Soru Ryzen7 3800X Isınma Sorunu Bios Ayarları

ilkeryuksel

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
46
Arkadaşlar
Ryzen7 3800x de ısınma problemi alıyorum (stok fan ile), bunun için sıvı soğutucu aldım (Corsair CPU Cooler CW-9060054-WW H150 RGB) henüz kuruluma geçmedim.

Kuruluma geçmeden önce MSI Anakartımda Bios'ta işlemcinin 4.2'lere çıkabilmesini ve ısınma probleminin az da olsa düşük seyretmesi için yapmam gereken ayarlar var mı?
BIOS+AMD Ryzen Master + CinebenchR23 ayarları ile ilgili yeterli bilgiye sahip değilim. Sizlerden ricam beni yönlendirmeniz olacak.

En iyi voltaj değeri ve performans ayarlarını bana sırasıyla yazabilir veya referans gösterebilirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler.

Sistem boştayken Anakar ve CPU sıcaklıkları bana fazla geldi.. OC ve yapmayı bilmediğimden XRP dışında hic bir özellik açık degil.

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2023-03-28 161144.png
    Ekran görüntüsü 2023-03-28 161144.png
    117.6 KB · Görüntüleme: 14
Son düzenleme:

arafday

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
57
Bilgisayar kasanız, imzanızdaki kasa mı?

KS

ilkeryuksel

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
46
Kendi kendime yazisiyorum gibi hissetsem de, sivi sogutucuyu kasabin on paneline takmayi basardim.. Suan pompadan su sesleri devirdaim geliyor. 6+1 egzoz Fanli bir kasa oldu.

Simdi esas sorumun cevabini ariyorum. Ryzen 3800x icin normal ayarda 3.9mhz de calisiyor ben bunu yukseltmek performansini arttirak istiyorum. Nasil yapabilirim? Voltaj ayarlari vs
Bilgisayar kasanız, imzanızdaki kasa mı?
evet hocam

KS

ilkeryuksel

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
46
Radyatördeki bu fanlarin yonleri dogru mu? iceriye mi disariya mi hava vermesi gerekiyor

Ekli dosyalar

• CB4405E7-CBAD-4168-8229-B8C9F96007DD.jpeg
    CB4405E7-CBAD-4168-8229-B8C9F96007DD.jpeg
    895.2 KB · Görüntüleme: 15

Nandor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
28
Radyatördeki bu fanlarin yonleri dogru mu? iceriye mi disariya mi hava vermesi gerekiyor
Radyotordeki fanların yönü yanlış, şuan içerden dışarıya hava üflüyor yani egzost olarak çalışıyor. Disardan içeriye serin hava alması gerekli. Ayrıca radyatör üste takılabiliyorsa oraya takmanizi tavsiye ederim ama fotoğraflarda yeterli boşluk yok gibi duruyor. Kasa modeli nedir ?

KS

ilkeryuksel

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
46
Radyotordeki fanların yönü yanlış, şuan içerden dışarıya hava üflüyor yani egzost olarak çalışıyor. Disardan içeriye serin hava alması gerekli. Ayrıca radyatör üste takılabiliyorsa oraya takmanizi tavsiye ederim ama fotoğraflarda yeterli boşluk yok gibi duruyor. Kasa modeli nedir ?
Kasa modelim imzamda yazmakta hocam. Ust kisma sigmiyordu mecbur one taktim.

Radyatör bu durumda fanlarin arkasinda mi olacak? Yada mevcut pozisyonda fanlari cikartip tersini cevirsem yeterli mi?

Nandor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
28
Kasa modelim imzamda yazmakta hocam. Ust kisma sigmiyordu mecbur one taktim.

Radyatör bu durumda fanlarin arkasinda mi olacak? Yada mevcut pozisyonda fanlari cikartip tersini cevirsem yeterli mi?
İzma mobilde gözükmüyor sanırım,şimdi profilinizden baktım.

Fanlar mevcut pozisyonunda kalabilir. Sadece tersini çevirmeniz yeterli. Çevirdikten sonra 3 giriş 4 egzost faniniz olacak. Negatif basınç olacağı idin kasa tüm boşluklardan hava alarak daha fazla toz toplar. Arkadaki ve üstteki fanlarinin hızlarını düşürüp ondekileri yüksek tutarsanız pozitif basınç elde edebilirsiniz.

KS

ilkeryuksel

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
46
İzma mobilde gözükmüyor sanırım,şimdi profilinizden baktım.

Fanlar mevcut pozisyonunda kalabilir. Sadece tersini çevirmeniz yeterli. Çevirdikten sonra 3 giriş 4 egzost faniniz olacak. Negatif basınç olacağı idin kasa tüm boşluklardan hava alarak daha fazla toz toplar. Arkadaki ve üstteki fanlarinin hızlarını düşürüp ondekileri yüksek tutarsanız pozitif basınç elde edebilirsiniz.
Kusura bakmayin sizide yordum kasa modeli yazsam ugrasmazdiniz :)

Hocam peki radyatör borularinin konumu dogru mu? borular yukardan gelmesi veya asagidan gelmesi gibi bazi yazilar okudum. Basinç sagligi konusunda.. fikriniz var mi?

Nandor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
28
Kusura bakmayin sizide yordum kasa modeli yazsam ugrasmazdiniz :)

Hocam peki radyatör borularinin konumu dogru mu? borular yukardan gelmesi veya asagidan gelmesi gibi bazi yazilar okudum. Basinç sagligi konusunda.. fikriniz var mi?
Döngünün içindeki hava herzaman en üst noktada birikiyor. O yüzden pompanın hicbir zaman döngünün en üst noktası olmaması gerekli. En güzeli üst kısım ama malesef imkanımız yok. İkinci en iyi seçenek radyatör hortumlarin altta olması. Eğer hortumlar en alta gelecek şekilde takılabiliyorsa öyle takın. Hiç biri olmuyorsa son seçenekte zaten suanki gibi hortumlar üstte. Hava üstte hortumların girisinde toplanacağı için bu şekilde biraz daha ses yapar, pompanın da ömrünü kisaltabilir. Corsair de kendi sitesinde önerilen takılma seçeneklerini bu şekilde sıralamış.

KS

ilkeryuksel

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
46
Döngünün içindeki hava herzaman en üst noktada birikiyor. O yüzden pompanın hicbir zaman döngünün en üst noktası olmaması gerekli. En güzeli üst kısım ama malesef imkanımız yok. İkinci en iyi seçenek radyatör hortumlarin altta olması. Eğer hortumlar en alta gelecek şekilde takılabiliyorsa öyle takın. Hiç biri olmuyorsa son seçenekte zaten suanki gibi hortumlar üstte. Hava üstte hortumların girisinde toplanacağı için bu şekilde biraz daha ses yapar, pompanın da ömrünü kisaltabilir. Corsair de kendi sitesinde önerilen takılma seçeneklerini bu şekilde sıralamış.

Sozde kasamin ust kismina 360mm lik soğutucu takabileceksin diye ibareyi koymus ama gel gör ki sigmiyor - yada sigdiramadim

Nandor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
28

Sozde kasamin ust kismina 360mm lik soğutucu takabileceksin diye ibareyi koymus ama gel gör ki sigmiyor - yada sigdiramadim
Takılıyor demişler ama maksimum 30 mm yazıyor. Ayrıca üste radyatör taktiginizda öne sadece 2 tane fan takabiliyorsunuz sanırım. H150 nin kalınlığı 30 mm den az ama herşey kağıt üstündeki gibi uyumlu olmayabiliyor malesef.

KS

ilkeryuksel

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
46
Takılıyor demişler ama maksimum 30 mm yazıyor. Ayrıca üste radyatör taktiginizda öne sadece 2 tane fan takabiliyorsunuz sanırım. H150 nin kalınlığı 30 mm den az ama herşey kağıt üstündeki gibi uyumlu olmayabiliyor malesef.
Hocam aynen öyle.. Bunca saatir kasanın içindeyim :) Yeni tamamladım..
En üstte taktım önden bir fanı sökerek. Onu da yetim gibi altta bir yer yapmışlar SSD'lere üfürsün diye sanırım oraya taktım.

Umarım fanların yönünde terslik yoktur yemin ederim ağlarım! :D

z

Ekli dosyalar

• B40DBDE4-D35B-486E-9F76-1DE73B1E4CEC.jpeg
    B40DBDE4-D35B-486E-9F76-1DE73B1E4CEC.jpeg
    824.4 KB · Görüntüleme: 10

Nandor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
28
Hocam aynen öyle.. Bunca saatir kasanın içindeyim :) Yeni tamamladım..
En üstte taktım önden bir fanı sökerek. Onu da yetim gibi altta bir yer yapmışlar SSD'lere üfürsün diye sanırım oraya taktım.

Umarım fanların yönünde terslik yoktur yemin ederim ağlarım! :D

z
20-30 mm daha uzun yapsalar kasayı hiçbir sorun kalmiyacak. Niye böyle bu üreticiler anlamıyorum. Artan 3. Fanı direkt sokseniz daha iyi olur, 2. Fanın içeriği aldığı havayı direkt aşağı atıyor. Ekran kartının havasını kesiyor. Bir nevi türbülans oluşuyor.

KS

ilkeryuksel

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
46
20-30 mm daha uzun yapsalar kasayı hiçbir sorun kalmiyacak. Niye böyle bu üreticiler anlamıyorum. Artan 3. Fanı direkt sokseniz daha iyi olur, 2. Fanın içeriği aldığı havayı direkt aşağı atıyor. Ekran kartının havasını kesiyor. Bir nevi türbülans oluşuyor.
Gercekten mi yaa :/ haydaa tamam yarin onu hallederim artık.. ön tarafta saçma bir delik oluştu… bende takıntılıyım böyle görselliğe oraya ne yapsam bilemedim

öndeki filtreyi sokup onden mi vidalasam diye dusundum fani..

KS

ilkeryuksel

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
46
Arkadaşlar
Ryzen7 3800x de ısınma problemi alıyorum (stok fan ile), bunun için sıvı soğutucu aldım (Corsair CPU Cooler CW-9060054-WW H150 RGB) henüz kuruluma geçmedim.

Kuruluma geçmeden önce MSI Anakartımda Bios'ta işlemcinin 4.2'lere çıkabilmesini ve ısınma probleminin az da olsa düşük seyretmesi için yapmam gereken ayarlar var mı?
BIOS+AMD Ryzen Master + CinebenchR23 ayarları ile ilgili yeterli bilgiye sahip değilim. Sizlerden ricam beni yönlendirmeniz olacak.

En iyi voltaj değeri ve performans ayarlarını bana sırasıyla yazabilir veya referans gösterebilirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler.

Sistem boştayken Anakar ve CPU sıcaklıkları bana fazla geldi.. OC ve yapmayı bilmediğimden XRP dışında hic bir özellik açık degil.

ISINMA SORUNUNU ÇÖZDÜM!🤗

CPU için bazı kaynaklardan araştırarak yaptığım işlemlerden sonra sitstemdeki ısınma problemi ciddi manada düştü.
Orjinal ayarlarda 3.9 Ghz Voltaj otomatik - Boşta Sıcaklık: 58-62 derecelerde iken

4.2Ghz - Voltaj: 1.1375V
Cinebench Score: 12647 puan
MAX Sıcaklık: 68 derece
AIDATA stress testi: 68.8 derece

20dk stabil çalıştıktan sonra sonucu paylaşmak istedim.

Sonuçlar sizce nasıl? 🤔

KS

ilkeryuksel

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
46
2. Gün hala bir problem çıkarmadı sanırım sıkıntısız stabil çalışıyora ikna oldum :)

Nandor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
28
Gercekten mi yaa :/ haydaa tamam yarin onu hallederim artık.. ön tarafta saçma bir delik oluştu… bende takıntılıyım böyle görselliğe oraya ne yapsam bilemedim

öndeki filtreyi sokup onden mi vidalasam diye dusundum fani..
Evet biraz rahatsız edici duruyor malesef :( ama soğutucunun sağlığı daha önemli bence 👨‍⚕️. Hadi olmadı kasayı değiştirirsiniz. 😃

KS

ilkeryuksel

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
46
Evet biraz rahatsız edici duruyor malesef :( ama soğutucunun sağlığı daha önemli bence 👨‍⚕️. Hadi olmadı kasayı değiştirirsiniz. 😃
Kasa 1. Ayını daha doldurmadı :D Kasayı geçtimde, Radyatördeki boruların şu zamanlarda daha esnek - yön kabiliyeti olanlarının üretilmesi gerekir diye düşünüyorum. Kalıp gibi ne öne yatıyor ne yana.

Isı değerleri hakkına ne düşünüyorsunuz hocam?

Nandor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
28
Kasa 1. Ayını daha doldurmadı :D Kasayı geçtimde, Radyatördeki boruların şu zamanlarda daha esnek - yön kabiliyeti olanlarının üretilmesi gerekir diye düşünüyorum. Kalıp gibi ne öne yatıyor ne yana.

Isı değerleri hakkına ne düşünüyorsunuz hocam?
Bence güzel, zaten sıcak bir işlemci. Bütün core lar 4.2 ghz de 68 iyidir. Bu arada 120mm ince/slim fanlar varmış. Belki üst kısma sığabilir bir bakın isterseniz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri