RAM Tavsiyesi Ve Ram Sayısı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

SoundWaveSuperior675

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhabalar herkese.Öncelikle şu soruyla başlamak istiyorum.Anakartım Asus'un Tuf Gaming Z490-Plus modeli.Şimdilik 16 gb ram almayı düşünüyorum ama bunu uzun vadede 32 gb ram yapmayı düşünüyorum(render yapmayı düşünüyorum ve oyunların geliştikçe yüksek sistemler istemesinide varsayıyorum).Sizce şimdi tek 16 gb ram alıp ilerisi için bunu 2x16gb mı yapmalıyım yoksa ilk etapta 2x8gb ram alıp sonrasında bunu 4x8gb mı yapmalıyım?(4x8gb yapabiliyorsak tabi bazı forumlarda yapılabiliyor diye okumuştum) Bide önereceğiniz ram güvenilir bir markanın modeli olursa sevinirim :D .Şimdiden teşekkür ediyorum tavsiyeleriniz için.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Platform fark etmeksizin AMD yada INTEL vb. fark etmez anakart çipset yapısı bellek kanalı olarak kaç kanal destekliyorsa o kanal sayısında bellek kullanmak her zaman oyun ve iş kullanımını doğrudan performans olarak olumlu sonuçlar olarak sisteme yansır. INTEL ve AMD son kullanıcı platformu yani güncel olarak INTEL 'de B/H/Z çipsetleri ve AMD 'de A/B/X çipsetleri çift kanal bellek mimarisini kullanan platformlara sahipler. Yani bu çipsetlerden hangisine sahip olursanız olun sayı olarak 2 bellek her zaman daha fazla performans demek. Yani sorunuza gelirsek çift bellek performans için daha mantıklı bir karar olur ama birde şu konu var ki Render yapıyorum dediniz ki Render yazılımları eğer 3D/Video veya bu tarz işler odaklıysa ne kadar belleğiniz olursa o kadar iyi olur. Yani 4 slot RAM sınırınız olduğundan dolayı 8x4 yani 32 GB ile sınırlanmak sizin için dert olacaksa 16 GB tek modül kullanıp performanstan biraz taviz vermeniz mantıklı olur. Ancak kullandığınız yazılım ve iş tarzınıza göre sınır kavramı değişir. Eğer 3D odaklı render alıyorsanız 32 GB size yetmeyebilir ama Yayıncılık odaklı "Video" render alacaksanız 32 GB size yeter bunda sorun yok. Yani işin özeti 3D render alıyorsanız tavsiyem 16GB tek modül alıp performanstan yeni bir bellek alana kadar taviz verin. Yok eğer yayıncılık odaklı video edit/render işi yapacaksanız 32 GB yeterli bir kapasitedir bu iş ile uğraşacaksanız 2x8GB yapın belleğinizi.

TUF anakart kullanıyorsunuz TUF takılı belleklere bakabilirsiniz. Görsel uyum konusunda gayet iyi seçim olur. INTEL platformunda RAM frekansı önemsizdir 3000/3200MHz CL14/CL15 yada CL16 bir bellek almanız yeterli olacak. 

RAM için marka modele gelecek olursak marka olarak size aşağıdaki markaları önereceğim.

Başta TEAM ve PATRIOT markaları olmak üzere G.Skill, ADATA/XPG, Corsair, Crucial Ballistix, Kingston/HyperX, Thermaltake, Gigabyte markalarını öneririm. Bu markalar RAM modüllerinde ömür boyu garanti veriyor. Model olarak önerim yok markaların her ürünü gayet iyidir. Gerisi bütçe ve zevk meselesi. Sadece şunları söylemem gerekirse markaların ürünleri her markada olduğu gibi kaliteye göre sınıflandırmaları mevcut. Size bu önerdiğim markaların en tepe ve bir altındaki sınıflandırmalarını yazacağım gerisi bütçenize kalmış bir durum.

TEAM : XTREEM serisi en tepesi ve bir altında XCALIBUR ve NIGHT HAWK serisi var.
Patriot : VIPER Serisi en tepesi ve bir altında STEEL serisi var.
G.Skill : Trident-Z serisi en tepesi ve bir altında Sniper X serisi var.
ADATA/XPG : SPECTRIX D80 serisi en tepesi ve bir altında SPECTRIX D60G serisi var.
Corsair : DOMINATOR PLATINUM serisi en tepesi ve bir altında VENGEANCE PRO serisi var.
Crucial Ballistix : Ballistix MAX serisi en tepesi ve bir altında Ballistix serisi var.
Kingston/HyperX : PREDATOR serisi en tepesi ve bir altında FURY serisi var.
Thermaltake ailesinde bir seri var oda Toughram ki zaten en tepe seviyedeki ürünlerine verdiği bir isimdir bu.
Gigabyte ailesinde bir seri var oda Aorus ki zaten en tepe seviyedeki ürünlerine verdiği bir isimdir bu.

KS

SoundWaveSuperior675

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bir fikir edindim ne yapacağımla ilgili.Sadece son olarak şunu sormak istiyorum bilginin havada kalmaması için.Ramleri 4x8gb yaparsak(hepsinin frekansının ve cl değerlerinin eşit olduğunu varsayarsak) bir sıkıntı yaşar mıyız veya dual channel özelliğinden tam manasıyla bir verim sağlanabilir mi yoksa bu dual channel özelliği sadece çift ram kullanımında mı etkili oluyor?

Enes Yavuz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tüm slotları doldurmanıza gerek yok sadece 2 slot ile 16 GB ram koyarak toplam 32 GB ram ile çok yüksek performanslara ulaşırsınız.Ama dediğinizi yaparsanızda çok az bir fark oluşmaktadır.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
SoundWaveSuperior675' Alıntı:
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler doğrultusunda bir fikir edindim ne yapacağımla ilgili.Sadece son olarak şunu sormak istiyorum bilginin havada kalmaması için.Ramleri 4x8gb yaparsak(hepsinin frekansının ve cl değerlerinin eşit olduğunu varsayarsak) bir sıkıntı yaşar mıyız veya dual channel özelliğinden tam manasıyla bir verim sağlanabilir mi yoksa bu dual channel özelliği sadece çift ram kullanımında mı etkili oluyor?
Dual Channel özelliği şöyle çalışıyor 4 slot bellek var ama 2 bellek birleşip daha hızlı bir veri aktarımı sağlıyor diğer 2 bellekte aynı şekilde çalışıyor yani 4 RAM slotunu doldurmanız ile 2 bellek solotunu doldurmanız arasında performans farkı yok. Önemli olarak sayıyı minimum 2 yapmaktır.

İstediğiniz biçimde kullanabilirsiniz buda sorun değil 4x8 veya 2x8 yada benzeri her kombinasyon olur.

KS

SoundWaveSuperior675

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Kingston Hyperx'in Fury 32gb(2x16) 3200 mHz 16CL'lik ramini fiyat olarak uygun bir seviyede olduğu için sipariş verdim.Gerekli cevapları aldım konuyu kapatabilirsiniz.[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Teşekkürler yardımlarınız için.[/font]

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri