Yardım Ryzen 7 9800X3D 1920X1080 165Hz Monitörde Yüksek CPU Kullanımı Sorunu

Diocenes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba arkadaşlar,
Sistemiyle ilgili tuhaf bir durumla karşı karşıyayım ve çözüm önerilerinizi bekliyorum. İşte sistemim ve yaşadığım sorun:

Sistemim:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı: EVGA RTX 3080
  • Monitör: 1920x1080 165Hz
  • Anakart: MSI MPG X870E Pro Carbon Wi-Fi
  • RAM: G.Skill DDR5 64GB (2x32GB) 6000 MHz
  • Soğutma: Cooler Master MasterLiquid ML360
Sorun:
  • Monitörümde 1920x1080 165Hz çözünürlükte oyun oynarken işlemci kullanımı %80-90 arasında değişiyor.
  • Monitör yenileme hızını 60Hz’ye düşürdüğümde işlemci kullanımı %30-40 seviyesine iniyor.
  • İlginç bir şekilde, ikinci bir monitör (4K çözünürlükte ve 60Hz) bağladığımda, işlemci yükü düşüyor (%30-40 civarı).
Denediğim Çözümler:
  • G-Sync ve V-Sync etkinleştirildi.
  • FPS sınırını 165'e ayarladım.
  • NVIDIA sürücülerimi güncelledim.
  • Grafik ayarlarını yükselterek GPU yükünü artırmaya çalıştım.
  • Monitör yenileme hızını 120Hz’e düşürdüm ama sorun çözülmedi.
Sizce bu durumun kaynağı ne olabilir? Benzer bir sorun yaşayan var mı? Çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Ekran Görüntüsü:

Ekli dosyalar

• 4k monitör.jpeg
    4k monitör.jpeg
    274.7 KB · Görüntüleme: 8
  • 165hz monitör.jpeg
    165hz monitör.jpeg
    446.6 KB · Görüntüleme: 8

Vadbavv

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
203
Biostan x3d gamening mode falan açtınmı bi sürü forumda bu mode ile işlemci kullanımının tavan yaptığı yazıyor.

KS

Diocenes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Biostan x3d gamening mode falan açtınmı bi sürü forumda bu mode ile işlemci kullanımının tavan yaptığı yazıyor.
Evet açtım o mod son bios güncellemesinde geldi 1 hafta kadar oldu hatta, ama hiç bir işe yaramıyor sanki yazılımsam bir problemim var bir türlü çözemedim tam anlayamadım internette hiç bir bilgide yok.

Vadbavv

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
203
Evet açtım o mod son bios güncellemesinde geldi 1 hafta kadar oldu hatta, ama hiç bir işe yaramıyor sanki yazılımsam bir problemim var bir türlü çözemedim tam anlayamadım internette hiç bir bilgide yok.
Forumlarda insanların bu mod yüzünden cpu yüke bindi gibi yorumlarını okudum kapatıncada eski çekirdek gücünde sıkıntılar yaşayanlar olmuş

yunusx36

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
3,257
Merhaba arkadaşlar,
Sistemiyle ilgili tuhaf bir durumla karşı karşıyayım ve çözüm önerilerinizi bekliyorum. İşte sistemim ve yaşadığım sorun:

Sistemim:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı: EVGA RTX 3080
  • Monitör: 1920x1080 165Hz
  • Anakart: MSI MPG X870E Pro Carbon Wi-Fi
  • RAM: G.Skill DDR5 64GB (2x32GB) 6000 MHz
  • Soğutma: Cooler Master MasterLiquid ML360
Sorun:
  • Monitörümde 1920x1080 165Hz çözünürlükte oyun oynarken işlemci kullanımı %80-90 arasında değişiyor.
  • Monitör yenileme hızını 60Hz’ye düşürdüğümde işlemci kullanımı %30-40 seviyesine iniyor.
  • İlginç bir şekilde, ikinci bir monitör (4K çözünürlükte ve 60Hz) bağladığımda, işlemci yükü düşüyor (%30-40 civarı).
Denediğim Çözümler:
  • G-Sync ve V-Sync etkinleştirildi.
  • FPS sınırını 165'e ayarladım.
  • NVIDIA sürücülerimi güncelledim.
  • Grafik ayarlarını yükselterek GPU yükünü artırmaya çalıştım.
  • Monitör yenileme hızını 120Hz’e düşürdüm ama sorun çözülmedi.
Sizce bu durumun kaynağı ne olabilir? Benzer bir sorun yaşayan var mı? Çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Ekran Görüntüsü:
Sistemin hakkı min 2K 1080p de darboğaza giriyor yük işlemciye biniyor

KS

Diocenes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
KS

Diocenes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
MSI afterburner ile oyun içi değerlerini atarmısın.
Msi afterburner çalışmıyor sistemimin yeni versiyonu Msi center var ben orası ve ryzen master uygulamalarını atayım size.

Ekli dosyalar

• Ryzen Master.jpeg
    Ryzen Master.jpeg
    342.5 KB · Görüntüleme: 17
  • Msi Center.jpeg
    Msi Center.jpeg
    197.6 KB · Görüntüleme: 17
KS

Diocenes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Çözünürlük artırman gerek DSR ile oyunu 2K ya da 4K da işleyip 1080p hale getirecek yük karta binecek.
Daha önce yaşadığım sorunları çözmeye çalışırken X3D Game Mode’un açık ve kapalı durumlarında farklı sonuçlar elde ettim. Sonuçlarımı sizinle paylaşmak ve önerilerinizi almak istiyorum. İşte sistemim ve karşılaştığım durumlar:

Yaşadığım Durumlar:

1. X3D Game Mode Açıkken:

• İşlemci kullanım oranı %80-90 civarında.
  • İşlemci sıcaklığı maksimum 70°C seviyelerinde sabit.
  • Grafik ayarları en yüksek seviyede ve 165Hz sabit.

2. X3D Game Mode Kapalıyken:

• İşlemci kullanım oranı %40-50 civarına düşüyor.
  • Ancak işlemci sıcaklığı 80-90°C seviyelerine çıkıyor.
  • Grafik ayarları yine en yüksek seviyede ve 165Hz sabit.

3. Ekran Yenileme Hızını 60Hz’e Çektiğimde:

• X3D Game Mode açıkken işlemci kullanım oranı birden %40-50’ye düşüyor.
  • İşlemci sıcaklığı yine sabit ve 70°C’yi geçmiyor.
  • X3D Game Mode kapalıyken, sıcaklık artışı devam ediyor.

Bu Durumda Aklıma Takılanlar:

1. X3D Game Mode’un kapalı olduğunda sıcaklığın artmasına rağmen işlemci kullanımının düşük kalmasının sebebi nedir?
  2. X3D Game Mode açıkken, ekran yenileme hızını 60Hz’e çektiğimde işlemci kullanımının düşmesi hangi teknolojilerden kaynaklanıyor olabilir?
  3. X3D Game Mode’un açık veya kapalı olması arasındaki bu büyük farkın tam olarak kaynağı ne olabilir?

Not:

Her iki durumu da aynı oyun ve aynı grafik ayarlarında test ettim. Ayrıca BIOS ayarlarımda Precision Boost Overdrive ve EXPO profilleri aktif durumda.
Önerilerinizi ve fikirlerinizi dört gözle bekliyorum. Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsanız veya başka bir test yapmam gerekiyorsa, lütfen bildirin.

Forumlarda insanların bu mod yüzünden cpu yüke bindi gibi yorumlarını okudum kapatıncada eski çekirdek gücünde sıkıntılar yaşayanlar olmuş
Daha önce yaşadığım sorunları çözmeye çalışırken X3D Game Mode’un açık ve kapalı durumlarında farklı sonuçlar elde ettim. Sonuçlarımı sizinle paylaşmak ve önerilerinizi almak istiyorum. İşte sistemim ve karşılaştığım durumlar:

Yaşadığım Durumlar:

1. X3D Game Mode Açıkken:

• İşlemci kullanım oranı %80-90 civarında.
  • İşlemci sıcaklığı maksimum 70°C seviyelerinde sabit.
  • Grafik ayarları en yüksek seviyede ve 165Hz sabit.

2. X3D Game Mode Kapalıyken:

• İşlemci kullanım oranı %40-50 civarına düşüyor.
  • Ancak işlemci sıcaklığı 80-90°C seviyelerine çıkıyor.
  • Grafik ayarları yine en yüksek seviyede ve 165Hz sabit.

3. Ekran Yenileme Hızını 60Hz’e Çektiğimde:

• X3D Game Mode açıkken işlemci kullanım oranı birden %40-50’ye düşüyor.
  • İşlemci sıcaklığı yine sabit ve 70°C’yi geçmiyor.
  • X3D Game Mode kapalıyken, sıcaklık artışı devam ediyor.

Bu Durumda Aklıma Takılanlar:

1. X3D Game Mode’un kapalı olduğunda sıcaklığın artmasına rağmen işlemci kullanımının düşük kalmasının sebebi nedir?
  2. X3D Game Mode açıkken, ekran yenileme hızını 60Hz’e çektiğimde işlemci kullanımının düşmesi hangi teknolojilerden kaynaklanıyor olabilir?
  3. X3D Game Mode’un açık veya kapalı olması arasındaki bu büyük farkın tam olarak kaynağı ne olabilir?

Not:

Her iki durumu da aynı oyun ve aynı grafik ayarlarında test ettim. Ayrıca BIOS ayarlarımda Precision Boost Overdrive ve EXPO profilleri aktif durumda.
Önerilerinizi ve fikirlerinizi dört gözle bekliyorum. Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsanız veya başka bir test yapmam gerekiyorsa, lütfen bildirin.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri