RESET ATMA SORUNU

Ercan Kılıç

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
merhaba arkadaşlar sistemi yeni topladım.tüm kurulum güncellemeleri yaptım. ve bir tane oyun açtım 15-20 dk sonra sistem yeniden başlatma yaptı daha sonra ekran kartını furmark testine soktum 75 derece de sabit 10dk toplamda 17 dk testte kaldı kapanma yapmadı fakat esc tuşuna basınca yine reset attı acaba nerede sıkıntı var  2 yer ile ilgili olabilir mi bunlar 1 ramlere xmp ile 2133 den 3200 e çekince voltaj değeri [font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]1.20v  iken[/font] kırmızı işaretle  1.35v oluyor bu normal mi ben onu tekrar 1.20v ye aldım 2.nokta ekran kartı için 8+6 pin girişi var rx590 nitro. Güç kaynağımdan çıkan tek kabloda 8+8 pin girişi var  ben onu ekran kartına bağladım HER İKİ UCUNU acaba bu şekilde yeterli güç çekemiyor mu yoksa çekebilir mi PSU da ekstra 8 pin çıkışım var ekran kartına ayrı ayrı kablolarla mı güç versem bir sorayım dedim Isı değerlerinde oyun oynarken 70-75derece ekrankartı 62-67derece işlemci sıcaklığı var sorun ne olabilir

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sisteminizde güç sorunu olabilir. Reset attıracak kadar yetersiz güç kaynağı tercih etmediyseniz yada eksik kablolama yapmadıysanız sorun olmaması gerekir.

Şimdi önce ekran kartı güç girişi olarak 8+6 pin girişi aynen bağlamalısınız. PSU 'da 6+2 pin olan 8 pini tamamlayan kablolar veya üzerinde yazar bazı PSU 'larda tek 8 pin ekran kartı kablosuda olur ama kitapçığından bakın PSU 'nun mutlaka hangi kablo hangisinin bu kablolar Ekran kartı içindir tek kablodan veya ayrı ayrı fark etmez güç girişi eksik kalmasın ve doğru kablolar kullanılsın yeterli. Aynı şey anakart işlemci güç girişleri içinde geçerli tek 8 pin yada 4+4 pin olan kablolar işlemci içindir. Bunlar eğer anakartınıza eksik bağlanmadıysa bazı anakartlarda 4 pin veya 8 pin yada 8+4 veya 8+8 pin işlemci güç girişleri olur bunlar eksik kablo yada yanlış kablo ile bağlanmamalı ki zorlamazsanız zaten başka kablo uymaz buraya. Bunlar haricinde güç olarak kaliteli bir PSU 80+ sertifikası olmalı RX 590 için en az 500W bir güç kaynağı gereklidir. Kalitesiz bir ürün güç dengesizliği gibi şeylere izin verir buda bu reset vs. olaylarını tetikler buna da dikkat edilmeli.

RAM olayına gelirsek XMP olarak adlandırılan olay hazır OC ayarıdır ve doğal olarak OC işleminde Voltaj arttırımu yapılır. Bu XMP açma işlemi çok doğaldır her anakartta mutlaka yapılmalı. Tabi XMP ayarının frekans seviyesi anakart tarafından desteklenen hızı geçmiyorsa ki INTEL B360/B365 anakartlar haricinde bir anakartta bu 3000 MHz hıza takılabileceiğiniz yeni nesil bir sistem yok. Sadece bu söylediğim anakartlarda 2666 Mhz hızdan yukarısına çıkamazsınız. Açmanız voltaj yükselmesi vs. bunlar takılacak mesele değil RAM XMP ayarında.

RAM olarak birde şuna dikkat edilmeli, anakartta RAM sayısına göre RAM 'lerin takılacağı yerler yazar. Örneğin 2 slot varsa ve tek RAM varsa o tek RAM 'in takılması gereken slot vardır ikisine de takılmaz tekinde sorunsuz çalışır. Aynı şekilde 4 slot varsa ve 2 RAM varsa hangi ikisine takılması gerek o yazar anakartta bunu kontrol edin.

Son olarak montajlamayı kim yaptıysa iyice tüm sistemi kontrol etmeli tekrar işlemci montajı tekrar kontrol edilmeli macun doğru sürülmüşmü akmış mı çevresine veya işlemci soğutucusu çok sıkılıp işlemciye gereksiz baskı oluşturmuş mu bunların kontrol edilmesi gerek.

Daha sonra tüm sistem kabloları kontrol edilmeli yanlış veya eksik bir kablo var mı bakılmalı.

KS

Ercan Kılıç

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Sistemim
R5 3600
Asrock b450m pro4
Xpg spectrix D60G (2x8)16gb 3200 mhz ram
Rx590 nitro 8gb 256 bit e.kartı mevcut
Sistemi kendim kurdum daha önce de bir kaç sistem kurmuştum arkadaşlara onlar sorunsuz çalışıyor ancak bu xmp sistemini(voltaj artırma azaltma durumlarına pek hakim değilim) vdiğer yandan  8+6 girişli ekran kartını ilk defa monte ettim doğal olarak bu bir sorun oluşturdu kafamda  ayrıca  sistem yeni macun da doğal olarak  yeni  sistemimde seasonic 750w 80+bronze modüler psu var evet tüm kablolamada hangi kablo ne için yazıyor bunları doğru bir şekilde taktım stok fan kullanıyorum aşırı sıkma yapmadım o yönde de bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. bugün biostan ram voltajını 1.30 a çektim ekran kartına güç kaynağından 2 ayrı kablo ile güç girişi verdim ve yaklaşık 1.5-2 saat oyun oynadım şükür kapanma yapmadı şimdilik sorunum kalmadı

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sorununuz RAM odaklı siz manuel OC yapıyorsunuz sorununuz bundan dolayı böyle oluyor bence. Sadece XMP açıp kaydet çık yapacaksınız Voltaj vs. ayarları ile oynamanız gerekmiyor bu konuda yanlış yapmışsınız. Büyük ihtimalle voltaj ile oynadığınız için RAM hata veriyordu daha önceden. Şuan 1.3V ile dengeli bir voltaj yakalamışsınız ama dediğim gibi XMP açıp en stabil şekilde sorunsuz kullanırdınız zaten. Eğer sadece XMP açınca yine bur sorun oluyorsa o zaman RAM 'leri doğru RAM slotlarına takmıoyrsunuz demektir bunu da kontrol edin. 2 RAM hangi 2 slota takılır bu yazar anakart kitapçığında.

KS

Ercan Kılıç

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
XMP yi açtığımda voltaj değeri 1.35v ye çıktı anakart sisteminde bu kırmızı işaret ile gösterilince bazı arkadaşlar da eğer kırmızı yanıyorsa bu yüksek voltaj uyarısıdır dedi bu yüzden voltaj ile oynadımmbaşka bir ayar ile oynamadım zaten sonra tekrar 1.30v alınca uyarı vermedi slotları klavuzdan baktım şuan dual olarak çalışıyor sistemde de uğur bey onda sorun olduğunu düşünmüyorum eğer yine sorun yaşarsam yazarım buradan şuan farklı oyunlar testler yapıyorum tabi en iyisi oyun sistem tümüyle çalışıyor sonuçta. Ancak bir sorum var eğer ramler düşük voltaj ayarlandı diye belli performasla mı çalılır yoksa çıkabileceği en üstü frekansı düşük voltajda da zorlar mı bir de anakart kırmızı yazıyla 1.35v ta uyarı veriyor buna yani xmp nin kendi ayarlarına dönsem anakart zarar görür mü bir de 1.30v ile sorunsuz çalışıyorken(kapanma yapmıyor en azından fps ler de gayet iyi oyunlarda) 1.35v ye gerek var mı

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Anakartta bir RAM tanımama yada BIOS sorunu olabilir bence anakart firmasına Mail atın veya teknik desteği ile konuşun.

Eğer FPS sorununuz ve genel bir sistem sorunu yoksa dert edilecek bir durum yok. 1.3V ile kullanamaya devam edebilirsiniz. Ancak frekans seviyesi olarak düşüş olabilir bunu bir kontrol edin.

Başlata CMD yazın ve Komut İstemini Yönetici olarak çalıştırın. Daha sonra wmic memorychip get speed bu kodu yazıp ENTER tuşuna basın size RAM 'in hız değerini gösterecek.

KS

Ercan Kılıç

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Uğur bey bios son sürümde anakart ramleri destekliyor listesine baktım tüm testleri yaptım en az yarım saat bu furmark passmark benchmark occt vs hiç sorun çıkarmadı takılma donma hata vermedi oyunlarda yayın bile yaptım tık olmadı yalnız bus similator 18 oyununu oynarken yaklaşık 30dk sonra ekrandan bir ses geliyor kapanıyor sadece buboyunda oluyor acaba monitörde vga dönüştürücü kullanıyorum 25tl lik ondan kaynaklı reset atıyor olabikir mi daha önceki kasa varken de bu ekran hatası oluyordu ekran karıncalanıyordu ancak ben reset atuyordum şimdi otomatik reset atıyor ve ses aynı şekilde çıkıyor eski kasa ile yeni kasada bubhata verirken ısı değerleri
işlemci 65-71 °C
Ekrankartı 67-75 °C oyuna göre değişiyor

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Dönüştürücü sorun olabilir oyundaki sinyal aktarımları FPS değerine göre değişir demek ki o sorun olan oyunda frekans farkından dolayı sorun yaşıyor olabilirsiniz dönüştürücü görüntü gitmesine sebep olur ancak sistemi kilitlemez yada reset attırmaz o başka bir sorun. Monitör odaklı bir sorunda sisteme reset attırmaz genelde sistemin kendisinden kaynaklıdır sorun. Ben ekran kartınızda bir sorun var gibi duruyor başka ekran kartı ile deneme şansınız varsa deneyin derim.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri