Ryzen 5 2600X ve RX480 kare kare olma sorunu

azizgunay89

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
öncelikle sistemim :
ryzen 5 2600x + arctic freezer 34 esports duo kule soğutucu
msi gamingx rx 480 8gb 256 bit ekran kartı
msi b450m mortar titanium anakart
gskill 8 gb 3000mhz + hyperx 8 gb 3000mhz  toplamda 16 gb ram
james donkey 512 gb m.2 ssd
620 w seasonic 80+ bronze yarı modüler psu
sistemimde son 1 senedir başlıkta yazdığım sorunu yaşıyorum tüm sistemi baştan aşşağı değiştirmeme rağmen sorun devam ediyor önceden ryzen 3 2200g işlemcim vardı bu sorundan dolayı değiştirdim ryzen 5 2600x aldım hala sorun duruyor
ekran kartım gigabyte rx570 4 gb 256 bit modeliydi bu sorundan dolayı değiştirdim ve sorun hala devam ediyor
ramlerimi tek  tek denedim farklı ramlerle denedim sorun yine vardı
psu 600 w dı değiştirdim sorun yine devam ediyor
anakartım msi b350m gaming pro ydu değiştirdim b450m mortar titanium aldım sorun hala devam ediyor monitör de değiştim resimdeki monitör eski monitörüm şu an msi opticx 24 inç curved 144hz monitör var ama sorun hala devam ediyor  aklıma gelen gelmeyen herşeyi yaptım bir kişi şu soruna çare olabilir mi artık ?
dipnot: pc kasası da değişti ama hala sorun duruyor

GUaCOb

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Bu sorun genelde pek çok şeyden olabilir. Monitör , GPU ve PSU dahil pek çok şey değişmiş ama birkaç konu var belirteyim.

1. Monitör değişmiş ama kablo olarak halen daha aynı kabloyu kullanıyorsanız bu tarz sorun olabilir.
  2. Evinizde topraklama yoksa bu tarz sorunlar olabilir. Yani en azından monitörün güç aldığı prizi akım korumalı bir priz ile değiştirebilirsiniz.
  3. GPU sıcaklık sorununuz varsa belli bir dereceden sonra bu sorunu yapıyorsa bu karttan kaynaklıdır. Aldığınız GPU sıfır sanırım ama onda da sorun olma ihtimali yüksek.
  4. Ekran kartında OC varsa bu tarz sorunlara sebep olabilir. Genelde bellek yada CPU frekansına bağlı hız aşırtma yapıldığında bu sorun oluyor yani kartınızın kendi yazılımını MSI Afterburner yazılımını kontrol edin ve kartı stok değerlerde çalıştırdığınızdan emin olun.
  5. Eğer sistemde statik birikiyorsa ki olabilir gayet normal bu sizin yaşadığınız sorunu yaratabilir. Satatik elektrik sorunu için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
  6. BIOS sorunu olabilir GPU yada sistemsel BIOS sürümünüz odaklı bir sorun bu soruna sebep olur. Anakart BIOS güncellemesi kolay ama ekran kartı işi biraz meşakatli ve risklidir.
  7. RAM odaklı sorununuz olabilir. Genelde mavi ekran verir RAM sorunu ama bazen bu tarz sistemsel sorunlara sebep olabiliyor. RAM testi için aşağıda önerdiğim yöntemi deneyebilirsiniz.
RAM test işlemi.
  • Önce https://www.memtest86.com/ bu yazılımı indirin ve inen ZIP dosyasını klasöre çıkartın.
  • Sisteme bir USB bellek takın ve içinde önemli verilerin olmamasına dikkat edin. İçi boş olsun.
  • Klasörün içindeki imageUSB.exe dosyasını çalıştırın. Aşağıdaki adımları izleyin.
  • Step 1 : USB belleği seçin.
  • Step 2 : Write image to USB drive seçeneği ve Post Image Verification seçeneğini işaretleyin.
  • Step 3 : İnen klasörde memtest86-usb.img adında bir IMG dosyası var bu dosyayı Browse ile seçin.
  • Step 4 : Write butonuna basın ve bir pencere açılacak YES(EVET) diyorsunuz ve ikinci uyarıyada aynı şekilde YES(EVET) deyip işlemin tamamlanmasını bekliyorsunuz.
  • İşlem tamamlanınca bir pencerede Imaging Complated! uyarısı gelecek. OK deyip uygulamadan çıkıyorsunuz.
  • Şimdi bu USB bellek ile sisteme format atar gibi sistem açılışında USB ile başlatıyorsunuz hepsi bu kadar.
  • USB belleği seçince yazılım otomatik olarak test başlatacak. Arıza varsa ekranda kırmızı renkte bir hata kodu veyahut göstergede belli oluyor zaten. Eğer hata çıkarsa RAM 'iniz arızalı demektir. Testi bitene kadar sürdürün.
Bunlar aklıma gelen şeyler. Siz bu olasılıkları değerlendirip deneyebildiklerinizi deneyebilirsiniz.

KS

azizgunay89

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
söylediklerinizin hepsini yaptım akım koruma priz de satın aldım ve monitörüm hdmi kablodaydı display port a geçiş yaptım memtestle kaç kez test yaptım ama bu sorun ne hikmetse çözülmedi eski ekran kartını sattım kişi hiç bir sorun yaşamadığını belirtti sorun sabit bir şekilde sadece bende oluyor eski sattım tüm parçalar alan kişilerde  sağlam sorunsuz

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Evinizde eğer topraklama yoksa bu sorun olabilir. Bileşenleriniz başka kişilerde sorunsuz çalışıyorsa sizin evin elektrik sisteminde sorun var demektir. Eğer evinizde topraklama yoksa sisteminizi evinde topraklama olan birisinde deneyin. Ayrıca söylediğim diğer şeyleri de deneyin başka şeylerde söyledim.

KS

azizgunay89

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
anladım yaptığınız listeyi işten eve geçince tekrar gözden geçiricem ama başka evde deneme olayı biraz sıkıntı çünki pc ne zaman bu şekilde kare kare olucağı belli olmuyor bazen 3 günde bir bazen 20 dk de bir bide topraklama olayından ise nasıl bir işlem yapıp düzeltebilirz bunu

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Topraklama olayı cihazların çektikleri akıma bağlı kaçak akımın toprağa aktarılması olayıdır. Yani evinizin elektrik sisteminin elden geçmesi gerekecek başka çaresi yok. Sorun buysa tabi.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri