RX 9070 XT Ile Yaşanan Çeşitli Sorunlar

Eror403

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba arkadaşlar.

Sistemi yaklaşık 5 gün önce aldım. Açıkçası bu 3 gün boyunca sürekli Windows kurulumu, sürücüler, BIOS ayarları, programlar ve oyunları yüklemekle uğraştım. Daha doğru düzgün keyfini bile süremedim.

Sistemim:
  • Ryzen 7 7800X3D.
  • RX 9070 XT.
  • RAM'ler BIOS'tan EXPOile 5600 MHz olarak ayarlı.
  • BIOS üzerinden işlemcinin dahili grafik birimini (iGPU/APU) devre dışı bıraktım.
İlk fark ettiğim sorun Discord tarafında oldu. Discord açıkken özellikle yayın açtığım anda ekran kartı kullanımı %60-70 seviyelerine çıkıyordu. bugün ise durum daha da garipleşti ve kullanım bazı anlarda %100'e kadar çıktı. buna rağmen kartın çektiği watt değeri normal görünmüyordu. Hem AMD Adrenalin'den hem de Görev Yöneticisi'nden baktığımda kullanım değerleri bana çok sağlıklı gelmedi.

Sorun sadece bununla da kalmadı.

Bugün Valorant oynarken, hiçbir şey yapmadığım halde Windows'un o USB takıldı/çıkarıldı sesi geldi. Tam o ses geldiği anda oyun ciddi bir FPS düşmesi yedi ve kısa süreli dondu. Sonra tekrar normale döndü. O anda herhangi bir USB cihazı takıp çıkarmadım. Bu yüzden ekran kartı ya da sürücüyle ilgili bir problem olabileceğinden şüpheleniyorum.

Bunun dışında bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra masaüstünde problem yok gibi görünmesine rağmen bazen Windows ayarlar uygulaması bile 60 FPS çalışıyormuş gibi takılarak açılıyor. böyle küçük ama can sıkan takılmalar yaşıyorum.

Ve sankı oyunlarda renk tıtremesı vardı boyle cogu oyunda var açıkçası anlayamadım monıtorle kaynaklı dıyenler açıkçası 2 gun once 5060 Ti da boyle seyler olmuyordu boyle renk tıtremesı derken ekran kartı falan sorunlu anlayanlar cıkmasın oyunda ıken oluyor zaten renk boyle kararsız kalıyor.

İşin en can sıkıcı tarafı ise şu; bu bilgisayarı alabilmek için neredeyse bütün birikimimi harcadım. Bu devirde para kazanmak zaten çok zor. Hatta ilk başta RTX 5070 Ti'lı, giriş seviyesi anakart ve güç kaynağı olan bir sistem almayı düşünüyordum. Sonra "madem alıyorum, düzgün olsun." diyerek daha kaliteli parçalar seçtim.

Yaklaşık 4 yıldır NVIDIA ekran kartı kullanıyordum ve bu kadar kısa sürede bu kadar fazla sorun yaşamamıştım. Açık konuşmam gerekirse son 3 günde yaşadıklarım, 4 yılda yaşadığımdan fazla gibi hissettiriyor. Gerçekten moralim çok bozuldu.

suan durum ıse aynı hersey devam edıyor dün pcyi sıfırladım hatta bu sabah pcyı actıktan 3 5 dk sonra ekran bır geldı gıttı ama usb sesı geldı mı bılmıyorum kulaklık kapalıydı onun dısındakı problemler cok buyuk olmasada devam edıyor ama genede ınsan 92k verıp magdur olmak ıstemez

Benim yerimde olsanız ilk olarak hangi testleri yapardınız? Bu belirtiler sizce ekran kartını mı, sürücüyü mü, BIOS ayarlarını mı yoksa başka bir şeyi mi işaret ediyor?

Gerçekten yardımcı olabilecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

İsov2

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Mark testine soktunmu kartı 15dk bi sok kardeşim bide kulaklığı tak bi dinle bide cmd de hata ayıklama kodu var onu o google yaz kodu kopyala yapıştır cmd e orda bulucak hata varsa sürücülerde düzeltmesi içinde bir kod var çıkar zaten oda sonra restart at PC e düzelir belki sorunların

KS

Eror403

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Mark testine soktunmu kartı 15dk bi sok kardeşim bide kulaklığı tak bi dinle bide cmd de hata ayıklama kodu var onu o google yaz kodu kopyala yapıştır cmd e orda bulucak hata varsa sürücülerde düzeltmesi içinde bir kod var çıkar zaten oda sonra restart at PC e düzelir belki sorunların
hocam occt de degerler gayet ıyı derecede ve furmark da yaptım yanı hersey gayet ıyı bu dedıgınız onarım kodu falan nedır tam olarak ? paylasma sansınız varmı hanı artık o kdar gına geldı kı su ufak tefek seylerden suan da mesela 280hz de 10 bıt renk derınlıgını acamıyorum monıtoru guncellledım falan kablo ıle alaklı dersenız oncekı bılgısayarımdada aynı kabloyu kullanıyordum yanı o yuzden monıtoru de guncelledım onla da alakalı degıl 144hz alırsam ama hem hdr hemde 10 bıt oluyor 240hz de ıse 8 bıt falan oluyor yani

İsov2

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

KS

Eror403

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
hocam bu bıraz farklı bırsey