Yardım Ryzen 5 9600X Boşta Aşırı Isınıyor, Soğutucu/Macun Değişimi Etki Etmedi

selverek

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Merhaba,
Ryzen 5 9600X işlemcimde boşta çalışırken anormal derecede yüksek sıcaklıklar gözlemliyorum ve yaptığım tüm müdahalelere rağmen çözüm bulamadım.
Sistem:
  • İşlemci: Ryzen 5 9600X
  • Soğutucu: Thermalright Peerless Assassin 120 SE
  • Anakart: MSI A620M-B
  • Termal macun: Arctic MX-4 (farklı uygulama yöntemleri denendi)
Sorun şu şekilde:
  • BIOS’ta işlemci core sıcaklığı 55°C, anakart ise 42°C civarında.
  • Sistem açıldığında işlemci kısa sürede 80°C’ye kadar çıkıyor, ardından yavaşça 55°C’ye iniyor.
  • Masaüstünde basit işlemler (örneğin pencereyi hareket ettirmek, tarayıcı açmak) işlemcinin anlık olarak 70°C seviyelerine çıkmasına neden oluyor.
  • Tarayıcı açıkken bile işlemci 40W civarı güç tüketirken sıcaklık 70-74°C aralığında geziniyor.
  • Cinebench stress testinde 88W güç tüketimiyle 75°C görülüyor, bu sıcaklık bana makul geliyor ama boşta yüksek olması anlamsız.
  • PBO devre dışı, overclock yok, undervolt yapılmadı. İşlemci çoğu zaman 1.3V üzeri voltajda çalışıyor.
  • Soğutucuyu defalarca söküp yeniden taktım, ilk montajdan sonuncusuna kadar hiçbir fark oluşmadı.
  • Oda ortamı yaz mevsimi nedeniyle sıcak, ancak bir keresinde klima altında kurulum yapıp çalıştırdığımda boşta 47°C gibi düşük bir değer almıştım sadece bir seferlik oldu.

Basit işlemlerde bile 65-75°C arasında dolaşan bir işlemcim var ve yük altında değilken bu kadar ısınmasını mantıklı bulamıyorum.
Görüş ve önerilere açığım. Bu işlemci boşta gerçekten bu kadar sıcak mı çalışıyor, yoksa bende bir sorun mu var?

Benzer bilgisayara sahip dostlar destek olursa sevinirim.

kihei

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
166
Farklı bir soğutucuyla veya macunla denediniz mi ? Spesifik olarak sizdeki üründe bir bozukluk olabilir.
Veya yYanlışlıkla fan ayarları bozulmuş olabilir mi ? MSI Center indirip soğutma sihirbazını kurup oradan fan ayarı yaptırıp düzeldi mi diye dener misin ?

KS

selverek

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Farklı bir soğutucuyla veya macunla denediniz mi ? Spesifik olarak sizdeki üründe bir bozukluk olabilir.
Veya yYanlışlıkla fan ayarları bozulmuş olabilir mi ? MSI Center indirip soğutma sihirbazını kurup oradan fan ayarı yaptırıp düzeldi mi diye dener misin ?
İlk olarak Thermalright marka macunla kurdum kutuda gelen, sıcaklık aynıydı. Sonra Arctic MX-4 macun aldım, ama sorun devam etti. Farklı bir soğutucu denemedim. Fan hızını BIOS’tan 50 derece üstünde %90’a ayarladım, ama sıcaklık düşmedi, sadece fan sesi arttı.

kihei

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
166
İlk olarak Thermalright marka macunla kurdum kutuda gelen, sıcaklık aynıydı. Sonra Arctic MX-4 macun aldım, ama sorun devam etti. Farklı bir soğutucu denemedim. Fan hızını BIOS’tan 50 derece üstünde %90’a ayarladım, ama sıcaklık düşmedi, sadece fan sesi arttı.
Farklı işlemci deneme şansınız yoksa işlemciyi garantiye gönderin.

KS

selverek

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Farklı işlemci deneme şansınız yoksa işlemciyi garantiye gönderin.
Şimdi değişim talep ettim yarın kargoya vereceğim test yapıp sıkıntı olması durumunda yenisiyle değişim yapacağız dendi. Bakalım sonucu buraya yazarım

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri