GİRİŞ
Samsung Odyssey G3'ün tüm model kimlikleri: LS24AG300NUXUF, LS24AG300NRXUF, LS24AG30ANUXUF, LS24AG302NNXZA, LF24G35TFWMXUF, LS24AG320NUXUF, LS27AG300NUXUF, LS27AG320NUXUF, LF27G35TFWMXUF, LS27AG32ANUXUF. Gördüğünüz gibi 10+ sayıda modeli var.
Biliyorum çok kafa karıştırıcı ve saçma bir şekilde fazlaca modeli var, burada Samsung'un saçma bir isim politikası var. Bunların hepsi Türkiye'de satışa sunulmuş modeller olduğu için saydım ama LS24AG302NNXZA muhtemelen Amerika veya Avrupa tarafında satılan bir model. Kısa bir süre için bizim ülkemizde satışa çıktı diye görmüştüm ama bu listede yazmamın çokta bir esprisi yok, şu an bu model satışta da değil. İnanın G3'ün LFG35TFWMXUF serisi harici diğerlerinin birbirinden çok ufak farkları var. Yani en basit bence böyle düşünebilirsiniz.
Hatta LF ile LS serisini harici diğer modelleri karşılaştırmak bana gereksiz geliyor ama konu başlığının hakkını vermek için onları da yazacağım.
Her neyse bu bilgiler aslında herkesin erişebileceği bilgiler ama ben derleyip topladım biraz. En basitinden başlayacak olursak G3 Samsung Odyssey serisinin yeni bir üyesidir ve G serisi içinde en çok kırpılmış olan versiyonudur. HDR ve 2K çözünürlük hatta IPS seçenekleri için G4 veya G5 modelleri vardır. G5'in genelde kavisli modelleri ön plana çıkıyor ama G4 ile G3'ün flat oluşu nedeniyle yan yana gördüğünüzde benzetme olasılığınız çok yüksektir. G4'ün kasasında ekstradan G-SYNC yazısı bulunur ve Samsung logosu daha belirgindir oradan ayırt edebilirsiniz ve G4 farklı bir panel teknolojisi kullanır 240 hz destekler. Açıkçası ilk gördüğümde G3 ile G4'ün benzerliği karşısında şok olmuştum burada söylemek istedim. Bu monitörlerin altındaki kontrol tuşları aşağıdan bakmadığınız sürece gözükmez ve G3 ile G4'ün stant özellikleri neredeyse aynıdır bu konudaki tüm monitörler asansörlü pivot standa sahip. Şimdi bunu anladığımıza göre gelelim modellerimize.
MODELLER
LS24AG300NUXUF: İlk başta bu model ile başlamak istedim çünkü ülkede en çok satan G3 modeli kendisi, Hepsiburada sitesinde de en çok değerlendirme alan monitörümüz bu. Bahsettiğimiz model 2021 yılında çıkış yapmış diye gösteriliyor ve klasik VA panel kullanıyor. Kutusundan 1 adet HDMI ve dikdörtgen bir adaptör çıkıyor. OSD menüsünde Türkçe dil seçeneği mevcut, eğer Freesync premium seçeneğini aktif ederseniz yanıt süresi ayarı standartta kitlenir ve monitör yazıların arkasında çok fazla motion blurr yapmaya başlar. Yabancı videolarda gördüğüm kadarıyla önerilen ayarlar freesync premium kapalı ve yanıt süresi en hızlı seçeneğidir. İngilizce için response time ve fastest option olarak yazıyor. Kontrast oranı 3000:1 diye pazarlanıyor. Panelin hemen altında led ışığa sahip joystick kontrolleri var. Menüde çok fazla seçenek var özellikle renk ayarını kurcalamayın derim ama kurcalarsanız da endişelenmeyin sistem ayarında sıfırlama seçeneğiniz var. Kısaca bazı oyunlarda overshoot ve yırtılma sorunu için freesync premium açmak ve bazı oyunlarda ghostingten rahatsız olduğunuzda en hızlı ayarını açmak size iyi gelecektir monitörün ayarlarını duruma göre sık sık kullanmanız gerekiyor VA panel olduğu için.
Monitör fabrika ayarları ile İngilizce ve 60 hz geliyor muhtemelen çoğu monitör öyle. Ekran kartınız ve portlarınız destekliyorsa 144 hz hıza çıkarabiliyorsunuz. Panel modelini bulamadım zaten Samsung'un paylaştığını düşünmüyorum ama VA olduğu cep bir bilgi. Ghosting testi dahil en detaylı ve objektif inceleme tarafını Methodology v1.1 ile Rtrings sırtlıyor. Rtrings monitörleri inceleyen gerçekten kaliteli sitelerden biri hatta öyle ki bu konuda yazdığım çoğu şey ona aittir. Rtrings'in incelediği monitörler genelde belli bir kalitenin üstünde oluyor. Bu monitör için ölçtüğü kontrast değeri 5099:1 oranıdır ama bu ölçülen cihaza ve monitörün durumuna göre değişebilen çok hassas bir değerdir.
LS24AG320NUXUF: İkinci sırada bu model var sebebi ise LS24AG300NUXUF ile çok fazla karıştırılması ve bu konuda bilgi kirliliğinin bulunması, benimde konuyu açma nedenimde tam olarak bu. Bu iki modeller birbirine o kadar karışmış durumdalar ki alanların çoğu LS24AG300NUXUF modeline DP kablosu bağlayarak 165 hz almayı bekliyorlar alamayınca da şikayet ediyorlar. Gerçekten komik bir durum . Muhtemelen bu modelli alanlarda model numarasını bilmediği için durumun farkında bile olmayabiliyor. Aralarında çok az bir fiyat farkı olması bu olanların bir nedeni.
İkisi de VA panel olsa da aynı paneli kullanmıyorlar çünkü bu model 165 hz destekliyor ve Display Specifications hakkında buna ait bir bilgi var ama kesin bir bilgi değil bu, bu benim teorim. Kutusundan 144 hz modelinden farklı olarak 1 adet Display Port kablosu ve küçük bir kare şekline sahip adaptör çıkıyor. Display port sayesinde 165 hz alabiliyorsunuz, HDMI ile alamazsınız. Kutusundan DP kablosu çıktığından NVİDİA kartınız ile direkt G-SYNC çalıştırabileceğiniz bir model. Bana kalırsa G3 modellerin arasından en fiyat performans olan model budur, kendisi 144 hz modeli ile çok yakın fiyatlıdır aralarına 300 TL veya 400 TL gibi az bir miktar bulunur ancak 144 hz modeli kadar bilinen bir model değildir. Rtrings sitesinde incelemesi yoktur. İnternette bulabileceğiniz en detaylı incelemesi YouTube'de Endonezya'lı GTID kanalının videosudur Türk içeriklerinin çoğu objektif değil maalesef, neredeyse hiçbiri VA panellerin asıl sorununa değinmiyor .
Açıkçası bu model benim için 144 hz modeli ile kesinlikle karıştırılmaması gereken bir model diye aklımda kaldı. Dipslay Specifications'a göre kullandığı panel modeli AUO marka düz VA. https://www.panelook.com/M238HVN02.0_AUO_23.8_LCM_overview_52037.html (kaynak Display Specifıcations)
Bazı yüksek hertz değerine sahip monitörlerin kutusunun içinden HDMI kablosu çıkıyorken bu modelde DP çıkması güzel bir durum. Gereksiz bir bilgi ama 3 KG ekran ağırlığı ölçülmüş G3 serisinin 27 ekranlı modelleri dahil LF27G35TFWMXUF modelinden sonra en ağır modeli.
LS27AG300NUXUF ve LS27AG320NUXUF: Yukarıda saydığım modellerin 27 ekrana sahip versiyonu diyebiliriz. Aralarında fiyat harici çok fazla fark yoktur. Ekran ne kadar büyürse fiyatlarda o kadar tırmanıyor, ekran derinliği ve metin netliği harici çokta bir farkı yok diyebiliriz. Adından anlaşılacağı gibi biri 165 hz diğeri de 144 hz veriyor.
LF24G35TFWMXUF: Geldik zurnanın zort dediği yere. Benim G3 serisi hakkında en çok kafamı karıştırsan model kendisidir, kısacası diğer G3 serisinden kasa olarak tamamen farklıdır ve LS24AG30 serisi ile çok karşılaştırılan bir modeldir. Malzeme kalitesi (build quality) olarak Rtrings'ten diğer G3 modellerine göre 8.9 ile çok iyi bir puan almıştır. Samsung zaten ergonomi ve malzeme kalitesi konusunda iyi bir markadır. Ergonomi olarak puanı 7.5 diğer serilerin puanı 7.0 olduğundan çok önemsemeniz gerekmez, asıl fark Build Quality kaynaklıdır. Kutusundan 144 hz olduğu için muhtemelen 1 adet HDMI kablosu çıkıyor ve 1 adette kare adaptör çıkıyor. Diğer modellere göre parlaklığı biraz daha iyidir. Görüş açıları diğer modellere yakındır, siyah tekdüzelik ve gri tekdüzelik konusunda performans düşüşü vardır. Renk gamutları diğer modellerine oranla benzerdir. Renk bantlanması konusunda yani Gradyan performansı diğer modellere göre daha iyidir. Kendisinin muhtemelen 165 hz versiyonu yoktur.
Namı değer ufo test yani ghosting test kısmında 144 hz ve 60hz için her ayarda denenmiş detaylı karşılaştırması mevcuttur. S24AG30 vs F27G35T diye geçer bu karşılaştırma. Evet biri 24 ekran diğer 27 ama ufo test değerini ekranın büyük olması o kadar etkilemez. S24AG30 ve S24AG32 serisinin 4 adet hızlandırma seçeneği mevcuttur: Motion Blurr Reduction (MBR), En hızlı, hızlı, standart.
F24G35T modeli ise bize daha az seçenek verir aşırı hız ayarı vardır ancak sadece on ve off yani açık ve kapalı seçeneği olarak 2 tane seçenek sunulmuştur. En temel farklardan biri budur zaten. S24AG30 serisinde 4 adet seçeneğiniz varken bahsettiğimiz modelde ise 2 adet seçeneğiniz vardır. Bu da Rtrings tarafından rakibi olan S24AG30 modeline göre en hızlı seçeneğinde çalışırken response time testinden 144hz ile 5.8 puan verilmesine, F24G35T modeline ise ayarına rağmen 3.7 puan verilmesine sebep olmuştur açıkçası iki puanda düşük olsa da 3.7 puan korkunç bir değerdir. Kısaca gölgelenme ve blurr problemleri yaşama olasılığınız 144 hz kullanırken bu modelde çok daha yüksektir, muhtemelen G3 serisini ghosting ile ünlendiren modelde budur. 3.7 puan gerçekten kötü. İki aynı model altında birinde en hızlı ayarı ile blurr ve VA monitörlerin sorunlarını epey azaltabilecekken biri size bu özelliği vermiyor. Diğer modeller HDMI 1.4 desteklerken bu model 2.0 destekliyor ve Samsung bu modeline black stabilizer ayarı muhtemelen koymadı.
Diğer en büyük farka geldik, neredeyse unutuyordum bu modele Joystick kontrol koymamışlar onun yerine menüye ulaşabilmeniz için tuşları arkaya yerleştirmişler bu kötü olmuş.
Bu bahsettiğimiz model kısaca hem tuşlarını arkaya koymasından hem de berbat bir response time değeri sunmasından piyasa da aşırı linç yağmuruna tutulmuş bir model gibi görünüyor. Dediğim gibi bana S24AG32 ve S24AG30 serisi daha mantıklı geliyor bu modeldense çünkü Rtrings'in kendisi de F24G35T'nin güncellenmiş versiyonu diye bahseder S24AG30 için.
LF27G35TFWMXUF: Şu an sadece 1 tane site de satışı vardır ve gereksiz pahalıdır. 27 ekran olması 24 ekrana oranla metin netliği harici çok bir farkı bulunacağını sanmıyorum.
Rtrings G3'ün bu modelini Methodology v1.2 kullanarak incelemiştir. Bu yukarıdaki modelin aynısının 27 ekran modeli diyebiliriz, kontrast oranı Samsung atrafından 4000:1 diye pazarlandı.
C32G35T: İlk defa duyduğum bir model 32 ekran. Stand ayağı biraz farklı ve gerçek 8 bit. Yani 6 bit+frc değil. Türkiye'de satışını hiç görmedim.
LS24AG300NRXUF ve LS24AG30ANUXUF: Epey'e göre sadece çıkış yılları ve tükettiği enerji sınıfı farklı olan modeller bunlar, çıkış yılları farklı olmasından dolayı fiyatları da farklıdır. Başka bir kaynak bulamadım maalesef. Başka farkları belki vardır ama maalesef bilemiyoruz.
Evet buraya kadar yazımı sıkılmadan okuduysanız tebrikler ! Size bir sorum var . Sizce hangi modelini daha çok seviyorsunuz ? Ve unutmayın burası monitör öneri konusu değil. Aramızda VA panelleri black smearing ve ufo testlerden dolayı sevmeyen çok kullanıcı var ama bu modeller hakkında çok fazla soru işareti olduğu için böyle bir rehber hazırlamak istedim.
Ayrıca ayarlar arasındaki farkı anlamanız için size görseller hazırladım görseller LS24AG32 modeline ait.
Gördüğünüz gibi sağda UFO'ların ortasındaki beyazlar sarıya dönmüş. Response time ayarı smearingi çok fazla çözmese de beyazların sarıya dönmesini çözüyor ve en alt tabakada ki gölgelenmeyi bitiriyor. Yani bu ayar işe yarıyor.
Ufo testinde ki renkleri değiştirirseniz ise böyle bir sonucunuz oluyor.
Kısaca VA panelin sorunu siyahımsı ve grimsi renklerde daha fazla belli oluyor diyebiliriz. Herkese iyi forumlar. Eksik veya yanlış bilgi vermiş olabilirim bilgisi olan kanıtlarıyla beraber düzeltebilir bu durumdan mutlu olurum, G3 hakkında sorusu olanda sorabilir. Yukarıda yazmış olduğum metinler tecrübelerime ait şeyler aralarında emin olmadığım bilgilerde var ve konuyu yazmak uzun bir süremi aldığı için kelime hatalarına rastlayabilirsiniz, görüşürüz.
Ufo testi yerine alternatif bu testi de yapabilirsiniz. Daha detaylı ve güzel bir test sayfası.
Samsung Odyssey G3'ün tüm model kimlikleri: LS24AG300NUXUF, LS24AG300NRXUF, LS24AG30ANUXUF, LS24AG302NNXZA, LF24G35TFWMXUF, LS24AG320NUXUF, LS27AG300NUXUF, LS27AG320NUXUF, LF27G35TFWMXUF, LS27AG32ANUXUF. Gördüğünüz gibi 10+ sayıda modeli var.
Biliyorum çok kafa karıştırıcı ve saçma bir şekilde fazlaca modeli var, burada Samsung'un saçma bir isim politikası var. Bunların hepsi Türkiye'de satışa sunulmuş modeller olduğu için saydım ama LS24AG302NNXZA muhtemelen Amerika veya Avrupa tarafında satılan bir model. Kısa bir süre için bizim ülkemizde satışa çıktı diye görmüştüm ama bu listede yazmamın çokta bir esprisi yok, şu an bu model satışta da değil. İnanın G3'ün LFG35TFWMXUF serisi harici diğerlerinin birbirinden çok ufak farkları var. Yani en basit bence böyle düşünebilirsiniz.
Hatta LF ile LS serisini harici diğer modelleri karşılaştırmak bana gereksiz geliyor ama konu başlığının hakkını vermek için onları da yazacağım.
Her neyse bu bilgiler aslında herkesin erişebileceği bilgiler ama ben derleyip topladım biraz. En basitinden başlayacak olursak G3 Samsung Odyssey serisinin yeni bir üyesidir ve G serisi içinde en çok kırpılmış olan versiyonudur. HDR ve 2K çözünürlük hatta IPS seçenekleri için G4 veya G5 modelleri vardır. G5'in genelde kavisli modelleri ön plana çıkıyor ama G4 ile G3'ün flat oluşu nedeniyle yan yana gördüğünüzde benzetme olasılığınız çok yüksektir. G4'ün kasasında ekstradan G-SYNC yazısı bulunur ve Samsung logosu daha belirgindir oradan ayırt edebilirsiniz ve G4 farklı bir panel teknolojisi kullanır 240 hz destekler. Açıkçası ilk gördüğümde G3 ile G4'ün benzerliği karşısında şok olmuştum burada söylemek istedim. Bu monitörlerin altındaki kontrol tuşları aşağıdan bakmadığınız sürece gözükmez ve G3 ile G4'ün stant özellikleri neredeyse aynıdır bu konudaki tüm monitörler asansörlü pivot standa sahip. Şimdi bunu anladığımıza göre gelelim modellerimize.
MODELLER
LS24AG300NUXUF: İlk başta bu model ile başlamak istedim çünkü ülkede en çok satan G3 modeli kendisi, Hepsiburada sitesinde de en çok değerlendirme alan monitörümüz bu. Bahsettiğimiz model 2021 yılında çıkış yapmış diye gösteriliyor ve klasik VA panel kullanıyor. Kutusundan 1 adet HDMI ve dikdörtgen bir adaptör çıkıyor. OSD menüsünde Türkçe dil seçeneği mevcut, eğer Freesync premium seçeneğini aktif ederseniz yanıt süresi ayarı standartta kitlenir ve monitör yazıların arkasında çok fazla motion blurr yapmaya başlar. Yabancı videolarda gördüğüm kadarıyla önerilen ayarlar freesync premium kapalı ve yanıt süresi en hızlı seçeneğidir. İngilizce için response time ve fastest option olarak yazıyor. Kontrast oranı 3000:1 diye pazarlanıyor. Panelin hemen altında led ışığa sahip joystick kontrolleri var. Menüde çok fazla seçenek var özellikle renk ayarını kurcalamayın derim ama kurcalarsanız da endişelenmeyin sistem ayarında sıfırlama seçeneğiniz var. Kısaca bazı oyunlarda overshoot ve yırtılma sorunu için freesync premium açmak ve bazı oyunlarda ghostingten rahatsız olduğunuzda en hızlı ayarını açmak size iyi gelecektir monitörün ayarlarını duruma göre sık sık kullanmanız gerekiyor VA panel olduğu için.
Monitör fabrika ayarları ile İngilizce ve 60 hz geliyor muhtemelen çoğu monitör öyle. Ekran kartınız ve portlarınız destekliyorsa 144 hz hıza çıkarabiliyorsunuz. Panel modelini bulamadım zaten Samsung'un paylaştığını düşünmüyorum ama VA olduğu cep bir bilgi. Ghosting testi dahil en detaylı ve objektif inceleme tarafını Methodology v1.1 ile Rtrings sırtlıyor. Rtrings monitörleri inceleyen gerçekten kaliteli sitelerden biri hatta öyle ki bu konuda yazdığım çoğu şey ona aittir. Rtrings'in incelediği monitörler genelde belli bir kalitenin üstünde oluyor. Bu monitör için ölçtüğü kontrast değeri 5099:1 oranıdır ama bu ölçülen cihaza ve monitörün durumuna göre değişebilen çok hassas bir değerdir.
LS24AG320NUXUF: İkinci sırada bu model var sebebi ise LS24AG300NUXUF ile çok fazla karıştırılması ve bu konuda bilgi kirliliğinin bulunması, benimde konuyu açma nedenimde tam olarak bu. Bu iki modeller birbirine o kadar karışmış durumdalar ki alanların çoğu LS24AG300NUXUF modeline DP kablosu bağlayarak 165 hz almayı bekliyorlar alamayınca da şikayet ediyorlar. Gerçekten komik bir durum . Muhtemelen bu modelli alanlarda model numarasını bilmediği için durumun farkında bile olmayabiliyor. Aralarında çok az bir fiyat farkı olması bu olanların bir nedeni.
İkisi de VA panel olsa da aynı paneli kullanmıyorlar çünkü bu model 165 hz destekliyor ve Display Specifications hakkında buna ait bir bilgi var ama kesin bir bilgi değil bu, bu benim teorim. Kutusundan 144 hz modelinden farklı olarak 1 adet Display Port kablosu ve küçük bir kare şekline sahip adaptör çıkıyor. Display port sayesinde 165 hz alabiliyorsunuz, HDMI ile alamazsınız. Kutusundan DP kablosu çıktığından NVİDİA kartınız ile direkt G-SYNC çalıştırabileceğiniz bir model. Bana kalırsa G3 modellerin arasından en fiyat performans olan model budur, kendisi 144 hz modeli ile çok yakın fiyatlıdır aralarına 300 TL veya 400 TL gibi az bir miktar bulunur ancak 144 hz modeli kadar bilinen bir model değildir. Rtrings sitesinde incelemesi yoktur. İnternette bulabileceğiniz en detaylı incelemesi YouTube'de Endonezya'lı GTID kanalının videosudur Türk içeriklerinin çoğu objektif değil maalesef, neredeyse hiçbiri VA panellerin asıl sorununa değinmiyor .
Açıkçası bu model benim için 144 hz modeli ile kesinlikle karıştırılmaması gereken bir model diye aklımda kaldı. Dipslay Specifications'a göre kullandığı panel modeli AUO marka düz VA. https://www.panelook.com/M238HVN02.0_AUO_23.8_LCM_overview_52037.html (kaynak Display Specifıcations)
Bazı yüksek hertz değerine sahip monitörlerin kutusunun içinden HDMI kablosu çıkıyorken bu modelde DP çıkması güzel bir durum. Gereksiz bir bilgi ama 3 KG ekran ağırlığı ölçülmüş G3 serisinin 27 ekranlı modelleri dahil LF27G35TFWMXUF modelinden sonra en ağır modeli.
LS27AG300NUXUF ve LS27AG320NUXUF: Yukarıda saydığım modellerin 27 ekrana sahip versiyonu diyebiliriz. Aralarında fiyat harici çok fazla fark yoktur. Ekran ne kadar büyürse fiyatlarda o kadar tırmanıyor, ekran derinliği ve metin netliği harici çokta bir farkı yok diyebiliriz. Adından anlaşılacağı gibi biri 165 hz diğeri de 144 hz veriyor.
LF24G35TFWMXUF: Geldik zurnanın zort dediği yere. Benim G3 serisi hakkında en çok kafamı karıştırsan model kendisidir, kısacası diğer G3 serisinden kasa olarak tamamen farklıdır ve LS24AG30 serisi ile çok karşılaştırılan bir modeldir. Malzeme kalitesi (build quality) olarak Rtrings'ten diğer G3 modellerine göre 8.9 ile çok iyi bir puan almıştır. Samsung zaten ergonomi ve malzeme kalitesi konusunda iyi bir markadır. Ergonomi olarak puanı 7.5 diğer serilerin puanı 7.0 olduğundan çok önemsemeniz gerekmez, asıl fark Build Quality kaynaklıdır. Kutusundan 144 hz olduğu için muhtemelen 1 adet HDMI kablosu çıkıyor ve 1 adette kare adaptör çıkıyor. Diğer modellere göre parlaklığı biraz daha iyidir. Görüş açıları diğer modellere yakındır, siyah tekdüzelik ve gri tekdüzelik konusunda performans düşüşü vardır. Renk gamutları diğer modellerine oranla benzerdir. Renk bantlanması konusunda yani Gradyan performansı diğer modellere göre daha iyidir. Kendisinin muhtemelen 165 hz versiyonu yoktur.
Namı değer ufo test yani ghosting test kısmında 144 hz ve 60hz için her ayarda denenmiş detaylı karşılaştırması mevcuttur. S24AG30 vs F27G35T diye geçer bu karşılaştırma. Evet biri 24 ekran diğer 27 ama ufo test değerini ekranın büyük olması o kadar etkilemez. S24AG30 ve S24AG32 serisinin 4 adet hızlandırma seçeneği mevcuttur: Motion Blurr Reduction (MBR), En hızlı, hızlı, standart.
F24G35T modeli ise bize daha az seçenek verir aşırı hız ayarı vardır ancak sadece on ve off yani açık ve kapalı seçeneği olarak 2 tane seçenek sunulmuştur. En temel farklardan biri budur zaten. S24AG30 serisinde 4 adet seçeneğiniz varken bahsettiğimiz modelde ise 2 adet seçeneğiniz vardır. Bu da Rtrings tarafından rakibi olan S24AG30 modeline göre en hızlı seçeneğinde çalışırken response time testinden 144hz ile 5.8 puan verilmesine, F24G35T modeline ise ayarına rağmen 3.7 puan verilmesine sebep olmuştur açıkçası iki puanda düşük olsa da 3.7 puan korkunç bir değerdir. Kısaca gölgelenme ve blurr problemleri yaşama olasılığınız 144 hz kullanırken bu modelde çok daha yüksektir, muhtemelen G3 serisini ghosting ile ünlendiren modelde budur. 3.7 puan gerçekten kötü. İki aynı model altında birinde en hızlı ayarı ile blurr ve VA monitörlerin sorunlarını epey azaltabilecekken biri size bu özelliği vermiyor. Diğer modeller HDMI 1.4 desteklerken bu model 2.0 destekliyor ve Samsung bu modeline black stabilizer ayarı muhtemelen koymadı.
Diğer en büyük farka geldik, neredeyse unutuyordum bu modele Joystick kontrol koymamışlar onun yerine menüye ulaşabilmeniz için tuşları arkaya yerleştirmişler bu kötü olmuş.
Bu bahsettiğimiz model kısaca hem tuşlarını arkaya koymasından hem de berbat bir response time değeri sunmasından piyasa da aşırı linç yağmuruna tutulmuş bir model gibi görünüyor. Dediğim gibi bana S24AG32 ve S24AG30 serisi daha mantıklı geliyor bu modeldense çünkü Rtrings'in kendisi de F24G35T'nin güncellenmiş versiyonu diye bahseder S24AG30 için.
LF27G35TFWMXUF: Şu an sadece 1 tane site de satışı vardır ve gereksiz pahalıdır. 27 ekran olması 24 ekrana oranla metin netliği harici çok bir farkı bulunacağını sanmıyorum.
Rtrings G3'ün bu modelini Methodology v1.2 kullanarak incelemiştir. Bu yukarıdaki modelin aynısının 27 ekran modeli diyebiliriz, kontrast oranı Samsung atrafından 4000:1 diye pazarlandı.
C32G35T: İlk defa duyduğum bir model 32 ekran. Stand ayağı biraz farklı ve gerçek 8 bit. Yani 6 bit+frc değil. Türkiye'de satışını hiç görmedim.
LS24AG300NRXUF ve LS24AG30ANUXUF: Epey'e göre sadece çıkış yılları ve tükettiği enerji sınıfı farklı olan modeller bunlar, çıkış yılları farklı olmasından dolayı fiyatları da farklıdır. Başka bir kaynak bulamadım maalesef. Başka farkları belki vardır ama maalesef bilemiyoruz.
Evet buraya kadar yazımı sıkılmadan okuduysanız tebrikler ! Size bir sorum var . Sizce hangi modelini daha çok seviyorsunuz ? Ve unutmayın burası monitör öneri konusu değil. Aramızda VA panelleri black smearing ve ufo testlerden dolayı sevmeyen çok kullanıcı var ama bu modeller hakkında çok fazla soru işareti olduğu için böyle bir rehber hazırlamak istedim.
Ayrıca ayarlar arasındaki farkı anlamanız için size görseller hazırladım görseller LS24AG32 modeline ait.
Gördüğünüz gibi sağda UFO'ların ortasındaki beyazlar sarıya dönmüş. Response time ayarı smearingi çok fazla çözmese de beyazların sarıya dönmesini çözüyor ve en alt tabakada ki gölgelenmeyi bitiriyor. Yani bu ayar işe yarıyor.
Ufo testinde ki renkleri değiştirirseniz ise böyle bir sonucunuz oluyor.
Kısaca VA panelin sorunu siyahımsı ve grimsi renklerde daha fazla belli oluyor diyebiliriz. Herkese iyi forumlar. Eksik veya yanlış bilgi vermiş olabilirim bilgisi olan kanıtlarıyla beraber düzeltebilir bu durumdan mutlu olurum, G3 hakkında sorusu olanda sorabilir. Yukarıda yazmış olduğum metinler tecrübelerime ait şeyler aralarında emin olmadığım bilgilerde var ve konuyu yazmak uzun bir süremi aldığı için kelime hatalarına rastlayabilirsiniz, görüşürüz.
Ufo testi yerine alternatif bu testi de yapabilirsiniz. Daha detaylı ve güzel bir test sayfası.
EIZO monitors for offices, photos & design, medicine, gaming and industry
EIZO MONITOR TEST
www.eizo.be
Samsung S24AG32 color gamut test sonucu.
Son düzenleme: