Sistem ve soğutma önerisi - Phanteks P300 kasa

shaiyabix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba arkadaşlar,
Yeni bir sistem toplamayı düşünüyorum, bütün parçaları seçtim fakat aklımda birkaç soru işareti kaldı o yüzden bilginize sunmak istedim.

Öncelikle sistem için seçtiğim parçaları yazayım:

Kasa: Phanteks Eclipse P300
İşlemci: Ryzen 5 3600
Anakart: MSI B450M-A PRO Max DDR4 4133MHz (OC) AM4 mATX
Ekran Kartı: MSI GeForce RTX 2060 Super Ventus GP OC
RAM: Corsair Vengeance 16 GB (2x8GB) 3000MHz DDR4 CL16
SSD: - 

Güç Kaynağı: [size=small][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Corsair VS650 650W 80[/font][/size]

- Parçalar temel olarak bunlar. SSD yazmamamın sebebi tam olarak karar vermemiş olmam 500'lük bir tane alacağım.
- Anakartın mATX yeterli olacağını düşünüyorum, overclock veya ekstra PCI kullanmamı gerektiren bir durum yok. 2 RAM slotu da yeterli olacaktır.
- Ekran kartı için Gaming X bir tık daha iyiymiş diye gördüm fakat Ventus GP OC ucuza alma şansım olduğu için onu düşünüyorum. Fakat çok performans veya sıcaklık farkı yakalayan arkadaşlar varsa belirtirse sevinirim.

Bunların dışında kafamı asıl kurcalayan kısım soğutma kısmı oldu. Phanteks P300 modelini bayağı beğendim malzeme kalitesi ve fiyat olarak mükemmel bir ürün gibi duruyor. Kasa tek fanla geliyor fakat önde 2 üstte ve arkada 1 olmak üzere toplam 4 fan takılabiliyor. Ekstra fan alarak bunu 4'e tamamlayacağım.
Bunun dışında Ryzen 5 3600 için kendi kutusunda gelen soğutucunun yetersiz olduğunu ve başka bir soğutucuyla desteklenmesi gerektiğini gördüm ve bu yüzden bir sıvı soğutucuyla desteklemek istiyorum. Kasayı çok sıkıştırmamak ve mATX kullandığımdan dolayı nispeten daha az hacim kaplaması amacıyla seçtiğim soğutucu:
Corsair Hydro H45 120mm

Kafamda olan sorular ise:

- Seçtiğim soğutucu gerçekten gerekli mi?
- Seçtiğim soğutucu kasanın içine sığar mı? 
Anakart da mATX olduğu için biraz kafamı kurcaladı. Boy ve ene baktığımda sığar gibi oluyor fakat her zaman öyle olmadığına şahit oldum.
- Soğutucunun fan ve radyatörünü nereye takmalıyım? Arka tarafa yani egzoz fanı gibi takmayı düşünüyorum. En boş alan da orada olacaktır gibi geliyor.
- Fan seçimleri nasıl olmalı? Çoğu kasanın ön bölgede 3 fanı olduğundan, dışarıdaki havayı içeriye alabilecek 2 güçlü fan almayı düşünüyorum. Fan modelleri konusunda pek bilgim olmadığından öneri alabilirim. Ön fan girişleri 140Mm'ye kadar destekliyor. RGB olması önemli değil ayrıca ses de çok problem değil performansına bakıyorum.

Bu konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim, özellikle soğutucu kısmı kafamı çok karıştırdı.  :shy: :shy:

Enes Değirmenci

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
1-Soğutucu almanızı gerektireceğini sanmıyorum açıkçası. Bir kaç arkadaşım Ryzen 5 3600 kullanıyor ve herhangi bir ısı sorunu ile karşılaştıklarını görmedim. 

2-Kafanızdaki kasa ilgili sorulara yıllar önce yaptığımız bu incelemeden cevap bulabilirsiniz; https://www.youtube.com/watch?v=N9c5uK-zvF0

3-Fanlar için bütçe belirtirseniz yardımcı olabilirim

KS

shaiyabix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Enes Değirmenci' Alıntı:
1-Soğutucu almanızı gerektireceğini sanmıyorum açıkçası. Bir kaç arkadaşım Ryzen 5 3600 kullanıyor ve herhangi bir ısı sorunu ile karşılaştıklarını görmedim. 

2-Kafanızdaki kasa ilgili sorulara yıllar önce yaptığımız bu incelemeden cevap bulabilirsiniz; https://www.youtube.com/watch?v=N9c5uK-zvF0

3-Fanlar için bütçe belirtirseniz yardımcı olabilirim

Teşekkürler.

P300'e bu kadar güvenmemdeki diğer bir sebep de o video oldu zaten :) 

Soğutucu olmadığı takdirde 3 fan için 500-600 civarı bir bütçe ayırabilirim. 

Ayrıca anakart konusundaki fikrinizi de sorabilir miyim? mATX ve ATX modeli arasında kaldım aslında,  üretici bilgilendirmesi de dahil araştırdığım kadarıyla performans olarak bir farkları olmaması gerekiyor sadece bazı slotları eksik gibi gördüm fakat aksini söyleyenler ATX'e yönelmem gerektiğini diyen arkadaşlar da oldu. Dediğim gibi herhangi bir overclock sevdam veya ekstra ses kartı, ekran kartı gibi bir ihtiyacım da olmayacaktır.

KS

shaiyabix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

Bilgisaymaz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Eğer almadıysanız size gerçekten bir kez de yazdıklarımı düşünerek sistemi almanızı şiddetle tavsiye ederim.

Benim Sakınca Gördüğüm Yerler;

1. Phantex ve 3'lü fan seti ile 900 TL gibi bir fiyat biçeceksiniz.

2. 3600 için 550 tl ortalama fiyatı olan tek fanlı bir sıvı soğutma gerçekten paranız için iyi bir seçenek değil.

3. Ekran kartında "RTX" takıntınız yok ise daha yüksek fps'i aynı paraya alabilirsiniz AMD ekran kartı ile.

4. Çok büyük bir sıkıntı değil ama Gigabyte B450 Gaming X benim önerdiğim sisteme yönelmeyi düşünürseniz daha iyi olur.

Bence Bu Sakıncalı Yerlerin Çözümü;

1. Aerocool Airhawk Duo kasası hem görüntü hem de soğutma olarak gerçekten işinizi görücektir ve 600-620 tl gibi bir fiyatı var. (Dahili olarak 2 tane 200mm ön argb ve 1 tane 120mm argb egzoz fanı var.)

2. Soğutucu olarak Aerocool Cyclon 4 veya MSI Core Frozr S veya Arctic Freezer 34 esport duo 3600 için fazla fazla iş görücektir. Aerocool -> 300-350, MSI Core Frozr S -> 350-400, Arctic Freezer -> 300-350 (Bunun şuan pek stoğu yok sağda solda o yüzden pek emin değilim bu fiyata).

3. Bahsettiğim gibi eğer gerçekten RTX gibi bir takıntınız yok ise MSI 5600XT veya MSI 5700 almanızı öneririm. 5600XT bi 10 fps kayıp verdirir ama 3650 tl arası bir fiyatı var ve 400-450 tl ucuza kapatırsınız, 5700 şuan bahsettiğiniz karttan 120 tl gibi bir ucuzluğa sahip ve ondan fazla fps verir bir sürü karşılaştırmaları var gidip bakabilirsiniz bu 3'üne de. 

4. Bahsettiğim kasanın kendi içerisinde kontrolcüsü var yani almak zorunda değilsiniz kasa üzerindeki led tuşu ile de kontrol edebilirsiniz ama ben mATX anakart almazdım bir sebebi yok sadece içime sinmezdi Gigabyte Gaming X alabilirsiniz bence.

Sonuç;

Gerçekten kafamdan uydurmalar ile burada değilim tamamen şans eseri konunu okudum ve içime sinmedi boşuna para vericekmişsin gibi geldi yardım etmek istedim sana sadece şunu söyleyebilirim;

1. Eğer Dediklerim Aklınıza yatar ise Kasa, Soğutucu, GPU, Anakart size 300+150 veya 200(Soğutucuya Göre Değişir) + 450 (5600XT alırsanız) veya 120 (5700 Alırsanız) - (Eksi olarak Anakart alırsanız fiyat ordan artıcaktır o yüzden burada toplamdan çıkarıyorum.) 160 Sonucu 2 farklı şekilde yazıcam;

1. 5600XT ve Cyclon'u alırsanız ki bence görsellik olarak ve işlevsel olarak (Soğutucudan bahsediyorum) yeter size ek olarak 700-750 tl para kalıyor.
2. 5700 ve diğer herhangi bir soğutucuyu alırsanız yine Cyclon'da dahil size ek olarak 400-450 tl para kalıyor.

Tavsiyem;
1. Ek kalan para ile 3000 mhz yerine 3200 mhz 16 cl ram alabilirsin bu da aşağı yukarı aldığın ram markasına göre 50 ila 150 tl arasında bir para.

2. Eğer AMD ekran kartı alıcak isen bence 750w Gold bir PSU al çünkü o PSU'nun yeterli kablosu olmaz bunlara sanırım. 150-200 TL fark ile high power GD 750w Gold alabilirsin ve uzun vadede gayet işini görücek ve elektrik'den tasarruf ettirecek bir PSU'n olur.

3. Eğer Ekran kartında ben RTX istiyorum diyor isen düşündüğün PSU senin işini görür ama diğer önerdiklerime gerçekten bir göz atmanı ve öyle karar vermeni şiddetle tavsiye ederim.

Not: SSD olarak birçok kişi sadece oyun oynayacağı halde m2'ye para veriyor. 500 lük Sata SSD 600 tl civarı iken m2'lerde bu 750-900 oluyor bence 500 lük Sata SSD almanız sadece Oyun oynuyor iseniz sizin için fazlasıyla iş görücektir bence.

Not 2: Cyclon 4 ve Airhawk Duo şuan stoklarda olmayabilirler fakat 1-1.5 haftaya stoklara girerler bazı yerler yavaş yavaş stokda olmayan ürünleri geri stoğu var durumuna getirmeye başladı gördüğüm kadarı ile. Bence çok az beklemeniz sizin için yararlı olucaktır buna bu kadar harcama yapıyorsunuz bence bu katlanılabilir bir şey 1-2 hafta.

KS

shaiyabix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Bilgisaymaz' Alıntı:
Eğer almadıysanız size gerçekten bir kez de yazdıklarımı düşünerek sistemi almanızı şiddetle tavsiye ederim.

Benim Sakınca Gördüğüm Yerler;

1. Phantex ve 3'lü fan seti ile 900 TL gibi bir fiyat biçeceksiniz.

2. 3600 için 550 tl ortalama fiyatı olan tek fanlı bir sıvı soğutma gerçekten paranız için iyi bir seçenek değil.

3. Ekran kartında "RTX" takıntınız yok ise daha yüksek fps'i aynı paraya alabilirsiniz AMD ekran kartı ile.

4. Çok büyük bir sıkıntı değil ama Gigabyte B450 Gaming X benim önerdiğim sisteme yönelmeyi düşünürseniz daha iyi olur.

Bence Bu Sakıncalı Yerlerin Çözümü;

1. Aerocool Airhawk Duo kasası hem görüntü hem de soğutma olarak gerçekten işinizi görücektir ve 600-620 tl gibi bir fiyatı var. (Dahili olarak 2 tane 200mm ön argb ve 1 tane 120mm argb egzoz fanı var.)

2. Soğutucu olarak Aerocool Cyclon 4 veya MSI Core Frozr S veya Arctic Freezer 34 esport duo 3600 için fazla fazla iş görücektir. Aerocool -> 300-350, MSI Core Frozr S -> 350-400, Arctic Freezer -> 300-350 (Bunun şuan pek stoğu yok sağda solda o yüzden pek emin değilim bu fiyata).

3. Bahsettiğim gibi eğer gerçekten RTX gibi bir takıntınız yok ise MSI 5600XT veya MSI 5700 almanızı öneririm. 5600XT bi 10 fps kayıp verdirir ama 3650 tl arası bir fiyatı var ve 400-450 tl ucuza kapatırsınız, 5700 şuan bahsettiğiniz karttan 120 tl gibi bir ucuzluğa sahip ve ondan fazla fps verir bir sürü karşılaştırmaları var gidip bakabilirsiniz bu 3'üne de. 

4. Bahsettiğim kasanın kendi içerisinde kontrolcüsü var yani almak zorunda değilsiniz kasa üzerindeki led tuşu ile de kontrol edebilirsiniz ama ben mATX anakart almazdım bir sebebi yok sadece içime sinmezdi Gigabyte Gaming X alabilirsiniz bence.

Sonuç;

Gerçekten kafamdan uydurmalar ile burada değilim tamamen şans eseri konunu okudum ve içime sinmedi boşuna para vericekmişsin gibi geldi yardım etmek istedim sana sadece şunu söyleyebilirim;

1. Eğer Dediklerim Aklınıza yatar ise Kasa, Soğutucu, GPU, Anakart size 300+150 veya 200(Soğutucuya Göre Değişir) + 450 (5600XT alırsanız) veya 120 (5700 Alırsanız) - (Eksi olarak Anakart alırsanız fiyat ordan artıcaktır o yüzden burada toplamdan çıkarıyorum.) 160 Sonucu 2 farklı şekilde yazıcam;

1. 5600XT ve Cyclon'u alırsanız ki bence görsellik olarak ve işlevsel olarak (Soğutucudan bahsediyorum) yeter size ek olarak 700-750 tl para akalıyor.
2. 5700 ve diğer herhangi bir soğutucuyu alırsanız yine Cyclon'da dahil size ek olarak 400-450 tl para kalıyor.

Tavsiyem;
1. Ek kalan para ile 3000 mhz yerine 3200 mhz 16 cl ram alabilirsin bu da aşağı yukarı aldığın ram markasına göre 50 ila 150 tl arasında bir para.

2. Eğer AMD ekran kartı alıcak isen bence 750w Gold bir PSU al çünkü o PSU'nun yeterli kablosu olmaz bunlara sanırım. 150-200 TL fark ile high power GD 750w Gold alabilirsin ve uzun vadede gayet işini görücek ve elektrik'den tasarruf ettirecek bir PSU'n olur.

3. Eğer Ekran kartında ben RTX istiyorum diyor isen düşündüğün PSU senin işini görür ama diğer önerdiklerime gerçekten bir göz atmanı ve öyle karar vermeni şiddetle tavsiye ederim.

Not: SSD olarak birçok kişi sadece oyun oynayacağı halde m2'ye para veriyor. 500 lük Sata SSD 600 tl civarı iken m2'lerde bu 750-900 oluyor bence 500 lük Sata SSD almanız sadece Oyun oynuyor iseniz sizin için fazlasıyla iş görücektir bence.

Not 2: Cyclon 4 ve Airhawk Duo şuan stoklarda olmayabilirler fakat 1-1.5 haftaya stoklara girerler bazı yerler yavaş yavaş stokda olmayan ürünleri geri stoğu var durumuna getirmeye başladı gördüğüm kadarı ile. Bence çok az beklemeniz sizin için yararlı olucaktır buna bu kadar harcama yapıyorsunuz bence bu katlanılabilir bir şey 1-2 hafta.

Teşekkür ederim gerçekten çok güzel tavsiyeler vermişsiniz. Henüz sistemi almadım ve bazı noktaları değiştirdim aslında, dediğiniz parçaları araştırmadan önce şu an en son seçtiklerimi paylaşayım.

İlk olarak dediğiniz gibi fanlar ile kasa masrafı çok artacaktı ondan kasayı değiştirmeyi düşündüm. 

Kasa: Cooler Master MasterBox MB511 RGB 650W 80+ /  Bu kasa içindeki güç kaynağıyla birlikte gayet uygun fiyata gelmekte. İçindeki güç kaynağının fiyatından emin olamadım ve ekran kartı olarak AMD seçmemden sonra 650W konusunda biraz kuşkuluyum. Forumlarda insanlar bir sıkıntı olmadan kullanabildiklerinden bahsetmişler fakat 700W önerenler olduğunu gördüm. Kasa temperli cama sahip değil gibi duruyor, fakat ısı seviyesi olarak izlediğim incelemelerde iyi bir performans göstermiş gibi.

İşlemci: Ryzen 5 3600 / Soğutucu kısmından şimdilik vazgeçtim eğer kullanım sonrasında ısı seviyesinden memnun olmazsam sizin de belirttiğiniz tarzda bir soğutucu almayı düşünüyorum.

Anakart: MSI B450M-A Pro MAX DDR4 4133MHz mATX / Anakart olarak aynısını düşünüyorum mATX olarak.

Ekran Kartı: Sapphire Pulse AMD Radeon 5700 veya 5700xt / Açıkçası en başından beri 5700'lerde gözüm vardı fakat sorun yaşayan çok arkadaş olmuş bazı modellerde. Özellikle MSI Mech ve Evoke modellerinde falan ısı sorunu sürekli söyleniyor. Sapphirede buna denk gelmediğim için bunu düşünüyorum.

RAM: XPG 3200mHZ CL16 x2 / Corsair yerine XPG almaya karar verdim fiyat farkı pek yok genelde iyi yorumlar almış ayrıca 3200mhz.

Sanırım burada güç kaynağını daha yüksek belirlesem iyi olacak. Kasanın içinde geliyor diye biraz daha kısmak istemiştim bütçeden fakat 200 liradan kaçacağım derken sorun yaşamak da istemiyorum. Bunun için sizin önerdiğiniz kasa ve güç kaynağını araştıracağım. Belirttiğim kasayı 1100 liraya alabiliyorum güç kaynağı ile.

SSD için de M2 düşünmüyorum sizin de dediğiniz gibi 500'lük bir Sata SSD alacağım.

Ayrıca 5700 için Sapphire dışında önerebileceğiniz bir model olur mu?

Edit: Aynı kasanın temperli camlı modeli de varmış alırsam onu tercih ederim.

KS

shaiyabix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Enes Değirmenci' Alıntı:
Sapphire AMD'nin uzun zamandır ekran kartlarını piyasaya sunuyor. Soğutması iyi satın alabilirsiniz

Cooler Master'ın kasasındaki 650W güç kaynağı yeterli olacak mıdır peki mesela 5700xt için

Edit: Bu sorumun cevabını buldum kendi dökümanından 600W yeterliymiş fakat önerilen 700W.

KS

shaiyabix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Enes Değirmenci' Alıntı:
Yeterli olacaktır hocam. Sıkıntı yok :)

Her şeye karar verdim gibi aklımda tekrar son bir soru var. Diğer arkadaşın da dediği gibi Phanteks kasayı çok beğenmeme rağmen fanlar ile 900 lira kadar bir miktara gelecek.

https://www.qp.com.tr/cooler-master-masterbox-mb511-argb-temperli-cam-yan-panel-midtower-atx-bilgisayar-kasasi

Şu linkteki kasayı düşünmeye başladım hem daha fazla fan seçeneği ve içinde 3 tane fanla geliyor. Bunun dışında daha mesh bir yapıya sahip gibi duruyor. PC hocası Youtube kanalında bu kasa ile bir video vardı bu yenilenmiş modeli sanırım yandaki cam temperli yapılmış.

[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Ekran kartını tercih etmemdeki temel sebep 2060 super serisinde en uygun fiyatlı olan ekran kartı olması, ayrıca kullanıcı yorumlarında diğerlerine göre biraz daha yüksek ısıda çalışmasına rağmen sorun yaşayanlara denk gelmedim. Bunun üzerine 300-400 TL daha koyup Rx [/font][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]5700xt'ye yönelebilirdim fakat ortaya çıkan yazılım sıkıntıları beni biraz buna yöneltmekten alıkoydu. Özellikle redditte Sapphire modelinde çok fazla sıkıntı yaşayana denk geldim. ( Gerçekten aylardır kullanıp hiç sorun yaşamayan sayısı da az değil. ) Sapphire Nitro modelini almaya yetecek bütçem olsa düşünmeden onu alırdım bu arada [/font]:)[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif] [/font][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif].[/font]

Sonuç olarak:

Kasa: Cooler Master MB511
İşlemci: Ryzen 5 3600
Anakart: MSI B450M-A PRO Max DDR4 4133MHz (OC) AM4 mATX
Ekran Kartı: MSI GeForce RTX 2060 Super Ventus GP OC
RAM: XPG 16 GB (2x8GB) 3200MHz DDR4 CL16 

SSD: Samsung 860 EVO 500GB SATA SSD
Güç Kaynağı: C[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]ooler Master MWE 80+ 650W[/font]

[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Diğer güç kaynağı hakkında da kötü yorumlar gördüm sıkıntı yaşayanlar olmuş o yüzden bunu tercih etmeye karar verdim. Anakartın da mATX olması konusunda hala ısrarcıyım :) [/font]

[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Kasa konusunda ne düşünüyorsunuz? Eğer bir sıkıntı yoksa yarın siparişi veriyorum.[/font]

Enes Değirmenci

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
Kasa zaten kendini kanıtlamış bir model hocam. Mesh olması ve dediğiniz gibi fanları olması dolayısıyla avantajlı. Anakart içinde küçük kalacaktır :)

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri