MSI Tomahawk B650 ile 7800X3D kullanıyorum. RAM 6000 MHz CL30. Hangi parçadan kaynaklandığını test etmedim ama bilgisayar her açılışta 1-2 dakika aralığındaki süreyle gecikmeli açılıyor. Tek problemim bu, bilgisayar açıldıktan sonra diğer herşey düzgün çalışıyor. Başka bir sorunla karşılaşmadım.
Biraz araştırdığımda bunu yaşayan tek kişi olmadığımı fark ettim. Gecikme yaşayanların açılışta farklı bekleme süreleri olduğunu söyleyebilirim.
Sebep olarak RAM'in yüksek frekansta olması halinde işlemcinin bellek denetleyicisi yetersiz kaldığından söz ediliyor ve anakart uyumluluk sağlarken geç açılışa sebep oluyor deniliyor. Açıklaması ne olursa olsun bu problemin olduğunu hatırlatayım ve teknoloji geliştirenlerin saçmalığı olduğunu da ekleyim.
Ben önceki bilgisayarda oluşan arıza sonrası DDR5 sisteme geçeyim dediğimde pek araştırmadan almıştım. Sonuçları yaşayınca araştırmaya gitmiştim. Herhangi bir güncelleme ile de bu gecikmeli açılış sorunu giderilmedi.
Düşük frekanslı RAM alanlarda galiba bu sorun oluşmuyor. Ondan da emin değilim, yeteri kadar araştıramadım. Sorun olmayanlar bende sorun yok diye konu açmıyor.
Özetle işlemcinin bellek denetleyicisi ile alakalı sorun olduğu üzerinde duruluyor, yani işlemciden kaynaklı deniliyor.