Server için anakart önerisi desteklerinizi bekliyorum.

kafecicocuk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
2 adet nvme m2 destekli (32gb/s iki portunda) ve +5 sata portlu anakart arayışındayım.MSI anakartını buldum ancak PCIe ve SATA diye bir ibare var hiçbir anlam veremedim.Bulduğum anakart MSI H270 Gaming M3 lütfen yardımcı olurmusunuz ?
[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Ek olarak +3/4 PCIex1 slotuna ihtiyacım var.[/font]
[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]M2 ler sx8200 pro 1 tb ve 256 gb olacak.[/font]

ekran-alintisi-png.464851

ekran-alintisi-png.464853

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Kullandığınız ekran kartı ve sata sayısına göre bazı slotlar devre dışı kalıyor bunları göstermiş anakart resimlerde. İlk resim en tepedeki M.2 Slotu doluysa ve tüm sata portları doluysa en altta ki ekran kartı soketi devre dışı kalıyor diyor. 2. resim eğer iki M.2 slotuda doluysa SATA1 ve SATA6 slotları devre dışı kalıyor diyor. Böyle böyle anlatmış resimler kullanacağınızı ekipman sayısına göre siz belirleyeceksiniz anakartın değil bu Z serisi çipsetin kısıtlaması anakartınız iyi seçim.

KS

kafecicocuk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Kullandığınız ekran kartı ve sata sayısına göre bazı slotlar devre dışı kalıyor bunları göstermiş anakart resimlerde. İlk resim en tepedeki M.2 Slotu doluysa ve tüm sata portları doluysa en altta ki ekran kartı soketi devre dışı kalıyor diyor.  2. resim eğer iki M.2 slotuda doluysa SATA1 ve SATA6 slotları devre dışı kalıyor diyor. Böyle böyle anlatmış resimler kullanacağınızı ekipman sayısına göre siz belirleyeceksiniz anakartın değil bu Z serisi çipsetin kısıtlaması anakartınız iyi seçim.

Bu değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim ama okumam yazmam var.Benim sormak istediğim cevap almak istediğim tek şey PCIe M2 ve SATA M2 nedir ?
Şimdi XPG SX8200 Pro nun üzerinde PCIE M2 yazıyor.Güzel peki SATA M2 nedir ? Normal SATA Kablosunu m2 yuvasına sokacak halimiz yok.Acaba MSATA M2 lerden mi bahsediyor.Nedir yani yokmu şöyle bilgili bir insan ?

Z Chipset kısıtlaması dedin Z390 platformundada aynı durumlar mevcut.Başka bilmediğimiz bir platform varmı çift nvme m2 ve 5-6 sata portunu aynı anda kullanabileceğimiz ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sata M.2 SATA hızında M.2 tipinde bir SSD türü maksimum hız SATA hızında yani 550 mb/s civarında. PCIe/NVME M.2 ise yine M.2 tipinde ama 3.500 mb/s hızına kadar çıkabilen SSD disklerdir. SX8200 PRO PCIe hızındadır M.2 Yuvasına takılıyor yine. Resimdeki aynı sokete hem PCIe hem SATA yazmalarının sebebi bu hız farkından dolayı kullanım kıstlaması kalkıyor onu söylemeye çalışıyor resim. Solda 1. resimde 1 PCIe M.2 hızında SSD kullanırsanız tüm SATA portlarına yeterli hız sağlanır demek isteniyor ama 2. M.2 yuvası iptal oluyor 1 M.2 ve Tüm sataları kullanıca. Ancak sağdaki resimde 2 adet SATA hızında M.2 SSD takarsanız o iki sata M.2 SSD normal SATA hızlarından görütüyor demek istiyor fark bu.

INTEL 'de ve AMD iş sınıfı platformarda bu kısıtlamalar yok. Güncel mimaridan AMD RYZEN Threadripper işlemcilerin platformu onların anakart TR4 soket ve INTEL kanadında ise X299 anakartı ve Core X işlemcilerini kullanırsanız sınırınız olmaz bu tarz konularda.

KS

kafecicocuk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Sata M.2 SATA hızında M.2 tipinde bir SSD türü maksimum hız SATA hızında yani 550 mb/s civarında. PCIe/NVME M.2 ise yine M.2 tipinde ama 3.500 mb/s hızına kadar çıkabilen SSD disklerdir. SX8200 PRO PCIe hızındadır M.2 Yuvasına takılıyor yine. Resimdeki aynı sokete hem PCIe hem SATA yazmalarının sebebi bu hız farkından dolayı kullanım kıstlaması kalkıyor onu söylemeye çalışıyor resim. Solda 1. resimde 1 PCIe M.2 hızında SSD kullanırsanız tüm SATA portlarına yeterli hız sağlanır demek isteniyor ama 2. M.2 yuvası iptal oluyor 1 M.2 ve Tüm sataları kullanıca. Ancak sağdaki resimde 2 adet SATA hızında M.2 SSD takarsanız o iki sata M.2 SSD normal SATA hızlarından görütüyor demek istiyor fark bu.

INTEL 'de ve AMD iş sınıfı platformarda bu kısıtlamalar yok. Güncel mimaridan AMD RYZEN Threadripper işlemcilerin platformu onların anakart TR4 soket ve INTEL kanadında ise X299 anakartı ve Core X işlemcilerini kullanırsanız sınırınız olmaz bu tarz konularda.

Peki ilk resimde diyorki 2 tane PCIe M2 kullanırsan bütün sata portlarınıda kullanabilirsin.Ancak PCIE16x4 Slotunu kullanamazsın diyor doğru anlamışım demi ? Zaten Ekran kartı kullanmayacağım için X16 ve X4 slotları boş kalıcak x1 slotlarına ethernet kartı ilave edip devam edicem ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Yanlış anlamışsınız ilk resimde sadece 1 M.2 disk kullanırsanız tüm sataları kullanabilirsiniz yazıyor. Diğer M.2 disk yuvasında X var yani kullanılmaz.

Ekran kartı takmasaniz bile PCIe hatlarının yolları farklı Diskler için farklı yollar kullanılıyor yani ekran kartı takmasanız bile tüm disk yuvalarını M.2 dahil olmak üzere kullanamazsınız. Yani en azından ben böyle biliyorum tabi farklı bir durum yoksa anakartta ki bildiğim kadarı ile yok kullanamazsınız tüm disk yuvalarını.

KS

kafecicocuk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Yanlış anlamışsınız ilk resimde sadece 1 M.2 disk kullanırsanız tüm sataları kullanabilirsiniz yazıyor. Diğer M.2 disk yuvasında X var yani kullanılmaz.

Ekran kartı takmasaniz bile PCIe hatlarının yolları farklı Diskler için farklı yollar kullanılıyor yani ekran kartı takmasanız bile tüm disk yuvalarını M.2 dahil olmak üzere kullanamazsınız. Yani en azından ben böyle biliyorum tabi farklı bir durum yoksa anakartta ki bildiğim kadarı ile yok kullanamazsınız tüm disk yuvalarını.

o üstünde X olan yer PCIe16 x4 yuvası değilmi hocam yoksa benmi cok cahilim.İlk resimde 2 PCIe M2 ve + tüm sata portlarını kullanabilirsiniz ancak PCIe16x4 yuvasını kullanamazsınız diyor ve dikkat ederseniz üzerinde X var.
Alttaki görselin ilk resmi.
ekran-alintisi-png.464853

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ben yanlış görmüşüm tamam evet ekran kartı slotu iptal oluyor ekran küçük olunca telden göremedim. Aynen sorun yok ekran kartı kullanmadığınız için anladığınız şekilde doğrudur.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri