RTX 3070 & R5 5600 Sisteme Am5 Upgrade Gerekli Mi? (Bütçe Odaklı)

MadnessTRx

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

Açıklama Metni:

Selamlar arkadaşlar,

Mevcut sistemimi yükseltme aşamasındayım ama Türkiye’deki DDR5 RAM ve AM5 parça fiyatlarının son dönemdeki uçuşu malumunuz. "Bugün almazsak yarın hayal olacak" endişesiyle bir yola çıktım fakat bütçe kısıtlı olduğu için kafamda deli sorular var.

Oynadığım Oyunlar: Ağırlıklı olarak Rust ve FiveM (GTA RP). Yanında RDR 2, Uncharted ve TLOU gibi hikayeli oyunlar.

Mevcut Sistemim:

• İşlemci: Ryzen 5 5600
  • Anakart: Gigabyte A520M-K V2
  • Ekran Kartı: RTX 3070
  • RAM: 32GB (2x16) 3200MHz DDR4 (Sistem gayet stabil)
Kafamı Karıştıran Senaryolar:

1. Aslında gönlüm Ryzen 7 5700X3D veya 5800X3D alıp geçmekten yana ama Türkiye stokları hem yok gibi hem de ikinci el piyasası gerçekten absürt seviyelerde. Bu paralara AM4’te kalmak ne kadar mantıklı?
  2. Bütçeyi zorlayıp AM5’e geçsem; 7600X veya denk getirebilirsem Ryzen 5 7500X3D tercihi nasıl olur? (7800X3D çok pahalı kalıyor).
  3. En büyük korkum şu: Bütçeden dolayı şimdilik 16GB (1x16) 6000MHz DDR5 tek kanal RAM alabiliyorum. Rust ve FiveM gibi RAM canavarı oyunlarda, elimdeki stabil 32GB DDR4 seti bozup tek kanala düşmek beni pişman eder mi?
Sizce bu fiyat artışları varken "Kötü de olsa bir AM5 anakart/işlemci/RAM üçlüsünü alıp kapağı yeni platforma at, ilerde parçaları tek tek yükseltirsin" mantığı mı doğru? Yoksa "Böyle kısıtlı bütçeyle AM5'e geçmek macera olur, elindeki 32GB RAM’in tadını çıkar" mı dersiniz?

Yorumlarınız benim için çok değerli, teşekkürler.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri