RTX3050 vs RTX3060 Sistem

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Herkese iyi günler. Yakın zamanda bilgisayar almam gerek, yaklaşık 2 hafta içinde mümkünse. Aklımda RTX 3050 sistemlerden almak vardı fakat 12 bin tl biraz fazla geldi gözüme. Görebildiğim en ucuz 3060'lı(Tek fan) sistem ise 14.500 TL. Yaklaşık 3 aydır çalışıyorum bilgisayar almak için, hiç bir harcama yapmadan sadece kenara koyuyorum. Şu anda yaklaşık 13.500-14.000 arası bir bütçem var, 3060'lı bir sistem almak istersem ailemden, sağdan soldan o eksik 500-1000TL'yi bir şekilde bulurum. Fakat sadece kasayı prize takıp kullanamıyoruz maalesef, uyguna monitör de bulmam gerek ve en ucuz 2.400 liraya görebildim 144hz monitörleri. En yakın zamanda almam gerektiği için öyle çok indirim de bekleyemiyorum, ayrıca kayda değer bi indirim olsa bile o 100 stok öyle bir hızda bitiyor ki... Ben indirim olduğu haberini alınca stok tükendi yazısını görüyorum hemen. 

Uzun lafın kısası, taş çatlasa 15.000TL bütçem var ve bilgisayar almam lazım 2 hafta içerisinde. RTX 3050 + 144hz monitör mantıklı olur mu, yoksa RTX 3060 alıp bi süre idarelik bir monitörle takılmak mı doğru olur? Elimde 60hz VGA girişli bir monitör var ama artık her kasada VGA çıkışı bulmak zor ayrı ayrı ona uygun bir şey arayacağım bir de. Daha klavye mouse kulaklık saymıyorum bile, sağdan soldan eskiden kalma tozlu ekipmanları kullanıcam bi süre. RTX 3060 alacak olursam muhtemelen tek fanlı olur bunun bi sıkıntısı olur mu ayriyetten bunu da sormak istiyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Cvp: RTX3050 vs RTX3060 Sistem

Birincisi RTX 3050 ile 3060 arasında dağlar var bu yüzden ikisi arasında her türlü 3060 alınmalı eğer bütçe varsa tabi. Ekipman + Monitör işiniz 2.5K gibi bir bütçeye ayarlayabilirsiniz indirimlerden. Mesela her hafta sonu İncehesap ve İtopya gibi firmalardan indirip kovalanıp alınabilir bu ekipmanlar ve monitör.

Elinizdeki VGA monitör dönüştürücü ile kullanılabilir monitör alana kadar. Ayrıca eğer evinizde güncel bir TV varsa HDMI çıkışı olan sistemi TV 'ye bağlayıp kullanabilirsiniz. 

Tek fan çift fan olayına takılmayın. 3060 o kadar güçlü ve çok ısınan bir kart değil. Ayrıca 3060 alternatifi RX 6600 veya XT alınabilir benzer fiyata bulunabilirse tabi.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
RE: Cvp: RTX3050 vs RTX3060 Sistem

ugur.gozaydin' Alıntı:
Birincisi RTX 3050 ile 3060 arasında dağlar var bu yüzden ikisi arasında her türlü 3060 alınmalı eğer bütçe varsa tabi. Ekipman + Monitör işiniz 2.5K gibi bir bütçeye ayarlayabilirsiniz indirimlerden. Mesela her hafta sonu İncehesap ve İtopya gibi firmalardan indirip kovalanıp alınabilir bu ekipmanlar ve monitör.

Elinizdeki VGA monitör dönüştürücü ile kullanılabilir monitör alana kadar. Ayrıca eğer evinizde güncel bir TV varsa HDMI çıkışı olan sistemi TV 'ye bağlayıp kullanabilirsiniz. 

Tek fan çift fan olayına takılmayın. 3060 o kadar güçlü ve çok ısınan bir kart değil. Ayrıca 3060 alternatifi RX 6600 veya XT alınabilir benzer fiyata bulunabilirse tabi.

Teşekkür ediyorum cevap için. RTX ve DLSS teknolojileri çıktığından beri AMD kullanmak asla istemiyorum o yüzden tercih edeceğimi sanmıyorum. Bahsettiğiniz VGA dönüştürücüyü nerelerden bulabilirim acaba ismi nedir bilmiyorum bile. 

RTX 3050 çok büyük hayal kırıklığı oldu bence. Ben de almışken güncel bir şey alayım diyordum, 3050 çıkacak hem ucuz hem güncel olur diyordum... 2 bin lira oynuyor 3060la aralarında. O aradaki 2 bin lira farkı ekipmanlardan kısarak kapatabilecek durumum olduğu için de 3050 almaya ben de sıcak bakmıyorum şimdilik. Eğer ilk çıkan sistem 10.000 liraya çıkmış olsaydı çoktan almıştım bile.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

HDMI to VGA veya Displayport to VGA diye nette aratırsanız ürünleri görürsünüz ancak iyi bir ürün alın. Öyle ucuz dandik şeyler tercih etmeyin bu tür ürünlerde çok sorun çıkıyor.

Daha stoklar her yerde olmadığından dolayı fiyatları net olarak şu olur diyemem tüm 3050 sistemler için. O yüzden bir kıyaslama yapmak için erken şuan fiyat anlamında. 3050 kartı 1080p çözünürlüğe giriş kartı ki DLSS artısıyla FPS olarak uzun vadede 1080p kullanıcısını üzmeyecektir. Zaten VRAM kanadında 8GB kapasite 1080p için çok fazla oda ömür boyu yeter. Yani 1080p giriş kartı olarak düşünüyorsanız alınabilir alınmaz değil kart. Şöyle de yapabilirsiniz 3050 sistem kurup anakartı ve işlemciyi bir tık yüksek tutup 3050 ile gidebildiğiniz yere kadar gidin. Daha sonrasında paranızı tekrar toparlayıp artık 1 yıl sonra mı olur 2 yıl sonra mı olur bilemem kart güncellemesi yaparsınız. Buda başka bir seçenek.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

CPU : Intel Core i5 10400F - 1.899 TL + Dark Freezer X123 12cm Kule Tipi İşlemci Soğutucu - 178 TL = 2.077 TL

GPU : Asus Dual-RTX2060-O6G - 9.053 TL (İncehesap indirimlerinde benzer fiyata RTX 3060 alınabilir)

MB : AsRock B560M Pro4 - 1.345 TL

RAM : HP V6 7EH64AA 8GB 3000MHz CL16 - 350 TL x2 700 TL

SSD : 
  1. HP S700 500 GB 560/515MB/s Sata 3 2.5" SSD 2DP99AA - 599 TL (Benzer fiyata gerçekten iyi bir M.2 varsa alınabilir. Bu fiyata sadece WD Green SN350 480GB M.2 vardı ama TBW ömrü ve garantisi düşük bir model)
  2. Kioxia Exceria NVMe 500GB 1700MB-1600MB/s M2 PCIe Nvme 3D NAND SSD (LRC10Z500GG8) - 709 TL (Bulabildiğim en ucuz en mantıklı PCIe M.2 SSD bu ürün)
Kasa : 
  1. Aerocool CS-107 - 476 TL
  2. Aerocool Prime - 499 TL
  3. Dark Raider - 524 TL
  4. Dark Guardian Mini - 649 TL
  5. Aerocool Trinity Mini V3 - 679 TL
  6. Sharkoon TK4 - 690 TL
  7. Aerocool Aero One Frost - 722 TL
PSU : 
  1. Sharkoon WPM-GOLDZERO-550W 80+ Gold - 577 TL
  2. MSI MAG A550BN 550W 80+ Bronze - 582 TL
Böyle bir sistemde kurulabilir. 14.8K yapıyor burası minimumda ama RTX 2060 yerine benzer fiyata incehesap indirimlerinden RTX 3060 alınabilir.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2

Hocam taksit ve parçalı ödeme seçenekleriyle alacağım için tek bi siteden almam gerekiyor. Onun için de şu sistemi düşünüyorum şu an: Aquarius 5T11-RTX3060

Bahsettiğiniz HDMI dönüştürücüyü aldım, gayet güzel çalışıyor şimdilik bi laptopta test ediyorum. Fakat monitör kalitesiz, ona yapacak bir şey yok.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

Sistem PSU haricinde iyi ama oda sonradan bütçe olursa değiştirilir dert değil.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2

ugur.gozaydin' Alıntı:
Sistem PSU haricinde iyi ama oda sonradan bütçe olursa değiştirilir dert değil.

PSU ve anakart uzun vadede sorun çıkarır mı? Bir de ekran kartının tek fanlı ve Palit marka olması sorun yaratmıyor sanırım benim baktığım kadarıyla, en azından oyun için. Son olarak sizce fiyatını hak eden bir sistem midir? Yayıncıların çıkarmış olduğu 100 stoklu sistemler dışında daha uyguna denk bi sistem bulunabilir mi? Yukarıda 6600 XT bakılabileceğini de söylemiştiniz, DLSS ve RTX'i yok sayarsak daha iyi bir kart sanırım ama yok saymalı mıyız? Özellikle DLSS bence müthiş bir avantaj.

---

Konudan bağımsız olarak, M2 ssd ve SATA ssd arasında çok büyük bir fark olur mu? Anakartta sadece 1 tane M2 slotu var ileride takviye için SATA alabilirim sadece. Oyunlar üzerinden loading sürelerine baktığımda pek bi fark göremedim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

3060 GPU birimi çok ısınan bir kart değil bu yüzden sorun yok o konuda 70 derece genel kart sıcaklığı ortalamasıdır maksimumda. O model ne kadar ısınıyor bakmadım ama bu sınırı koruduğunu şimdiden söyleyebilirim.

Anakart Biostar markasının bir ürünü ki VRM kanadı oldukça iyi bir modeldir. Dolu bir anakart sorun yok. Markada iyi markalar arasındadır ama ille dert ediyorsanız az biraz farkla ASUS PRIME H510M-A seçin derim.

PSU markası pek başarılı değil ama bu sisteme yeter ve çok uzun vadede olmasa bile bir sorun çıkartmaz diye tahmin ediyorum. Çok önerdim bu GameGaraj markasının bu PSU modeline ait sistem. Öyle pek bir sorun yarattığına dair pek konu görmedim.

Bu fiyata alternatifi yok. RTX 3060 kartıyla F/P oranı yüksek bu bütçeye iyi bir sistem. Alternatifi olsaydı değer değmez derdim ama yok bu fiyata.

6600 XT kartı 3060 Ti kartına yakın bir kart NVIDIA DLSS gibi AMD markasında da FSR adında bir teknoloji var DLSS kadar iyi değil ama aynı işe yarıyor. RTX özelliği 6600 XT kartında var ama RTX kadar başarılı değil. Saf FPS anlamında yani DLSS,FSR ve RTX gibi şeyleri katmazsak 6600 XT kartı RTX 3060 ile 3060 Ti arasında bir kart. Ancak ben hiçbir şekilde AMD kart tercih etmezdim. Hala yazılım olayını net olarak başarabilmiş bir firma değil bence.

M.2 SSD diskler her durumda okuma/yazma ve IOPS hızlarında SATA SSD disklerden daha hızlılar. Ancak oyun yükleme süreleri dışında FPS olarak sisteme bir fark yaşatmıyorlar. Loading konusundaysa oyundan oyuna değişir bu durum. Oyunun SSD diskin hızlı yükleme özelliğini kullanabilecek bir yapıda olması gerekiyor ki farkı yükleme süresi olarak görün. İş odaklıda M.2 diskler SATA disklere göre çok daha avantajlılar. Buda başka bir artı. Özetle SATA SSD ile hayat bitmiyor fiyattan düşülüyorsa tercih edilebilir. HDD disk değil sonuçta yine hızlı bir disk alıyorsunuz.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2

ugur.gozaydin' Alıntı:
3060 GPU birimi çok ısınan bir kart değil bu yüzden sorun yok o konuda 70 derece genel kart sıcaklığı ortalamasıdır maksimumda. O model ne kadar ısınıyor bakmadım ama bu sınırı koruduğunu şimdiden söyleyebilirim.

Anakart Biostar markasının bir ürünü ki VRM kanadı oldukça iyi bir modeldir. Dolu bir anakart sorun yok. Markada iyi markalar arasındadır ama ille dert ediyorsanız az biraz farkla ASUS PRIME H510M-A seçin derim.

PSU markası pek başarılı değil ama bu sisteme yeter ve çok uzun vadede olmasa bile bir sorun çıkartmaz diye tahmin ediyorum. Çok önerdim bu GameGaraj markasının bu PSU modeline ait sistem. Öyle pek bir sorun yarattığına dair pek konu görmedim.

Bu fiyata alternatifi yok. RTX 3060 kartıyla F/P oranı yüksek bu bütçeye iyi bir sistem. Alternatifi olsaydı değer değmez derdim ama yok bu fiyata.

6600 XT kartı 3060 Ti kartına yakın bir kart NVIDIA DLSS gibi AMD markasında da FSR adında bir teknoloji var DLSS kadar iyi değil ama aynı işe yarıyor. RTX özelliği 6600 XT kartında var ama RTX kadar başarılı değil. Saf FPS anlamında yani DLSS,FSR ve RTX gibi şeyleri katmazsak 6600 XT kartı RTX 3060 ile 3060 Ti arasında bir kart. Ancak ben hiçbir şekilde AMD kart tercih etmezdim. Hala yazılım olayını net olarak başarabilmiş bir firma değil bence.

M.2 SSD diskler her durumda okuma/yazma ve IOPS hızlarında SATA SSD disklerden daha hızlılar. Ancak oyun yükleme süreleri dışında FPS olarak sisteme bir fark yaşatmıyorlar. Loading konusundaysa oyundan oyuna değişir bu durum. Oyunun SSD diskin hızlı yükleme özelliğini kullanabilecek bir yapıda olması gerekiyor ki farkı yükleme süresi olarak görün. İş odaklıda M.2 diskler SATA disklere göre çok daha avantajlılar. Buda başka bir artı. Özetle SATA SSD ile hayat bitmiyor fiyattan düşülüyorsa tercih edilebilir. HDD disk değil sonuçta yine hızlı bir disk alıyorsunuz.

Çok teşekkürler hocam. Hazır gamegaraj'da taksit kampanyası varken bugün yarın alayım diyorum ama bazı parçalar konusunda kararsızım. BU SİSTEM'DE anakart, ram ve ssd iyileştirmesi gerekli mi sizce? Özellikle anakartta fiyat farkı Asus markasından dolayı mı yoksa özellik olarak bi artısı var mıdır H510M modellerinin? Ram ve ssd konusunda da marka takıntımız olmalı mı, bu haliyle Crucial(3200mhz) ram ve Netac ssd mevcut. Sallıyorum, ssdyi Kingston rami Corsair(3000mhz) seçmek bi fark yaratır mı? Markaları bilmediğim için soruyorum. Bu piyasaları çok kurcalamadan normal takip eden biri olarak bildiğim markalar belli, herkesin bildiği güvendiği markalar. 

Bir de bu akşam incehesapta indirim olacak ama bu sisteme denk en ucuz 3060 sistem 16.500 lira ve ekran kartı dışındaki tüm parçalar daha kalitesiz gibi gözüküyor. 2.000 lira indirim gelir mi -hiç sanmıyorum- gelirse alınır mı sizce? Ben gamegarajdan yanayım şu an büyük çoğunlukla.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

Anakart modelini değiştirmeniz gerekli değil oldukça dolu bir model BIOSTAR H510MH-E 2.0 modeli ama ille değiştirmek isterseniz PRIME H510M-D modeli veya K ve E haricindeki altındaki diğer modellerden birisini seçebilirsiniz.

RAM kalsın oldukça kaliteli bir marka model ürün o Ballistix modeli.

SSD olarak NETAC markası F/P oranı yüksek markalardan birisidir kalabilir ama ille değiştirmek isterseniz Crucial P2 veya Kingston SNVS modeli seçebilirsiniz.

Marka olarak siz bilmiyorsunuz diye o ürün kötü değildir. Genel kitlenin de ne bilgisi var bilemem ama işin içinde olan insanlar nedir ne değildir bilir. İşin içinde olan herkesin bildiği güvendiği markalar arasında BIOSTAR , Crucial ki kendisi Micron markasıdır ve son olarak NETAC gibi Asya menşei kaliteli markalar var.

Şuan için söyleyeceklerimi söyledim. İndirim vs. durumlarını bilemem sistemi yorumladım sadece.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2

ugur.gozaydin' Alıntı:
Anakart modelini değiştirmeniz gerekli değil oldukça dolu bir model BIOSTAR H510MH-E 2.0 modeli ama ille değiştirmek isterseniz PRIME H510M-D modeli veya K ve E haricindeki altındaki diğer modellerden birisini seçebilirsiniz.

RAM kalsın oldukça kaliteli bir marka model ürün o Ballistix modeli.

SSD olarak NETAC markası F/P oranı yüksek markalardan birisidir kalabilir ama ille değiştirmek isterseniz Crucial P2 veya Kingston SNVS modeli seçebilirsiniz.

Marka olarak siz bilmiyorsunuz diye o ürün kötü değildir. Genel kitlenin de ne bilgisi var bilemem ama işin içinde olan insanlar nedir ne değildir bilir. İşin içinde olan herkesin bildiği güvendiği markalar arasında BIOSTAR , Crucial ki kendisi Micron markasıdır ve son olarak NETAC gibi Asya menşei kaliteli markalar var.

Şuan için söyleyeceklerimi söyledim. İndirim vs. durumlarını bilemem sistemi yorumladım sadece.

Sağolun gerçekten çok yardımcı oldunuz. Son bir soru sormak istiyorum. 

BU VİDEODA 

Bi arkadaş tek fan ile üç fan kartları kıyaslamış. Videoda en fazla 80 derece olarak gözüküyor. Tabi kasaya, odanın sıcaklığına göre değişebilir fakat bu aralıklarda uzun kullanımda sorun yaşanır mı? Veya şöyle sorayım, daha önce hiç masaüstü kullanmadığım için, işlemci ve ekran kartı (diğer parçaların sıcaklıklarını görebiliyor muyuz bilmiyorum) masaüstü bir sistemde en fazla kaç derece olmalı oyun oynarken uzun kullanımda? Hiç masaüstü kullanmadım demiştim, laptopta 95 derece işlemciyle oyun oynamışlığım var yanılgıya düşmemek için soruyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

Birisi üst sınıf en tepe kart diğeri giriş seviyesi sınıfta bir kart tasarımına sahip. Arada tabi ki sıcaklık farkı olacak. Hem fan sayısı hem soğutucu blok fazlalığı ve kalitesinden dolayı. Videodaki sıcaklık değerlerinde turuncu renk GPU işlemcisi sıcaklığıdır. Kırmızı olan HOTSPOT yani GPU haricindeki en sıcak noktanın sıcaklığı. İkisini karıştırmayın. Ayrıca bu değerler kartın zorlandığındaki test sonuçlarıdır yani oyundaki değerler değil. 70 derece civarı GPU işlemcisi için ve HOTSPOT noktası için 90 derecelere kadar normal sayılır masaüstü bir GPU birimi için.

Bu bütçeye daha üst sınıf bir kart alabiliyorsanız zaten bu sisteme bakmazdınız. Bu videoda F/P oranında değerlendirme yapılmıyor sadece kıyaslama var. 2 modeli birbiriyle kesinlikle kıyaslamam ben.

Özetle tek fanlı PALIT kartın termal değerleri iyi bir sıkıntı yok onu soruyorsanız.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2

ugur.gozaydin' Alıntı:
Birisi üst sınıf en tepe kart diğeri giriş seviyesi sınıfta bir kart tasarımına sahip. Arada tabi ki sıcaklık farkı olacak. Hem fan sayısı hem soğutucu blok fazlalığı ve kalitesinden dolayı. Videodaki sıcaklık değerlerinde turuncu renk GPU işlemcisi sıcaklığıdır. Kırmızı olan HOTSPOT yani GPU haricindeki en sıcak noktanın sıcaklığı. İkisini karıştırmayın. Ayrıca bu değerler kartın zorlandığındaki test sonuçlarıdır yani oyundaki değerler değil. 70 derece civarı GPU işlemcisi için ve HOTSPOT noktası için 90 derecelere kadar normal sayılır masaüstü bir GPU birimi için.

Bu bütçeye daha üst sınıf bir kart alabiliyorsanız zaten bu sisteme bakmazdınız. Bu videoda F/P oranında değerlendirme yapılmıyor sadece kıyaslama var. 2 modeli birbiriyle kesinlikle kıyaslamam ben.

Özetle tek fanlı PALIT kartın termal değerleri iyi bir sıkıntı yok onu soruyorsanız.

Karşılaştırma olarak değil de, kartın sıcaklık değerlerini görebildiğim tek kaynak buydu o yüzden o linki bıraktım. 70-80 arası gayet normal yani GPU sıcaklığı için, teşekkür ederim. En yakın zamanda alacağım sanırım. 

i5 11400F CPU için F/P ve daha giriş seviye bir soğutucu öneriniz var mı acaba? Oyun oynarken 80 derece üstüne çıkmamasını sağlayabilecek kadar.

Not: Daha sonrasında konu kaldırılabilir, teşekkürler yardımlarınız için.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2

ugur.gozaydin' Alıntı:
İşlemci soğutucusu için bütçe limiti verirseniz daha iyi olur.

500TL ve 1000TL için iki farklı öneri yapabilirseniz çok iyi olur.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2

Konuda bahsettiğim sistemi hiç bir ekleme çıkarma yapmadan satın aldım. Soğutucu ve ekipman almayı bi süre düşünmüyorum, yardımlarınız için teşekkür ederim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri