Router Karşılaştırma/Sorun ve Tavsiye...

Rakkate

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba Arkadaşlar,

Açıkcası youtube kanalınızı bir süredir sıklıkla olmasada takip ediyordum ancak bir forum olduğundan habersizdim. Asus Rog Rapture gt-ax i araştırırken youtube de tekrar rastladım. Hem bu routerle hemde alternatifleri ile ilgili sorularım olacak. Bilgili ve tecrübeli arkadaşların yardımlarını beklemekteyim.

Evimde uydunet kullanmaktayım. Uydunet in stock modemlerini herkes bilir. Uzun zamandır süren wii-fii sinyal soruna bir çözüm getirmek adına arayışa girdim ve asus rt-ac5300 almaya karar verdim. Aldımda ürünün performansını ve vaadettiklerini doğru düzgün bir kaynaktan doğrulayamadığım için ikinci el aldım. 1 yılı aşkın bir zamandır kullanıyorum. kablosuz ağ sorunum büyük ölçüde çözüldü. Hatfa da bir kere kapatıp açmak gerekiyor hepsi bu. Ancak dün başıma tuhaf birşey geldi. sizinle hep bu tuhaflığı paylaşıp hemde nedenlerini sormak isityorum.
Söylediğim gibi yeni tabirle :) setup ımda standart uydunet modem, asus rt-ac5300 router 2 adet TP-LINK TL-SG1008D GIGABIT 8 PORT SWITCH var. Büyük bir arşivim var (100 tb ın üzerinde) arşvimi harici HDD üzerinde saklıyorum. Kısa bir zaman önce tüm yedeklerimi WD MY Cloud lar üzerine taşıdım. Bağlantımı da ethernet üzerinden yapıyorum. Dün asus routerimi resetlemekten vazgeçmek için daha önce bi arkadaşımdan denemek için aldığım TP-LINK ARCHER C58HP 450MBPS+867MBPS KABLOSUZ-AC 4 PORT ROUTER/RANGE EXTENDER/AP routeri asus rt-ac5300 sökerek yerine taktım. kablosuz ağ iyi bağlantıda bir sorun yok. ayrıca resetlediğiniz zaman kendine gelmesi asusa göre neredeyse 5 katı daha hızlı. Ancak tesadüf buya harici disklerimden birine bir network üzerinden bir transfer yapmam gerekti. Bi kaç defa denememe kontrolleri çok dikkatli bir şekilde yapmama rağmen aktarma hızı 11 MB/S nin üzerine çıkmadı. TP Link archer i söküp asus rt-ac5300 tekrar taktım. aynı aktarmayı tekrar denedim aktarma hızım 100-110 MB/S di. TP link neredeyse 20 saat de aktarma yapacaktı. Asus 1 saatte bitirdi. router a gelen bütün ekipmanlar kablolar dahil herşey aynı aktarma yaptığım veriler bile aynı. sadece router ler değişti ve aralarındaki korkunç farkı yukarıda yazdım. Sizce bunun sebebi ne olabilir. ikinci olarak da. youtube de inceleme ve tanıtımını yapıtğınız asus rog rapture rotuter i ac5300 ile kıyasladım. dahili hafıza ve ram dışında ciddi bir fark göremedim. aktarma hızımın artması açısından bu router e geçmemi önerirmisiniz ?
ilginize ve yorumlarınıza şimdiden teşekkür ederim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Rakkate' Alıntı:
Merhaba Arkadaşlar,

Açıkcası youtube kanalınızı bir süredir sıklıkla olmasada takip ediyordum ancak bir forum olduğundan habersizdim. Asus Rog Rapture gt-ax i araştırırken youtube de tekrar rastladım. Hem bu routerle hemde alternatifleri ile ilgili sorularım olacak. Bilgili ve tecrübeli arkadaşların yardımlarını beklemekteyim.

Evimde uydunet kullanmaktayım. Uydunet in stock modemlerini herkes bilir. Uzun zamandır süren wii-fii sinyal soruna bir çözüm getirmek adına arayışa girdim ve asus rt-ac5300 almaya karar verdim. Aldımda ürünün performansını ve vaadettiklerini doğru düzgün bir kaynaktan doğrulayamadığım için ikinci el aldım. 1 yılı aşkın bir zamandır kullanıyorum. kablosuz ağ sorunum büyük ölçüde çözüldü. Hatfa da bir kere kapatıp açmak gerekiyor hepsi bu. Ancak dün başıma tuhaf birşey geldi. sizinle hep bu tuhaflığı paylaşıp hemde nedenlerini sormak isityorum.
Söylediğim gibi yeni tabirle :) setup ımda standart uydunet modem, asus rt-ac5300 router 2 adet TP-LINK TL-SG1008D GIGABIT 8 PORT SWITCH var. Büyük bir arşivim var (100 tb ın üzerinde) arşvimi harici HDD üzerinde saklıyorum. Kısa bir zaman önce tüm yedeklerimi WD MY Cloud lar üzerine taşıdım. Bağlantımı da ethernet üzerinden yapıyorum. Dün asus routerimi resetlemekten vazgeçmek için daha önce bi arkadaşımdan denemek için aldığım TP-LINK ARCHER C58HP 450MBPS+867MBPS KABLOSUZ-AC 4 PORT ROUTER/RANGE EXTENDER/AP routeri asus rt-ac5300 sökerek yerine taktım. kablosuz ağ iyi bağlantıda bir sorun yok. ayrıca resetlediğiniz zaman kendine gelmesi asusa göre neredeyse 5 katı daha hızlı. Ancak tesadüf buya harici disklerimden birine bir network üzerinden bir transfer yapmam gerekti. Bi kaç defa denememe kontrolleri çok dikkatli bir şekilde yapmama rağmen aktarma hızı 11 MB/S nin üzerine çıkmadı. TP Link archer i söküp asus rt-ac5300 tekrar taktım. aynı aktarmayı tekrar denedim aktarma hızım 100-110 MB/S di. TP link neredeyse 20 saat de aktarma yapacaktı. Asus 1 saatte bitirdi. router a gelen bütün ekipmanlar kablolar dahil herşey aynı aktarma yaptığım veriler bile aynı. sadece router ler değişti ve aralarındaki korkunç farkı yukarıda yazdım. Sizce bunun sebebi ne olabilir. ikinci olarak da. youtube de inceleme ve tanıtımını yapıtğınız asus rog rapture rotuter i ac5300 ile kıyasladım. dahili hafıza ve ram dışında ciddi bir fark göremedim. aktarma hızımın artması açısından bu router e geçmemi önerirmisiniz ?
ilginize ve yorumlarınıza şimdiden teşekkür ederim.

Asus RT-AC5300 vs TP-Link Archer C58HP yapalım size aradaki hız farkının sebeplerini açıklayalım.

Asus RT-AC5300: Anten sayısı olarak 8 adet antene sahip buda daha net ayrım, yayın ve daha az sinyal kaybı demek. Bu sayı C58HP modeminde 3 adet.

Asus RT-AC5300: Anten olarak 2.4 ve 5.0 ghz hızlarda 4x4 olarak kullanıyor bu antenleri yani veriyi eğer tek cihaz varsa 8 anten olarak 2 kanaldan iletiyor. Eğer 2 cihaz varsa 4 'e 4 şekilinde ve bu şekilde cihaz sayısı arttıkça bölmeye devam ediyor. Ancak yük dağılımı ihtiyaç en fazla hangi cihazdaysa anten sayısının büyük kısmını o cihaza aktarıytor buda çok daha hızlı bir veri aktarım sinyali demek oluyor.

Asus RT-AC5300: ASUS bu modelde 2.4 ve 5.0 ghz hızlarının ikisi içinde anten sayısını arttırarak menzil ve engel ulaşımını minimuma indirmiş. Normal bir cihazdan kat ve kat daha net sinyal alabiliyor bu sayede. C58HP de yapısından dolayı bu şekil bir artı söz konusu değil.

Asus RT-AC5300: Daha güçlü bir işlemcisi var 2 çekirdek 1.4ghz hızında buda bağlantı verilerinin cihaz kaynaklı gecikmesini çok azaltan bir unsur. C58HP modeminin işlemci özelliklerini bulamadım ama %100 çok daha düşük bir işlemcidir.

Asus RT-AC5300: ASUS bu modelde Wi-Fi Yayını olarak 3 Band teknolojisini kullanıyor. Buda 2 adet 5 ghz ve 1 adet 2.4 ghz yayını aynı anda yapabiliyor anlamına geliyor. C58HP modelinde 2 Band kullanılıyor buda aynı anda yayın yok demek, sadece 1 adet 5 ghz yada 2.4 ghz yayın yapılabiliyor birisi seçilmeli yani.

Asus RT-AC5300: RAM olarak 512 mb RAM var yine geniş bellekleme alanı sayesinde cihaz kaynaklı hız kaybı azalıyor. Yine C58HP modelinin bu verisini bulamadım. Özellikle yazmadıkları için ne sitelerinde nede başka bir yerde çok daha düşük olarak varsayıyorum.

Asus RT-AC5300: ASUS çok daha yüksek veri hızları sağlıyor şöyle ki: ASUS Veri Hızı (2.4 GHz) 1000 Mbps ve Veri Hızı (5 GHz) 4334 Mbps hızları destekliyor. Bu değerler C58HP modelinde sırasıyla 450 Mbps ve 867 Mbps olarak verilebiliyor.

NOTBu hız olayı şu şekilde, ASUS model için konuşuyoruz verilen yayındaki hız değeri 2.4 ghz için 4334 Mbps olarak belirtilmiş bu sanılanın aksine internet hızını değil aktarım hızlarını yanısıtıyor. Bunu şu şekilde açıklayayım. 100 Mbps internetiniz var 1000 Mbps hıza 10 adet 100 Mbps internetinizin kanalından cihaz bağlanabilir demek oluyor. Bu hız internetinizin hızı değil desteklenen internet hızına kaç adet cihaz sığabiliyor bunun sayısı gibi düşünülebilir kabaca bu demek. Tabi 100 adet cihazda bağlanabilir bu sınır değil 1000 Mbps değerini paylaşıyorlar olay bu.

Asus RT-AC5300: Bu hızlar yüksek tabi buda sınıfı değiştiriyor buda şu demek ASUS Gigabit Ethernet destekli bir modem C58HP ise Standart Hızlı internet modemi olarak geçiyor.

Zaten iki model arasındaki fiyat farkı her şeyi bu kadar açıklamadan anlatabiliyor.

Asus RT-AC5300: 2.300-2500 TL arasında değişiyor.
TP-Link Archer C58HP: 500-600 TL arasında değişiyor.

Bu fiyat farkı aralarında ki performans farkının neden bu kadar olduğunu açıklar zaten.

Umarım bilgiler faydalı olmuştur.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri