Ram hızım kendi kendine düşürüyor

efendy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
1 buçuk aylık kasamda 2.kez ram hızımın kendi kendine hızının düşmesiyle karşılaşıyorum. Ram hızım her düştüğünde bilgisayarımı açarken siyah yazıların olduğu bir ekran geliyor. 3200 mhz ramleri,min hızı 2663 e düşüyor. XMP profili seçili biosta. Manuel olarak da ayarlamıştım ilk olduğunda. Bios ve windows güncel.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
BIOS piliniz bitmiş olabilir. Bu durumda ayar tutmaz anakart. Size tavsiyem öncelikle BIOS pilinizi değiştirin.

KS

efendy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
BIOS piliniz bitmiş olabilir. Bu durumda ayar tutmaz anakart. Size tavsiyem öncelikle BIOS pilinizi değiştirin.
1 buçuk aylık sistem pil bitmiş olması mümkün mü? Çünkü bios ayarlarına girdiğimde xmp ayarı halen aynı görünüyor. Manuel ayarım da 3200 mhz de

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Yok o zaman bu ihtimali eleyelim. Peki hızın düştüğünü nereden teyit ediyorsunuz. BIOS ayarlarınız XMP açık veya manuel 3200MHz olarak görünüyorsa siz hızı nereden kontrol ediyorsunuz ki bu 2663MHz hızı görüyorsunuz?

Ayrıca sistem bileşenlerinizi yazar mısınız.

KS

efendy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Yok o zaman bu ihtimali eleyelim. Peki hızın düştüğünü nereden teyit ediyorsunuz. BIOS ayarlarınız XMP açık veya manuel 3200MHz olarak görünüyorsa siz hızı nereden kontrol ediyorsunuz ki bu 2663MHz hızı görüyorsunuz?

Ayrıca sistem bileşenlerinizi yazar mısınız.

Palit rtx 3070
Biostar b550gtq anakart
Crucial balistix 3200 mhz
Amd r5 5600x
Cooler master 700W 80+ PS

Bilgisayarı açtığımda siyah bir ekran geliyor ne yazdığını hatırlamıyorum. Normalde biostarın biosa yönlendirme ekranı çıkar sadece sonrasında direk windows kilit ekranı ama her ram hızını düşürdüğünde arada bir de bu siyah ekranı gösteriyor ve reset atıyor gibi tekrar biostarın biosa geçme sayfasını gösterip pc yi açıyor. Sonrasında zaten görev yöneticisinden kontrol edebiliyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Bence anakartınızda bir sorun var. BIOS yada donanımsal olabilir. Bellek sorunu diyeceğim ama bellekte sorun olsa frekans düşmektense sistem hatası yani mavi ekran vs. verirdi. Ancak yine de test etmekte sorun yok. Belleklerinizi bir test edin bakalım sorun çıkacak mı. Test için bu memtest86 bağlantıdaki anlatımımı inceleyebilirsiniz.

KS

efendy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Bence anakartınızda bir sorun var. BIOS yada donanımsal olabilir. Bellek sorunu diyeceğim ama bellekte sorun olsa frekans düşmektense sistem hatası yani mavi ekran vs. verirdi. Ancak yine de test etmekte sorun yok. Belleklerinizi bir test edin bakalım sorun çıkacak mı. Test için bu memtest86 bağlantıdaki anlatımımı inceleyebilirsiniz.

Test ederim sorun çıkmazsa pil çıkarır takarım bios resetlerim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
BIOS reset işe yaramaz, güncelleme yada donanım odaklıysa. Ben donanımsal yada kurduğunuz BIOS sürümü ile alakalı olduğunu düşündüm daha çok ama bellek testide yapın tabi.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri