Sistem Soğutucuyu Görmüyor :/

L0ckeNN

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
83
Dün akşam sistemi açık bıraktım ve yattım. Oyun yükleniyordu bende sabahları işim olduğu için yüklemiyorum. Sabah kalktım PC kapanmış. Herhalde babam falan kapatmıştır dedim. Kalktım sistemi açtım bir anda fanlar kırmızı yanıp sönmeye başladı (iCUE programıyla ayarlamıştım yani işlemci 70 derecenin üstünde) dedim nasıl oluyor bu? Sonra tabi beni BIOS a attı sistemi açmadı. Fan ayarı yapmamı istedi birde işlemcinin kablosunun takılı olduğundan emin olmamı istedi. Takılıydı hiç ellememiştim de. Sonra masaüstüne geldim baktım işlemci 98 derece, dedim ne! Söktüm hemen soğutucuyu kablosunu. PC'yi alalı nerdeyse 1 ay olmasına rağmen termal macun bitmiş abi. Çok az kalmış. Termal macunu yeniledim( Thermal Girzzly kullandım ) ondan sonra kablosunu taktım ve açtım. Bir sorun olmadı açıldı. İşlemci bu sıcaklarda ortalama 35-40 derecelerinde takılıyor.1 ay öncesinde 25-35 arasındaydı ama problem değil. Ekran kartım boşta 40 derece iyi mi vesaire bilmiyorum. Sizce bu sorun neden kaynaklanmış olabilir ? Termal Macun yine az çok vardı. Yazılımsal bir sorun olmuş olabilir mi ?
-
Corsair h150i elite Capellix 360mm
Asus ROG Strix b-660 a Gaming wifi4
Asus ROG Strix Rx 6700 XT 12 cigolayt

Moderatörün son düzenlenenleri:

Art

Klavye Delikanlısı
Tepki
326
Aklıma sadece ilk başta soğutucunun tam olarak takılmaması ve kalan boşluktan termal macunun çabuk soğuması, kuruması geliyor. Veya vida yuvasında bir gevşeklik olup zamanla açılmış olabilir. Tekrar taktığınızda iyi yerleştirildiğinden emin olun. İyi sistem bileşenlerine zarar gelmemiş, geçmiş olsun.

KS

L0ckeNN

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
83
Aklıma sadece ilk başta soğutucunun tam olarak takılmaması ve kalan boşluktan termal macunun çabuk soğuması, kuruması geliyor. Veya vida yuvasında bir gevşeklik olup zamanla açılmış olabilir. Tekrar taktığınızda iyi yerleştirildiğinden emin olun. İyi sistem bileşenlerine zarar gelmemiş, geçmiş olsun.
Güzekce sıkmıştım daha öncesinde aslında. Sistem 99 derece olduğunda kendini kapatıyor hocam. iCUE sağ olsun bi o kadar yardımcı program olurken böyle abuk subuk problemler de çıkabiliyor. Ekran kartının sıcaklığı vesaire iyi mi ? Sabit boşta hep 40. İşlemcide 35-40 seviyelerinde boştayken. Ekran kartının fanlar dönmüyor boştayken. Kasada 6 tane fan var hepsi balance modunda. EXTREME moduna alınca uçak kalkıyor gibi oluyor :D ondan geçmiyorum o moda.

KS

L0ckeNN

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
83
Yav sabah sabah yine aynı sorun oldu. Çıkarttım söktüm baktım bir şey yok. Geri taktım 2-3 tane yere taktık cpu fan kablosunu olmadı.Sonra yine cpu_fan kısmına taktım ve oldu. Neden olur bilen var mıdır ? Son 2-3 gündür bilgisayar kendinde değil gibi hissediyorum.
-
Soğutucu: Corsair h150i elite capelllix 360mm
-
@ugur.gozaydin @OceanLaB @BatuhanKLC

KS

L0ckeNN

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
83
Yav sabah sabah yine aynı sorun oldu. Çıkarttım söktüm baktım bir şey yok. Geri taktım 2-3 tane yere taktık cpu fan kablosunu olmadı.Sonra yine cpu_fan kısmına taktım ve oldu. Neden olur bilen var mıdır ? Son 2-3 gündür bilgisayar kendinde değil gibi hissediyorum.
-
Soğutucu: Corsair h150i elite capelllix 360mm
-
@ugur.gozaydin @OceanLaB @BatuhanKLC
iCUE güncelleme gelmiş yaptım bakalım sonuç ne olacak. Tekrar karşıma cıkacak mı :(

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757
Benim corsair kullanıcılarından 2 çıkarımım var . Ya kullanıcılar montajda hata yapıyor , ya da h150i ve h110i ürünler bu kadar sorunlu ürünler. Bu sanırım bu hafta 3. başlık . Yazılımsal değil bahsettiğin şey , macunun erimesinin yazılımla bir alakası yok , macunu sürdükten sonra spatulayla ince tabaka sür ve aşırı sıkma pompanın vidalarını . Sonuçları yazarsın.

KS

L0ckeNN

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
83
Benim corsair kullanıcılarından 2 çıkarımım var . Ya kullanıcılar montajda hata yapıyor , ya da h150i ve h110i ürünler bu kadar sorunlu ürünler. Bu sanırım bu hafta 3. başlık . Yazılımsal değil bahsettiğin şey , macunun erimesinin yazılımla bir alakası yok , macunu sürdükten sonra spatulayla ince tabaka sür ve aşırı sıkma pompanın vidalarını . Sonuçları yazarsın.
En son 2nci ya da 3ncü yapışında güzelcene sürmüştüm termal macunu.Açtım bilgisayarı baktım güncelleme gelmiş. Güncellemesini yaptıktan sonra bir daha yaşamadım. 2 Gündür sorun yok şimdilik güzel. Pompa takılıydı rgb ışık vesaire çalışıyordu fanlar vesaire ama bilgisayar görmüyordu. Uygulamasına girdiğimde de takılı olmadığı söylüyordu. Kimse ne elledi ne bir şey yaptı kapalı temperli cam zaten. Kendi kendine vermitşi bu sorunu. Şimdilik sıkıntı yok inşallah tekrar olmaz :) Yazılımdan kastım durduk yere bence bir şey olamaz. Daha kullanmaya başlayalı 1 ay bile olmadı sistemi. Her 1 ayda termal macun mu yenilenir ? :D

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
En son 2nci ya da 3ncü yapışında güzelcene sürmüştüm termal macunu.Açtım bilgisayarı baktım güncelleme gelmiş. Güncellemesini yaptıktan sonra bir daha yaşamadım. 2 Gündür sorun yok şimdilik güzel. Pompa takılıydı rgb ışık vesaire çalışıyordu fanlar vesaire ama bilgisayar görmüyordu. Uygulamasına girdiğimde de takılı olmadığı söylüyordu. Kimse ne elledi ne bir şey yaptı kapalı temperli cam zaten. Kendi kendine vermitşi bu sorunu. Şimdilik sıkıntı yok inşallah tekrar olmaz :) Yazılımdan kastım durduk yere bence bir şey olamaz. Daha kullanmaya başlayalı 1 ay bile olmadı sistemi. Her 1 ayda termal macun mu yenilenir ? :D
Aslında böyle USB ara yüzü üzerinden veri alan ürünlerin böyle bir sorunu var, bu yüzden en mantıklısı anakart üzerinden verinin okunduğu standart düzenden ürünler kullanmak. :) Corsair kendi yazılımına bağlayacak ya her şeyi yazılıma bir şey olunca her şeyde bir sorun başlayabiliyor.

AranelCiryatan

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
159
Aslında böyle USB ara yüzü üzerinden veri alan ürünlerin böyle bir sorunu var, bu yüzden en mantıklısı anakart üzerinden verinin okunduğu standart düzenden ürünler kullanmak. :) Corsair kendi yazılımına bağlayacak ya her şeyi yazılıma bir şey olunca her şeyde bir sorun başlayabiliyor.
Aslında tam tersi bence. En güvenilir olanlar yazılım ile çalışanlar :)

Fakat burada biraz bilinçli kullanıcı olmak gerekiyor. Mesela ben iCUE'yi windows açılışında açtırmıyorum. Ayarları firmware içine göm diyorum ve bu sayede program bağlandı bağlanmadı sorunu olmuyor. Ki benim PC'de direksiyon ekipmanları nedeniyle çok USB var ve iyi bir anakart kullanmama rağmen arada bir bişileri tak çıkar yapaken tüm portları kapatıp açabiliyor anakart. Bide çok iyi olmayan anakartlarda durum daha kötü oluyor ve bu tarz durumlar genelde anakart kaynaklı çıkıyor. Anakart USB portlarını adam gibi yönetemiyor ve bu tarz problemler çıkıyor.

En iyi sıvı soğutma radyatör sıcaklığı ölçen sıvı soğutmadır bunu unutmayın. Diğerleri maliyetten dolayı kırpılmış sıvı soğutmalardır.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Aslında tam tersi bence. En güvenilir olanlar yazılım ile çalışanlar :)

Fakat burada biraz bilinçli kullanıcı olmak gerekiyor. Mesela ben iCUE'yi windows açılışında açtırmıyorum. Ayarları firmware içine göm diyorum ve bu sayede program bağlandı bağlanmadı sorunu olmuyor. Ki benim PC'de direksiyon ekipmanları nedeniyle çok USB var ve iyi bir anakart kullanmama rağmen arada bir bişileri tak çıkar yapaken tüm portları kapatıp açabiliyor anakart. Bide çok iyi olmayan anakartlarda durum daha kötü oluyor ve bu tarz durumlar genelde anakart kaynaklı çıkıyor. Anakart USB portlarını adam gibi yönetemiyor ve bu tarz problemler çıkıyor.

En iyi sıvı soğutma radyatör sıcaklığı ölçen sıvı soğutmadır bunu unutmayın. Diğerleri maliyetten dolayı kırpılmış sıvı soğutmalardır.
Aslında yazılım ile derken zaten anakart markasının kendisinin yazılımıyla kontrol sağlayabiliyoruz ama iCEU vb. bazı markalar ekstra olarak Internal USB ara yüzünden bir yazılım daha ekliyorlar işin içine. Bu ara çok sorun duyuyorum bu konu hakkında ondan dolayı ben bu kanıya vardım artık.

AranelCiryatan

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
159
Aslında yazılım ile derken zaten anakart markasının kendisinin yazılımıyla kontrol sağlayabiliyoruz ama iCEU vb. bazı markalar ekstra olarak Internal USB ara yüzünden bir yazılım daha ekliyorlar işin içine. Bu ara çok sorun duyuyorum bu konu hakkında ondan dolayı ben bu kanıya vardım artık.
Tamamen anakart USB port problemi maalesef.

Şuan takılı usb leri sayıyorum :D
1. Klavye
2. Mouse
3. iCUE
4. BitFenix Recon
5. VR
Bunlar ayrı ayrı portlara takılı

6. Webcam
7. Kulaklık
Bunlar tek porta monitör üzerinden USB 3.0 bağlı

Front USB 3.0 üzerinde de TP-link hub var elektrik destekli. Bunun üzerinde de aşağıdakiler takılı
8. Direksiyon
9. Pedal
10. Vites
11. El freni
12. ButtonBox
13. Kablosuz klavye

TP-Link deki ürünleri eğer adaptör takılı değilken sök tak vs yaparsam anakart arada tüm USB'lere bir reboot ediyor.

O nedenle USB Header olan sıvı soğutma kullanan kişinin mutlaka üst seviye yongaset anakart kullanması lazım. Ben şahsen genelde A ve B serisi Ryzen anakartlarda çok gördüm bu USB sorunlarını. Ama konu sahibi yaşadığına göre İntel'de de pek farklı değil.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Tamamen anakart USB port problemi maalesef.

Şuan takılı usb leri sayıyorum :D
1. Klavye
2. Mouse
3. iCUE
4. BitFenix Recon
5. VR
Bunlar ayrı ayrı portlara takılı

6. Webcam
7. Kulaklık
Bunlar tek porta monitör üzerinden USB 3.0 bağlı

Front USB 3.0 üzerinde de TP-link hub var elektrik destekli. Bunun üzerinde de aşağıdakiler takılı
8. Direksiyon
9. Pedal
10. Vites
11. El freni
12. ButtonBox
13. Kablosuz klavye

TP-Link deki ürünleri eğer adaptör takılı değilken sök tak vs yaparsam anakart arada tüm USB'lere bir reboot ediyor.

O nedenle USB Header olan sıvı soğutma kullanan kişinin mutlaka üst seviye yongaset anakart kullanması lazım. Ben şahsen genelde A ve B serisi Ryzen anakartlarda çok gördüm bu USB sorunlarını. Ama konu sahibi yaşadığına göre İntel'de de pek farklı değil.
Bu sorun gündeme yeni yeni çıktı bu söylediğinize bu yüzden katılmıyorum. Önceden bu tarz sorunlar gündemde çok yokken sık sık karşıma çıkmaya başladığı için bu konuyu böyle değerlendirdim ki kullanıcıda yazılım odaklı güncelleme sonrası sıkıntı olduğundan bahsetmiş. Yani anakartın üzerindeki portların sürümü ki genelde hepsinde USB 2.0 soket aynı olur yonga bağımsız konuşuyorum burada (Yongaya bağlı bazı soketlerde kapanma yada güç azalması sorunları olabilir ama çok düşük seviye değilse anakart olmaz bu sorun) ve bu sıvı soğutma vb. gibi şeyler bu 2.0 portuna takıldığı için bu söylediğiniz soket teoremi %100 doğru sayılmaz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri