Ryzen 3 2200U Laptop Ani FPS düşüşleri

Ibrahim Mert

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Ryzen 3 2200U + Vega 3, 8GB DDR4 + 2400Mhz ram, HD panelli bir laptop kullanıyorum
Rainbow six siege de en düşük ayarlarda 60FPS alabiliorum ancak oyun içinde 5 6 saniyede bir CPU hızı tüm çekirdekleri ile birlikte  400Mhz'ye düşüyor ve FPS 60 dan 13 e iniyor bir anda.
Ryzen ADJ ile "Temp limit" ayarını 60dan 90 a çıkardım
Sıcaklık en fazka GPU da 85 Derece gördüm
CPU sıkcaklığı ise en fazla yine 80 civarı gördüm
Merak ettiğim bu Ani düşüşlerin sebebi.
Şimdiden teşekkürler. iyi forumlar.

Çözüldü:
FPS düşüşlerinin sebebi kısaca CPU aşırı ısınması ve küçük tek minik bir fanımın bunu soğutamamsı (ne de olsa oyun için tasarlanmamış bir cihaz)
bunu çözmek için ryzen mobile adjustment tool içinden STAMP, PPT fast ve PPT slow limitlerini 30 a çektim daha sonra Aşırı ısınmayı önlemek için Temp limit 85 yaptım son olarak sistemi fazla zorlamamak için FPS limiti getirdim böylece gereğinden fazla işlem gücü harcanmayacaktı artık 60 FPS alıp sık sık 13 FPS ye düşmek yerine 45 -50 FPS alıyorum

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ani FPS düşüşünüz RAM kaynaklı oluşuyordur %99 ihtimalle. Cihazınızda harici grafik birimi yok ve 2200U içindeki APU çalışıyor. 8 GB RAM 'in bir kısmı bu APU için ekran kartı belleği olarak kullanılıyor. Bir kısmı ise Windows tarafından kullanılıyor aşağı yukarı oyun için size 4-5 GB bir RAM miktarı kalır buda her oyunda değil ama yetersiz geldiği oyunlarda sınıra yaklaşınca ani FPS düşüşü yaşatır. Yani size RAM takviyesi gerekli gibi duruyor. MSI Afterburner ile oyun içinden RAM kullanımınıza bakabilirsiniz sınırdaysa sorun bu demektir kanıtlanmış olur. Sınırdan kastım %100 doluluk değil yakın olması. Ekran kartı belleği ile beraber 8GB RAM 'in ne kadarı kullanılıyor bunu kontrol etmek amaç.

KS

Ibrahim Mert

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Ani FPS düşüşünüz RAM kaynaklı oluşuyordur %99 ihtimalle. Cihazınızda harici grafik birimi yok ve 2200U içindeki APU çalışıyor. 8 GB RAM 'in bir kısmı bu APU için ekran kartı belleği olarak kullanılıyor. Bir kısmı ise Windows tarafından kullanılıyor aşağı yukarı oyun için size 4-5 GB bir RAM miktarı kalır buda her oyunda değil ama yetersiz geldiği oyunlarda sınıra yaklaşınca ani FPS düşüşü yaşatır. Yani size RAM takviyesi gerekli gibi duruyor. MSI Afterburner ile oyun içinden RAM kullanımınıza bakabilirsiniz sınırdaysa sorun bu demektir kanıtlanmış olur. Sınırdan kastım %100 doluluk değil yakın olması. Ekran kartı belleği ile beraber 8GB RAM 'in ne kadarı kullanılıyor bunu kontrol etmek amaç.
sorunu çözdüm birazdan detayları konuya ekleyeceğim belki başkalarının da işine yarabilir. Teşekkürler

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Eğer BIOS 'tan RAM ayarı yaptıysanız geçici bir çözümdür bilginiz olsun. Eğer RAM odaklı yüke giren bir oyunda değilse sorun RAM kaynaklı değildir. Yazılım yada APU ile başlatma sorunudur çözümü detaylıca paylaşınca herkes yararlanır zaten.

Çözdüğünüze sevindim.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri