kapanıyor demektir.

DRAM olmayan SSD disklerde bu tarz bir sorun kronik olarak olası değil. Yani bu bir sorun değil.

Aynı sorunu Windows 10 üzerinde de yaşıyorsanız donanımsal olabilir sorun.

• Bellek yani RAM testi için memtest86 kullandınız değil mi? Ayrıca belleklerinizin doğru soketlerde takılı olduğundan emin olun. Anakartınızda 2 bellek için tavsiye edilen soketler şema olarak gösterecek olursam .|.| şeklinde anlatabilirim. Çizgiler dolu olacak soketler ve nokta işaretleri boş soketler. Ayrıca RAM 'lerinizi XMP yani ASUS anakartlarda DOCP ayarı açık ve kapalı şekilde test edin. Sonuç farklı olursa frekans odaklı bir sorun var demektir.
  • Anakart güncel demişsiniz son sürüm Version 2423 bu olarak görünüyor kesin ve net güncel olduğundan emin olun.
  • Anakartınızda 3 adet disk var. M.2 + SATA + HDD şeklinde. Size tavsiyem C diski hangi diske kuruluysa sadece onun anakart ve disk arasındaki SATA veri bağlantısı takılıyken sistemi çalıştırın. Eğer işe yaramazsa port değiştirin. Yani M.2 veya SATA hangisiyse Windows kurulu disk farklı bir soketi kullanın. 

RAM için memtest86 kullandım evet ve xmp kapalı idi. Xmp'yi açarak tekrar denerim. Soketleri de doğru şekilde takmıştım. BIOS'ta güncel, bir sıkıntı yok onda da, ancak gerekli ise tekrar bir yükleme yapabilirim. Son dediğinizi tam olarak anlayamadım, yani demek istediğiniz şuanda W11 1TB'lık SSD'ye kurulu ve benim de harddiski ve sata ssd'nin bağlantılarını çıkarmam mı?

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri