RAM HIZINI ARTTIRAMIYORUM

LeutherKlarr

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhabalar,
ASUS TUF GAMİNG B450 PLUS GAMİNG anakartım
Kingston fury 8gb x 2 cl17 3600 mhz RAM
BIOS üzerinden profile #1 yapıp, F10 yapınca  1. görseldeki gibi hata alıyorum sonra BIOS'a girince RAM hızının aynı olduğunu görüyorum. ( 2400 mhz ) 
RAM HIZINI NASIL ARTTIRABİLİRİM VEYA NEREDE YANLIŞ YAPIYORUM? 

Birde başlangıçta işlemci sıcaklığının 60 derecede olması normal midir? 

GÖRSEL 1 : https://prnt.sc/v5u358

GÖRSEL 2 : [font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]https://prnt.sc/v5u1gr[/font][/SIZE]

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Aldığınız hata XMP profilini anakart onaylamadığı için oluşuyor. Genelde bu sorun BIOS güncel değilse veya bellek anakart tarafından reddedilirse olur. Sizin BIOS sürümünüz 2202 kontrol ettim son sürüm olarak görünüyor. Yani BIOS sorununuzu çözmemiş görünüyor. Şu şekilde yapabilirsiniz bu XMP değerlerini manuel girebilirsiniz. Yani 3600MHz hız için sizin belleğiniz Timing değerlerinde 17-21-21-39 değerlerini kullanıyor ve 1.35V ile çalıştırıyor belleği. Bu değerleri manuel girerseniz işe yarayacaktır.

Birde sıcaklık konusuna gelirsek anakartınız işlemcinize fazla voltaj veriyor 1.417V yazıyor orada ki bu çok yüksek bir rakam. Undervolt işlemi yaparak o işlemci voltaj (CPU Core Voltaj) değerini düşürmeniz gerekiyor. Düşürebildiğiniz kadar düşürün ve stabil ve mavi ekran hatası vermeyen bir değer bulduğunuzda ki genelde 1.3V civarlarında normal değeridir ama her anakart ve her işlemcide değişir bu değer yani direkt 1.3V vermeyin stabil bir değer bulduğunuzda o değerde sabit kalabilir.

KS

LeutherKlarr

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Manuel olarak ayarlayamıyorum ki. DRAM Timing Control sekmesine girdiğimde 17 21 21 21 39 olarak değişmeyen sayılar sabit

+ / - tuşları ile ayarladım, teşekkürler. Sanırım deneme yanılma yolu ile yapmam gerek. 

Birde işlemci fan hızım 2766 rpm olarak çalışıyor. Bu değer diğerlerine göre fazla değil mi?

Hocam kusura bakmayın, ard arda sorular soruyorum. Ben işlemci voltajını direkt VDDCR CPU VOLTAGE offsett mod yaparak 0.05625 voltaj düşürdüm. Şuan core voltage değeri 1340-1400 arasında, direkt olarak voltaj düşürmem herhangi bir sorun yaratır mı?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Offest değilde Override yapıp direkt voltaj girebilirsiniz. Örnek olarak direkt 1.35V yazabilirsiniz bu modda. Deneme yanılma yöntemi ile yapmanız gerekiyor. Performans sorunu yaşamamak için voltaj düşürmeden önce Windows üzerinde Passmark Performans Test yazılımı ile Tests/CPU/All deyip Single Core ve Multi Core testi yapıp voltaj düşürmeden önce işlemciniz kaç puan alıyor buna bakın derim. Sonra Voltaj düşürdükten sonra aynı testi yeniden yapıp ciddi bir puan kaybınız olacak mı buna bakın. Birde işlemci bu voltaj ile çalışabiliyor mu mavi ekran vermeden bunu anlamak için OCCT gibi bir yazılım ile 15-20 dk. kadar işlemciyi yük testine sokun derim. Böyle böyle performans kaybı olmadan ve sistem hata vermeden ne kadar düşürürseniz o kadar sıcaklık düşecektir.

NOT : RPM değeri 2766 olarak yüksek ama bu 2 şeyden olabilir. Birincisi sıvı soğutma varsa ve pompa CPU fan kısmına bağlıysa bu pompa fanıdır ki onun yüksek devirde çalışmasında sorun yok sıvıyı döndürmesi için yüksek devir normaldir. Diğer şey BIOS üzerinden bakıyorsanız bazı sistemlerde Windows açılana kadar yüksek devirde çalışabilir fanlar buda pek sorun değil. Önemli olan sistem açıkken kaç RPM ile döndüğüdür.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri