Öneri RTX 3060 Ekran Kartı Olan Sisteme 7500X3D İşlemci Takmak Mantıklı Mı?

Mope

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İşlemci
Ryzen 5 7500X3D
Ekran Kartı
RTX 3060
Merhabalar.
Bilgisayarımı yükseltmek istiyorum. Şu an DDR4 bir sistem kullanıyorum ve DDR5 bir sisteme geçiş yapacağım. Ekran kartını değiştirecek bütçem olmadığı için öncelikli ve zorunlu olan üç parçayı yenileyeceğim.
Anakart olarak MSI B850 Mortar, RAM olarak 2x16 gb(6000 Mhz altı olmayan, CL36 veya CL38) ve işlemci olarak da Ryzen 5 7500X3D almayı planlıyorum. Bu sistem bileşenleri arasında herhangi bir uyumsuzluk veya sorun yaşar mıyım? 55k kadar da bütçem var. Önerilerinize açığım ama neden önerdiğiniz de yazarsanız sevinirim.

Zafer_26.

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
23
Tavsiyem anakart tarafında asus b850m-k almanız işlemci olarakda 9700x veya 7800x3d olabilir

KS

Mope

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tavsiyem anakart tarafında asus b850m-k almanız işlemci olarakda 9700x veya 7800x3d olabilir
Asus çok daha ucuz olmasına rağmen MSI B850 Mortar’ı tercih etme nedenlerim; daha iyi soğutma bloklarına, fazladan M.2 soketine, daha yüksek VRM faz sayısına, Wi-Fi/Bluetooth desteğine ve arka plakaya sahip olması. Ancak bu özelliklerin aradaki fiyat farkına değip değmeyeceğinden pek emin değilim. Anakart konusunda MSI kölesi olduğum için başka bir düşmüyorum. Aklım 7800X3D modeline gidiyor ama fiyat farkını hak edip etmediği konusunda kararsızım. Anakarta yüksek bütçe ayırınca işlemci için pek seçenek kalmıyor. Hatta RAM’e daha fazla yatırım yapabilmek adına 7500F almayı bile düşünüyorum.

Son düzenleme:

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Ayın Üyesi
Tepki
163
kasan micro atx mi değil atx mi bilmiyorum. şayet atx ise şu anakartıda alternatif olarak düşünebilirsin:

bütçe için gayet ideal.

asıl süprizimde şu:

mortarla aynı fiyat çok daha fazla faz. benzer fiyat. hemde x870e. 4 tane m2 slotu. nzxt de gayet kaliteli bir markadır.

illa bilinen marka istersen:

galip

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
112
MSI MAG B850M Mortar Wifi anakartında işlemci ve sistem birimlerini beslemek için toplam 12+2+1 fazlı bir VRM (güç besleme) tasarımı yer almaktadır. [1]
Buradaki "VRAM" ifadesiyle işlemciyi besleyen VRM (Voltage Regulator Module) yapısını kastettiğinizi varsayarak detaylar şu şekildedir:

VRM Faz Yapısı ve Detayları
  • 12 Faz (VCPU/VCORE): İşlemcinin çekirdeklerini besleyen ana fazlardır. MSI bu modelde 60A Smart Power Stage (SPS) modülleri kullanmıştır. Yani sadece işlemci çekirdekleri için teorik olarak 12 × 60 = 720 Amper güç kapasitesi sunar.
  • 2 Faz (VSOC): İşlemcinin içerisindeki dahili grafik birimini (iGPU) ve bellek kontrolcüsünü besler.
  • 1 Faz (VMISC): Diğer yardımcı veri yolları ve sistem bileşenleri içindir. [1]
Bu 12+2+1 fazlı yapı, AMD Ryzen 7 7800X3D, Ryzen 7 9800X3D veya tepe model Ryzen 9 9950X gibi çok yüksek güç tüketen işlemcileri bile hız aşırtma (overclock) dahil tam performansla ve serin bir şekilde çalıştırmak için fazlasıyla yeterlidir. [1, 2]

Muadillerinde Durum Aynı mı?
Hayır, muadillerinde tamamen aynı değildir; markaya ve seriye göre değişiklik gösterir. Fiyat segmentindeki rakipler benzer kalitede bileşenler kullansa da faz sayıları ve amper değerleri (A) farklılık gösterebilir.
B850 mATX segmentindeki başlıca muadilleriyle doğrudan bir kıyaslama yapmak gerekirse:

Anakart ModeliVRM Faz YapısıGüç Değeri (Amper)Genel Durum
MSI MAG B850M Mortar Wifi12 + 2 + 160A SPSDengeli, tepe model işlemciler için bile oldukça serin ve güvenli.
Asus TUF Gaming B850M-Plus Wifi12 + 2 + 1 veya benzeri60A - 80A (Modele göre)Doğrudan rakibidir. Asus TUF serisinde genellikle benzer faz sayısı ve yüksek amperli DrMOS/SPS kullanır.
Gigabyte B850M Aorus Elite Wifi12 + 2 + 2 veya Twin Digital60A - 75AGigabyte genelde Aorus serisinde faz sayısını paralel (Twin) tasarımla yüksek tutmayı sever.
ASRock B850M Pro RS / Steel Legend10 + 2 + 1 veya 12+2+150A - 60AGiriş-orta seviye ASRock modellerinde faz sayısı veya amper değeri bir tık daha düşük (örn. 50A DrMOS) olabilir.
Özetle: MSI Mortar, sunduğu 12+2+1 fazlı 60A SPS sistemiyle mATX B850 segmentinin altın standartlarındandır. Muadillerinin bir kısmı (örneğin giriş seviyesi B850 anakartlar) 8+2+1 veya 10+2+1 faz gibi daha düşük yapılar sunarken, doğrudan rakipleri (TUF veya Aorus) benzer seviyededir. Mortar'ın VRM kalitesi sınıfı için oldukça üst düzeydedir. [1, 2]

Anakartı hangi işlemci modeli ile birlikte kullanmayı planlıyorsunuz? Eğer belirli bir muadil model ile bunun arasında kaldıysanız, diğer modeli belirtirseniz detaylı bir VRM ve sıcaklık karşılaştırması yapabilirim.
Anakartları sadece güç beslemesi (faz) olarak değil; bağlantı hızları, depolama yuvaları, ses kalitesi ve kullanım kolaylığı gibi genel donanım ve mühendislik açısından değerlendirdiğimizde MSI MAG B850M Mortar Wifi, bu segmentteki rakiplerine karşı çok ciddi üstünlüklere sahiptir. [1]
Özellikle doğrudan rakipleri olan Asus TUF Gaming B850M-Plus Wifi ve Gigabyte B850M Aorus Elite modelleriyle yapılan karşılaştırma genel tercihi netleştirmektedir:

🌟 1. Ağ ve Bağlantı Hızı (Büyük Fark)
  • MSI Mortar Wifi: Geleceğe tam uyumlu Wi-Fi 7 kablosuz bağlantı standardı ve standart 2.5G yerine devasa bir hız sunan 5G LAN (Kablolu internet) portu ile geliyor. [1]
  • Rakipleri (Asus TUF / Gigabyte Aorus): Bu fiyat bandındaki muadillerinin birçoğu (örneğin standart TUF modelleri) halen Wi-Fi 6E ve 2.5G LAN kullanıyor. Ev ağınızda yüksek hızda veri transferi yapıyorsanız veya geleceğe yatırım yapmak istiyorsanız MSI açık ara önde. [1, 2]

💾 2. M.2 Depolama Yuvaları
  • MSI Mortar Wifi: mATX (küçük) boyutuna rağmen 3 adet M.2 NVMe SSD yuvası sunuyor. Bunlardan 2 tanesi en yeni PCIe 5.0 x4 hızını destekliyor (biri arkada olmak üzere). Ayrıca yuvaların üzerinde MSI'ın Frozr Soğutma blokları yer alıyor. [1, 2, 3]
  • Gigabyte Aorus Elite: Genellikle bu seride 2 adet M.2 yuvası sunuyor (1x PCIe 5.0, 1x PCIe 4.0). Depolama genişletilebilirliği açısından MSI yine avantajlı. [1]

🔊 3. Ses Yongası Kalitesi
  • MSI Mortar Wifi: Üst segment anakartlarda görmeye alışkın olduğumuz, oldukça yüksek ses çözünürlüğü ve yalıtım sunan Realtek ALC4080 ses yongasını kullanıyor.
  • Asus TUF & Gigabyte: Sınıflarına göre başarılı yongalar (ALC1220P veya standart 8 kanallı çözümler) kullansalar da, ALC4080 stüdyo kalitesine ve kulaklık besleme gücüne en yakın olan güncel seridir. [1, 2, 3]

🛠️ 4. Kullanıcı Dostu Tasarım (EZ DIY)
  • MSI Mortar Wifi: Ekran kartını tek tuşla kilitten kurtaran EZ PCIe Release mekanizması ve vidalama gerektirmeyen EZ M.2 mandalları gibi hayatı kolaylaştıran fiziksel özelliklere sahip. Kasayı toplarken veya temizlerken büyük rahatlık sağlıyor. [1, 2]

Doğrudan Karşılaştırma Tablosu

ÖzellikMSI MAG B850M Mortar WifiAsus TUF B850M-Plus WifiGigabyte B850M Aorus Elite
Kablolu Ağ (LAN)5G LAN (Çok Hızlı)2.5G LAN2.5G LAN
Kablosuz (Wi-Fi)Wi-Fi 7 + BT 5.4Wi-Fi 6E + BT 5.3Wi-Fi 6E veya Wi-Fi 7 (Revizyona bağlı)
M.2 Yuva Sayısı3 Adet (2x PCIe 5.0)3 Adet (1x PCIe 5.0)2 Adet (1x PCIe 5.0)
Ses YongasıRealtek ALC4080Realtek ALC1220PStandart 8-Ch HD Audio
Tasarım / RGBSade, karartılmış mat askeri tema (RGB LED barındırmaz)Klasik TUF sarı/siyah detaylar, RGB şeritlerGenelde bol RGB seçenekli (Aorus ICE beyaz modeli de mevcuttur)

🏆 Genel Değerlendirme ve Karar
Eğer RGB ışıklandırma takıntınız yoksa ve tamamen saf performans, uzun ömürlülük, yüksek veri hızları ve geniş depolama istiyorsanız, genel değerlendirmede MSI MAG B850M Mortar Wifi kesinlikle tercih edilmelidir. Segmentindeki rakiplerine kıyasla özellikle 5G LAN, Wi-Fi 7 ve üst düzey ALC4080 ses yongası üçlüsü bu kartı mATX boyutunda zirveye oynamasını sağlıyor. [1, 2]
Rakiplerinden Gigabyte Aorus Elite ancak beyaz sistem kurmak istiyorsanız (Aorus ICE sürümü) veya Asus TUF markanın BIOS arayüzüne çok alışıksanız tercih edilebilir. Aksi takdirde mühendislik ve malzeme zenginliği olarak ibre MSI Mortar'dan yanadır. [1]

Bu anakartı takacağınız kasa modeliniz nedir ve ekran kartı olarak ne kullanacaksınız? Boyut uyumluluğu ya da PCIe hat paylaşımları (SSD takıldığında ekran kartı hızının düşüp düşmemesi) konusunda ek bir kontrol yapmamı ister misiniz?

yapay zeka araştırması kağıt üstünda sınıfında üst düzey gibi 7600x 7500f 9600x gibi işlemciler için ideal gibi görünüyor

Son düzenleme:
KS

Mope

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
kasan micro atx mi değil atx mi bilmiyorum. şayet atx ise şu anakartıda alternatif olarak düşünebilirsin:

bütçe için gayet ideal.

asıl süprizimde şu:

mortarla aynı fiyat çok daha fazla faz. benzer fiyat. hemde x870e. 4 tane m2 slotu. nzxt de gayet kaliteli bir markadır.

illa bilinen marka istersen:

Şu an kullandığım anakart ATX formunda olduğundan sıvı soğutucunun radyatörünü üstte düzgün takamıyorum. Yamuk şekilde ve 3 fanlı olmasına rağmen 2 fanını olarak üstte takılı. Sadece altta düzgün takabiliyorum o zaman da hava sirkülasyonu mantıksız oluyor. Nzxt çok iyi duruyor fakat tek kötü yanı m2 slotların sadece birisi gen.5x4 olması. Yinede anakart olarak MSI değiştirmeyi düşünmüyorum.
Benim asıl sorunun ekran kartı ve işlemci. Uzun süre RTX 3060 ekran kartını kullanmayı planlıyorum. Bu ekran kartı 7500x3d işlemci beslemede yetersiz kalıyor. Bu ikisini kullanırken sorun yaşar miyim? İleri de amd rx 9070 ya da rtx 5070 gibi bir ekran kartına geçtiğimde bu işlemci yeterli olur mu? O zaman da işlemciyi değiştirmek zorundan kalırsam şu an 7500f almak çok mantıklı geliyor bana.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Ayın Üyesi
Tepki
163
Şu an kullandığım anakart ATX formunda olduğundan sıvı soğutucunun radyatörünü üstte düzgün takamıyorum. Yamuk şekilde ve 3 fanlı olmasına rağmen 2 fanını olarak üstte takılı. Sadece altta düzgün takabiliyorum o zaman da hava sirkülasyonu mantıksız oluyor. Nzxt çok iyi duruyor fakat tek kötü yanı m2 slotların sadece birisi gen.5x4 olması. Yinede anakart olarak MSI değiştirmeyi düşünmüyorum.
Benim asıl sorunun ekran kartı ve işlemci. Uzun süre RTX 3060 ekran kartını kullanmayı planlıyorum. Bu ekran kartı 7500x3d işlemci beslemede yetersiz kalıyor. Bu ikisini kullanırken sorun yaşar miyim? İleri de amd rx 9070 ya da rtx 5070 gibi bir ekran kartına geçtiğimde bu işlemci yeterli olur mu? O zaman da işlemciyi değiştirmek zorundan kalırsam şu an 7500f almak çok mantıklı geliyor bana.

9600x ile 7500x3d nin kıyaslaması:

gördüğüm kadarıyla x3d oyunların önemli kısmında bariz fps farkına neden oluyor. 7500f değil 9600x'e bile. aradaki fiyat farkına bence değer.

araştırmalarım bu işlemcinin 9070xt ve rtx 5070 ile 1080p de hafif darboğaz yapabileceği yönünde. 2k (tavsiyem 4k olmasın) ve üzeri monitör çözünürlüğüne sahipsen oda yok.

galip

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
112
bence yeni sistemlerin odağı 2k oyunculuk 1080p işlemciye biner 4k ekran kartına 2k oyunculukta darboğaz olmaz
evveli ahiri 1080p işlemci sınırı 4k ekran kartı sınırı 2k donanım gücü
darboğaz uyumsuz donanımdan olur bu işlemci şunu besleyemez bunu besleyemez diye bişey yok 5090 a işlemci olarak 9 ncu nesil inten veya 3k serisi amd koymamışsan darboğan anlamsız işlemci ekran kartı dengesi yok artık

KS

Mope

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Cevaplarınız ve önerileriniz için teşekkürler.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri