RX590 GPU KULLANIMI DENGESİZLİĞİ, VOLTAJ DÜŞÜKLÜĞÜ, ISINMA PROBLEMİ, DÜŞÜK FPS

EKRAN KARTI

• ARIZALIDIR

Kullanılan: 0 0.0%
  • ARIZALI DEĞİLDİR

Kullanılan: 1 100.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

Mustafa Uysal

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba
İncehesaptan 3 hafta önce aldığım sistemle ilgili bir problem yaşamaktayım

SİSTEM DETAYI

AMD R5 1600 CPU
XFX RX590 GPU
TEAM T FORCE 3000MHZ 16GB SİNGLE CHANNEL RAM
ASUS PRİME A320MF ANAKART
FSP 500W+80 PSU
JAMES DONKEY 480GB SSD

Bu sistemle Steam Pubg oynuyorum ve aşağıdaki sorunları yaşıyorum

Başlıkta belirttiğim gibi Ekran kartının kullanım yüzdesinde her saniye dalgalanma gözlemliyorum ve bu dalgalanma yüzünden FPS sürekli 130-70 arasında gidip gidip geliyor çoğu zaman 70 80 lerde kalıyor yükselmiyor (iki ayar ortada diğerleri düşükken bile 70 80 civarı fps alıyorum rezalet resmen)

Ekran kartı otomatik fan ayarındayken muazzam bir şekilde ısınıyor 15 dakika içinde 85 dereceye çıkıyor öylece bıraksam alev alacak

Ekran kartı tam yükteyken harcaması gereken watt değerini harcamıyor (225 watt çekmesi gerekirken 195 watt çekiyor ayrıca 1080 P Çözünürlükte tam yükte olup olmadığını tam anlayamadığımdan 4K Çözünürlükte denedim yine aynı şekilde 195 watt çekiyor)

4K Çözünürlükte tam yükteyken Gpu kullanımı %100 den en fazla %98 e sapıyor ve bu da aklıma darboğaz meselesini getirdi fakat bu işlemciyle darboğaz yapması pek mümkün değil

DENEDİKLERİM

Ekran kartının Radeon ayarları yapıldı ve son sürüm kullanılıyor (2019 adrenalin sürümünün daha stabil çalıştığından bahsedildi onu da DDU ile Güvenli Moddayken yükledim yine sorun çözülmedi)

Windowsu formatladım bilgisayarı nihai performans moduna aldım memtest64 ram testi yaptım FurMark ekran kartı testi yaptım işlemci render testi yaptım fakat hiçbirinde hata gözlemleyemedim

Acaba psu dan dolayı mıdır diye 650W Psu alıp denedim yanık kokuları gelmeye başladı hemen pcyi kapatıp psuyu iade ettim (Markası Frisby ve yorumlarda ikna olup almıştım)

EK OLARAK

Sistemde asla soğutma sorunu yok 2 tane tepe fan 1 tane arka fan 2 tane ekran kartı fanı 1 de işlemci stok fanı mevcut buna rağmen 85 dereceye çıkan bir ekran kartı var ortada ve ben oyuna her girdiğimde fan değerini %100 e çekip 70 dereceye sabitliyorum yani oyundayken ısınma problemi olmuyor ve bu yaşanan olayın ısınma problemiyle alakası yok

1080P Çözünürlükte oynarken gpu kullanım grafiği
https://imgyukle.com/i/C2ofGe

4K Çözünürlükteki gpu kullanım grafiği
https://imgyukle.com/i/C2ECin

MSİ Afterburner Testi VİDEO
https://youtu.be/uut_Dz1HeEw

Videodayken şunu farkettim Afterburner da Maksimum 150 watt çekiyor diye göstermiş fakat radeon software ölçümlerinde 195 watt diye gösteriyor eğer gerçekten 150 watt çekiyorsa 2 durum var
Ya ekran kartı arızalı olduğu için yeterli güç çekemiyor ya da PSU yetersiz

Sizce Ekran kartı arızalı mıdır?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ekran kartınız 1600 AF + RX 590 kombini ULTRA ayarlarda PUBG oyununda 70-100 FPS arası veren bir kombin ki ortalaması genelde 80 FPS civarı diyebilirim. Siz eğer minumum ayarlarda bu FPS değerlerini alıyorsanız bir sorun vardır.

İlk fark ettiğim sorun PSU güç değeriniz oldu. RX590 kartı için bir sistemde minimum 550W bir PSU önerilir sorun yaşamamak için sizinki 500W 80+ ama marka modeli nedir yazmamışsınız sorunun bu olma ihtimali yüksek bilginiz olsun. Denediğiniz PSU modeli iyi çok dandik F/P oranı yüksek kaliteli bir markadan PSU deneyin 600W 80+ minimum. Satın almadan önce denemeniz gerek boşa masraf olabilir. Eğer PSU çıkarsa sorun önerim Sharkoon SHP650 V2 650W 80+ modelidir. Alman malı kaliteli bir F/P üründür.

W değeri olarak yazdıklarınız sistemin kullanımına bağlı değişir. Ayrıca kartın özelliklerindeki W değeri ortalamadır. Üzeri yada aşağısı olabilir. Ancak PSU sorunu varsa yetersiz vs. durumu yukarıda anlatım bu W sorunu bundan kaynaklıdır.

Karta gelecek olursak RX 590 zaten TDP değeri çok yüksek bir kart olduğundan hem termal hem W olarak çok yüksek değerlere sahip bir GPU modeli. Siz XFX markası kaliteli bir markadır ama çok dandik bir model seçmişsiniz. Keşke RX 5500 XT filan alsaydınız daha iyi olurdu benzer FPS değerleri alırdınız. Kartın ısısı 85 derecelere kadar normal sayılabilir ama üzeri sorun olur 80 derecelerde tutmaya çalışın fan vs. ayarları ile. Kasa önü açık bir kasa değilse hava akışı iyi değilse yani buda ısı sorunlarına sebep olur.

KS

Mustafa Uysal

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ekran kartı 4K da %100 çalışabildiğine göre sorun ekran kartında değildir diye düşünüyorum 
geriye psu kalıyor ve yeni psu siparişi vereceğim
psudan da olmassa hangi donanıma bakmalıyım ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Genel olarak donanım bazlı sadece güç ve işlemci sorunu ekran kartının kullanım yüzdesini etkiler. Eğer CPU kullanımı ekran kartı kullanımından fazlaysa bu CPU odaklı sorun var demektir. PSU işe yaramaz ise ilk CPU odaklı bakacaksınız duruma.

Malik Altuntaş

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Ayni sorunu yaşıyorum ekran kartim 5500 xt psu gigaybt 650b yardım edebilecek var mı

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri